Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 674
  • 754
  •   1
Отговори
# 525
  • Бургас
Томева, като хората не са финансово грамотни, винаги могат да започнат свой бизнес и да инвестират в него. Ама що да се мъчат като могат да изкарат повече пари от тухли, които се печат на слънце? Затова сиренето ти е 30лв, щото всички чакаме на туклите.

Това е най-лошото, което един финансово неграмотен може да направи с живота си Simple Smile
Затова половината от новооткритите фирми фалират още през първата година.

# 526
Лично знам за жилище купено през 2014 за 59000 еуро и продадено за близо 240000 еуро миналата година....Това е 400 процента....
Статистиката е друга работа....

# 527
Никакъв проблем не виждам, че хората си купуват жилища. И не разбирам какво толкова лошо има.

# 528
Лично знам за жилище купено през 2014 за 59000 еуро и продадено за близо 240000 еуро миналата година....Това е 400 процента....
Статистиката е друга работа....

Нашето е такова. За 64 хил. евро с гараж през 2015 г., в момента се продаде идентично за 240 хил. и отделно гаража, те вървят около 20-25, не знам за колко са го договорили. Та статистика, да.

# 529
Томева, като хората не са финансово грамотни, винаги могат да започнат свой бизнес и да инвестират в него. Ама що да се мъчат като могат да изкарат повече пари от тухли, които се печат на слънце? Затова сиренето ти е 30лв, щото всички чакаме на туклите.
Това е най-лошото, което един финансово неграмотен може да направи с живота си Simple Smile
Затова половината от новооткритите фирми фалират още през първата година.
И аз не успявам да вникна в дълбоката мъдрост на този съвет.

# 530
В такъв случай ще ви посъветвам да се поинтересувате какво трябва да знаете, за да инвестирате във финансови активи. На теория нивото трябва да е доста по-високо от това да можеш да си оправяш финансите, счетоводството и паричните потоци за един бизнес. Има много успешни бизнесмени, които грам не разбират от инвестиции във финансови инструменти. Но защо да не ги заплюем и тях и да им кажем, че са прости и да си стоят с тухлите. Ако пък толкова държите да инвестирате в тухли и бетон, то има предостатъчно публични фирми, занимаващи се със строителство, наеми, бизнес офиси и тн. Мениджърите им със сигурност знаят по-добре от обикновения човек, къде какво и как.

# 531
animsaj, ти нали смяташе, че имотите са в балон и ще поевтинеят заради търсене и предлагане?
Точно обратното писах. В България имотите са най-евтини от Западна Европа, т.е. могат да си поскъпват спокойно още. Писах за един интересен феномен, дело на най-бързо топящата се нация в света - нашата, че като няма хора няма да има кой да купува имоти и наводнения с имоти български пазар ще бъде поставен пред трудности да продава.
Кога, това е въпрос на който не отговорих. Трябва да се сметнат тези 2 029 000 пенсионера на каква възраст са и каква е средната продължителност на живота в България и ще научите колко имота ще освободят до няколко години. Трябва да се разгледа и какъв процент от завършилите образование се реализират в чужбина. Това не са някакви пророчества, бе писано в темата, че е факт в държави имотите да се подаряват само и само да се влее работна сила в даденото населено място. И въпреки абсурдно високите цени на рухнали къщи край най-големите 4 града в България, масово в останалата част от страната къщите в селата струват 0 лв. и се рушат сами, защото са нестопанисвани.

Точно защото локалния бизнес не се стимулира и базовите разходи за храна и др нужди се вдигат много повече. Ако те не се бяха вдигнали от 2010-2024 повярвай ми цените на имотите щяха да задминават тези от западна европа.

Това не го разбрах.

Нашето е такова. За 64 хил. евро с гараж през 2015 г., в момента се продаде идентично за 240 хил....
Това в София ли е? Тези имоти се превърнаха в инвестиционни влогове.

Никакъв проблем не виждам, че хората си купуват жилища. И не разбирам какво толкова лошо има.
Хората в България купуват имоти по две причини - богати са; бедни са.

