Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 328
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Аууу не си играете, тук пълно с хора с по 3 апартамента.
Колко са тези хора. 3 ... 5 - 10% от населението.
А наясно ли сте , че дори и половината от хората не получават над 2К нетни доходи, дори и в София. Ако се спазва неписаното правило, че ипотеката не трябва да ти превишава една трета от месечните доходи... Колко много са тези можещи да плащат вноски по 2К на месец...
Да не говорим, че в обявите е пълно с имоти които не са ремонтирани от времето на бабите ни и след като ги купите една година само ще внасяте и вноски по ипотеката и наеми, докато стане ремонта за който също се иска не малка сума.
Дайте някой пример с обновен апартамент в София, изгоден според вас , не на шпакловка и голи стени, а готов за нанасяне, подобен на този. Този също ако погледнете, е оборудван с доста бюджетна техника, далеч от скъпите марки електроуреди.

# 151
  • София, Bulgaria
Дааа...и Ганьо, който цитирате, много обича да гледа в купичката на другите и да цъка с език, колко им е акъла, че да купуват. Ама не цъкат с език, колко и какъв акъл имат, че изкарнат пари и доходди, за да си купуват гаражи по 40К.
Каква е тая мания да принижаваш хората, който имат финанси към глупави и неграмотни да управляват парите си. Не са ти виновни те, че ти не можеш да си позволиш или ако можеш, но не искаш, това си е твое решение. Както техните решения са си техни.
Ето vesi1, го каза от първо лице.
Пък привържениците на теорията, да си предадат имотите в София и да ходят в Нови хан или където ги влече извън София. Аз такъв не съм срещала, което не значи, че няма. Всеки си взема своите решения. Голямо оплюване, голямо нещо.

# 152
Чакам примера с изгодните апартаменти в София, обновени и готови за нанасяне.
Дали е Ганьо или Ганка ...
Аз лично преди известно време пусках примери от Манастирски ливади от един комплекс, как на голи стени им искат 3.5К евро на квадрат.
Има си статистика и факти, че за да получаваш 2К нето, брутната ти трябва да е 2550 лева.
При 4 хиляди лева брутна заплата, ще получаваш нето 3К и ако платиш 2К за ипотека за горната панелка, ще трябва да живееш с хиляда лева на месец.

# 153
Голям кеф да пътуваш по 2 пълноценни часа на ден, които можеш да прекараш по друг начин.

Като например в здръствания.

За панелката - няма да купуваш “лукс” ремонтирана панелка, а ще купиш нещо за ремонт и ще ремонтираш ти. Тази панелка в флип, някой вложил време и енергия, за да ремонтира и търси 100% печалба. Това е за хора, които ги мързи или са с две леви ръце и се ужасяват от майстори и ремонти. Такива има много, затова и флиперите правят много пари от такива имоти. Хората са станали изключително нишови, разбират и работят само и единствено тяхната си професия/работа и за всичко друго викат човек и плащат здраво.

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 07:55 от Gogo1979

# 154
  • sofia
Ама тоя отдалечен имот е изгоден само на пръв поглед, в дългосрочен план не е чак такава далавера...за двете коли, поддръжката и всички съпътстващи битовизми по къщата да обяснявам ли?
Най-малкото разходите по отопление на една къща са в повече спрямо апартамент със същата квадратура.
Та на когото не му достигат финанси ще продължат да не му достигат, защото текущите/ежедневните разходи ще скочат.

# 155
А този без терасите не е изгоден и на втори поглед.
Напълно е нормално разходите да са различни. Едно е да отопляваш 65 квадрата, друго няколко по толкова. Едно е да ти тропат съседите отгоре , друго е да си самостоятелен и да поддържаш къща с двор.
Ако ти може така да си планираш нещата, че дори да си осигуриш безпроблемно паркиране в двора на 2-3 коли, повечето в София нямат място и за една.
Примерно в панелните блокове дето брокерите продават като топъл хляб, като са строени не са предвидени за тях нито един гараж. На 100 апартамента са изграждани около 30-40 паркоместа.
Останалите са по тротоари, детски площадки, зелени площи ...
А удобството да си зареждаш електричката за 20 стотинки киловата, дали се различава от това да е зареждаш за 90 стотинки по зарядните станции...
В ЕС само зелени сделки са им в главата, как след 10 години спирали бензиновите и дизеловите , ама който няма гараж с електричество, ще види голям зор.

