Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 818
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
Чудесно, но отново стигаме до там, че никой не е принуждаван да се обвързва с банката.

Всъщност потвърждаваш написаното от мен.
Относно имотите - повтарям, че според форума животът под наем е най-изгодния вариант, т.е. нищо не налага каквито и да е отношения с банката.

Цитат
по същите причини както със здравеопазването - всеки иска най-доброто, което може да получи
Първата част е вярна, но втората не е. Дори и да не може да го получи/позволи, той пак ще иска най-доброто, защото се счита за богоизбран и специален. Много пъти съм виждал как здравно неосигурени роми ходят по спешни и търсят специално внимание и преглед. И ходят в добри болници и спешни, не къде да е. Виждал съм и как хора с направление искат да се доредят до преглед или операция от професор, те нямат пари да се обръснат, но доцент не ги задоволява, камо ли асистент. Същото е и положението с имотите, но добре че банката дава на сульо и пульо да се видят и те в по-добър имот.
Мистик - извинявай но 200к евро за 65кв отива над 3к евро, не съм гледал скоро цените, но ти ме шокира.

В момента, на пика на балона, е по-изгодно, очевидно. Като се спука ще има период, като 2013-2017та в който е по-изгодно да купиш.

# 211
Балона се "пука" вече близо 4,5 години..... Гумата му явно е доста здрава...

# 212
Мащабите на Бургас са съвсем различни. В София вече почти никой не работи в центъра от чуждите компании които навлязоха в България. Техните офиси са доста далеч от идеалния център с малки изключения. Даващите високите заплати в София, не са в центъра на София, освен ако не си държавен служител в министерство или агенция.
Дори не говоря, за работата от вкъщи и един, два пъти седмично да ходиш до офиса.
Да живееш в центъра особено в София не е голям плюс, особено последните години. Редовно някой се сети да направи или прайд, или да блокира кръстовища и т.н
Не мисля , че е плюс ако се живее на Александровска, Богориди и до нощите лятото да си със затворени прозорци заради разхождащи се и веселящи се. А зимата е отчайващо положението. Много ярък контраст и града се превръща в село.
Човек като мине тийнейджърските години и доста по рядко му се случва да ходи в централната част , освен на някое културно мероприятие.
Дори и депутат да си и те ходят  два пъти в седмицата на работа
Simple Smile

Нищо от това не е вярно. Най-гъзарските и скъпарски офиса са в центъра. А това, че никой не искал да ходи в центъра като излезе от пубертета...по-добре да не го коментирам.

# 213
Ти явно не си излизал от България. София е едно от най безличните места в Европа.
Като нощен живот дори и на Скопие може да остъпва.
 В центъра е пълно с тези идващи с нискотарифните компаниии да пият евтина бира и да пикаят по фасадите около заведения и входове.
Читав турист в София не идва.
Има две читави сгради с офиси в центъра и едната е на площад Македония дето само местните знаят с какво е известен района.
За топ центъра около Симеон, Мария Луиза, Лъвов мост пък и да не си местен си чувал.
В същото време офис сградите от клас А дето ги вдигнаха последните десетина години знаем къде са и какви компании ги наемат.
То едно време беше модерно хората да си пазаруват и от мазетата на Аптека и подобни, ама това време отмина.

# 214
Ми не знам къде ходите, все ми е тая какви туристи идват в София, аз ходя на концерти, на опера, на изложби. Не знам и какви офис сгради гледате, за офис в центъра последно като търсихме, намерихме такъв, който щеше да има свободно място след поне 6 месеца. В т.нар. бизнес райони по покрайнините - колкото искаш.

# 215
Не знам защо се засягате. И аз съм роден в София , ама не мога да си съчинявам хвалебствия.
Вече съм го писал единствения плюс на центъра и това са театрите и донякъде Борисовата. За минусите няма да ми стигне мястото.

# 216
Не знам за какви хвалебствия става въпрос. Коментираме неверните ти наблюдения над София, нищо повече.

# 217
Ако не ти харесва в София, защо живееш в нея?

# 218
А как се разбира кога е "пика на балона"?
Това не мисля, че някой може да го знае със сигурност. Ако сега още "изчакваш", а цените продължават да се вдигат (а те май си продължават), очевидно това не е "пика".
А ако чакаш дълго време да се "пукне" и това евентуално се случи, дали ще върне цените толкова назад, че на теб пак да ти е "изгодно", отколкото ако си купил по времето, когато си мислил, че е имало пик, също не е много сигурно.

