Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 277
  • 754
  •   1
Отговори
# 735
Аз се съгласих, и давам един лайк за последното изречение.
И нещо от днес в подкрепа на горното:
https://www.standartnews.com/biznes/nov-vid-kupuvachi-atakuvat-i … morie-567007.html

Пръснали са се да купуват чужденците. Че и гърците даже. И аз мога да напиша и публикувам такава статия. И баба ми може да напише статия за Стандарт.

Томева да каже как й вървят сделките.

Варна целият град все едно бомба е паднала, няма хора по улиците. Само по центъра и плажната има калабалък, но пак е по-слабо и от ковид дори. Ма то лятото е слаб сезон във Варна. Зимата ще се оправи.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 20:05 от MaryPop

# 736
НИ по морето са Х2 или по Х3 спрямо 2020 г. като цена....
Сигурно щото никой не ги иска...

# 737
  • София, Bulgaria
Не се оплаквам! Идеално ми е.

# 738
Не се оплаквам! Идеално ми е.

Идеално ми е минорно ми е. Това не ни дава информация за пазара, колко сделки правиш това тримесечие, колко миналата година същото тримесечие, че и по-миналата. Веднага ли реагират, мислят ли, пазарят ли се.
Но радвам се, на всички ни е идеално, пари като вестници. По-добре не сме били.

Имаме честта брокер да имаме в групата, нека малко реална информация от кухнята да ни се поднесе.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 20:29 от MaryPop

# 739
  • Бургас
Я ми обяснете, как един пенсионер в България може да си позволи да плаща свободен наем?!   Другите страни имат развита социална система   и подпомагат хората с ниски доходи и /или  им осигуряват евтини жилища.

Аз пък искам да знам какво е правил този пенсионер 40 години от работоспособната си възраст, че не си е купил жилище, ами трябва да плаща наем, че и в София?
Като  певците ни с изгорелия архив на Бг естрада, дето имали мизерни пенсии, ама не са си плащали осигуровките на 10 бона хонорар на вечер.

Не смятам, че пазарът ще се "наводни" с кончината на 2 млн. пенсионери. Отворете НСИ, вижте къде живеят пенсионерите и ще ви стане ясно кои имоти и кога ще излязат на пазара.
Семейният подфорум със сигурност ще си отдъхне, свекървата ще е покойница и вече няма да делят етажите. Ама снахата ще е на възраст и тя за снаха и драмата ще почне наново.

# 740
  • София, Bulgaria
Последните години, пазара и перспективата, която виждат някои хора, отся една част.
1. С доходи на ръба
2. И такива, които могат да купят, но могат и да не купят.
Аз каквото и да кажа, най-добре го казва статистиката за брой сделки. Да вярно е, че една част са с ПД преди 1..2г., а сега се изповядват, но кой да ти каже, каква е тази част.
Мога да кажа няколко факта:
1. Вторичния пазар въобще го няма, нямаше го и пред 2..3 г., сега пък съвсем.
2. Има повече купувачи от продавачи.
3. Купувачите или купуват в рамките на месец или отнема доста повече време. Писала съм и преди.
Продавачите в преобладаващите случаи, продават, за да купят.

# 741
Писала съм за познати пенсионери, които живеят под наем - не са от София, цял живот са плащали свободен наем, не са могли да спестят за имот. Затова и работят след пенсионирането, не могат да си позволят да не го правят. Нямат имоти извън Сф. Сигурно за това при първа възможност синът им купи (с жена си) апартамент - видял е какво е да си цял живот по квартири, не може да разчита на наследство, че трябва сам да си осигури жилището.
----------------

Утре ще пусна нова тема.

