Работа, CV-та, HR-и, съвети - 93

• 32 072
  • 781
  •   1
Отговори
# 765
Може ли работодател да предложи писмено на част от работниците си съкращение по чл.331 и после да размисли и да се откаже от предложението си? В случай, че предложението е писмено.                               По въпроса за следенето на активността на компютъра -от години нашите се проследяват и не ми е било проблем. Но никога не са ми правили проблем къде влизам-влизала съм в сайта на МОН например да търся информация за детето, в букинг да търся почивки, в сайтове за бяла техника, за ремонти на дома, на телекомуникационни оператори, в личната си поща, в школо. Във форума и в социални мрежи си влизам от телефона. Но ако ми правеха проблеми, не би ми било приятно. Същото е и с камерите на работното място. Едно е да ги има и да се проверяват при необходимост, например при изчезнала стока, друго е, казвали са ми, че в някои малки фирми е практика -работодателя едва ли не да се забавлява като гледа по цял ден кой какво прави и да клюкари за хората, например, че някой си почесал носа. Във фирма от втория тип не бих работила, въобще аз харесвам по-големите колективи и почти целия ми трудов стаж е в големи фирми.

# 766
Докато е само предложение предполагам, че може да го оттегли, защото споразумението е все още отворено. Но ако работникът е приел писмено (както е по КТ) нещата вече стават договор.

# 767
Може ли работодател да предложи писмено на част от работниците си съкращение по чл.331 и после да размисли и да се откаже от предложението си? В случай, че предложението е писмено.        

Според мен може. Предложението е писмено по инициатива на работодателя, но работника трябва да отговори в 7-дневен срок дали е съгласен, ако не отговори , означава, че не приема. Ще е доста несериозно, ако в рамките на седмицата работодателя да играе на иди ми - дойде ми.

# 768
Според това не може да се оттегли предложението. Чувал съм го и от други места. Много работодатели обаче използват заплахата за оттеглянето за да те притиснат да подпишеш по бързо. Дават ти предложение без подпис и печат и казват, че важи само ако се съгласиш веднага, ако не - ще те съкратят по друг член. Това е абсолютно незаконно, но е много трудно доказуемо.

# 769
Ако в договора е записан изпитателен срок 6м. в полза на работодателя с 3-месечно предизвестие на служителя в този срок и 3-месечно за двете страни след изтичане на изпитателния, може ли договорът да се прекрати на деня, в който изтича изпитателния без служителят да подаде предизвестие? Дано успях да обясня.
Или ако по време на изпитателния служителят пусне 3-месечно предизвестие, за да не остава без работа, докато си търси нова, може ли работодателят направо да го освободи?

# 770
Без да работиш предизвистието могат да те освободят само ако те искат, от твоя страна задължението си го има и работодателят има пълното право да го изиска. Не коментирам случай когато решиш да си го заплатиш вместо да го работиш, едва ли питаш за това.

# 771
Вариант е ако служителя не може да спази предизвестието (едва ли работодател ще го чака 3 месеца), да опита по взаимно съгласие да договорят разумна дата за напускане. Повечето фирми нямат интерес да задържат насила немотивирани служители. Мои познати са се договаряли така без да им създават проблеми. Аз преди месец за пръв път получих оферта за работа с такъв срок на предизвестие, която в последствие отказах и също много мислих как си намираш друга работа преди да напуснеш, ако не си доволен.

# 772
Не, не питам това.
Искам да си го изработя и през това време да си търся друга работа, но може ли вместо това работодателят да каже "о, ами щом ще напускаш, може още другия месец, няма да ти плащам за 3 месеца". Ако аз си го подам, той дали има как да го съкрати едностранно.

# 773
В срока на изпитване - да, щом е в полза на работодателя. Той тогава може да реши да те освободи по всяко време, със или без подадено от теб предизвестие че ще напускаш.

# 774
Може и вероятно ще го направи.

# 775
Сигурно, да.
А ако изпитателния срок е .до 1 декември, може ли например в края на ноември да заявя, че не желая договорът ми да се продължава и да се разделим от 1ви?
За пръв път ми се налага да влизам в тези хипотези.

# 776
Сигурно, да.
А ако изпитателния срок е .до 1 декември, може ли например в края на ноември да заявя, че не желая договорът ми да се продължава и да се разделим от 1ви?
Ако го инициира работодателя - да. Ако го инициираш ти - дължиш предизвестие, освен ако не се разберете за друго.

# 777
Сигурно, да.
То за моженето - ти можеш да заявиш. Те не са длъжни да се съгласят, подписали сте че има предизвестие и са си в правото да ти го изискат.
Прави са другите дето пишат че от немотивиран служител няма голяма полза и обикновено освобождават ако могат. Но не е презумпция на която да разчиташ.

# 778
Разбрах, благодаря!

# 779
Г-жа Шантал, аз мисля, че ако изпитателния срок е в полза на двете страни, вие също имате право да заявите, че не желаете да останете преди да е свършил. Вече, ако е в полза на работодателя, тогава дължите предизвестие или евентуално може да се разберете по взаимно съгласие.

Общи условия

Активация на акаунт