Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 604
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
Аз няколко пъти бях давал пример с един апартамент ново строителство във Виена, който случайно ми беше попаднал, ето го:

Излиза нещо към 5к евро на кв.м. и при така обявени цени и площи някои хора казват - еми що ви се вижда много 2500 в София, като в Европа е 5000?
Но този апартамент от схемата сигурно ще го обявят над 60 кв.м. тук. И ще ти го дадат на Ш/З, а там го издават с баня, настилки, врати, боя, ключове и контакти и всичко друго, за което тук ще дадеш още десетки хиляди преди да се нанесеш.
И ето как разликата в реалните цени става много по-малка. А ако сравним със средния доход (Виена - 55к евро/годишно, София 36к лева/годишно) в София е доста по-недостъпно.
Балконът и него ли броиш за стая Smile
11 363 лв. е квадрата. В България няма и 2000 лв. В София има за 3000 лв., в провинцията има за 1000 лв. и надолу. Как точно го сметна, че в чужбина е само 2 пъти по-скъпо, като е близо 600%???

15 187 евро/кв.м - средна цена в Лондон
13 380 евро/кв.м - средна цена във Франция
10 050 евро/кв.м. - средна цена в САЩ

Има имоти в Лондон и от £150, и от £2 млн., в зависимост от зоната. Това е от официалния сайт на gov.uk. Спрямо миналата година има спад в цените на имотите. В момента в нашата ериа се затварят доста търговски обекти, цените на базисните продукти растат постоянно.

# 586
Вие май в друга София живеете. Средна цена 400 лв обзаведен и нов? Или дефиницията ви за нов е да не е срутен. Къде това точно? В провинцията това вече започва да става рядкост, в София да не говорим... май сте объркали групата с на друг град. Преди 8 години, когато ми се налагаше да търся квартира в столицата, нямаше хубав апартамент на хубава цена. Единствените под 750 лв бяха стари със всичките му боклуци от на баба ми младините. Това за мен не е ново. И си далеч от хубавите квартали,  но пък е обзаведено, да.

# 587
"По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в страната се е увеличила с 16.8% за една година. В същото време покачването в цените на имотите спрямо края на миналата година далеч надвишава инфлацията и ръста в доходите за този период.

Ръстът в цените и търсенето провокира много продавачи да бъдат по-активни на пазара на предлагането, като по данни на Агенцията по вписванията повишение има и при броя изповядани сделки. Първото тримесечие в столицата е било най-силното откъм покупко-продажби от 2008 г. насам, а във Варна и Бургас след над година и половина спадове е регистрирано покачване на броя сделки съответно с 12.8% и 9.7%. Пловдив отчита увеличение на сделките с близо 4%."

# 588
400 лв наем обзаведено и ново в София не е имало преди години, какво остава за сега.
Все пак живея под наем от доста време, търсила съм, знам какво е.
Имайте предвид, че в тези фейсбук групи в публикациите към marketplace пишат винаги "400 лева", а всъщност цената е в евро и често се пояснява някъде другаде. Може от там да е станало объркването.
Но за 400 лв наем обзаведено и ново - само със съквартирант.
1500 лева на квадрат в София е същия абсурд. Даже в Люлин цените на панелките вече са 2000 евро на квадрат.
Няма нищо общо с реалността това...
Казвам го като човек, който е наемал години наред, а доскоро и на пазара на имоти бях.

# 589
11 363 лв. е квадрата. В България няма и 2000 лв. В София има за 3000 лв., в провинцията има за 1000 лв. и надолу. Как точно го сметна, че в чужбина е само 2 пъти по-скъпо, като е близо 600%???

Балконът в БГ ти го броят към площта, но във Виена както виждаш е даден отделно - 8 кв.м. Жилищната площ е 44 кв.м. и е 230к евро. Нормален едноспален по чужбина го дават 45-50 кв.м. а двуспален 70 кв.м. Тук ти го хващат 60-70 кв.м. с една спалня и 100-115 кв.м. с две спални по 12 квадрата.

