Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 670
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
Няма да спрат да се купуват, защото хората се уплашиха и от еврото и бързат да си запазят парите. Това е моето усещане

# 466
По-скоро всеки иска да става кредитен милионер. Погледнете ръста на нови пари създадени от кредитиране - ипотечно и потребителско. Това не е от хора с пари, а от хора без пари.

# 467
  • Бургас
Бургазлии купуват в София, софиянци в Бургас.
Хубаво е човек да има в портфейла си имоти и в двата града.
https://money.bg/property/burgas-noviyat-lider-po-rast-na-izpovy … -imoti-u-nas.html

# 468
За Бургас не знам. Едвам и на загуба, се отървахме от офиса, който имахме там. На нас ни служеше добре, и ни изкара много пари. Ама като решихме да го даваме под наем или продаваме - тцтцтц. Или се намираха желаещи наематели за 100 лв, или се пазаряха. Мерси, не си струваше нервите и стоя заключен няколко години. После с не знам колко пазарлък, се продаде на по-ниска цена от тази, на която ние го бяхме взели от строителната фирма. Ако не е за твое собствено ползване, не зная дали за инвестиции е добра локация градът.

# 469
  • София
За офис не знам, но за жилищен имот локацията е по-добра за инвестиция от малките населени места, колкото и да са наблизо. Както и инвестицията в София, а не близките населени места. Декември и аз едва се отървах, макар и сравнително близо до София...

# 470
  • Бургас
За жилища говорим. Бизнес имоти - само ако са складови и логистични бази, но са скъпи и си трябва добро проучване.
Имам и аз такива за отърваване, но пък сега всички са под наем, та се чудя дали да ги продавам. Няма къде да вложа парите, а те си изкарват данъците, че и някой лев отгоре остава...

# 471
Докато лихвите са ниски ще е така. А с приемането на еврото би следвало да има спад в кредитирането, защото тогава ще се съобразяваме с ЕЦБ🤔или аз съм в грешка, не знам🙄

# 472
В България не знам достъпни ли ви се виждат жилищата, но в САЩ станали най-недостъпни от... 2007 насам (ако някой помни малко след това какво стана)

Какво трябва да помним?
Жилищата там са много различни, строят ги от дърво. В България такива неща наричаме колиби, а тайфуните не случайно оставят след себе си само тухлените училища.

По-скоро всеки иска да става кредитен милионер. Погледнете ръста на нови пари създадени от кредитиране - ипотечно и потребителско. Това не е от хора с пари, а от хора без пари.
Не разбрах, как хора без пари стават кредитни милионери?

# 473
Стига да имаш "кредитен потенциал" банката ще намери начин да ти даде 90-100-110% от цената. Така се става кредитен милионер без или с малко начален капитал. Целта е инфлацията да ти изяде "кредита". Сега разбра ли?

# 474
Стига да имаш "кредитен потенциал" банката ще намери начин да ти даде 90-100-110% от цената. Така се става кредитен милионер без или с малко начален капитал. Целта е инфлацията да ти изяде "кредита". Сега разбра ли?

Нищо не разбрах. Ако имаш кредитен потенциал, т.е. си богат, тогава банката ще ти даде 90-100-110% от цената на какво?
"Изяждане на кредита" - няма такова понятие. Банките актуализират еднолично лихвените проценти според инфлацията.

# 475
Това с кредитните милионери беше някога - вземат 100 милиона лева кредит, купуват с тях долари по 1000 лева за долар и имат 100 000 долара. После, когато доларът стане 3000 лева продават 1/3 от доларите и си връщат кредита и им остават 66 000 долара. Това е грубо и илюстративно казано.
Днес обаче тези далавери не стават и ако вземеш един милион кредит не ставаш милионер, а имаш дълг от един милион, покрит с валутни и инфлационни клаузи и гарантиран с някакъв залог/ипотека. Вече ако ги инвестираш успешно и парите се умножат може и да си милионер, но това важи за всеки бизнес и всяка държава. Ако си взела 1 милион евро и си купила апартаменти по 1000 евро, ако сега ги продадеш по 2500 евро можеш да си върнеш дълга и да имаш 1,5 милиона твои чисти и честни пари. Но това не е кредитен милионер. Това е бизнес и поемане на риск.

