Отговори
# 105
  • Варна
Това не е вярно. За тези деца се провежда отделно класиране, след 4-то класиране. Освен за свободните места, имат право да кандидатстват и във всички вече запълнени паралелки, като се приемат надпланово, ако балът им стига за съответната паралелка /ако е по-голям или равен на минималния бал от четвърто класиране/.
А, ако въпросната паралелка е била запълнена преди четвърто класиране? В нашия град за четвърто миналата година имаше само в няколко училища, към които никой няма интерес и се влиза с нисък бал. Теоретично дете може да има и 420 бал, но в МГ и ЕГ няма да има до четвърто класиране места. Това дете значи не може да кандидатства в такова училище надпланово ли?
Нали е написано Надпланов прием. Разбирай над предвидените (обикновено 26) места в паралелката. Като идеята е предполагам, че на изключително малко деца ще се наложи да се явяват на втората дата.

# 106
Ако щеше да има есе, школите щяха да знаят, спокойно Wink

# 107
  • София
Това не е вярно. За тези деца се провежда отделно класиране, след 4-то класиране. Освен за свободните места, имат право да кандидатстват и във всички вече запълнени паралелки, като се приемат надпланово, ако балът им стига за съответната паралелка /ако е по-голям или равен на минималния бал от четвърто класиране/.
А, ако въпросната паралелка е била запълнена преди четвърто класиране? В нашия град за четвърто миналата година имаше само в няколко училища, към които никой няма интерес и се влиза с нисък бал. Теоретично дете може да има и 420 бал, но в МГ и ЕГ няма да има до четвърто класиране места. Това дете значи не може да кандидатства в такова училище надпланово ли?
Това не е единствената недомислица в тази промяна. Добра идея - лошо изпълнение. Много въпроси повдига. Обсъждали сме го, но не помня в коя тема. Май в темата за промените на МОН. Трябваше да е балът от второ класиране.

Хахах, много добре са ми се получили контузените карти.
Санака, пък ако знаеш с аутокоректа колко се караме за твоя ник. То не беше Дамска, Дамаска.... Всеки път си бием шамарчета.
И Сахара съм била, и какво ли още не. Joy

# 108
  • у дома

И въпрос към учителите - в 8ми клас ли се учи система от уравнения?
Да знам дали лека полека да го почна лятото. На мен ми бяха лесни, но на него му е трудно...
По новата програма и системи уравнения и системи неравенства в 9ти.
В 8ми от алгебрата са квадратен корен,квадратни уравнения формулите на Виет, действия с дробни рационални изрази,дробни уравнения.
Смяната във формата в 1 -вата част (с всичко за заграждане) си има и позитиви , и негативи. Негативното е, че при стария вариант задачите със свободен отговор имаха отделни подточки (примерно миналогодишната 20-та). И ако А и Б  са ме довели (с правилни пресмятания/изводи) до В, където вече съм сгрешила, то ще си имам точките за предните две подточки (стъпки). Докато сега може да ми търсят директно това във В подточка и като омажа нещата баш на финала, точки за междинните пресмятания няма да имам. Но пък сега времето е повече и това е позитив, независимо какви са задачите.
Аз в тази връзка исках да попитам: като 19 и 20 са със заграждане на верния отговор, пак ли ще носят както преди по 7 и 8 точки?
Това ще де види след публикуване на критериите след изпита-моето мнение е,че по-скоро ще има повечко зад за 4т,за да станат 65т
По бел се е падал преразказ на откъс  от братя Мормареви,който си е част от книга,която си е публикувана,та според мен няма такова изискване.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 13:53 от svetlaem

# 109
Ох, притеснявам се аз за математиката, много е зле моето там, въпреки че ще има шестица за срока и цяла година ходи на уроци. Днес трябваше да им дават бележките, ама след вчерашните катаклизми днес е неучебен ден

# 110
Задачата се решава почти наум с равнобедрените триъгълници и неизвестното е само едно. Simple Smile
Скрит текст:

Оттам MN e 2b-a
Русалка, моля те, обясни откъде дойде това 2b - a, защо минус ''a''? Flushed
Само, моля, не ми се смейте, но явно изпускам нещо, а задачата е супер елементарна.
Благодаря ти Simple Smile

# 111
  • София
Не съм Русалка, ама да покажа

DM=NC=b заради равнобедрените триъгълници
кръщаваме MN=x=> AN=MC=b-x
a=DC=AN+MN+MC= (b-x)+x+(b-x)
a=2b-x
x=2b-а

