Пристрастяване към капки за нос

• 2 117
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте надявам се някой да ми помогне. Историята ми е следната преди близо 2 години бях пристрастена към капките за нос, държа да уточня кои са те муконазал плюс просто защото те ми действаха най-добре постоянно запушен нос не излизах без тях до момент в който просто спряха да действат и не разбрах, че съм бременна тогава се наложи да ги спра просто беше нещо ужасно първите дни ми беше адски тежко едвам заспивах вечер ако заспивах се будех на често просто защото ми беше трудно грам отпушване нямаше. След няколко месеца започна да ми се запушва само едната ноздра. Моментът в който родих нямах никакъв проблем близо година не бях докосвала капки за нос докато не дойде моментът в който се разболях пръсках си по малко за няколко дни и след това всичко беше наред, в един момент носът ми отново започна да се запушва не мога да си обясня как просто се случи отново да се пристрастя към тях колкото и нелепо да ви звучи. Ходих на унг той ми каза че ми е изкривена носната преграда и се налага операция, консултирах се не след дълго с друг лекар който ми каза, че съм направила инфекция от която получавах болки в синусите и вдигах температура от там ми изписа антибиотик пих го носът ми започна по малко да се запушва същият този лекар ми каза, че имам алергия и ще трябва да се върна при него след месец за да извършим операция. От няколко дни носът ми отново започва да се запушва сигурно на всеки 2 часа не мога без капките спя с тях будя се от запушен нос записах си час за да се консултирам и с трето мнение. Мисля да си изхабя шишенцето и колкото и да ми е трудно ще го направя отново ще се откажа от тях, тъй като разбрах че не са доста препоръчителни тези капки. Да добавя че носът ми тече постоянно, ходя и с носните кърпички навсякъде. Ще се радвам ако ми споделите опит и мнение. Благодаря ви предварително.

# 1
Аз ,ти вярвам че от тези капки може да се пристрастиш , защото баща ми е абсолютно същият .Ще ти кажа какво му помогна да спре .Алое Вера !!Вземаш едно хубаво листо да е по дебело пасираш го в блендер и си капкаш в носът.Той имаше синузит и от тези капки си развали лигавицата на носа.

# 2
На всички капки за нос ясно пише, че не се ползват повече от 3-4 дни, защото след този срок губят действието си. Това е така, защото рецепторите в носната лигавица привикват към тях и се развива обратният ефект.
Напълно Ви разбирам, ужасно е да си вечно със запушен нос. Бих Ви посъветвала отново да се консултирате с УНГ специалист, но и задължително с алерголог. Възможно е да имате алергия към нещо и това да е причината. Успех!

# 3
  • София
Затова единственото щадящо средство е физиологичният разтвор. Или обикновена солена вода. И са наистина ефикасни.
Забрави капките. Моя приятелка буквално си беше разрушила лигавицата. Последваха куп операции, вкл. се наложи естетична, а лицето ѝ вече не е същото.
Много ядове, заради липса на воля.

# 4
Моята лична ме оправи с антихистамин таблетки и 5 дни кортикостероидни капки.
Ако издържиш 2-3 дни да дишаш само през устата и полагаш грижа за лигавицата с морска вода и така ще мине, но от опит знам, че е нужна страшна воля и не е много лесно.
Важното е, че след като се оправих НЕ посягам никога към ксилометазолин.

# 5
Пристрастих се към нафазолин по време на първата ми бременност. Впоследствие разбрах, че има такова нещо като "хормонален ринит". Освен че със злоупотребата ефектът на капките намаля и изчезна, бях стигнала до запушване на гърлото. Независимо какво употребявах, дори и солена вода, ефект нямаше или беше към влошаване.
Решението: При "настинка" вземам вечер Фервекс или Тайлол хот, дори и когато съм без температура - осигурява ми заспиване за няколко часа. При продължителен и по-сериозен проблем - таблетки от типа на Дизофрол /вече го няма/, Клариназе, Ериназе . При едностранно запушване нощем мажа отвън носа с нещо загряващо, съдържащо мента - най-често колд балсама на Хималая. Абсолютно нищо не капя в носа си, вече повече от 10 години. Но и запушването вече не е толкова страшно.