# 219
Не знам за какви хвалебствия става въпрос. Коментираме неверните ти наблюдения над София, нищо повече.
Неверните или пристрастните ви наблюдения.
И живея в София, защото ми е родния град и не искам да напускам България, а София дава най добри условия за кариера и що годе прилични доходи.

Сега към фактите, а не ЕЖК

https://money.bg/property/koi-sa-nay-barzo-razvivashtite-se-ofis … oni-v-sofiya.html

# 220
E, то значи хем най-добри възможности, хем бягайте да живеете в Мало Конаре или Лозница, щото там е по-евтино?

# 221
Всички чакаме балонът да се спука, но като гледам не се случва това, а и да има спад много се съмнявам, че ще се върнат цените от 2019 г. А ако дочакаме някакъв крах мисля, че повечето хора ще са толкова зле финансово, че въобще няма да могат да се възползват от промоциите. Нещата са навързани.

Хубавите квартали и хубавите имоти няма да паднат, колкото и да ни се иска. Мнението ми е, че ще паднат неподдържани апартаменти в стари сгради - панели, тухли, епк-та, както и някакви недоразумения по новите квартали. И пак не мисля, че ще паднат до цените отпреди 5 години.

Отделно, от много години върви сегрегация и тя ще се засилва. Всеки иска на по-уредено място, но в един момент няма да можеш да си го позволиш и това ще е най-нормалното нещо. Много потребители цитират Западна Европа. Еми там е така - ако искаш на хубаво вариант ти е наем, за покупка забравяш. Е, тука било кочина и неуредено. Еми с това разполагаме, така се е развил града (тука визирам София само). Ако искаш по-добро отиваш в чужбина и се бориш да се наместиш на по-доброто. Но като човек, който доста е попътувал смея да твърдя, че и в чужбина вече ситуацията не е толкова идилична както я изкарват някои хора тук и трябва да притежаваш силни качества, знания и добра професия, за да живееш по лелеяния висок европейски стандарт. Но това е тема за друг разговор.

А за къщите до София смятам, че за млади хора с деца не е много добра опция. И аз имам една идилична представа и понякога си мисля колко ще ни е добре, но после се връщам в реалността, която е - шофиране за най-малкото нещо, сериозни разходи за отопление, ремонти, градина и охрана. Последното ще става все по-важно, защото очаквам влошаване на обстановката - мигранти, цигани, а при една по-сериозна рецесия ще видим и стабилно покачване на престъпността от всякакви групи и естество. За инфраструктурата изобщо не искам да говоря - всичко е на самотек и от едно време. Като гледам как смело се строят къщички по околните села и не се правят инвестиции в електро и пътна инфраструктура, може да се окаже, че си дал пак не малко пари и токът играе/спира при по-сериозен вятър или дъжд,а колата през няколко месеца е на ремонт.

# 222
Добре, колко пъти трябва да пиша едно и също.
Не бягайте в Мало Конаре, а се огледайте за нещо в близост до София, което ще струва наполовина на това в София, но няма да ви пречи да работите в града.
Само може да спестите 10 години ипотечни вноски.
Замислете се дали е рационално да се хвърляте на стара панелка с неясно бъдеще или стари сгради  с безумни цени и гнусни общи части.
 Ако Пенка живее в Обеля, а вие в Нови хан ще стигнете първи до Тех парка, до 7-11 км на Цариградско, та дори и Бизнес парка в Младост или офис сградите между Каблешков и СОП на България.

# 223
Няма удобни локации в близост до София. Аз живея в малък град, близо до голям, но имам бърз транспорт до големия град на всеки 30 мин.,  от 6 сутринта до 11 вечерта. Транспорт, който обира повечето градчета и селца в радиус 60-70 км. Няма такава инфраструктура в България, има селски стари автобуси с 3-4 курса на ден. На Пенка от Обеля няма да и е проблем, ако и се развали колата, да иде до където си иска в София. Може да си излиза с приятели и да си пие биричка, защото ще се прибере с метро. Ама на другата Пенка ще и се разкаже играта.

# 224
Къщите привличат хора с възможности. Хората с възможности привличат бизнеси - ЧДГ, магазини, аптеки и тн.
Статията цитира данни от НСИ. Те имат доста голямо закъснение. Този ръст е отбелязан миналата година.

Общи условия

Активация на акаунт