Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 270
  • 754
  •   1
Отговори
# 720
  • София, Bulgaria
Някъде някой да е казал,че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се купи жилище?
И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да трябва да е в София?
Я ми обяснете, как един пенсионер в България може да си позволи да плаща свободен наем?!   Другите страни имат развита социална система   и подпомагат хората с ниски доходи и /или  им осигуряват евтини жилища.
Имате ли представа какви са наемите в София?  Съвсем нормално е, човек който е прекарал целия си живот в София  да не иска да става селянин в края на живота си.  Селският живот не е за всеки.  И то на стари години, когато най-много има нужда от лекари,  зъболекари и болници.
За съжаление много често в живота ни се налага да правим това, което не ни се иска съвсем. Идеята за статукво пречи на хората да вземат правилни решения.
Има възрастни, които живеят сами в големи апартаменти,  но едва свързват двата края, а може би и гладуват,  след като платят лекарства и консумативи. Тях също не можеш да ги мръднеш от апартамента.
Не сте ли забелязали на топ локации в София, къде са най-скъпите имоти, че има много бедни жилища. Хората си живеят, не ги бърка явно, че имотът струва 500К евро, а те мизерстват и имота е разруха.

# 721
Някъде някой да е казал,че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се купи жилище?
И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да трябва да е в София?
Я ми обяснете, как един пенсионер в България може да си позволи да плаща свободен наем?!   Другите страни имат развита социална система   и подпомагат хората с ниски доходи и /или  им осигуряват евтини жилища.
Имате ли представа какви са наемите в София?  Съвсем нормално е, човек който е прекарал целия си живот в София  да не иска да става селянин в края на живота си.  Селският живот не е за всеки.  И то на стари години, когато най-много има нужда от лекари,  зъболекари и болници.
За съжаление много често в живота ни се налага да правим това, което не ни се иска съвсем. Идеята за статукво пречи на хората да вземат правилни решения.
Има възрастни, които живеят сами в големи апартаменти,  но едва свързват двата края, а може би и гладуват,  след като платят лекарства и консумативи. Тях също не можеш да ги мръднеш от апартамента.
Не сте ли забелязали на топ локации в София, къде са най-скъпите имоти, че има много бедни жилища. Хората си живеят, не ги бърка явно, че имотът струва 500К евро, а те мизерстват и имота е разруха.
Абсолютно съм съгласна. Човек, живял в столицата рядко взема решение да продаде и да се премести на село. Нагледала съм се на жилища по центъра, които са пълен коптор, обитавани от пенсионери, живеещи в пълна мизерия. Даже Не би им хрумнало да го сменят с къща в провинцията, дори да могат и домашна помощница да си позволят ако продадат скъпоструващото си жилище в София.

# 722
Цитат
Мои лични наблюдения са, че пенсионерите ги крепи да не умрат грижите по растения и животни
Имам  време до пенсионна възраст,но няма начин доброволно да отида да се грижа някъде си за растения и животни.Освен цветята в нас и котки за друго подобно не съм се грижила и нямам намерение тепърва да правя.Изобщо не ме привлича.Камо ли да отида в къща извън града,която в повечето случаи е за основен ремонт.Да бе,ще се занимаваме с майстори да оправяме чужди бъкии и разруха,от които някой се е отървал?Отделно непознати хора,които не знам дали ще ни допаднат+сигани.Селски рейс от дъжд на вятър,без лл в близост,аптека и т.н.Тук си имам любими места,заведения.Там какво,ще пием  с мм кафе  със съмнително качество и вкус в селската кръчма?!Не!Да не говорим колко много хора са дошли от селата и си изкарват старините в столицата.Те са свикнали ,аз тепърва няма да ходя в дивотията.Въобще не ги мислете занемарените имоти на добри локации.Наследниците им ще ги оправят някой ден.Бедни пенсионери има и в панелките,но никой не ги споменава тях.
Познавах една баба живееща на топ локация,доста заможна.По нищо не и личеше.Манталитета и беше такъв за всичко да дава минимум средства.След кончината и,снахата се облажи със жилището и парите по сметките,а и тези в брой завряни на различни места в апартамента.