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 19:35 от animsaj

# 532
В София е, да, в затворен комплекс, тристаен с добро разпределение.

# 533
В такъв случай ще ви посъветвам да се поинтересувате какво трябва да знаете, за да инвестирате във финансови активи. На теория нивото трябва да е доста по-високо от това да можеш да си оправяш финансите, счетоводството и паричните потоци за един бизнес. Има много успешни бизнесмени, които грам не разбират от инвестиции във финансови инструменти. Но защо да не ги заплюем и тях и да им кажем, че са прости и да си стоят с тухлите. Ако пък толкова държите да инвестирате в тухли и бетон, то има предостатъчно публични фирми, занимаващи се със строителство, наеми, бизнес офиси и тн. Мениджърите им със сигурност знаят по-добре от обикновения човек, къде какво и как.

Аз началото на лятото на 2022 тук бях писал че акциите на американски строители ще са по- добра инвестиция от апартамент в Бг. Гледам от тогава са се утроили повечето. Ама реално погледнато средностатистическия човек е най- добре да купува всеки месец с равни вноски индекс като СП 500. Индекса е скочил от 3600 като го писах това до 5600 в момента. С малко повече натрупан опит може и други по- концентрирани индекси като Насдак който скочи 50% миналата година и около 30% тази година.

# 534
Ама реално погледнато средностатистическия човек е най- добре да купува всеки месец с равни вноски индекс като СП 500. Индекса е скочил от 3600 като го писах това до 5600 в момента.
...
Има ли акции на големи компании, които да са станали по-евтини?

# 535
Neymar09 а на каква база са оценките ?  за да знаеш колко е трайна тенденцията все пак.

# 536
На мен чашата ми преля когато детето хвана някакъв супер гаден вирус на Лозенец, че не можеше да задържи и една солета без да повърне. Личната искаше да я слага на системи в болница. И се оказа, че било масово. После се оказа, че и нямало пречиствателна станция. От тогава край с нашето море.
Малко офтопик, но го потвърждавам и аз това. Абсолютно същото ми се случи точно там - на Лозенец, даже същата година след няколко дни, след като хванах най-лошия вирус, затвориха плажа. С приятели се шегувахме, че има кафяв флаг. Спомням си, че 2 дни нямах сила дори да си отворя очите, а ми се наложи да повръщам (и други неща) около 12 пъти за 1 нощ. Беше много трудно. Оцелях все пак без системи.

https://novini.bg/biznes/turizam/301591

П.С. явно е било 2015-та година.

# 537
Важното е че цените в Лозенец минават тези от Бургас.

# 538
Имам позната от Царево. Родителите й са останали да живеят там. Тя и семейството на брат й ходят лятото. И всяка година са така - поне по едно разболяване от кафявия вид в тежка форма.
А ви се чудя - северното черноморие е прекрасно и все още не много населено. Една Албена има 50 м широка ивица, ситен пясък, плитко море, зеленина и въздух. Кранево, дори Златни пясъци (въпреки, че те са пренаселени). И сигурно се стига по-бързо отколкото до гръцките села в комплект със задръстванията на границата.
А не са популярни в ЮБ. Нищо де, не идвайте. На нас Гърция ни е твърде далеч 🤣

# 539
Имам позната от Царево. Родителите й са останали да живеят там. Тя и семейството на брат й ходят лятото. И всяка година са така - поне по едно разболяване от кафявия вид в тежка форма.
А ви се чудя - северното черноморие е прекрасно и все още не много населено. Една Албена има 50 м широка ивица, ситен пясък, плитко море, зеленина и въздух. Кранево, дори Златни пясъци (въпреки, че те са пренаселени). И сигурно се стига по-бързо отколкото до гръцките села в комплект със задръстванията на границата.
А не са популярни в ЮБ. Нищо де, не идвайте. На нас Гърция ни е твърде далеч 🤣
Аз лично не виждам разлика и в Албена.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-esherihiia-koli-vy … zabraneno-2386833

За Варна със сигурност знаем за проблемите с отходните води и спукания канал във варненското езеро. Не мисля, че на северното Черноморие е по-различно!

Общи условия

Активация на акаунт