Отговори
# 165
Като си го кажеш на глас трябва  да става ясно за родно говорящите чиито или чийто е.
Малко смешка.... преди много години чета едни писма, които мъжът ми (тогава ми беше гадже) не успял да раздаде в казармата (бил пощальон там, когато всички ходеха в казармата) и си ги взел вкъщи. И там се натъквам на следното " майка му шайба". Седя, дивя се и не мога да разбера каква е тази майка шайба. Като си зададох въпроса на глас, се изясни 😁

# 166
  • София
Като си го кажеш на глас трябва  да става ясно за родно говорящите чиито или чийто е.
Трябва, но практиката показва, че не е така. Масово се бърка, включително тук във форума.

# 167
Да пишеш правилно съм съгласна, не всеки го умее, но фонетично би трябвало да го различаваш.

# 168
  • София
Динчо, трябва ,ама не... То се греши дори в случаи, когато е все тая дали предното или задното (принципно правилното) си гледал/казал на глас (просто защото и двете са в мн.число) -  децата, чиЙто родители..

# 169
Е, чак пък толкова.... Не дразни ли ухото?!

# 170
  • у дома
А аз си мисля,че текстовата няма да е нито от движение,нито от работа,а ще е нещо от типа на тортите преди 3 год или като една за хонорара на тримата автори от първите год на НВО или като тази за Филип и Дора от 2017 май беше-още седмица и ще разберем...

# 171
Да пишеш правилно съм съгласна, не всеки го умее, но фонетично би трябвало да го различаваш.
Ако го различават фонетично няма да го бъркат. Поне това съм установила покрай мен - човек знае правилото, но не може да го прилага.
Моята щерка пък е друг случай - под диктовка или самостоятелен текст, ако е концентрирана пише сравнително вярно, т.е допуска съвсем малко грешки. Но й е трудно да открива грешки в текст, т.е въпреки, че знае как се пише дадена дума не асимилира, че е написана неправилно. Трябва да й заостря вниманието като задам въпрос как се пише думата или дали е правилно написана и тогава вече вижда грешката. Преди много години пък имах петокласник, който беше уникален - веднъж му обясниш някакво правило и го прилага от раз. Става въпрос за чужд език и то през първата година на обучение . Такова ниво на грамотност май не помня при друг. Та хора разни, научих се да не съдя.

# 172
  • София
РУО София е публикувало списъци на насочените ученици със специални образзователни потребности, хронични заболявания и др. https://ruo-sofia-grad.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8- … 0%BB%D0%B0%D1%81/ Има деца, насочени в НЕГ, Испанската, НПМГ... В ТУЕС видях поне 4 деца.

# 173
  • София
Като каза торта, svetlaem, и се сетих за задачата за  шведчетата , ядящи този юни бонбони в  "Междучасие". Очевидно e, че става дума за тeхническа грешка, но беше забавно как единият ядящ е ту Карлсон, ту Карсон.

# 174
РУО София е публикувало списъци на насочените ученици със специални образзователни потребности, хронични заболявания и др. https://ruo-sofia-grad.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8- … 0%BB%D0%B0%D1%81/ Има деца, насочени в НЕГ, Испанската, НПМГ... В ТУЕС видях поне 4 деца.
Насочените ученици надпланово ли се приемаха? Помня, че в някоя от темите имаше много подробна дискусия....
Девойката си е вкъщи от вторник. Не мислех да я спирам от училище, но се оказа, че почти никой от съучениците й не ходи. С мъжа ми работим плътно и няма кой да я ръчка през деня. Учи, преговаря, но не може само това да прави по цял ден и вчера ядохме мъфини, приготвени от нея, днес разбирам, че между другото е успяла да изгледа половин сезон на един сериал....Не мисля да я натискам - аз вече се изморих, явно и тя.
От друга страна, утре към обяд, като събера малко сили, може да размисля и да започна с убежденията за ползите от интензивния преговор Stuck Out Tongue Winking Eye

# 175
Да, в ТУЕС са 5 ученика (не знам там колко са паралелките, но 5 ми се струват доста като бройка), в Атанасов имаше 3-ма, в 164-то едно дете видях, в Ломоносов поне 2-3 и т.н.
В НПМГ едно успях да видя.... Е, то е ясно, че всеки се цели в най-доброто Simple Smile

# 176
  • София
Не, не се приемат надпланово. Приемат се на местата от държавния план-прием. Максимум 4 в паралелка.

# 177
Не, насочените ученици не са надпланово. Те заемат 1-2 места в паралелка, затова за съответната паралелка се обявяват 24-25 места. Насочените ученици се записват още преди първо класиране.

Последна редакция: сб, 15 юни 2024, 00:14 от Mama Ru

# 178
За Немската и Търговско-банковата също има. Интересното е, че за СМГ няма или  просто не са успели да влязат, които са го желали.

# 179
Момичета, привет!Имам бърз въпрос-при записване на прието дете нужно ли е присъствието и на двамата родители?

Общи условия

Активация на акаунт