САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 712 853
  • 17 833
  •   3
Отговори
# 17 115
Още един обезпокоителен пример за това как Тръмп заглушава несъгласните: „главният директор по съдържанието на нашата компания майка... заяви на среща, че не трябва да публикуваме статии, които биха могли да привлекат вниманието на Белия дом на Тръмп и да ги накарат да се опитат да ни спрат.“
Шефовете ми се страхуваха да не се изправят срещу Тръмп. Затова напуснах.
Ветеран журналист говори открито за цензурата, която според него е довела до оставката му.
...
Не съм само аз, който се тревожи, че преживяваме подобен исторически момент. Дан Конауей , колумнист в онлайн вестник „Дейли Мемфиан“, напусна, след като му беше казано, че статиите му са твърде критични към Тръмп. Джим Роденбуш , директор на студентските медии в университета в Индиана, беше уволнен, след като се противопостави на вътрешни призиви за ограничаване на това, което студентските журналисти могат да печатат. Дон Крейвън подаде оставка като главен изпълнителен директор на Асоциацията на пресата в Илинойс, след като бордът му поиска той да се оттегли от съдебни дела срещу администрацията на Тръмп относно отразяването на протестите срещу ICE. Миналия месец квартет журналисти в Аляска подадоха оставка, след като статия за Чарли Кърк беше променена след публикуването в отговор на оплаквания от щатски депутат от Републиканската партия.
Знаем, че това се случва не само в журналистиката, но и в други области. Просто не знаем до каква степен. Никой не публикува прессъобщения, в които се казва, че е потулил информация, която не би харесала на администрацията.
Знаем, че десетки хора са загубили работата си заради публикуване на критични коментари за Кърк след убийството му. И е ясно, че Тръмп е президент, който, подобно на вещицата в „Магьосникът“ (от Оз), не иска никой да носи лоши новини . Да публикувате лош доклад за заетостта? Загубете работата си като ръководител на Бюрото по трудова статистика. Да настоявате да видите научни данни относно насоките за ваксинации? Надявам се, че сте се насладили на месеца си като директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Може да прочетете цялата статия тук:
https://www.politico.com/news/magazine/2025/10/22/alan-greenblat … nsorship-00617039

„Демокрацията умира в тъмнина.“
Може би сте чели че десетки журналисти предадоха пропуските си за Пентагона и я напуснаха след като министъра на отбраната Пийт Хегсет обяви нови правила предвиждащи санкции за репортерите, които оповестят информация – класифицирана или не, без предварителното негово одобрение - „информацията трябва да бъде одобрена за публично разкриване от съответно упълномощаващо лице, преди да бъде разкрита, дори и да не е класифицирана“.
Вчерашното съобщение (което между другото в Германия някога наричаха „Gleichschaltung“) от „пропагандният корпус” на Пентагона и Шон Парнел (връзки с обществеността и главен говорител на Пентагона):
„Днес Министерството на войната обявява следващото поколение на прескорпуса на Пентагона. Развълнувани сме да обявим, че над 60 журналисти, представляващи широк спектър от нови медии и независими журналисти, са подписали политиката на Пентагона за достъп до медии и ще се присъединят към новия прескорпус на Пентагона. Двадесет и шест журналисти от 18 издания бяха сред бившия прескорпус на Пентагона, който избра да подпише политиката на DOW за достъп до медии. Новите медии и независимите журналисти създадоха формулата, за да заобиколят лъжите на масовите медии и да предоставят истински новини директно на американския народ. Техният обхват и въздействие колективно са далеч по-ефективни и балансирани от самодоволните медии, които избраха да се самодепортират от Пентагона. Американците до голяма степен са се отказали да възприемат новините си през призмата на активисти, които се маскират като журналисти в масовите медии. Очакваме с нетърпение да започнем нови отношения с членовете на новия прескорпус на Пентагона.”

Tози нов прес корпус на Пентагона (от „журналисти“ и „медии“) изглежда като поредният пропаганден трик. Предполагам всеки въпрос е предварително одобрен и са позволени само определени „истини“ - когато обаче всички новини са одобрени от правителството, фактите се филтрират, несъгласието изчезва и обществеността консумира изпипана версия на събитията, предназначена да манипулира възприятието, а не да информира.

