Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 599
  • 754
  •   1
Отговори
# 600

Средна цена на имот - 503000 паунда=1 169 694 лв. Но в България има много самосъжаляващи се от това, колко са бедни, които твърдят, че тук е скъпо, а в Европа е евтино.
Първите три реда, това са цени на къщи. Апартамент около £400к в хубав район. Има и по евтини, но са в периферията. И все пак говорим за Лондон. Няма как да се сравнява със София, ама по никакъв начин. Отделно наема е по висок от моргича. Да плащат се такси. На заплатите също се плащат такси. Обаче ако в България взимам 100К годишна заплата, с удоволствие ще плащам данък, и без да се замисля ще купя апартамент за 1млн лева.
Да добавя също, че един средно статически апартамент е с поне две спални, отделно кухня, отделно хол.

# 601
  • София
двустаен за 1000 лв. - 500 лв. на човек
Двустаен за 1200 лв. - 600 лв. на човек
Един жокер, за 4 човека цената е тамън Grinning

# 602
  • Бургас
Да добавя и един едностаен, т.е. за сам човек, на цена 750 лв.
Ако тайно си покани гадже, с което да делят наема, е 375 лв. на човек.
Скрит текст:
А може и като в оня виц - пътуват в купето във влака две девойки и един мъж. Двете си говорят: "Представяш ли си, ако имаш гадже и той ти дава 2000 лв. на месец, не ти трябва да работиш. А другата отговаря: "Може и двама, да ти дават по 1000 лв. А може и трима..." Мъжът, дремейки: "Момичета, като стигнете до 10 лв., събудете ме".

# 603
Средната цена на средно жилище в момента е 6 годишни средни дохода, с тази разлика, че средното жилище там е някъде 200 кв.м.

Сметнах го, в голям град на България излизат същите 6-годишни дохода за заплата малко над средната.

Къщата, макар и реновирана, е типично американско строителство, от приказката за вълкът и трите прасенца. Даже дуварчето е укрепено със заковани дъски, да не падне от вятъра.
Отсреща на улицата има саморушаща се къща, вероятно същото качество преди хирургическата разкрасасителна процедура.
Тези 230 кв. м включват не само жилището, но и ливадата и блатото.
Тези $6000 годишен данък също не са за пренебрегване.
Има още нещо, мощно забравяно, когато говорим за жилища - климатът. Нито мъглива Великобритания, нито пустинна Америка с урагани, които изравняват едноетажните им селски тип градове са нещото, което българин би искал да си причини.
В заключение, тази къща не ми изглежда нито апетитна, нито евтина, нито здрава, нито в хубав район, нито непоробваща с данъци.
Знам, че българите са чуждопоклонници, но аз не смятам, че нещо е по-хубаво само защото се намира в Италия, САЩ, Холандия, Гърция или някоя друга държава с официално по-висок доход.

# 604
animsaj
Защо смятате наема на половина? Не всеки търси съквартирант. За мен всекидневната и спалнята са две различни стаи с различни функции. С една спалня и един хол, разпореждайте се вие кой да си има собствено пространство а другия да е в общото помещение.
А това за гаджетата дето ще делят наема накрая за 300 лв даже няма да го коментирам

# 605
Да добавя и един едностаен, т.е. за сам човек, на цена 750 лв.
Ако тайно си покани гадже, с което да делят наема, е 375 лв. на човек.
...
Да вметна, че селяните, пардон, хората решили да си местят живота в София, го правят по две причини - да изкарват голямата пара или да студенстват.
Вариант първи - бедни са. Е, етаж с 4 спални и 3 джакузита ли да стартират за първо жилище?
Вариант втори - макар родителите да са забравили за какво е отишло "тяхното златце", както иронично се произнася Иво Сиромахов, там са отишли да учат. Легло два квадрата, бюро два квадрата. Всичко останало няма нищо общо с образованието им и може да бъде плод само на тънене в охолство, висок стандарт на живот, за което западноевропейците (незнайно защо нямащи проблем да имат съквартиранти като студенти) могат само да си мечтаят и други работи, касаещи духовния упадък и материализма, които не ми се зачекват.