Другите ти числа също са абсурдни, сравняваш Виена и Лондон с провинцията на България. За САЩ да не говорим - там средна цена за държавата нищо не значи. Има градове (Детройт, Балтимор) в които и за $1 не можеш да продадеш стара къща, има и градове в Калифорния или Ню Йорк, където и съборетина може да е над милион.
Средната цена на средно жилище в момента е 6 годишни средни дохода, с тази разлика, че средното жилище там е някъде 200 кв.м. В България смятай колко годишни дохода е средното жилище, и колко квадрата е.
В САЩ има и градове, където е много по-достъпно. Например Хюстън - ето ти една къща в предградията - 250 квадрата, 4 спални, 3 бани, $285к = 265к евро. Колко ще е тази къща в предградията на София?

Ей ти линка, да видиш в какво състояние се продава - бани, кухня, камина, всичко от-до:

https://www.zillow.com/homedetails/15606-Fox-Springs-Dr-Houston- … 84/28333729_zpid/

Преди да си казал, че Хюстън е някакво село в сравнение със София - това "село" е 2.5 милиона население и барем 20 от Форчън 500 компаниите са базирани там, вкл. HP, Cheniere (най-големият производител на втечнен газ, от койтокупува и България) и много други.
Тази къща можеш да я отдадеш за $2500/месец. В България за да вземаш такъв наем какъв имот ще трябва да закупиш, за колко пари?
Вярно - там ще си плащаш данъците на дохода. Но няма какво да хвалим великите инвестиции в България при сегашните цени.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 09:48 от chris78

# 590
Пак безсмислени сравнения. Как е в Германия няма връзка с това, защо тук нещо е така.
Като са безмислени, защо постоянно (някои хора) викат: виж колко са по-достъпни имотите в сравнение с Германия, Австрия, и т.н.
Ми не - нито са сравними, нито са по-достъпни.
Имаме голям % собственост на жилища по две причини:
- на много хора им остана от соц-а, когато им раздаваха жилища по 12-15-18 хиляди лева със заем от ДСК и после при девалвацията на лева 1000:1 изплатиха тези заеми с по една заплата. Тези жилища се предават от баби на внуци, често и по няколко на човек заради ниската раждаемост.
- много от жилищата са в градчета и селца, където никой не иска да живее и се водиш на хартия собственик, ама де факто жилището ти не струва кой знае колко и не искаш да живееш в него.

Ако трябваше на сегашните цени и доходи средният човек да си купува жилище, щяхме да имаме доста по-малък % собственици на имоти, отколкото в Германия или Австрия.

По-достъпно е да се купи в БГ от гледна точка на това, че не задълбават толкова  в произход на парите и другото е, че има по-високоплатени професии, които тук плащат по-нисък данък. Третото е данък покупка, който е доста нисък и т.н. За човек с професия, която не предполага много висока заплата в БГ и нямащ особено много наследство или помощ от родители, в чужбина е по-лесно, защото ножиците в заплащането не са толкова големи. И защото живот в по-малък град в чужбина (сега зависи и коя чужбина) няма нищо общо с живот в малък град в БГ. И пак стигаме до там, че ситуациите са различни и в България е това, което е. На който не му харесва, живеем в мобилен свят, не е толкова сложно да се премести.

# 591
Не знам кой ще гоните, но България вече се води high income country. Превеждам, не само не сме над средното, ние сме в горната графа по заплати. И това при все още доста сива икономика.

Ето го доклада на световната банка. Правете си извод.
https://www.mediapool.bg/bulgaria-mina-v-kluba-na-nai-bogatite-d … a-news360773.html

Джеф Безос ли ще гоните по доходи или Елън Мъск? Чисто българина явно получава добра заплата. Просто нашите данъци са ниски и затова живеем в мизерия. Първи сме на село и това ни харесва.