# 723
Имотите са чудесна инвестиция. В темата някой се похвали, че акциите на голяма фирма поскъпнали, но не ми отговори на кои големи фирми не е. Но това е илюзия за печалба, защото може даже да не компенсира инфлацията.
Замислям се, тези 2 млн. пенсионера... ако населението намалее след 10 години с 1,5 млн. души, колко много свободни места ще се отворят и колко имоти ще останат празни. Ще има огромна подмяна на демографията на България.
Факт имотите са добра инвестиция.
Аз бях единия от хората които споменах акции, като нещо което трудно може да се прогнозира. Коя компания не си повишавала стойността. Много. Било измамно защото не биело инфлацията. Коя акция тази която е паднала 10 пъти или тази която се е вдигнала 10 пъти. Що за въпрос, въобще?

# 724
Тъжното е, че тези имота са дарени на наследниците, и стоят неремонтирани от 60-80 години. Чакат да починат...

Камо ли да отида в къща извън града,която в повечето случаи е за основен ремонт.
Може би не се изразих правилно. Нямах предвид село, а селски живот, най-вече по отношение на това да е в къща и с двор. По черноморието също се вземат такива имоти от хора, които са спестили на старини и нямат какво да правят тези пари. Един черноморски град кипи от живот, има си аптеки и всички привилегии на града. Софиянци и те имат вили край София.

Коя компания не си повишавала стойността. Много.
Не беше това въпросът ми. И отново не му отговорихте.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 22:48 от animsaj

# 725
Идея си нямам какъв Ви е въпроса относно стойността на акциите. Освен това съм лаик по темата. Обаче има истински експерти тук.
Цитирам " В темата някой се похвали, че акциите на голяма фирма поскъпнали, но не ми отговори на кои големи фирми не е."
Отговор"Много"

# 726
Едни от най-ниските лихви по жилищните кредити са в България, Швейцария, Хърватия и Франция - в диапазона 2,4-2,9%. Поредният показател, по който се равняваме с тези държави и бием всички останали. А ми обясняваха, че не можело да се равняваме с Англия, защото... имала традиции в импераилизма и колониализма, така де, капиталообразуването. Чуждопоклонничеството е много кофти услуга за държавата ни, защото семействата осиротяват, губейки ги в чужди земи.

Невежеството ти е шокиращо. Ти изобщо питаш ли се защо аджеба лихвите ни са ниски? Някаква червена лампа не светва ли в главата ти? Можеш ли да си го обясниш? Ако не да ти обясня аз. Лихвите са ниски защото има политически и картелен натиск върху банките. Не може държавата да се финансира на 6% външен дълг, не може банките да взимат от вън кредити на 8% лихва, а на българския родолюбец да дават на под 3%. Ако това става има нещо гнило. И то има, нашата икономика се крепи строителство, на външни европейски пари и ниски лихви. Ако едно от тея секне, ние сме пътници. Погледни в Китай е същата картинка и там икономилата гръмна. Иди ги виж дали купуват жилища сега и какво са им цените. Та не бъркай здравото мислене с чуждо поклоничество. Защото когато нашата икономика гръмне, ОЩЕ повече “родолюбци” ще си стегнат багажа за чужбина. А здравомислещите хора, ще останат тук да спасяват икономиката.
Много ни се иска да сме като запада, но фактите са, че не сме и няма да бъдем. Няма как едно хилядолетие на развитие и империализъм, което България е пропуснала, да се навакса, особено с феодалното управление, което все още имаме след 44г.

Бабите с имоти в центъра не гледат на имотите си като на инвестиционен актив, а като на ДОМ. Но това е старото поколение, младите само пари са им в главата и инвестиции. Затова и бабата притежава имот за милиони, защото знае, че богат бързо не се става и държи имота си до гроб. Докато младите искат днес да го купят и догодина да го продадат 2х. Не става така и инфлацията не е оправдание.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 10:51 от Gogo1979

# 727
Невежеството ти е шокиращо. Ти изобщо питаш ли се защо аджеба лихвите ни са ниски?
Моля?
След глупостите, които си написала, лихвите са станали по-големи ли? Те са ниски, това са фактите.

# 728
Виж, с повърхностни и емоционални хора като теб няма смисъл да се спори. Лъснаха ти неадекватните мисли в редица коментари. Аз не съм единственИЯ, който смята така. Дори не си правиш труда да вникнеш дали разговаряш с мъж или жена. Как да очакваме по-дълбокомислени коментари? Но да, лихвите са ниски, факт, който не съм отрекъл и дори съм се аргументирал защо според мен са ниски. Хубаво ще е да започнеш да вникваш повече когато четеш чужди приказки.

