В началото на август тази година родих третото си дете секцио със спинална упойка. Имах трудно възстановяване. Ужасни болки в главата преминаващи във врата и гръбначния стълб две седмици. Не можех да ставам от леглото и бях на обезболяващи. След това започнах с разходките с бебето на вън и грижата за другите две деца. В края на август / не помня точно кога, защото покрай децата и ежедневието в началото не обърнах внимание мислех, че съм се претоварила/ изведнъж ми изтръпна дясната пета, беше като възпалена и много болезнена. Под глезена от вътрешната страна ме болеше ужасно и не можех да стъпвам. На левия крак пък на възглавничката на ходилото при ходене усещах някаква подутина, все едно имах топче или стъпвах на камъче. Отделно не бях обърнала внимание, че имах и рана от горната страна на лявото ходило, която не зарастваше доста време. Започнах да мажа с йод@септ и да покривам с марля и след няколко дни стана коричка. Уж зарастна, но остана тъмен белег, който все още е там. В средата на септември изведнъж ми се схвана / изтръпна средния пръст на лявата ръка. При изпъване на ръката усещах някаква жилка, която преминаваше през цялата ми ръка и опъваше пръста. Посетих личния лекар, който след преглед каза, че съм била с възпалено рамо и ми изписа @фламил да се мажа. Пусна ми направление за изследвания и отделно аз си пуснах и вит. Д и вит. Б12.
ЦРП излезе 55 при норма 5, но той каза, че било нормално за скоро раждала жена. Ще прикача всички изследвания и епикризи за да се запознаете подробно. Когато се върнах след 2 дни при личния лекар с изследванията вече ми беше изтръпнал и безименния пръст. Тъй като съм кърмачка, не ми изписа нищо друго, каза само да се мажа с крема и ако до седмица не ми мине за ходя да ми биел някаква инжекция, която според него щяла да ме оправи. Питах за невролог. Каза, евентуално може да ме прати тогава. Минаха 4 дни и никакво подобрение, затова без да чакам повече отидох на невролог. Докторката ме изслуша, прегледа ме на бързо, пренебрегна проблема с краката, каза, че било за ортопед. За ръката каза, че е възпален нерв на лакътя написано в амбулаторния лист - Увреждания на междупрешленните дискове и шийния отдел с радикулопатия и изписа дископ@тин и инжекции д€ксом€тазон, които личния лекар смени за м€тилпр€днизолон защото се съобразихме с кърменето.Започнах ги, всеки ден по 1 /40мг/ за 5 дни, но не само, че нямаше подобрение, но се появи изтръпване / болезнено възпаление/ на подбедрицата на левия крак и странично на ходилото. Междувременно смених личния лекар поради смяна на адрес и посетих новия личен лекар. Той назначи нови изследвания. ЦРП вече беше в норма, както и всичко останало. Правих снимка на врата със заключение - остеофити по прешленните тела - начални. Взех направление и отидох на друг невролог. Докторката ме прегледа и каза, че са ми много разхвърляни симптомите и не може да даде точна диагноза . Прати ме за прием в болницата за уточняване на диагноза, като предположението й беше първо демиелинизираща болест на централната нервна система, неуточнена и второ множествена склероза. Приеха ме там но трябваше да чакам няколко дни за ЯМР защото нямаше свободни часове. Междувременно ми вливаха система с ¥рбазон 125млг и на втория ден ми изтръпна езика, който вече два месеца е така. Направиха ми ЯМР като се установи, че нямам проблеми в мозъка и нямам МС. Изписаха ме, въпреки, че им казах, че не съм добре. В епикризата пише - увреждане на шийни коренчета и, че съм изписана с подобрение, а всъщност аз се влоших. Междувременно бях изчела половината интернет, за да разбера какво ми има. Поисках консулт с ревматолог. Дойде докторка и от моето описание на симптомите каза, че можело да е реактивен артрит. Насочиха ме към личния лекар. Той ми даде направление за ревматолог. Там докторката назначи изследвания. Ревма фактор, Ана профил и др., както и рентгенова снимка на ръката. Излязоха изследванията и показателя AST беше двойно завишен и тогава тя каза, че било реактивен артрит. Изписа ми антибиотик sumamed, но и от него не видях полза. Изтръпна ми дясното бедро. Посетих друг ревматолог. Тази докторка ми сложи две диагнози - Синдром на Рейно и Множествен мононеврит. Още не ми бяха излязли резултатите от АНА. Препоръча прием в болницата в отделението по вътрешни болести за да ми направят капиляроскопия и консулт със съдов хирург. Не влязох в болницата, защото ми беше изключително трудно да оставя бебето и другите две деца. Съпруга ми работи с дълги смени и нямаме кой да помага. Последва преглед при гинеколога за да проверя дали няма проблем там. Той каза, че всичко е наред. Пуснахме цитонамазка и секрет.