# 742

Цитат
За района на Варна най-търсени са ваканционните имоти в курорта "Св. Св. Константин и Елена" и района около него. От години в курорта се строят големи жилищни комплекси. Мястото е предпочитано заради спокойствието и тишината. Много от собствениците на жилища живеят там целогодишно.
"Транспортът е много по-уреден дотам, отколкото до "Златни пясъци". Определено е по-близо и е по-близо до града", каза Ивайло Градев, Национално сдружение "Недвижими имоти".
Сред купувачите има и много българи. "В момента тези, които търсят подобен тип имоти, са млади семейства между 30 и 40 години, които прекарват доста време през лятото по нашето Черноморие. Ако се купи един такъв имот и се ползва 10-15 години, излиза по-евтино, отколкото да се плаща всяка година различна почивка", коментира Ивайло Градев.
...
"Със сигурност нарастването ни е едно от най-високите в Европа, но сме далеч от средните цени за Европа все още", каза Владимир Манов.
Очакванията са цените на ваканционните жилища по Черноморието да се покачват плавно заради голямото търсене. Експертите обаче са на мнение, че те ще останат конкурентни и няма да достигнат нивата на имотите в големите градове.
Инвестицията, по своята дефиниция, е лишаване от някакви средства (включително с тая мръсна дума "пестене") за бъдеща възвръщаемост. Т.е. тя включва цена на пропуснатата възможност (парите да не послужат за всичко останало, което е можело), но с идеята да имаме печалба. И тук хубаво е показано - имота струва, колкото 10-15 години почивка на морето.
Същото е и с имота като постоянна резиденция - цената му струва наема в някакъв времеви интервал. Смятах при пестене на 3000 лв. месечно за 6 години са 216 000 лв. Ако наемът на това жилище е 1000 лв., то тази сума от 216 000 лв. е 18-годишен наем.
На мен ми е интересно някой да разпише как става в числа купуването на жилища, отдаването им под наем и тегленето на ипотечен кредит със залагането им, който на свой ред служи за закупуване на ново жилище, нов наем и нов ипотечен кредит, и т.н.

Не смятам, че пазарът ще се "наводни" с кончината на 2 млн. пенсионери. Отворете НСИ, вижте къде живеят пенсионерите и ще ви стане ясно кои имоти и кога ще излязат на пазара.
Е, ако си погледнала защо не го сподели направо Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 21:03 от animsaj

# 743
  • Бургас
Най-малко пенсионери като процент от населението има в София град.
Така че освобождаването на "милиони жилища" е мираж.
Е как става - имаш доходи, теглиш кредит за жилище с ипотека, а ако имаш спестявания, купуваш кеш, а след това теглиш ипотечен кредит с друга цел - например ремонт.
Плащаш вноската с наема.
Ако питаш дали банката би отпуснала кредит с обезпечение бизнес-план и бъдещ наем - не.

# 744
Последните години, пазара и перспективата, която виждат някои хора, отся една част.
1. С доходи на ръба
2. И такива, които могат да купят, но могат и да не купят.
Аз каквото и да кажа, най-добре го казва статистиката за брой сделки. Да вярно е, че една част са с ПД преди 1..2г., а сега се изповядват, но кой да ти каже, каква е тази част.
Мога да кажа няколко факта:
2. Има повече купувачи от продавачи.
3. Купувачите или купуват в рамките на месец или отнема доста повече време. Писала съм и преди.
Полезно, благодаря. Това вече дава инфо и следва да се следи, за да имаме някаква представа за напред.
Винаги продавачите са продавали, за да купят или вложат в бизнес, но предимно за да вложат в др имот. Тези продавачи цените на имотите не ги вълнува. Много малко продават, за да изядат и изпият парите. Почнат ли да го правят, вече положението е зле. Не коментираме флипърите, тях винаги ги има.

# 745
  • София
И аз мога да напиша и публикувам такава статия.
Обещано! Чакам да я прочета в серия 82 на темата Grinning

# 746
  • Бургас
Предлагането на имоти е недостатъчно, а критериите на хората непрекъснато се увеличават.
Младите не искат да живеят в панелки.
Търсят се имоти около паркове.
Ако имате нужда от жилище - купувайте сега.
Ако нямате нужда, но имате пари и искате да инвестирате... Прочетете статията Simple Smile

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/351561-visoki-dohodi- … 21uYmsRplfzwVC05w

# 747
Много пенсионери търсят къща на село след пенсиониране, не са чак толкова много тези, които остават в София. В селото, в което живее дядо ми и което е на 120 км. от София по цялата улица се засели с кореняк софиянци, не се шегувам. 4 къщи, много приятни хора. В селото в спокойно, няма нито едно семейство от тъмничките, планинско е и евтино, явно хората търсят нещо подобно. Предполагам освобождават жилища за децата или пък те не са имали възможност за жилище там, но са спестили за селска къща.

# 748
  • София
Продавачите се научиха как да си продадат сами Blush
Което е естествено продължение на първия цитат, но първичния пазар се предлага предимно от агенции по разбираеми причини Blush
Но борбата за клиенти е безмилостно жестока- получих имейл тези дни, не съм влизал в този канал и не знам доколко е достоверно:

# 749
Най-малко пенсионери като процент от населението има в София град.
Въпросът е колко. Има смисъл да си говорим само в числа. Писах го - възраст, продължителност на живота, брой. Иначе с това "много" и "малко" нищо не казваме.

Общи условия

Активация на акаунт