Работа, CV-та, HR-и, съвети - 93

• 32 572
  • 781
  •   1
Отговори
# 750
Ей много неща се казаха, но честно - не разбирам проблема.
Работя в най-параноичната фирма в света, не вярвам да намеря по-параноична. Следят ме ама за каквото се сетите. И ... не ми дреме. Ама грам. Ми да ме следят. А ако на някого му се занимава - да ми чете и глупостите в чата с колегите, 5 пари не давам.

Когато се въвеждат такъв тип програми, те не служат за следене за продуктивност. Те служат за следене на поток от информация, какво излиза от кой компютър и т.н. А пък легендата за скрийншоти на 10 секунди ... еми изсмях се с глас. Ако вземем примера на Анджи 20 човека, 8 часов работен ден разпределен в 24 часа ... не ми се смята колко скрийншота са това. Кой ще го гледа това, че той този шеф трябва цял екип да назначи и пак не е ясно дали ще смогват за ден да прегледат всичко.

Няма нужда от демотивация. Никой не се интересува дали Анджи е чела 1 час в нета, ако на Анджи работата е свършена. Щото така са се разбрали. Вероятно и занапред ще е така. Ама един аспект никой не помисли - някои клиенти имат изисквания а инфраструктура на контрагенти, когато искат да свързват общи системи. Например за мрежа, за достъпи, за ниво на секюрити. А ако всичкото това се прави, защото нов голям и ключов клиент го изисква и това е добро за фирмата? Ама не, всички знаят, че е лошо мениджърско решение, присъдата е дадена без дори да е ясно дали това е просто слух, приказки под шипковия храст или става дума за нещо, за което служителите не знаят, тъй като все още се пече и не е сигурно. Просто още една гледна точка.

Най-вероятно фирмата, в която работиш е голяма корпорация, както и според мен повечето фирми, в които има такива системи са големи и дори намирам за необходимо там да го има това. Не, не са слухове, потвърдено ни е официално и чакаме да го инсталират сега. Проблемът е, ме в случая говорим за микромениджмънт в най-висшата му форма /тук не е голямата фирма с правилата, уволняват се хора с едно мигване на окото, не дисциплинарно естествено, защото е трудно, има и други начини. Просто на управителя така му скимнало изведнъж, без конкретна причина, без да има лоши резултати, даже напротив и тн.

# 751
В училището, в което работи майка ми има камери в класните стаи и директорката в 90% от времето си прави това - гледа какво става на камерите през айфона. Почти всички други задължения ги е делегирала на учители. Та и такива кукувици има, но в корпоративния свят не съм срещала чак такива изцепки. Който си работи и си постига резултатите, не би трябвало да му пука.

# 752
През януари миналата година влезе в сила Директива на ЕС за мрежова и информационна сигурност, която до октомври тази година трябва да бъде транспонирана в местното законодателство на страните членки да започне да се прилага. Вече много повече сектори и фирми попадат в обсега, глобите са големи и това предполага и засилен контрол. Това е най-логичната причина за следенето.

# 753
Заради сегашната ми работа се наложи да си направя профил в LinkedIn, който ползвам само с цел маркетинга на фирмата и съответно съм вписала само сегашната си позиция, без да навлизам в подробности за професионален опит. Иска ми се все пак да си допълня профила и по някакъв начин да могат да ме намират фирми, който евентуално могат да ми предложат нещо по-добро. Не знам как да го направя така, че да не излезе инфо на всички колеги с актуализацията на профила ми.

# 754
В училища и детски градини трябва да има камери. Не за следене на учителите, а за решаване на проблем, ако възникне такъв. Разбира се, не трябва всеки да има достъп, само определени лица и при определени ситуации.

# 755
  • Melmak
Като си работил винаги в големи фирми, които знаеш, че следят всичко, някак спира да ти прави впечатление. Имам спотифай, отварям си YouTube, колегите и фб цъкат, форуми и т.н. За това забележки не са ни правили, ако работата е свършена. Даже се изненадвам, че години наред не са блокирани сайтове като YouTube. Разбира се, блокирани са разни за хазарт, замунди и подобни, но то и това оставаше!

В един стар тим на мъжа ми (във фирмата, в която сега работя) имаха един колега, който много скатаваше. И на мениджъра му писна, извади информацията как цял един ден е седял да работи нещо, което се работи 1 час. Нашокаха му ряпата, но това беше системно поведение, което пречеше на екипа, защото някой се къса от работа, друг блее там на нещо 8 часа.

В такива ситуации какво друго да се направи? Нашата работа е изцяло онлайн, нямаме нищо на хартия или някаква бекофис работа. Срещите с клиенти са митинги в тиймс, служебни телефони не ползваме.

# 756
Да, пак стигаме до разликата в голямата и малката фирма. Аз също съм работила и в голяма фирма и виждам ясно разликите. И там са ни следили, но никога никой не се е заяждал дали и какво цъкаш, ако си вършиш работата /то винаги става ясно и без това по един или друг начин дали някой е скатавка/. Освен това като всичко ти е онлайн пак е по-лесно и никога не сум се впрягала, имах и камера точно зад мен поставена. Но сега е различно, няма конкретни показатели, по които да се отчита, имаме и бек офис работа и то се усеща, че е само с цел заяждане един вид.