# 156
На английски има един израз, че евтиното го плащаш два пъти. Нещо като нашето "евтивото излиза скъпо".
Евтината къща в далечното село след това иска още веднъж пари за ремонт и съвременно обзавеждане, втори път иска две коли на семейството и то такива, които да могат да се катерят през зимата в планината (селото в обявата беше планинско, по спомен), след това тези коли ги жениш за бензиностанцията, защото няма как иначе и т.н.

А това, че в София било скъпо да купиш - ами има живот и под наем, даже според форума наемите са доста изгодни. И децата ти няма да си доспиват в задръстването, понеже си ги вдигнал час-два преди съучениците им.

# 157
  • София, Bulgaria
Даа...всички хора трюфели ядат и плащат 3..4 К на квадрат.

# 158
  • Бургас
Отдавна мисля, че тук пишат ергени без деца Simple Smile Селски училища в смесен клас с билингви, селска здравна служба и селското читалище за уроци, нали?
То хубаво да имаш двор и съсед да не ти тропа, ама ако звъннеш на 112 за нощен шум в центъра на София ще дойде полиция не веднага, но със сигурност.
Я звънни на 112 от някое село, щото съседът дъни чалга. Да видим кой и кога ще дойде.
Или да ти се падне някой крив бивш военен, който да ти хвърля боклуци през оградата или да води война, щото твоята череша хвърля сянка в двора му.

# 159
Не, само тези дето вземат по 10К за да отключат два апартамента или да копират някоя чужда обява.
Щом започнахте да сравнявате живота в къща с двор, басейн с панелка, няма какво да се каже.
Ей така се замислете живеещите в блокове в София, колко от апартаментите във вашия вход, разчитат да я карат без автомобил.
Колко от тях ходят да мъкнат стековете с минерална вода и покупките от супермаркетите с ГТ.
Едно от първите неща които искат завършващите училище е да изкарат курсове и да вземат книжка. Едва ли им трябва за да се возят на ГТ

# 160
  • София
Отдавна мисля, че тук пишат ергени без деца Simple Smile
Еее, не само Grinning
Като чета последните постове и се сещам за нещо вече прочетено: You don't have a savings problem, you have an income problem! Само който не е купил имот в близост, не знае какви тежести носи със себе си и как да се отърве от него в последствие Blush

# 161
  • Бургас
Имаме и къща с басейн. И място за зареждане на електричката. Ми не ми е оферта да живея там постоянно, поне докато не изгоня трайно всички деца:) Трудоемко и скъпо е, не ми се пътува по 40 мин в посока всеки ден, ако и токът да ми е 20 ст., не ми се виси в задръстване, не искам да съм шофьор-снабдител, когато имам алтернатива в центъра на града и детето ходи само и без ГТ до всичките си занимания. Постоянно съобразяване на графиците и на двамата, кой кога с коя кола къде отива и кой какви семейни ангажименти ще поеме. Достатъчни са ни служебните графици. И да не можеш да останеш вечерта в града една бира да пиеш, щото те чака път после.  Мерси.

# 162
В София масово идват на лечение не само тези от съседните села , а от далечни градове , дори и от Бургас.
Не знам защо...
Дори и наскоро шефа на Пирогов се извинява, че служителите му бяха казали на идващи от провинцията , че си имали болница и да си заминавали.
Вече го коментирахме , че почти всички останали без детска градина са в София.
За това, че някои от съседните села или градчета като Божурище , че са на по 5 км от София, да не говоря.
В Бургас кварталите им като Ветрен , Сарафово, Меден рудник са по отдалечени , нищо че са 200 хиляден град , а не милион и половина.

# 163
Хората, които се местят от София в далечните села, рядко записват децата си в местните градини, още по-малко - в училищата. Нормата е да ги развозват всеки ден - едното тук, другото - там, вечер прибиране в обратен ред и тръгване към селото или градчето. Защо така... по същите причини както със здравеопазването - всеки иска най-доброто, което може да получи.
Обсъждали сме в други теми - често децата дори не играят със съседските, ако онези са местно население или са от етноса, или говорят на диалект, родителите ги събират с други софийски семейства, т.е. капсулират се.

# 164
Ето факти, а не общи приказки как се правело...
Държавата плаща компенсации за останалите без детска градина в България.
Знаете ли каква е действителността.
Че от цяла България се оказва, че на 1508 деца не са им намерили места в детски градини.
От тях 1502 в Столична община и цели 6 деца в Пловдив
https://manager.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0 … -v-detska-gradina

Общи условия

Активация на акаунт