# 112
Благодаря ти! Simple Smile
И в тази посока гледах, и като периметър на единия триъгълник, но знаците нещо не ми излизаха....
Довечера ще го дам на детето, да видя дали и на него ще му се опре Grinning

# 113
  • София
Честита ни нова изпитна темичка!
Дано е късметлийска за всички, само да са ни живи и здрави дечицата. Успехът им ще си дойде неминуемо!
 Намерих едно клипче в YouTube за провеждането на НВО-то - инструктаж. Клипът е от 2020г., по време на пандемията, но като изключим действията в началото, е доста полезен и можете да го пуснете на наборите, в случай, че не им е обяснено как точно да действат по време на изпитите:
https://www.youtube.com/watch?v=eCDOcuJlEmw

При нас вече раздадоха бележките. Проверила съм ги даже. Смятам наборките другата седмица, та чак до 25-26 да не ходят, тъй като след матурите имат и зелено училище 3 дни, но те няма да ходят и на сборни групи не им се стои, а и то едва ли ще има особено голям смисъл.

При мен напрежението вече доста се е покачило и само като се замисля колко са близо вече изпитите и коремът ми се свива. Явно ще го караме на мента, глог и валериан, и бЕло разбира се Wink.

# 114
Благородно завиждам на всички, чиито деца имат възможност за зелено училище или екскурзия. В училището на моите деца не са и чували за зелени училища, а на еднодневна екскурзия ходят само в начален курс. Прогимназията не ги водят абсолютно никъде дори за един ден. Вярно, че възрастта е трудна и рискова, ама как се сплотява клас?
Бях приятно изненадана, че в друго училище в града начален курс, трети клас за края на годината бяха на няколко дневна екскурзия.

# 115
...
По бел се е падал преразказ на откъс  от братя Мормареви,който си е част от книга,която си е публикувана,та според мен няма такова изискване.
И след този случай създадоха "банка текстове" по описаните критерии от които се пада нещо си...
То една "банка" де Thinking  Текстовете, които са се падали оттам (май два или три досега) за мен са малко труднички за преразказване, но децата се справят... Миналата година говорещата "препарирана сова" беше предадена от децата като "птицата", "сокол", "сврака", "бухал" и разни други. За някои деца беше "парализирана" Rolling Eyes Със сигурност миналогодишния текст не бих могла да го преразкажа по-добре от детето си, за мен беше странна и със забравящи се детайли...

ПП: третото ми дете е 8ми клас, много стискам палци на децата за смислени задачи и по БЕЛ и по математика Simple Smile Имаме си приятелчета седми клас Hands V

# 116
  • София
...
 само като се замисля колко са близо вече изпитите и коремът ми се свива. Явно ще го караме на мента, глог и валериан, и бЕло разбира се Wink.
И шоколад Simple Smile При нерви и притеснения сладкото помага, уж Simple Smile

Голямата заминава утре на зелено. Поне няма да дразни набора.
Той вече почва да се шашка. Добре поне, че не ги гърчат особено в училище. Освен математичката, но на нея ѝ е простено Simple Smile Дава им жената по един примерен тест за домашно всеки ден тази седмица. Опитва се да им помогне да преговорят материала.

# 117
https://www.izpitai.me/
(иска мейл, ама после ти показва в сайта резултата от сравнението)

За проверка за къде стига бала на база баловете от миналата година. НПМГ с доп изпит липсва.

Сайтът май е на някаква школа. Може да ви пращат реклами, не знам. Излезе ми на реклама във ФБ.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 16:22 от toplomliako

# 118
Дами, може ли някоя да върне малко назад лентата , и да провери колко е бил средния резултат на междучасие по БЕЛ за третия пробен? ние тогава изобщо не получихме мейл..
Дори ако може цялата статистика..

# 119
  • София
Дами, може ли някоя да върне малко назад лентата , и да провери колко е бил средния резултат на междучасие по БЕЛ за третия пробен? ние тогава изобщо не получихме мейл..
Дори ако може цялата статистика..

Това са ми изпратили на мен:

Първа част - статистика:
- среден резултат - 41/65 т.
- най-нисък резултат - 9/65 т.
- най-висок резултат - 65/65 т.

Втора част - статистика:
- среден резултат - 11/35 т.
- най-нисък резултат - 0/35 т.
- най-висок резултат - 35/35 т.

Статистика за целия изпит:
- среден резултат от изпита - 53/100 т.