# 6
Вместо капки за нос капете морска вода и витамин С ампула. Капе се точно като капки за нос. Може временно някакви таблетки за алергия, но за няколко дни само. Колкото по-малко лекарства, толкова по-добре. Има и разширители за нос - едни такива силиконови, които са като протеза за носа за през нощта и не позволяват запушването. Аз имам такива и ги ползвам често - не се усещат, не ми пречат и дишам нормално - аз съм от тези, които само като легнат и им се запушва носа.
Капките за нос след 3-4-5 дни почват да имат обратен ефект - удебеляват лигавицата на носа. Имам познат с такова състояние, сега ще ходи на операция точно защото е прекалявал с капките за нос и лигавицата на носа вътре е толкова задебелена, че не може да диша - само през устата и е много неприятно.

# 7
Да, пристрастяването към капки за нос и то точно към Муконазал е сериозен и не рядък проблем. Поздравления, че сама си се диагностицирала и усетила! Това рядко се случва!

И сега грозната действителност - ако продължиш така те чака много сериозен проблем. Носната лигавица изтнява и става на язви. Ако бъдат овладяни - добре, но по-често язвите стоят с години, атрофират и се налага да бъдат горени и рязани. Не малък процент развиват рак на носната лигавица. За Бога, трябва да не си причиняваш това. Ако трябва буди се на всеки час, гъгни, дишай през уста, но рак в носа е нещо кошмарно /не че има лесен рак/.

Какво да направиш - посети лекар УНГ. Те често се сблъскват с тази пристрастеност. Ще ти направят схема точно като за пристрастен. Примерно 10 дни с препарат със сходни съставки. После 10 дни с капки, които са много, много по-безобидни, после други. Има капки, които могат да се пръскат дълго, с месеци. Моя съвет е - дори и тях не приемай дълго. Тази химия няма как да не окаже въздействие. Търси изцяло натурални илачи и моркса сол, отпушващи тапи, овлажнители, масла.

# 8
Аз в такава ситуация отидох на алерголог. Препоръча ми да си капя само преварена вода с малко сол и сода, но не повече от 5 дни. Ако продължи повече, да отида за противоалергични. Имаше ефект. После пак така се лекувах, когато се наложи известно време, а след това минах само на инхалации с физиологичен разтвор, защото са по-щадящи за лигавицата. Прахчета флудрекс и другите от този род също помагат за бързо отпушване на носа в критични ситуации, но не трябва да се прекалява с тях, защото съдържат парацетамол. И последно, ако има сериозен физиологичен проблем, например силно изкривяване на носната преграда, наистина може и да се наложи операция, но е хубаво преди това да се пробва всичко друго.

# 9
  • София
Прахчета с парацетамол са изключително вредни за сърцето и не трябва да се прилагат, без да са налице сериозни симптоми на грип.
За обикновен ринит помагат, но съотношението полза към вреда в дългосрочен план не е добро.
Колкото по-малко лекарства приема човек, толкова тялото по-бързо и лесно се справя само и се научава да не чака на външна помощ, освен в определени наистина критични ситуации, когато ползата преобладава над вредата.

# 10
Lanarte, може ли малко повече информация за разширителите за нос. Евентуално линк към тези, които ползваш и си доволна. За пръв път чувам, но бих пробвала. Гугъл показва различни модели - едни като тръбички, други - като дебели пластинки. Със сигурност биха били по-безобидно решение от лекарствата.

# 11
Lanarte, може ли малко повече информация за разширителите за нос. Евентуално линк към тези, които ползваш и си доволна. За пръв път чувам, но бих пробвала. Гугъл показва различни модели - едни като тръбички, други - като дебели пластинки. Със сигурност биха били по-безобидно решение от лекарствата.

Аз имам няколко модела, продават ги в различни големини, така че можеш да си избереш, която е най-подходяща за теб. Казват се силиконови протези за нос. Подходящи са за запушен нос по време на сън и също като противохъркащи протези. В гугъл има различни видове, но аз поръчвах от алиекспрес, излизат за стотинки буквално.
Показвам примерни, които аз ползвам и съм доволна, не ми пречат, не ги усещам изобщо докато спя :

Скрит текст:

# 12
Благодаря! Ще пробвам.

# 13
Внимавай какво си капеш в носа. Вода от чешата не ти препоръчвам.
Трябва да е стерилно. Аз така си направих инфекция. От промиване на нос. Техниката е от хата йога.
Съдове капокоемри вода ... всичко стерилно. Да не си отвориш нов проблем.

# 14
Здравейте искам да ви благодаря мотивирахте ме страшно много и смея да кажа, че втора седмица не съм посягала към капките. Да има моменти в които ми се запушва особено вечер когато си лягам, но е в рамките на поносимото. Моят съвет е никога не посягайте, защото веднъж пристрастиш ли се много е трудно да се пребориш.Simple Smile))))

Общи условия

Активация на акаунт