Две заглавия по въпроса кои „медии” влизат:
„Когато истинските репортери си тръгнаха, Пентагонът раздаде пресконференции на тълпата от MyPillow и инфлуенсърите на MAGA.”
„Прес корпусът от „следващо поколение“ на Пентагона включва репортери на MyPillow и други светила на MAGA”
"Въпреки твърдението на Парнел, действителният списък с организации и „независими журналисти“, съставляващи „новите медии“ на Пентагона, се състои до голяма степен от благосклонни към MAGA медии, крайнодесни коментатори и консервативни YouTuber-и, специализирани в прекалено про-Тръмп съдържание.
Това включваше Lindell TV, стрийминг услугата за пропаганда на Тръмп, основана от основателя на MyPillow, отричащ изборите, Майк Линдел, и десните уебсайтове Gateway Pundit , Human Events , The Post Millennial , Just the News и The National Pulse .
„Развълнуван съм да обявя, че @HumanEvents и @TPostMillennial се присъединиха към пресцентъра на Пентагона“, написа в Twitter водещият на Human Events Джак Пособиец, яростен лоялист на Тръмп, който за първи път спечели известност с разпространението на безумната конспиративна теория „Пицагейт“.
Включва също медийната марка Frontlines на Turning Point USA, както и Timcast на инфлуенсъра Тим Пул и бюлетин, базиран на Substack, наречен Washington Reporter
След това са много про-Тръмп подкрепящите One America News, Federalist и Epoch Times."

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/pe … rps-b2850415.html

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 15:43 от pril

# 17 116
  • Под сянката на разлистените кактуси
Smartie, не започвай пак с обидите. Някои, гласували за Тръмп, се интересуват от библиотеки. Но слава Богу, вече може да взимаш електронни книги онлайн и няма нужда да ходиш дотам и да се натъкнеш на нещо такова

Това е на Обама библиотеката, не е завършена

Не знам защо мислите, че никой никога не е пипал тази "историческа сграда".

1928

1950

1902 Тeoдор Рузвелт прибавя Западното крило
1909  Уилям Тафт прибавя Овалния офис
1933  ФДР прибавя втори етаж на Западното крило, мести Овалния офис на сегашното му  място, строи вътрешен басейн
1948 Труман е направил масивно вътрешно преустройство, оставил е само външните стени
1970 Никсън преустройва басейна на алея за боулинг и добавя пресрума
2009 Барак Обама преустройва тенис корта на баскетболен (да покаже колко е from the hood, предполагам)

Би ми било интересно да прочета какво е писала пресата по тези времена

Междувременно в Калифорния се строи разширение на щатския им конгрес, което досега е излязло 1.1 млрд и не е завършено. Местните медии се оплакват от пълно информационно затъмнение на това, къде са отишли толкива пари

# 17 117
  • Street of Dreams
Не очаквам от хора гласували за Тръмп да се интересуват от библиотеки, честно казано.

Чудя се защо още чета тази тема. Пълна е с обиди, нивото е ужасно махленско. Уж да видя и другата гледна точка, но на това й ниво тя не струва нищо. Чета само няколко човека, които хем много харесвам, хем ужасно ме е яд на тях, че постоянно се подават на провокации, постоянно са в обяснителен режим, на всеки провокативен въпрос се стремят да отговарят и дадат информация, а получават само още провокации насреща. Пусне се някакво напълно абсурдно твърдение, те ходят да го оборват и да доказват обратното и в следващия пост вече следващото абсурдно твърдение. Има ли смисъл? И "Тръмпака" е най-силният аргумент в темата. И всичко това се позволява от модератори.

# 17 118
Туна, защо толкова те вълнуват? Сериозно питам. Изобщо не ме интересуват. Не са мой проблем. Хората не се чувстват добре в кожата си и вземат съдбоносни решения. Доколко ще се чувстват добре в новата си кожа не мога да гадая, но нито ме касаят, нито ме дразнят. Единствено имам проблем с участието на XY в женски спортове, но си давам сметка, че не всички XY са мъже, защото имат ензимен дефект, тоест, в повечето случаи са били идентифицирани като момичета при раждане и са израстнали като момичета….
Та наистина се чудя какво толкова ви пречат тези хора?

# 17 119
Защото са много малко и около тях се вдига непропорционално много шум. Надушвам нещо гнило. Вече мина достатъчно много време и има достатъчно много изследвания, за да се знае, че това не им помага да се чувстват по- добре. Защо на тези хора не се оказва необходимата психиатрична помощ, от която явно сериозно  се нуждаят? Каква е целта на всичкото това? Не ми казвай, че е да им се помогне, защото всъщност не им помага. И аз да те питам като лекар - каква е разликата между body dysphoria и gender dysphoria и защо ако искаш да си отрежеш крака, понеже мислиш, че не е твой, имаш психично растройство, а ако искаш да си отрежеш други части, това внезапно е съвсем ок?

