Съмнения за множествена склероза

• 956
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте,

Преди около 7-10 дни моят приятел започна да усеща изтръпване в краката. Той си ходи, шофира и извършва ежедневните си дейности без проблем, като усеща кожата си по-странно – нещо като леко изтръпване, но с пълна чувствителност.
Посети невролог, който назначи ЯМР на гръбнак и глава. Резултатите показаха наличие на лезии, покриващи критериите за дисеминирана склероза – церебро-спинална форма, но без активност в момента. Лекарят препоръча клинико-лабораторна корелация.
Ние сме в шок и огромно притеснение. Той е здрав, млад човек, на 31 години, водещ нормален начин на живот и изведнъж получава такова съмнение за сериозно заболяване. В понеделник ще търсим специалисти, които да потвърдят или изключат диагнозата, но през уикенда, особено в отпускарския период, не можем да направим много.
Аз лично съм много притеснена – не мога да спя, не мога да ям и пия, постоянно плача и си взех леки успокоителни да пия, за да мога поне пред него да съм спокойна. Той обаче изглежда по-спокоен и приема ситуацията по-леко.

Прочетох много материали и научих, че има шанс това да не е множествена склероза, или ако е, то може да е в начална фаза и да се овладее с терапия.

Има ли някой с подобен опит? Моят приятел няма други симптоми освен това изтръпване, чувства се добре, но това го тревожи.

Моля, споделете, ако имате информация или опит. Това би ми помогнало да се успокоя, докато чакаме да се направят другите изследвания и евентуалното хоспитализиране, което вероятно предстои.

Не сме споделяли още с роднини и приятели, за да не ги тревожим, докато диагнозата не бъде потвърдена и уточнена.

Благодаря Ви предварително!

# 1
Здравейте Рая,аз не мога да ви помогна с информация която търсите,но ще ви дам друг съвет.Ако приятеля ви е кръстен и сте православни християни,отидете в някоя Църква и направете Маслосвет за болен.

# 2
Извинявам се, но преди църкви и всякакви други такива ирационални способи, защо просто не опита известно време да пие магнезий? И по-спокойно, паниката не е от полза.

# 3
  • Другата България
Щом ще бъде хоспитализиран, вероятно ще се направи лумбална пункция.
Това е един от най-сигурните начини за диагностика на МС.
Не се притеснявайте преди да има потвърждение на диагнозата.
И успех. Heart

# 4
Извинявам се, но преди църкви и всякакви други такива ирационални способи, защо просто не опита известно време да пие магнезий? И по-спокойно, паниката не е от полза.

Днес сутринта купих магнезий и Б12 и започна приема, но няма как след този резултат на ЯМР на глава да стоим и да чакаме...неизвестното е много неприятно.

# 5
Изчакайте да получите потвърдена диагноза. Имайте предвид, че може да отнеме време. Предполагам, лекарите ще започнат с изключване на вероятности. Магнезият няма да навреди така или иначе. Подпомага мускулите и облекчава оплаквания като слабост, изтръпване и схващане. Недостиг на витамин В12 също може да причини големи проблеми. Ако не е изследван, съветвам ви да го направите.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 14:21 от bell_87

# 6
Аз единствено мога да ви посъветвам каквото и да е, да проявите разум и да подходите със спокойстие и хладнокръвие. Първо, само от едно ЯМР, без установена активност на лезиите, не може 100 процента да се заключи, че е МС това. Предполагам вече сте прочели критериите за МС в нета. Отделно това не е заболяване, което прогресира в рамките на дни или седмици. Обиколете различни лекари, посъветвайте се, и спокойно. Все пак има и терапии за това заболяване. Препоръчвам доц. Генов, май вече е и професор.

# 7
Да, със сигурност ще се посетят много лекари и ще се поискат много мнения и т.н.
Просто за първи път се сблъсквам с тази болест, изчетох страшни неща и някак си рухнах, което не е типично за мен, но....
Благодаря, че се включвате!

# 8
Още не знаете със сигурност каква е диагнозата. Ако действително се окаже нещо сериозно, отчаянието изобщо няма да бъде от полза.

