Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 077
  • 754
  •   1
Отговори
# 705
Да. Много е тежко да се взема кредит. Все още голяма част се купуват кеш.
А кредитите ни на фона на другите държави са първенци по ниска лихва.
В много държави ипотечните кредити стартират с над 30 години срок за изпращане. Само при нас се иска с 2 годишни заплати да се купи жилище.

# 706
Едни от най-ниските лихви по жилищните кредити са в България, Швейцария, Хърватия и Франция - в диапазона 2,4-2,9%. Поредният показател, по който се равняваме с тези държави и бием всички останали. А ми обясняваха, че не можело да се равняваме с Англия, защото... имала традиции в импераилизма и колониализма, така де, капиталообразуването. Чуждопоклонничеството е много кофти услуга за държавата ни, защото семействата осиротяват, губейки ги в чужди земи.

# 707
Някъде някой да е казал,че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се купи жилище?
И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да трябва да е в София?

# 708
Цитат
В много европейски държави нещата са ескалирали и хората се борят за празните жилища и за отдаваните за краткосрочни наеми.
Много е страшно положението в големите градове на южна,зап.Европа,Скандинавието.Няма жилища.борба за всяко,наддаване.Попаднах на клипове от Малага в Испания.Протести срещу отдаването краткосрочно на туристи.Испанците не за първи път протестират с/у тях,но от друга страна ако не са туристите от какво ще се изхранват?Особено точно пък в Малага.В София има хора с десетки празни жилища.Не наследствени,купени в последните 3-4г. и си стоят празни.Кой и кога ще дойде тук да ги понапълни?
Има пари за изпиране,но не са достатъчно за апартамент в Дубай.Айде тогава в ''най-добрият град за живеене''.

# 709

Хората могат да си го позволят, защо да не го направят.
По Черноморието картинката не е по-различна. Познава хора, които имат къщи там като за вили. Стоят празни цяла година.

Много е страшно положението в големите градове на южна,зап.Европа,Скандинавието.Няма жилища.борба за всяко,наддаване.

Затова ли ни краднаха майсторите. Не остана читав майстор да ти влезе в дома без да те е страх  Sad

# 710
Извинявам се, че нахлувам, но вече съм на ръба на отчаянието. До кога ще растат цените на имотите? От къде хората вадят толкова много пари? В шок съм.

# 711
То да беше само на имотите...
Всичко расте....

# 712
И картофите. Grinning

# 713
Къде казах, че хората нищо не разбират?
Дразните се, защото Ви казвам, че българите имат късмета да са от каймака на планетата? Ваша работа.
Защо споменаването, че богатите хора живеят охолно и имат неща, които повечето на планетата не могат да си позволят, Ви "идва в повече"? Трябва да се замислите защо реагирате така.
Имаме голям късмет да сме родени в тази държава и по това време, защото почти нищо другаде и по друго време не е било по-хубаво. И като казвам по-хубаво имам предвид най-вече, че ако някой иска да постигне нещо да може да го направи със своя труд и всеотдаденост. По някаква причина това да работиш здраво и да се жертваш за да постигнеш целите си се омаскарява от някои хора, които смятат, че те не могат и че някой им е длъжен, когато не им се получава.
Научете се да цените това, което имате, и ще спрете да сте бедни.
Не се дразня от мнението Ви. Малко неща са способни да ме раздразнят. Е не казвате директно, че "нищо не разбират" само натяквате, че не могат да си правят сметката, да спестяват. Ей това ми идва в повече. Постоянното поучаване и менторския тон. Да с труд и всеотдайност можеш да постигнеш много. Оплакването и жалването не помагат. А иначе аз лично ценя това което имам и винаги съм се стремял да го правя. Както материалните, а още повече нематериалните блага. С оглед на мненията и знанията на много участници в темата съм убеден, че и при тях е така. Не виждам някой да се тръшка, че е беден. Това, че България е май-бедната в ЕС е безспорен факт. Защо е така е за политико - историческа дискусия.

# 714
Извинявам се, че нахлувам, но вече съм на ръба на отчаянието. До кога ще растат цените на имотите? От къде хората вадят толкова много пари? В шок съм.

Още между 10 и 110% и стигаме ЕС.

Имотите са чудесна инвестиция. В темата някой се похвали, че акциите на голяма фирма поскъпнали, но не ми отговори на кои големи фирми не е. Но това е илюзия за печалба, защото може даже да не компенсира инфлацията.
Замислям се, тези 2 млн. пенсионера... ако населението намалее след 10 години с 1,5 млн. души, колко много свободни места ще се отворят и колко имоти ще останат празни. Ще има огромна подмяна на демографията на България.

# 715
То и сега в София около 30% от апартаментите са празни, но цените растат. Не виждам какво може да ги спре. Държавната политика също е в подкрепа на ръста на цените.

# 716
Какви имоти ще останат след пенсионерите?
Това е въпросът?
Защото къщите на село, които едва се крепят няма да съборят пазара
Панелите на 60 години, които в тази тема постоянно се отписват?

# 717
То и сега в София около 30% от апартаментите са празни, но цените растат. Не виждам какво може да ги спре. Държавната политика също е в подкрепа на ръста на цените.
Държавата ги крепи строителите, защото ако и този бизнес спре, повлича много други.

# 718
Я ми обяснете, как един пенсионер в България може да си позволи да плаща свободен наем?!   Другите страни имат развита социална система   и подпомагат хората с ниски доходи и /или  им осигуряват евтини жилища.
Имате ли представа какви са наемите в София?  Съвсем нормално е, човек който е прекарал целия си живот в София  да не иска да става селянин в края на живота си.  Селският живот не е за всеки.  И то на стари години, когато най-много има нужда от лекари,  зъболекари и болници.

# 719
Какви имоти ще останат след пенсионерите?

Не знам.
В град живея. Хазяи винаги са ми били бабички. Техните деца и внуци са в чужбина.

Съвсем нормално е, човек който е прекарал целия си живот в София  да не иска да става селянин в края на живота си.

Това не е вярно. А и никой не говори за това да се учи да дои крава. Такива хора най-много се радват да стъпят с бос крак на трева и плащат луди пари за екскурзии заради тези изживявания далеч от мръсотията на града.
Мои познати и роднини, които могат да си го позволят, купуват и инвестират в селски имот с идеята там да се пенсионират. Спокойствието и красотата на къща с двор са точно от каквото се нуждае човек в края на живота си. Ако можех да избирам, не искам да мра сред бетон и шум.
Мои лични наблюдения са, че пенсионерите ги крепи да не умрат грижите по растения и животни. Децата им често, за съжаление, са на хиляди километри.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 19:12 от animsaj

Общи условия

Активация на акаунт