И защото за мен това подкопава доверието в медицината

# 17 120
Защото са много малко и около тях се вдига непропорционално много шум. Надушвам нещо гнило. Вече мина достатъчно много време и има достатъчно много изследвания, за да се знае, че това не им помага да се чувстват по- добре. Защо на тези хора не се оказва необходимата психиатрична помощ, от която явно сериозно  се нуждаят? Каква е целта на всичкото това? Не ми казвай, че е да им се помогне, защото всъщност не им помага. И аз да те питам като лекар - каква е разликата между body dysphoria и gender dysphoria и защо ако искаш да си отрежеш крака, понеже мислиш, че не е твой, имаш психично растройство, а ако искаш да си отрежеш други части, това внезапно е съвсем ок?

И защото за мен това подкопава доверието в медицината

Ами както казах, не е мой проблем. Питай ме за диабет да ти отговоря!

# 17 121
Кой как се чувства и с кого си ляга изобщо не е моя работа. Как това се превърна в проблем?
Нужда от психиатрична помощ? Сериозно? Ще ги вкараме "в правия път", за да спите спокойно?
Има и различни от вас на земята. И да, има нужда да се говори за това, очевидно.

# 17 122
Добре де, не ти ли е интересно? Аз пък само си вра носа в неща, дето не са мой проблем и все някога ще ми го отхапят...

Lily_L, говорим за друго. За трансджендъризма говорим. И той няма нищо общо с това, с кого си лягаш. А с това, дали цялото общество трябва да бъде насила заставено да участва в психичните проблеми на нищожен брой хора.

# 17 123
Добре де, не ти ли е интересно? Аз пък само си вра носа в неща, дето не са мой проблем и все някога ще ми го отхапят...

Lily_L, говорим за друго. За трансджендъризма говорим. И той няма нищо общо с това, с кого си лягаш. А с това, дали цялото общество трябва да бъде насила заставено да участва в психичните проблеми на нищожен брой хора.

Там е работата, че до този момент не съм почувствала обществен натиск. Всеки си живее живота и така. Не се и вторачвам в трансджендър хората. Сигурно си съществуват някъде около мен, но нито ми пречат, нито ме интересуват.

# 17 124
Не любопитстваш, а налагаш мнение като единствено правилно: "психичните проблеми на нищожен брой хора".
Посланието е, че е по-добре да се крият, че са психо, че са единици и трябва да се срамуват от себе си. Ми не е така, свиквайте, кое време стана 2025.
Тъпо ми е са споря с теб, защото много харесвам котките Simple Smile.

# 17 125
Въобще не съм казала, че трябва да се крият и да се срамуват от себе си! Само да не занимават всички постоянно със себе си!

abadjieva80, в ОК направиха шеф на фондацията за ендометриоза трансджендър "жена". Ето такива неща ме вбесяват, че то си е чиста провокация. Толкова ли не можаха да намерят някой, който всъщност има матка? Ако не бяха такива неща, хич и аз нямаше да се занимавам.

# 17 126
Въобще не съм казала, че трябва да се крият и да се срамуват от себе си! Само да не занимават всички постоянно със себе си!

abadjieva80, в ОК направиха шеф на фондацията за ендометриоза трансджендър "жена". Ето такива неща ме вбесяват, че то си е чиста провокация. Толкова ли не можаха да намерят някой, който всъщност има матка? Ако не бяха такива неща, хич и аз нямаше да се занимавам.

И това е проблем защото?
В БГ повечето известни "женски" доктори са мъже Simple Smile.

Спорим за вчерашни проблеми. Вместо да коментираме кой утре ще осъмне безработен и заменен от AI, ние се караме за подобни "провокации".