animsaj
Защо смятате наема на половина?
...
Аз бях в студентски общежития в една стая с още двама и обща тоалетна и баня за общо 6 души. Идеята на студентството е да учиш, а не да продължиш с алкохолизма и вечните купони, по които само великобританци могат да са ни конкуренция. Това е и отговорът на въпроса защо заплатите ни не са два пъти по-високи като на най-продуктивните в ЕС, германците. Защото по БПВ излиза, че на българите ни се плаща ПОЧТИ СЪЩОТО. ШОК!

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 18:47 от animsaj

# 606
  • София
Говорим на различни езици, вероятно защото темата за наематели е малко по-надолу Blush

# 607
Апартамент около £400к в хубав район. Има и по евтини, но са в периферията. И все пак говорим за Лондон. Няма как да се сравнява със София, ама по никакъв начин.
...
Това с цените вече го изяснихме. Излиза им по-евтино да са под наем и имат закони, които защитават наемателите. Затова са им непродаваеми колибите.
В 70% от територията на САЩ те глобяват, ако не си окосиш ливадата пред дома.
Някак мимоходом мина изречението, че в лудите пари, които плащаш за облагородяване на средата, в която живееш, е полицията да дойде, като я повикаш. Да, ще ти се налага да я викаш.
И съвсем сериозен въпрос: Защо няма как да се сравнява София с Лондон? Знам, че имат различно население и доходите им са по-високи. Самият Лондон е много голям и доколкото знам, се дели на Горен и Долен, нещо като Западна и Източна Германия, т.е. с различно развита инфраструктура и доходи.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 22:52 от animsaj

# 608
Разликите в стандартите  в София са огромни. Имам познати, графична дизайнерка и архитект, общ доход 4000лв. Не могат да си позволят жилище никъде, освен може би двустайна панелка в Люлин. Друга двойка са проджект мениджър в голяма международна фирма и програмист - доход 15 000. Почти нищо в Лозенец не би било непосилно за тях. Кажи-речи, все хора с нормални професии. Та достъпни ли са жилищата в София или не?

# 609
Здравейте, моля дайте мнение за строителна фирма КСМ строй. https://www.ksmstroy.com/

# 610
Апартамент около £400к в хубав район. Има и по евтини, но са в периферията. И все пак говорим за Лондон. Няма как да се сравнява със София, ама по никакъв начин.
...
Това с цените вече го изяснихме. Излиза им по-евтино да са под наем и имат закони, които защитават наемателите. Затова са им непродаваеми колибите.
В 70% от територията на САЩ те глобяват, ако не си окосиш ливадата пред дома.
Някак мимоходом мина изречението, че в лудите пари, които плащаш за облагородяване на средата, в която живееш, е полицията да дойде, като я повикаш. Да, ще ти се налага да я викаш.
И съвсем сериозен въпрос: Защо няма как да се сравнява София с Лондон? Знам, че имат различно население и доходите им са по-високи. Самият Лондон е много голям и доколкото знам, че сели на Горен и Долен, нещо като Западна и Източна Германия, т.е. с различно развита инфраструктура и доходи.
Има два вида мнения, българските имоти и всичко в България е най-хубавото, защото реално може да правиш каквото си искаш буквално.
Другите казват как навън е най-хубавото, без значение къде навън е.
Ти си от първите, видно е, но това много хубавото в България, не за всеки е хубаво.
Да, на много места те глобяват за много неща, а у нас може да правиш всичко по всяко време без проблеми.
Да, данъците са високи, ама има и път и канализация и т.н., а у нас има места дори в столицата, където тези неща липсват, ама на някои хора не им пречат.
На въпроса, защо не може да се сравнява Лондон със София не смятам да задълбавам, но е повече от смешно.