# 757
  • Melmak
Зависи, може да е опция само ако някой наистина прекалява да могат да му кажат, че не си върши работата. Може да е от мерки за сигурност, които обясниха преди мен.
Може да искат да преразпределят задачи, защото и в малката фирма има хора, които са много натоварени и такива, които не са толкова.

Забелязала съм, че в малките фирми човек е с по-размита длъжностна характеристика. Може да прави повече неща, които за служител в корпорация ще са out of scope.

В малката фирма има повече наблюдение върху работата на служителите и без да има софтуер. В някои малки фирми и да си тръгваш навреме те гледат на криво. И соул го описа, зависи от фирмата, де.

Моят малък опит с малка фирма беше ужасен, не ни следяха толкова със софтуери, нямахме блокирани сайтове, защото и социалните мрежи бяха нужни за работата.

Но проблемът е, когато те нарочат и не те харесват. А мениджъра седи на съседното бюро и зяпа постоянно. В подобни фирми е допустимо едни да си излизат да пушат отпред през 40 минути, а други да ги гледат на кръв, че са си тръгнали в 18:00.

# 758
Нарочат ли те, ще намерят за какво да се заяждат и без да е нужно да те следят през компютъра.

Най-тъпото е, ако работиш бързо и точно, да ти дават работата на друг, понеже ти си "без работа" и си "цъкаш фейса". Това, че си бърз и правиш една справка за 30 мин примерно, а колегата ти за 7 часа, дали е твой проблем...?!? (и да, имала съм колежки, които ползват ексела просто за въвеждане на едни числа, които цъкат на калкулатора)

# 759
В тази връзка съм благодарна на тийм лидера ми, който в прав текст ми каза: "Щом си приключваш дневния таргет за 4 часа, вместо за 8ч, почивай си след това, нямам против. Ако вече ти е скучно, мога да ти измисля някаква допълнителна работа, ти си прецени".

# 760
И да добавя - няколко пъти са ми давали чужди задачи. Помагам веднъж, дваж, после казвам - Хайде, всеки да си върши работата, щото накрая на месеца никой не превежда чужда заплата по моята карта, нали? (разбира се, тогава ставам неудобна, некооперативна и интригантка....не, че мноО ми дреме)

# 761
Нарочат ли те, ще намерят за какво да се заяждат и без да е нужно да те следят през компютъра.

Най-тъпото е, ако работиш бързо и точно, да ти дават работата на друг, понеже ти си "без работа" и си "цъкаш фейса". Това, че си бърз и правиш една справка за 30 мин примерно, а колегата ти за 7 часа, дали е твой проблем...?!? (и да, имала съм колежки, които ползват ексела просто за въвеждане на едни числа, които цъкат на калкулатора)
И аз съм имала една такава ТРЗ. Отваряше си ексела и го ползваше като таблица, докато си събираше числата с елката.

# 762
  • 🌊
Заради сегашната ми работа се наложи да си направя профил в LinkedIn, който ползвам само с цел маркетинга на фирмата и съответно съм вписала само сегашната си позиция, без да навлизам в подробности за професионален опит. Иска ми се все пак да си допълня профила и по някакъв начин да могат да ме намират фирми, който евентуално могат да ми предложат нещо по-добро. Не знам как да го направя така, че да не излезе инфо на всички колеги с актуализацията на профила ми.
Постижимо е. По принцип има два варианта - най-лесния е когато се добавя позиция или образование, в горната част излиза това:

Когато е изключено не известява за ъпдейти.

Другата опция е реално същото, но вече в настройките на профила

# 763
  • София
Анджи, ти нали си вършиш работата? Да следи.
Иначе има един стар лаф - когато в една фирма нещо не върви - първото, което се стяга е дисциплината.

Забелязала съм от личен опит, че най-много се оплакват от микромениджмънт хора, които се скатават. Тия, които работят много, обикновено, имат толкова задачи, че нямат време изобщо да разсъждават.
А ако изведнъж шефовете това или онова - има една хубава българска приказка - на който не му понася - да се изнася. Ако наистина е толкова зле положението или се чувстваш много разочарована - не пречи да си потърсиш друга работа. Човек един живот живее, че да го хаби с лошо настроение или да бъде нещастен.

Соул, твоят случай с чуждите задачи е различен. Но си абсолютно права, че накрая на месеца и ти, и човекът, на когото помагаш, щото еди си какво, получавате по 1 заплата, а не той 1/3 а ти 1 и 2/3. Затова не трябва да се вижда, че си чувствително по-бърз от останалите. Но вярвам, вече си си научила урока Wink

# 764
Соул, твоят случай с чуждите задачи е различен. Но си абсолютно права, че накрая на месеца и ти, и човекът, на когото помагаш, щото еди си какво, получавате по 1 заплата, а не той 1/3 а ти 1 и 2/3. Затова не трябва да се вижда, че си чувствително по-бърз от останалите. Но вярвам, вече си си научила урока Wink

Мхммм.....отделям известно време за фейса и форума.... Wink

Общи условия

Активация на акаунт