# 17 127
И така неусетно докато си спорим, дълга на САЩ днес чукна 38 трилиона.
Иеееееееее... Браво.
Е те затова ще скачаме като ожилени къде се харчат пари, които даже ги няма. Или по-скоро ще ни е по-важно какво става с Тейлър Суифт и кой ще пее на Супербола. И не, не искам да кажа, че едната партия в САЩ е виновна само. И републиканци, и демократи харчат бетер комунисти чужди пари. За това и трябва да се гледа всеки харч както вътре в САЩ, така и навън. И затова не трябва да се бута американското правителство във всяка точка на земното кълбо, във всяко говно което някой е забъркал, и да се мъчи да променя настройките на всеки народ на тая планета, така че не да е полезно за тоя народ, а за да отговаря на "американските интереси" в района. И пак накрая да има поредната мотика, която не е довела до нищо полезно освен увеличаването на този трилионен дълг, създала е една добра печалба на военнопромишления комплекс и няколко хиляди купени политици, довела е до раждането на още стотици хиляди хора някъде мразещи Америка и до разпръскването на тези хора като цъкащи бомби къде ли не по света.
Печатаме и харчим. А китайския влак се движи със над триста километра в час, докато аз чакам на ЖП-прелеза 15 минути да мине влака. 155 вагона и три локомотива.

# 17 128
И това е проблем защото?
В БГ повечето известни "женски" доктори са мъже Simple Smile.

Известни са защото са добри. А това е проблем, защото е спуснато политическо назначение на място, което би трябвало да се полага на жена. Интересно ако назначат жена за шеф на фондацията за преждевременна еякулация например какво ще стане.

# 17 129
Зашеметяваща политическа крипто корупция посред бял ден.
Президентът Тръмп помилва Чанпенг Джао, осъденият основател на крипто борсата Binance, след месеци на усилия от страна на Джао да даде тласък на собствената крипто компания на семейство Тръмп.
Джао се призна за виновен в нарушения, свързани с пране на пари, през 2023 г. и се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Binance , която плати 4,3 милиарда долара за уреждане на свързани обвинения. Той беше осъден и излежа четири месеца затвор след дългогодишно разследване в САЩ. Binance умишлено не е докладвала за транзакциите на платформата си от Ал Кайда, ИДИЛ, Хамас и Палестинския ислямски джихад. Джао е един от най-богатите хора в света и най-големите имена в криптовалутите. Той превърна Binance в най-голямата борса за криптовалути в света, въпреки че на компанията е забранено да оперира в САЩ след признаването му за виновен през 2023 г.
Наскоро крипто компанията на семейство Тръмп сключи сделка за милиарди долари в партньорство с Binance, така че Тръмп помилва основателя, което е шокиращо нагла корупция и търговия с президентски услуги за личен интерес. Тръмп индиректно "заявява", че престъплението е законно в Америка, стига да можете да му платите достатъчно - тогава той ще ви помилва, дори ако сте признали, че сте подпомогнали опасни терористични организации.
От WSJ тук:
Скрит текст:
"Говорителката на Белия дом Каролайн Ливит заяви, че Тръмп е „упражнявал конституционните си правомощия, като е издал помилване за г-н Джао, който беше преследван от администрацията на Байдън във войната им срещу криптовалутите“
Помилването вероятно ще проправи пътя за завръщането на Binance, най-голямата крипто борса в света, в САЩ, след като компанията се призна за виновна през 2023 г. за нарушаване на изискванията на САЩ за борба с прането на пари и ѝ беше забранено да оперира там.
Компанията е прекарала близо година в търсене на помилване за Джао, който е напуснал затвора през септември 2024 г., след като е излежал четиримесечна присъда по свързани обвинения. По-рано тази година компанията е наела лобиста Чес Макдауъл, за да помогне за търсенето на помилване.
След избирането на Тръмп, Binance е ключов поддръжник на семейното му крипто начинание World Liberty Financial, бизнес, който доведе до огромен скок в личното богатство на президента.
Binance за първи път се е свързала със съюзници на Тръмп миналата година, предлагайки да сключи бизнес сделка със семейството като част от план за връщане на компанията в САЩ, съобщи Journal по-рано тази година. Представители на семейство Тръмп са провели разговори за придобиване на финансов дял в американското подразделение на Binance.
През последната година World Liberty е генерирала значително повече приходи за семейство Тръмп, отколкото портфолиото им от имоти някога е генерирало годишно.
Binance е един от основните двигатели на растежа на криптовалутата USD1, обвързана с долара, на World Liberty. Тя осигури първия голям пробив на World Liberty тази пролет, когато прие инвестиция от 2 милиарда долара от външен инвеститор, платена в USD1. Binance също така стимулира търговията с USD1 на всички платформи, които контролира."
https://www.wsj.com/finance/currencies/trump-binance-changpeng-z … o-pardon-7509bd63

