Избор за име на бебето

• 3 981
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
И на мен много не ми харесват и трите имена, но ако трябва да избирам само от тях, бих избрала Йоан. Но пък съм привърженик на галените имена и в този смисъл не ми харесва и Йоан. Ако Костадин беше Константин, щях да гласувам за него.

# 16
Илия много ми харесва, много по-хубаво от Илиян

# 17
Гласувах за Йоан. Ако вместо Костадин беше Константин, щях да гласувам за него.

# 18
Като име най ми харесва Илия (въпреки че го свързвам с много неприятен човек и не бих го избрала за детето си).
Костадин не ми харесва - харесвам Константин.
Йоан също не ми харесва - предпочитам Иван.

# 19
  • Австрия
Илия ми допада. Има го и в други европейски държави и се ползва, не се смята за остаряло, както в Родината. Йоан също е хубаво, непреходно във времето име. Аз бих предпочела от трите имена Константин, ако го имаше като вариант вместо Костадин. И с уточнението за Коста като галено (може при желание да се наложи) вместо (за мен неприятното) Коце.

# 20
Познавам трима Константиновци, двамата са Коце, третия - Косьо.

# 21
  • София
Много харесвам Илия. Мъжествено, звучно. Гласувах за него.
Илиан и Йоан са ми женствени. Така и не мога да свика с тях. Иван си е много по-хубав вариант на Йоан, а Илия си е оригиналът на Илиан.
Костадин ми е малко остаряло. Константин е по-хубави, но двете имена нямат много общо.

# 22
  • Австрия
Познавам трима Константиновци, двамата са Коце, третия - Косьо.

Косьо? Аха.. хм, чак сега осъзнавам, че един от твърде беглите ми български познати тук явно се казва Костадин или Константин. За четвърт век извън България познавам 2-ма възрастни и 4-ма под 18 години с името Константин и към никой от тях не се обръщат по друг начин освен с пълното им име, точно затова успях да почувствам красотата на името. Преди известно време, в младите си години, разбрах случайно, че един симпатичен младеж всъщност се нарича Костадин, но не харесвасвайки името си, се представяше винаги като Коста. Не знам... аз не съм фен на умалителните имена и заживявайки извън България, едно от нещата, които ми направиха още в началото силно и много положително впечатление, беше толерирането, респекта и приемането на имената на хората (абсолютно непознати, чужди - с чужд произход, с много често непознати значение и изговор, но както и на местни и като цяло европейски, християнски имена), такива, каквито са в пълната им цялост и оригиналност, без преобразуването им с цел улесняване на изговор, краткост, фамилиарност или форма на принадлежност и близост.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 22:57 от DimS.

# 23
Йоан е хубаво, но за момиче. За момче/мъж ми звучи лигаво...
Костадин не ми допада. Константин обаче ми харесва. Коста също звучи добре.
Вместо Илия и аз бих предложила ИлияН.
П.С - в групата на голямата ми дъщеря има момченце Константин. Майка му го нарича Тино, което аз хич не харесвам...

# 24
Костадин е българска народна форма на Константин. Това си е едно и също име. Как да нямат нищо общо?

Преди дни гледах репортаж от българско село в Странджа, където се изпълнява обичаят „нестинарство". В селото имаше параклис „Св. Костадин" и до него параклис „Св. Елена". Хората се бяха събрали там да палят свещи. Това беше на 3 юни, когато по стар стил се почитат двамата светци. Тогава се и изпълнявал този обичай - нестинарство.

# 25
  • София
Йоан ми е много омръзнало и гласувах за Илия. Костадин е ужасно, Константин е много по-хубаво име. Ако беше сред предложените щях да гласувам за него.

# 26
Глас за Костадин - рядко срещано за разлика от Константин и в същото време - традиционно. Харесва ми и на кратко Коста, разбира се вие може да предпочитате друго.

# 27
  • Sofia
Гласувах за Илия. Харесва ми, останалите не.

# 28
Гласувах за Йоан, от трите то най ми допада.
Ако имаше Константин то щеше да е моя избор.

# 29
Името за мен върви с фамилията, затова не мога да кажа кое от трите ми допада.
Хубаво е да харесва и на двама ви. Ако все още не сте избрали - по метода на изключването - едно име вие, едно съпруга ви. Това, което остане, то ви прави доволни.

Общи условия

Активация на акаунт