# 611
Имам познати, графична дизайнерка и архитект, общ доход 4000лв. Не могат да си позволят жилище никъде, освен може би двустайна панелка в Люлин.
...
Хайде да го сметнем, защото това просто не е вярно.
Този разговор го водих наскоро. Допреди малко показах и че наемите в София са 400 лв., а може да се намерят и за 300 лв., а отговорът бяха само претенции на кралица.
Ако допуснем, че цената му е двойно по-висока, отколкото в най-големите останали градове, ако РЕАЛНО пестят (това изключва пиянство, наркотици, ресторанти и почивки в чужбина), времето за изплащане е 6 години.
3000 лв. месечно за 6 години са 216 000 лв.
Ако наемът на това жилище е 1000 лв., то тази сума от 216 000 лв. е техният 18-годишен наем. Тази инвестиция показва, че за остатъка от живота им минус 18 години те ще имат всеки месец 1000 лв. отгоре. И отделно ще притежават имот, чиито плюсове няма да изброявам отново.
Мога да го кажа и по друг начин - ако вземат ипотечен кредит и връщат 1000 лв. месечно, то след 18 години вноски, които биха били равни на наема, ако бяха наематели, ще им подарят имот за 216 000 лв. (срещу лихвата на ипотечния кредит).
Сега чакам някой да ми каже как не може двама души да живеят с общо 600 лв. месечно Smile

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 22:27 от animsaj

# 612
За начало няма двустайна панелка в Люлин за 1000лв под наем дори на обява, на практика да не говорим..
А как живеят с 600лв двама човека е вица на годината.
Да, може, абсолютно съм съгласен, доста пенсионери живеят с толкова, ама дали си струва е въпроса и защо.
Никой нормален човек няма  да го направи и то в разцвета на силите си, а европеец още по-малко.

Да знаете в гроба много малко неща се взимат.

# 613
За начало няма двустайна панелка в Люлин за 1000лв под наем дори на обява, на практика да не говорим..
Ама Вие още като напишете това и сте развяли бялото знаме признавайки, че всичко което пиша е самата истина! Аз Ви пиша МОЖЕ, Вие почвате с претенции - ама да е двустаен, ама да е в София, ама да е в Люлин, ама басейн дали ще има?
Когато българин отиде в чужбина на гурбет има ли същия начин на мислене? Факт е, че животът в България е станал толкова богат и охолен, че хората просто не са принудени да пестят. Деца се раждат с апартаменти в София. 35% от жилищата в София са купени и стоят празни. Това поведение на бедни хора ли са? Защо не ги дават под наем, защо не ги продават, след като им е второ, трето, четвърто, пето жилище, за да имат за хляб? 250 000 жилища в София са празни! До края на живота си стълбите им и веднъж не можете да им качите! Бедни сме! Нямаме пари!

А как живеят с 600лв двама човека е вица на годината.
Да, може, абсолютно съм съгласен, доста пенсионери живеят с толкова, ама дали си струва е въпроса и защо.
Срам Ви е да го кажете в прав текст, затова ще го кажа аз. Да, може. С недомлъвки, с половин уста, може. Ама не искате. Защото ви се живее. Под "живее ви се" се има предвид да се прахосва цяло състояние за удоволствия, развлечения и прищевки. Е, в този случай пари няма да останат.

Здравейте, моля дайте мнение за строителна фирма КСМ строй. https://www.ksmstroy.com

За мен лично предприемачи без собствен домейн и с поща точно в abv са пишмани.

На въпроса, защо не може да се сравнява Лондон със София не смятам да задълбавам, но е повече от смешно.
Е, аз знаех, че нищо не можеш да измислиш и исках да го демонстрирам. Благодаря за отговора.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 22:50 от animsaj

# 614
Има доста двустайни панелки в Люлин под 1000лв.наем.Не съм  гледала обявите една по една.Видях само цените на 1ва стр.,която се отвори.Нямам представа какво е обзавеждането,НО в Люлин предвид кандидат наемателите,няма как да се очаква и търси лукс.
https://www.alo.bg/searchq/?q=под+наем+двустаен+апартамент+люлин

Общи условия

Активация на акаунт