За да поиска помилване, г-н Джао нае адвокати и лобисти, свързани с администрацията на Тръмп, докато Binance сключи бизнес сделка с World Liberty Financial, крипто стартъпа на семейство Тръмп.
Скрит текст:
За да оглави опита си за помилване, г-н Джао нае Тереза Гуди Гилен, бивш адвокат от Комисията по ценни книжа и борси, която представлява и Зак Уиткоф, син на съветника на г-н Тръмп за Близкия изток. Заедно с г-жа Гуди Гилен работеше и Чес Макдауъл, адвокат и лобист, дългогодишен спътник в лова на Доналд Тръмп-младши. Г-н Макдауъл беше забелязан със сина на президента в Белия дом миналата седмица.
В същото време Binance сключи партньорство с World Liberty Financial, крипто компанията, основана от семействата Тръмп и Уиткоф. През май Зак Уиткоф обяви, че Binance ще получи инвестиция от 2 милиарда долара под формата на криптовалута, наречена USD1, разработена от World Liberty.
На скорошна конференция в Абу Даби, г-н Джао се смеси със Зак Уиткоф и други основатели на World Liberty, позирайки за снимки. В социалните мрежи г-н Уиткоф приветства г-н Джао като „мъдър човек“.
Говорителка на Binance нарече помилването „невероятна новина“ и похвали г-н Тръмп „за неговото лидерство и за ангажимента му да направи САЩ крипто столицата на света“.
В публикация в социалните мрежи г-н Джао заяви , че е „дълбоко благодарен за днешното помилване и на президента Тръмп за това, че подкрепя ангажимента на Америка към справедливост, иновации и правосъдие“.
„Ще направим всичко възможно, за да помогнем на Америка да се превърне в столица на криптовалутите“, написа той.
https://www.nytimes.com/2025/10/23/technology/trump-pardons-cz-binance.html

„Нека само ви кажа, че той беше някой, когото, както ми казаха, не познавам, не мисля, че някога съм го срещал, но ми беше казано от много хора, които го подкрепяха, той имаше много подкрепа и те казаха, че това, което е направил, дори не е престъпление“, каза Тръмп по време на кръгла маса в Белия дом. „Не беше престъпление, че той беше преследван от администрацията на Байдън и затова го помилвах по молба на много много добри хора.“
Джао не е единственият крипто магнат, получил помилване от Тръмп след завръщането си в Белия дом.
Скрит текст:
Малко след завръщането си на поста, Тръмп помилва Рос Улбрихт, известна личност в либертарианския крипто свят, който излежаваше доживотна присъда за създаването на пазара „Пътят на коприната“, който Министерството на правосъдието определи като „най-сложния и обширен криминален пазар в интернет днес“.
Джъстин Сун, китайският криптомилиардер, който наля десетки милиони долари в World Liberty Financial скоро след стартирането, беше изправен пред граждански обвинения в измама в Съединените щати по време на администрацията на Байдън. Комисията по ценни книжа и борси прекрати делото срещу Сун през февруари. А през март Тръмп помилва трима съоснователи на BitMEX , крипто борса, които се признаха за виновни в нарушаване на програмите за борба с прането на пари.
https://edition.cnn.com/2025/10/23/politics/binance-founder-trump-pardon

Просто помилва и опрощава измамници наляво и надясно, а той няма никаква представа какво става. Това е същият човек, който твърди, че помилванията на Байдън са били незаконни, защото е използвал автоматична писалка. Ал.Томпсън и Дж.Тапър написаха цяла книга, рекламирана с безпрецедентен обем реклами, в която твърдят, че администрацията на Байдън е прикривала когнитивен упадък – включително непроверени помилвания – без доказателства, но същевременно мълчи за помилванията на президента Тръмп.
Или Тръмп се преструва на невеж, защото помилването е било корумпирано. (Възможно е и двете както виждаме.)
Къде са сега всички хора, които крещяха за помилванията на Байдън – не го споменават, нали.
Когато Бил Клинтън помилва Марк Рич в края на втория му мандат, възмущението беше толкова мащабно, че буквално имаше двугодишно разследване от Конгреса. Това? Дори няма да се запомни до неделя, защото кой знае с какви още шокиращи новини ще бъде залято, а и виждаме двойния стандарт. Наводнете зоната и никой няма време да се съсредоточи напълно върху нито един проблем.

Общи условия

Активация на акаунт