Но това не значи, че цените на имотите ни трябва да са като в Париж и Лондон. Цените на имотите се определят също и от демография и миграция. Всеки знае колко милиона жители е Лондон и София. Няма как да искате цените в макс 2м София, която е аутсорсинг столица без инфраструктура да са като в 10+ милионни градове с изградена инфраструктура, финансови центрове и тн. Представата не е реалистична и се сравняват много различни градове. Сравнявайте София с някой 2 милионен град.

# 592
  • София

Балконът в БГ ти го броят към площта, но във Виена както виждаш е даден отделно - 8 кв.м. Жилищната площ е 44 кв.м. и е 230к евро. Нормален едноспален по чужбина го дават 45-50 кв.м. а двуспален 70 кв.м. Тук ти го хващат 60-70 кв.м. с една спалня и 100-115 кв.м. с две спални по 12 квадрата.

Другите ти числа също са абсурдни, сравняваш Виена и Лондон с провинцията на България. За САЩ да не говорим - там средна цена за държавата нищо не значи. Има градове (Детройт, Балтимор) в които и за $1 не можеш да продадеш стара къща, има и градове в Калифорния или Ню Йорк, където и съборетина може да е над милион.
Средната цена на средно жилище в момента е 6 годишни средни дохода, с тази разлика, че средното жилище там е някъде 200 кв.м. В България смятай колко годишни дохода е средното жилище, и колко квадрата е.
В САЩ има и градове, където е много по-достъпно. Например Хюстън - ето ти една къща в предградията - 250 квадрата, 4 спални, 3 бани, $285к = 265к евро. Колко ще е тази къща в предградията на София?

Ей ти линка, да видиш в какво състояние се продава - бани, кухня, камина, всичко от-до:

https://www.zillow.com/homedetails/15606-Fox-Springs-Dr-Houston- … 84/28333729_zpid/

Преди да си казал, че Хюстън е някакво село в сравнение със София - това "село" е 2.5 милиона население и барем 20 от Форчън 500 компаниите са базирани там, вкл. HP, Cheniere (най-големият производител на втечнен газ, от койтокупува и България) и много други.
Тази къща можеш да я отдадеш за $2500/месец. В България за да вземаш такъв наем какъв имот ще трябва да закупиш, за колко пари?
Вярно - там ще си плащаш данъците на дохода. Но няма какво да хвалим великите инвестиции в България при сегашните цени.
Годишна такса за имота $6000+. Много добре си постнал линка и явно разчиташ ,че малко ще се заровят да го прочетат,отделно част от снимките са така хубаво обработени. Най-отдолу има интересна графика и на цените през годините,на съседните имоти каква им е цената. Инересен линк, от който ти удобно си вел само една част уж да доказваш нещо си.

# 593
Не ви ли писна да го дъвчете дали цените са нормални или не? Каквито, такива. Явно си имаме национални особености. Дали ще има спад, срив, балон или ново поскъпване ще се види. И ще се действа според това. Каква полза да се хленчи, че според някого не било правилно да е така, както е?

# 594
Щом ще се гледат данъци, трябва да се гледа заплати и околна инфраструктура, здравеопазване, образование и тн. Дай да разгледаме произволна къща за 1м евро в Бояна и да сравним около нея какво е положението с тази къща?

Почти като в Бояна.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 13:00 от Gogo1979

# 595
Гого, още 30 години да сравняваш все тая.
Това са цените. Продава се и се купува. Не е задължително за участваш на пазара.

# 596
Годишна такса за имота $6000+. Много добре си постнал линка и явно разчиташ ,че малко ще се заровят да го прочетат
Напротив - нарочно съм дал целия линк, за да чете който иска.
Това не е "такса", а местния данък сгради. Срещу него имаш улици, училища, ченгета, които ще дойдат веднага ако дойдат да те крадат, публични паркове и всякаква инфраструктура, която можеш да ползваш в района, и т.н.
Това е цената да живееш в облагодораден район.

