Работа, CV-та, HR-и, съвети - 93

• 32 535
  • 781
  •   1
Отговори
# 90
Минимално обезщетение за 4 месеца, което е около 360 лв./мес. Ако те устройва.....
Освен че стартира един 3 годишен период през който нямаш право на "пълно" обезщетение за безработица ако стигнеш отново до там, независимо колко осигуровки си внасял. Ако се случи че и на следващата работа по някаква причина не се получат нещата, пак такова минимално получаваш, в рамките на 3 години от придобиване на право на обезщетение.
Иначе много добре звучеше това по-нагоре, 4 заплати и после 12 месеца обезщетение, сигурна съм че на много хора им хареса как звучи Grinning Ама няма. Това с 4те заплати е доброволно напускане, реално погледнато. А за такова не дават 12 месеца, нито пък в пълен размер.

# 91
Да, точно, както го обясни е. Не ми се пишеше толкова дълго.....

# 92
Ами не е задължително да приемате, стойте си, пък чакайте да ви махнат и после чакайте на борсата пълно обезщетение 12 месеца...

Четири заплати са минимум, могат да са повече.

За трите години, в които нямаш право - и да не е напускане по взаимно съгласие, пак се отчита при последваща регистрация.

# 93
Брей, ти нещо ни се караш май! Въпросът е да не се пишат неверни неща, понеже някой може да се заблуди, че има право на пълна борса след това напускане.

Трите години са от регистрация на борсата. Ако си безработен, но не се регистрираш, не ти "отчита" трите години.

# 94
Не се карам, а къде са написани неверни неща? Извинявам се, ама ако някой смята да напусне работа със съвети от форума на бг-мама, има нужда от сериозна помощ.

# 95
Все тая, не ми се спори...

# 96
Много хора не знаят за тези 3 години, както имаше и по-горе коментар с очевидно незнаене и че да приемеш да те освободят така не ти позволява и да получаваш 1 година пълно обезщетение. По-добре да го напишем така, отколкото някой то това да се подведе.
Всеки сам си решава какво да прави, но по-добре се решава като е информиран човек, по-възможност даже вярно информиран...

# 97
  • София
Не се карам, а къде са написани неверни неща? Извинявам се, ама ако някой смята да напусне работа със съвети от форума на бг-мама, има нужда от сериозна помощ.

Не искам да прозвучи като заяждане, но идеята на темата е взаимопомощ. По тази причина не е добре да се пишат неща, които биха били подвеждащи - все пак четат всякакви хора. И ако аз или ти при такава опасност ще се консултираме най-малкото с юриста от телефонната линия на инспекцията по труда, то може да се навреди на по-неопитни хора, по-неуверени, по-неориентирани.

Все пак, когато се подава каквато и да било информация е хубаво да се казва от каква позиция се дава - служител, назначаващ мениджър, ЧР служител, мениджър ЧР и т.н., за да се даде ясна перспектива на човек потърсил помощ.

# 98
Да, и на мен ми прави впечатление наемане на чужденци за нискоквалифициран (а вероятно и зле платен) труд. В София, в ПроМаркет работят много чужденци. В повече от един промаркет съм го наблюдавала.
В моловете, в зоните за храна, също наблюдавам такива чужденци даже и на касите, понякога е предизвикателство да се разбереш с тях какво точно искаш.
Според мен това е много вредна тенденция. Да не говорим каква експлоатация е.. Сигурно на тези хора им се заплаща наистина малко,но все пак приемливо като за техния стандарт.

Относно обезщетения, аз мога да споделя опит като напуснала по взаимно съгласие. Имах глупавата идея (без да проверя каквото и да е), че ще си почивам от работа и ще взимам борса докато търся работа. Ами когато членът е 325 (взаимно съгласие) борсата е около 400лв на месец, просто скандално. Доста бързо намерих нова работа, за да не си изяждам от спестяванията 😂😂😂 Сега не знам дали пак бих имала право на борса при някакви други обстоятелства,но пък темата ме подтиква занапред да се интересувам много повече.

# 99
3 години от започнане на обезщетение нямаш право на "пълно" такова, независимо по какъв член ти е прекратен договорът.
То си е с характер на застраховка, най-общо казано. Ако по твое желание или вина си останала без работа, не изплащат пълното. Все едно да си застраховаш къщата и да я подпалиш пред всички и да търсиш пълна премия от застрахователя Grinning Изключение е само освобождаване в срока на изпитване както е предимно в полза на работодателя той, тогава е пълното пак, въпреки че реално е поради несправяне с работата.

# 100
3 години от започнане на обезщетение нямаш право на "пълно" такова, независимо по какъв член ти е прекратен договорът.
То си е с характер на застраховка, най-общо казано. Ако по твое желание или вина си останала без работа, не изплащат пълното. Все едно да си застраховаш къщата и да я подпалиш пред всички и да търсиш пълна премия от застрахователя Grinning Изключение е само освобождаване в срока на изпитване както е предимно в полза на работодателя той, тогава е пълното пак, въпреки че реално е поради несправяне с работата.
Ако те съкратят и си бил ползвал минимално обезщетение в рамките на тези 3 години, пак ли не ти се полага пълно такова?

# 101
# 102
Ако не са минали 3те години, няма никакво значение по кой член е прекратен договорът. Пак е минимално и пак стартира 3 години срок когато започне. Понякога не си заслужава да се регистрираш за обезщетение ако знаеш че ще е за кратко време и че ще е минималното. Но има хора не знаят за тези срокове, знаят че ще започнат нова работа скоро и се регистрират за примерно 2 месеца... и после се изненадват.
Тези неща си ги пише на сайта на НОИ и то на доста лесно за намиране място, просто повечето хора не си дават сметка че има ограничения и условия, а не просто щом са им удържани осигуровки значи все им се полага.

# 103
До преди 3-4 години се взимаше пълно обезщетение и по члена с 4те заплати, но после го промениха. Твърде много хора злоупотребяват с това обезщетение и го ползват за "почивка" или за "втора заплата" докато работят на черно.

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 14:55 от bubanka

# 104
Въпрос най-вече за тези от вас, които имат ръководни позиции:

При търсене на правилния кандидат за определена позиция, случвало ли ви се е да говорите с първия кандидат и да знаете, че той/тя е правилния и следователно да преминете към изпращане на оферта или винаги искате да чуете поне още няколко кандидата преди да вземете решение на кого да направите оферта?

Общи условия

Активация на акаунт