# 9
С контрастно вещество ли са видяли лезиите?

ПП - и аз от няколко години ходя по ЯМР за МС,скоро не съм,че имам дете под 2 години.
Имам изтръпване в цялата лява половина на тялото + главата и страшни мигренозни главоболия,неповлияващи се дори от аулин.Ходих при една невроложка в Пловдив,беше изписала лекарства,но заради бебето и това,че не се получаваше ги спрях на своя глава.
По принцип имам прецакан троичен нерв и една от възможните причини е МС.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 15:39 от малката лисичка

# 10
С контрастно вещество ли са видяли лезиите?

ПП - и аз от няколко години ходя по ЯМР за МС,скоро не съм,че имам дете под 2 години.
Имам изтръпване в цялата лява половина на тялото + главата и страшни мигренозни главоболия,неповлияващи се дори от аулин.Ходих при една невроложка в Пловдив,беше изписала лекарства,но заради бебето и това,че не се получаваше ги спрях на своя глава.
По принцип имам прецакан троичен нерв и една от възможните причини е МС.

Да, с контрастно вещество беше ЯМР на глава.
Вие нямате лезии, нали така?

# 11
Преди 2 години и половина нямаше последно.
Обаче изтръпването си стои ,плюс главоболието.

# 12
Преди 2 години и половина нямаше последно.
Обаче изтръпването си стои ,плюс главоболието.

Значи при вас проблемът е друг, щом не се вижда нищо на ЯМР.
Пожелавам ви, когато вече имате възможност да вземете мерки и да се оправите, няма да е нещо сериозно ❤

# 13
Ами аз имам потвърдена диагноза от почти 12 години. С видени лезии на ЯМР, правено в "Св. Иван Рилски" София. Тогава го разчита д-р Станимир Сираков, беше млад, сега е обещаващ професор. Последва хоспитализиране в "Св. Наум" София болница и ме диагностицираха без пункция д-р Кметска, не знам дали още работи, тогава беше възрастна, та си имам официална диагноза. Лезиите не се появяват само от МС. Има и други заболявания, но съм ги забравил вече, че съм ги чел преди десетилетие. Не е смъртоносна и страшна болест. И да бързате и да не бързате, няма да решите проблема от раз. Ако е МС, ще се започне евентуално лечение. Аз избрах изобщо нищо да не правя след диагнозата. Оттогава имам само първичния пристъп (двойно виждане), който ми се обостря отвреме на време особено сега, в топлото време. Тренирам силово, тичам по стълби (почти 700 бр в един парк всеки ден (хладен) за под 9 мин, сега съм на 48 год.). Тогава бях сгоден, ожених се, роди ни се детенце и така. Нямам време да боледувам Simple Smile. Но не е гаранция. При всеки се развива различно. При вас е възможно първо изобщо да не е МС, а например някаква наследствена мигрена. Ако е имал чести главоболия. Преди като четях, че и аз имам мигрена си спомням че и от това е възможно да се получат лезии. Но може и да се наложи ако потвърдят МС (дано не е) и ви препоръчвам, да си стартира лечение, съвременно. Аз рискувах да не се лекувам и реално съм добре. 
Съветът ми е, първо да не се паникьосвате, нищо не можете да направите и да бързате, не е някакво онкологично заболяване с бързи реакции. Още повече че тези лезии не са активни. Ако е официално МС е възможно да е от няколко години, или месеци. Аз моите първи "трепети" така да се каже дебютът, като си спомня като прегрявах или бях претоварен със зрението, започваше да ми се раздоява погледа още 1-2 год. преди официалната диагноза. Пристъпите затихват, активизират се. Но вие сте прочели вече... Може и никога повече да не се появи. Истината е, че аз лично за мен зная, че рано или късно ще премина в друга фаза, в която така или иначе ще започне влошаване. Чета, че оттогава (от моето диагностициране) са излязли вече много успешни лекарства, а CHATGPT дори ми казва че до 3-4 год. се разработват и май влезли в проучвания лекарства, които са строго индивидуални, таргетни за всеки човек. Иначе досегашното лечение е като химиотерапията - стрелят с топ врабче. Лекуват едно - МС, но сриват имунната система, за да не атакува собствените клетки, каквото е автоимунното заболяване.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 17:31 от Seiko7075

# 14
  • Банско
Вижте в Google Инжинер Бенински. Видях негови интервюта за автоимунни заболявания и за МС. Аз нямам опит с него, но мисля да го посетя за едно мое заболяване.
Иначе видях това клипче с него https://www.facebook.com/share/r/1BBGSEqAY6/.

Общи условия

Активация на акаунт