# 476

Нищо не разбрах. Ако имаш кредитен потенциал, т.е. си богат, тогава банката ще ти даде 90-100-110% от цената на какво?
"Изяждане на кредита" - няма такова понятие. Банките актуализират еднолично лихвените проценти според инфлацията.
Това кредита да не е като наем на панделка в Люлин.
Лихвата се образува от плаваща основа - еврибор или индекс (напоследък средна ли а по депозитите в лева) и твърда надбавка, която се определя при отпускане на кредита и най-често зависи от профила на кредитополучателя.
Плаващия коефициент отразява политиката на ЕЦБ по отношение кредитния пазар или цената на парите, които банката ви дава.
В никой случай обаче грубо и пряко инфлацията.
Много често плащанията по кредитите значително изостават от настоящата цена на парите и по този начин инфлацията "изяжда" кредита.
Примерно ако с вноска от 300 лв 2018 сте можели да си купите 200 л дизел, днес за същото ви трябват 430 лв, но вноската ви е станала само 350 лв, напр.

# 477
  • София
Не разбирам каква е тая драма с кредитите. При този евтин заемен капитал, е нормално който може да се възползва, пък собствения капитал да го ползва целенасочено. Дадената ни баница е много вкусна и не е незаконно Confused

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 21:44 от Exter

# 478
... ако ги инвестираш успешно и парите се умножат може и да си милионер, но това важи за всеки бизнес и всяка държава.
...
Но това не е кредитен милионер. Това е бизнес и поемане на риск.

Гледах, че в момента в София това е популярен бизнес - взема се ипотечен кредит от хора с високи доходи, отдава се имота под наем, с парите се погасяват главниците по първия кредит и се взема нов кредит, с който се купува нов имот, който се отдава... и така някаква програмистка имала 5-6 и реално наемът, който взема, е сумата, която трябва да върне по кредита, а наличието на имоти ѝ позволява да взема кредити. Идеята е наемателите да ѝ купят имотите. Риск е, но е хванала вълната.
ПП: Не знам има ли друга столица на света, в която 30% от имотите са купени и стоят празни. За тях не се плащало данъци. Вероятно затова София не може да бъде стегната.

Примерно ако с вноска от 300 лв 2018 сте можели да си купите 200 л дизел, днес за същото ви трябват 430 лв, но вноската ви е станала само 350 лв, напр.

Това не го вярвам. Друг сценарий ми обясняваха - че заради инфлацията става по-трудно да се връща ипотечния кредит, защото заплатите закъсняват с компенсирането на инфлацията.

При този евтин заемен капитал, е нормално който може да се възползва...
Не е баш евтин. За целия период лихвата може да излезе примерно 30%, което е няколко години от живота си да не вземате заплата. Не казвам, че е неизгодно, но за банковата услуга се плаща.

Бургазлии купуват в София, софиянци в Бургас.
Може би още 2 милиона селяни си имаме. След 15-20 години като намалеем на 5 милиона и за тях ще има в градовете жилища и тогава търсенето ще секне. Приблизително го пиша, без да смятам, но е неизбежно този момент да дойде и жилищата да станат непродаваеми, защото ще има твърде много празни, а собствеността ни от 80 ще е станала на близо 100%. В темата мисля пишеше за такива градове в чужбина - с безплатен наем, за $1 - отчаян опит да се привлече население. То и сега къщите по селата са безплатни. Подаряват ги, събарят се сами от липса на поддръжка, изчезват чудни къщи заради обезлюдяването. И аз имам имоти, които не си заслужават труда да се прехвърлят документи за собственост Disappointed Relieved

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 22:12 от animsaj

# 479
Ние на такъв имот намерихме кандидат. Ще си покрие разходите за документи и прехвърляне и му го даваме. Точно такива колкото искаш имоти. Нито да живееш в старото, нито да строиш ново на негово място.

Общи условия

Активация на акаунт