Препоръчаха ми да отида на преглед при неврохирург, който след 5 Мин обяснения от моя страна и преглеждане на всички изследвания каза, че не ми бил неврологичен проблема и да спра да ходя по невролози, а да отида на ревматолог. Прати ме при такъв. Отидох и там чух, че нямам ревматологичен проблем, а неврологичен. Последваха отново изследвания - за Лаймска болест, за хепатити и всичко отрицателно. Изписа ми да изпия еднократно едно хапче прегабин за да видим дали ще има ефект за да затвърди, че е неврологичен проблема. Изпих го по препоръка вечерта и легнах /после два дни не кърмих/ но на следващия ден бях като пияна и дрогирана едновременно. Усещах леко, много леко подобрение, но не бях сигурна дали не е от това, че бях толкова замаяна. Доктора каза, че това потвърдило, че имам проблем с централната нервна система. Препоръча да ми се направи пункция и да се изследва ликвор за евентуален вирус, който да причинява това. Аз отначало се съмнявах, че може пък и от упойката при секциото нещо да е станало, правих ЯМР на лумбални прешлени. После посетих друг неврохирург, тя ми сложи диагноза - увреждания на междупрешленните дискове в поясния и другите отдели на гръбначния стълб с радикулопатия и ме прати при началника на отделението по неврология/това е друга болница, не там където лежах/ тя да ме прегледа, евентуално да ме приеме и да ми се направи пункцията. Отидох на преглед при нея, но тя категорично отказа да ме приема и да прави пункция. Каза, че съм имала полиневропатия - неуточнена и това, че кърмя няма как да пия лекарства. Аз съм съгласна да спра да кърмя, но да знам наистина диагнозата и нужното лечение. Не искам да правим експерименти. Освен това тя каза, че дори и да пия лекарства е възможно да не се оправя на пълно и да отнеме много време.
Каза ми да спра да ходя по доктори и изследвания и да изчакам след нова година и когато реша да отида пак при нея. Не виждала нищо застрашаващо в състоянието ми.
Тръгнах си. Отидох при личния лекар и взех направление за физиотерапия. Започнах процедурите за две седмици. На втората седмица започна да ми трепти мускулчето на долния клепач на дясното око. Така вече седмица. Приключих физиотерапията без никакво подобрение. Лошото е, че сега ми се появи изтръпване в дясната част на корема и странично към кръста, болезнено е. Пръстите на ръката ги усещам сковани, изтръпнали, схванати, много болезнени, особено във върха и при докосване все едно ще се пръсне. Усещам все едно нещо работи вътре и от време на време усещане все едно ме удря ток. При студено ме боли повече.
Не знам какво се случва с мен но никои от тези доктори не ми даде отговор защо ми изтръпна езика, не го свързват с общото състояние, появяват ми се лезии по него и изчезват и така вече 2 месеца. Страх ме е. Вече три месеца мъки и болки, искам всичко да приключи. Не знам на какъв специалист да отида - невролог, ревматолог, съдов хирург, вирусолог .....
Пих Г€ровит, пих витамини с Б витамини за бременни и кърмачки, пих течен магнезий, сега започнах вит. Б12 като капки за нос, за да си повиша стойността, която след четене установих, че е ниска, въпреки, ще всички доктори твърдят, че е в норма.
Ще съм безкрайно благодарна ако някой тук в групата може да даде насока.
Прикачвам всички изследвания и документи, които имам.

Не ми дава да кача останалите изследвания. Може би, когато някой коментира ще ги кача като отговор.