Не е много лесно да се сравняват местните данъци в различните щати, защото повечето имат щатски данък върху дохода, от 5% докъм 10% примерно в Калифорния или Ню Йорк.
Тоест, от всеки долар доход плащаш не само на Чичо Сам (федерален данък), но и на щата си.
В Тексас и Флорида няма щатски данък върху дохода, за сметка на това имат по-висок данък сгради.
Тия $5,500 годишно дали ще ги плащаш за къщата си, или ще живееш в друг щат където ще плащаш само $2-3000, но ще имаш и още 5% данък върху годишния си доход, накрая сметката излиза все тая.

А можеш и в Манастирски Ливади да плащаш 200 лева данък на апартамента си, който струва колкото тази къща в Хюстън, и да ругаеш общината защо няма улици в квартала, тротоари, обществен пак или училище пък да не говорим.

# 597
Аз не съм сравнявал цените. Други хора по-горе ги сравняват. Аз сравнявам качеството. Не мога ли? Вие не го ли сравнявате? Сравнявате го и още как, иначе всички щяха да си останат на село при прасето.
В още една друга тема ме обиждат, че имам критично мислене, оценка на риск, очаквания за качество, стандарт и тн срещу парите си. Без значение цената, съм убеден в едно - българина не цени парите  и времето си и е готов да направи много компромиси с имоти и инвестиции, да поеме много рискове, да инвестира в каквото му попадне. Винаги намира оправдания за действията си или се примирява. Но ако нещо стане се вайка, обвинява другите и все някой друг му е виновен, но не и той самия.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 13:20 от Gogo1979

# 598
Когато купувахме преди няколко месеца се абонирах за един от сайтовете, всеки месец ми изпращат оценка на имота според първоначално зададените характеристики. Няколко месеца оценката беше почти непроменена, сега гледам скочила с 8 хил. евро.

# 599

Средна цена на имот - 503000 паунда=1 169 694 лв. Но в България има много самосъжаляващи се от това, колко са бедни, които твърдят, че тук е скъпо, а в Европа е евтино. Като си говорим за това...

Вие май в друга София живеете. Средна цена 400 лв обзаведен и нов? Или дефиницията ви за нов е да не е срутен. Къде това точно? В провинцията това вече започва да става рядкост, в София да не говорим... май сте объркали групата с на друг град. Преди 8 години, когато ми се налагаше да търся квартира в столицата, нямаше хубав апартамент на хубава цена. Единствените под 750 лв бяха стари със всичките му боклуци от на баба ми младините. Това за мен не е ново. И си далеч от хубавите квартали,  но пък е обзаведено, да.

https://www.facebook.com/groups/743392216001239/ - последните две обяви:
двустаен за 1000 лв. - 500 лв. на човек

Двустаен за 1200 лв. - 600 лв. на човек

Не ми се изрежда, но има и за 300-400 лв., нови и обзаведени жилища.

Не знам кой ще гоните, но България вече се води high income country. Превеждам, не само не сме над средното, ние сме в горната графа по заплати. И това при все още доста сива икономика.

Ако сивата икономика изсветлее ще лъсне защо живеем със стандарта на западноевропеец, а се водим официално с по-ниски доходи. Покрай цялата олелия колко са скъпи жилищата в България убягва един много значим факт за това дали наистина са скъпи. Този факт е, че има достатъчно купувачи за тези жилища и се стига до сделки.

Чисто българина явно получава добра заплата. Просто нашите данъци са ниски и затова живеем в мизерия. Първи сме на село и това ни харесва.

Това не го разбрах. И стига с този мит, че живеем мизерно. Хората, които пишат такива глупости, го правят в работно време на лаптоп с Интернет. Бедняци, заети да си вадят хляба с тежка работа.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 18:04 от animsaj

Общи условия

Активация на акаунт