# 729
Нещо логиката ми куца... Лихвите били ниски, цените били високи (ЗАЩОТО МНОГО СЕ СТРОЯЛО)...Т.Е.има свръхпредлагане и то вдигало?!
цените,при дефицит щели да се сринат...Според икономическите "гении" тук,трябва всичко да спре,за да паднат нивата...Нещо като стоп кадър....Нищо,че след време ще ни набутат в еврозоната,нищо,че на целият Балкански полуостров са сходни цените,"гениите" това не ги интересува....Те имат свои "прозрения"...

# 730
Аз ли имам проблем с изказването или вие с разбирането. Никъде не говоря за свръх предлагане, нито как то влияе на цените. В случая дори не говоря дали цените ще падат или ще се вдигат. 40% от бг икономиката се дължи на строителство и свързани с него бизнеси. Ако покупко-продажбите спрат, да подчертая без значение цените, какво според вас ще се случи с бг икономиката и безработицата? Храна за размисъл, няма нужда да ми отговаряте.

# 731
Някой от тук купи ли си апартамент последната година за 250 000 евро за тотален ремонт? С кеш или с кредит или и с двете?? Нали са много ниски лихвите, най-ниските в света, ми възползвайте се. Пред еврозоната сме, ще растат още цените на имотите, а лихвите ще са вечно ниски и по-ниски, защото ще сме Еврозоната, а сега са ни високи (надявам се поне някой да разбира иронията). Нищо, че година след като влязохме в ЕС, най-големият балон в бг историята се спука.

Иначе егати цените са ударили ресторантите във Варненско, а пък качеството е под всякаква критика. 14 лева салата от половин краставица и половин домат или две пожълтели марулки и няколко чери доматчета. Качество 0, количество 0. Поне като е гурме, да е топ. А точно на ресторантите ДДС то им падна и се задържа на 9%. Отделно токът за бизнеса на свободния пазар е паднал доста, не е като преди 2-3 години - в пъти по-скъп от битовия.

Зимата бях в Азия за почти 4 месеца. Ами да ви кажа във Виетнам инфлацията за 4 години от последния път, когато бях там, хич не я усетих. Не видях никаква разлика в цените от тогава и сега. В Индонезия пък се запознах във ферибота с една данъчна от Бали и ми каза, че инфлацията в цените е само за чужденците, за местните няма никаква инфлация. Та всичко е толкова фино и манипулируемо, за 3 години видяхте как се обърнаха нещата в Европа. Да в момента в такъв пазарът, но гаранции за утре няма.

По темата с бабите и дядовците по центъра. Ми не ги мислете, не е ваша грижа. Много е трудно възрастен човек да му смениш познатата обстановка. Живеели в мизерия, ми тяхна си им е мизерията, не им трябва много, за да живеят. Освен да им завиждате, че имат имот за 500 к евро, другото не е ваша работа. Наследниците им да ги мислят.

# 732
Направо им завиждам на скотовете живеещи на хляб и мляко и потънали в мизерия  в имоти за 500к €.
Ама наистина ли някой може да мисли, ме им се завожда на тези хора?

# 733
Оф, защо трябва да се повтаря едно и също. Това, че цените са високи е нечие усещане или опит за търсене на съжаление, но обективната истина е, че:
1. Жилищата в България са най-евтините в ЕС. Квадратния метър е най-евтин в България.
2. Лихвеният процент е сред най-ниските три в ЕС.
3. Еврозоната нищо няма да промени, защото който чужденец е искал и сега е можело безпроблемно да си купи имущество в България. Мина една вълна от пенсионери чужденци, които закупиха селски имоти на безценица, тъкмо защото на село имотите струват почти нищо, също като тези примери от "елитни" държави, но предлагащи безплатни имоти като борба срещу обезлюдяването.
Моето лично мнение бе, че:
1. Имотите ще догонват западноевропейските като цени, особено на фона на високата платежоспособност на населението, маскирано като бедно заради недекларираните доходи.
2. Неравномерното разпределение на населението в България ще предизвика след може би 10-15 години кончината на 2 млн. пенсионери, което ще предизвика наводняване на пазара с имоти. Пазарен закон е, че когато предлагането надвишава осезаемо търсенето, цената ще падне. Между впрочем имам икономическо образование, а иначе форумни нинджи винаги могат да си придават тежест като пишат обиди за хора, които нито познават, нито даже могат да разберат.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 18:39 от animsaj

# 734
  • София
Аз се съгласих, и давам един лайк за последното изречение.
И нещо от днес в подкрепа на горното:
https://www.standartnews.com/biznes/nov-vid-kupuvachi-atakuvat-i … morie-567007.html

Общи условия

Активация на акаунт