Обясни ми, сякаш съм на 5

• 51 006
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 930
  • Мадрид / София
Друг израз е "нявга" (някога) или "на тъй" (на така). 😂🤪 вече рядко се използват ама си ги е имало.

# 931
Mamagemelar а на мен ми става лошо от тях Simple Smile
То и мазата можеш да казваш и т.н. обаче защо ти е да го правиш? За да си по-различно от околните ?

# 932
Защо пък, различен? Напъване да си разлипен, точно баш, с различен изказ Joy   .... по мое време беше норма да си различен, ама естествено беше, не като сега...
...мазата ,не знам как се ползва

# 933
  • here and now
И по мое време бяхме различни и беше нормално. Сега повечето са различни от себе си, а са еднакви едни с други.

# 934
Какво е това "мазата" и защо да е грешно?

# 935
  • Мадрид / София
"Маза̀" е "мазѐ". Дали е грешно не знам, но съм го чувала да го употребяват. Може в някои краища на България да е обичайно. Нямам представа.

# 936
По моя край 😜 си е мазà.
"Него ден" използвам само, когато се шегувам. Същото ми е като "петтяхто лева" (да, и това казват някои хора).

О, Боже. Мислех, че съм в друга тема.

# 937
Не е грешно маза, как ще е грешно? И двете думи се използват и ги има в речника.

# 938
  • Варна
Ползвам ,,маза'' откак се помня. ,,Мазе'' чувам в последно време.
 P.S.  Ох, не съм в правописната и в неправилни изрази...Срам!!В ъгъла...

# 939
Пеева, и аз така бях решила.
Извинявам се за спамовете.

# 940
Не е грешно маза, как ще е грешно? И двете думи се използват и ги има в речника.

И аз казвам "маза", но вече било грешно. Преди са били правилни и двете, но в последния, най-нов правописен речник е останало само "мазе".

# 941
Мазе е малкото на мазата но по-голямо от килер. Joy Край на обсъждането

# 942
Във входа имаме човек, който постоянно казва "маза" на събиранията с домоуправителя
Правилно е, но е малко смешно за Сф. Имаме по-възрастна дама, винаги го поправя, тя пък не издържа по някое време

# 943
Е кой е той този най-нов речник, като тук има маза и не е грешно.

https://beron.mon.bg/leksema/d4141ee3a533121bc184f27f1ceddad0

# 944
  • Мадрид / София
Едно време е имало и падежни форми и "петтяхто лева" ми прилича (без да съм сигурна), че идва от там.
Колкото до Иван Вазов, тъй като е бил русофил, сигурно е използвал думи със силно руско влияние.

Общи условия

Активация на акаунт