Преди около 7-10 дни моят приятел започна да усеща изтръпване в краката. Той си ходи, шофира и извършва ежедневните си дейности без проблем, като усеща кожата си по-странно – нещо като леко изтръпване, но с пълна чувствителност.
Посети невролог, който назначи ЯМР на гръбнак и глава. Резултатите показаха наличие на лезии, покриващи критериите за дисеминирана склероза – церебро-спинална форма, но без активност в момента. Лекарят препоръча клинико-лабораторна корелация.
Ние сме в шок и огромно притеснение. Той е здрав, млад човек, на 31 години, водещ нормален начин на живот и изведнъж получава такова съмнение за сериозно заболяване. В понеделник ще търсим специалисти, които да потвърдят или изключат диагнозата, но през уикенда, особено в отпускарския период, не можем да направим много.
Аз лично съм много притеснена – не мога да спя, не мога да ям и пия, постоянно плача и си взех леки успокоителни да пия, за да мога поне пред него да съм спокойна. Той обаче изглежда по-спокоен и приема ситуацията по-леко.
Прочетох много материали и научих, че има шанс това да не е множествена склероза, или ако е, то може да е в начална фаза и да се овладее с терапия.
Има ли някой с подобен опит? Моят приятел няма други симптоми освен това изтръпване, чувства се добре, но това го тревожи.
Моля, споделете, ако имате информация или опит. Това би ми помогнало да се успокоя, докато чакаме да се направят другите изследвания и евентуалното хоспитализиране, което вероятно предстои.
Не сме споделяли още с роднини и приятели, за да не ги тревожим, докато диагнозата не бъде потвърдена и уточнена.
Благодаря Ви предварително!