САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 711 959
  • 17 820
  •   6
Отговори
# 17 565
  • София
Абуто, като човек преди години спечелил Зелена карта и беше готова да последва "най-голямата си любов" в САЩ, знам как седят нещата в този случай. Хипертонията, която се среща за жалост при всеки втори или наднорменото тегло не са били причина за отказ от този тип виза. Сега обаче списъкът е доста по-дълъг и доста по-жалък.
Много болни хора пътуват до САЩ, продавайки последните си притежания, за да стигнат до заветното лечение. Други, отиват, за да участват в клинични проучвания - такива, които ще им дадат някакъв шанс. Тези хора не гонят американската мечта. Никой не си мисли, че ще замине за САЩ и там ще направи хипертонична криза например и лечението му ще излезе безплатно и поето от държавата. Със сигурност има и случаи на лекувани и избягали, но едва ли това е най-често срещаната ситуация.
Самият факт, че множество организации протестират сериозно срещу тези рестрикции, е показателен. Сигурно следващата крачка е да се дават визи само на млади хора до 35, руси със сини очи и млечно бяла кожа. Останалите - вън.
А болният с ебола едва ли е идвал с работна или студентска виза. Изобщо не повдигам темата колко бързо се развива това заболяване.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 18:00 от Yellow_girl

# 17 566
Преди няколко години имаше случай на мъж от Африка, който беше пристигнал с ебола, като последна надежда, че веднъж кацнал, вече няма как ще го лекуват. Знам, че го приеха в някакво инфекциозно заведение, но не можаха да го спасят. Мисля, че имаше и двама американски лекари долу горе по същото време, които ги докараха пак от там, но май във по-начален етап след заразяването и успяха да ги спасят. Дали е имало разлика между различните случаи не мога да кажа, но предполагам лечението не е било еднакво.

Ъм, това никога не се е случвало. Просто защото еболата е много скоростно протичаща хеморагична треска, при която в момента, в който проявиш симптоми, никой граждански самолет няма да те качи, защото си очевидно много зле (екипажите са тренирани за гледат за това, както спират много бременни жени, така спират и очевидно болни хора).

Ебола-кризата беше през втория мандат на Обама, 2014та година, когато заразен (без симптоми, тоест човекът не е знаел, че е болен, та да идва тук да се лекува) беше пристигнал в САЩ в Тексас и беше развил симптоми тук. Двете медицински сестри, които се грижеха за него, също се разболяха, но се оправиха. По същото време няколко американски граждани, май всичките медицински работници в Африка, бяха евакуирани оттам за лечение от Ебола - но те са си били американци, затова е можело да им се осигури специален транспорт.

Това африканец от Западна Африка да се качи ей така на самолет (виза? пари за билет?) по време, когато СЗО беше обявила епидемия от Ебола там, и да дойде специално, за да се лекува от нещо, което те убива за дни, никога не се е случвало.

# 17 567
Ох, това ми напомни за Тръмп и неговото "they're eating the pets". Joy
Жалко, че точно от Мага пространството най-силно крещят за фейк нюз, пък самите те усилено ги разпостраняват.

# 17 568
janajar, пусни един гугъл сърч за Thomas Eric Duncan.
Сега прочетох, че е успял да зарази двете медицински сестри, които са се грижили за него, но те са излекувани. Явно не са го усетили на никое летище докато не е проявил симптомите.
Сори. Видях че пишем за един и същ човек.
Но аз продължавам да мисля, че е знаел че е заразен.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 00:01 от Абуто

# 17 569
  • Далече
Историята на Thomas Eric Duncan я има в Уикипидия. Той е знаел, че е бил контактен с болен от ебола (карал е болен от ебола до болницата), излъгал е на летището и се е качил на полет от Либерия за САЩ. Да, започва да проявява симптоми след пристигането си в  САЩ, но най вероярно е знаел, че може да е заразен и е заминал за САЩ с надеждата, че тук може да го спасят..

На всичкото отгоре семейството му искаше да  съди болницата , защото не е получил най доброто медицинско обслужване и било "racially motivated"

# 17 570
janajar, пусни един гугъл сърч за Thomas Eric Duncan.
Сега прочетох, че е успял да зарази двете медицински сестри, които са се грижили за него, но те са излекувани. Явно не са го усетил на никое летище докато не е проявил симптомите.
Знаел е, че е бил в контакт със заразен. Не е знаел, че той самият е заразен. Симптоми е проявил няколко дни след пристигането си в САЩ. Досега остава единствената жертва на Ебола на американска територия, всички други са успешно лекувани. Имаше разследване на Конгреса по темата и подробни доклади на СДС с дати и документи. Аз наскоро правих трейнинг по темата, така че по една случайност съм запозната с детайлите повече, отколкото ме интересува.

На всичкото отгоре семейството му искаше да  съди болницата , защото не е получил най доброто медицинско обслужване и било "racially motivated"
Семейството съди след разследването на Конгреса, защото след като се е появил със симптоми, болницата го е пуснала да си ходи вкъщи, вместо да следва собствените си процедури за изследване и изолация на пациенти, идващи от огнища на Ебола. Съвсем вероятно е да не е знаел, че може да е заразен - все пак е бил заобиколен от дузина роднини тук, дни след като е проявил симптоми, и никой не се е заразил. Сестрите бяха единствените други заразени.

# 17 571
  • Далече
Ами според либерийските власти преди да излети за САЩ е попълнил форма ,в която е отбелязъл че не бил в конткат с болен от ебола, което е лъжа. Ако първият път като беше отишъл в болницата им беше казал директно, че  е в бил в контакт с ебола пациент най вероярно нямаше да го пуснат да си ходи ..Не знам  какво точно им е казал, но west africa или либерия може да не е много ясно за някоя сестра в препълнен ER в средата на Америка..Все пак това е първия случай на ебола тук и те едва ли са били подготвени.

Да не откланяме темата, но идеята да не идват болни хора на визи без застраховки, за да се лекуват тук не е чак толкова лоша. Все пак на всички е ясно ,че няма достатъчно пари за здравеопазването на обикновените американци. Още повече хора бе застраховка отиват в ЕR, защото само там може и това води точно до препълнени ЕR и overwhelmed персонал..То това е проблем и с нелегалните  и хората без застраховки, които общо  взето могат да отидат само в ЕR , за да видят доктор и на работещите там им е много трудно да правят "triage"..

# 17 572
  • София
Това е така навсякъде, но вие пък сте против всякакви опити здравеопазването да стане по-достъпно.

# 17 573
Ами според либерийските власти преди да излети за САЩ е попълнил форма ,в която е отбелязъл че не бил в конткат с болен от ебола, което е лъжа. Ако първият път като беше отишъл в болницата им беше казал директно, че  е в бил в контакт с ебола пациент най вероярно нямаше да го пуснат да си ходи ..Не знам  какво точно им е казал, но west africa или либерия може да не е много ясно за някоя сестра в препълнен ER в средата на Америка..Все пак това е първия случай на ебола тук и те едва ли са били подготвени.

Ами либерийските власти имат изгода от това отговорността да си е само негова и да е излъгал, защото иначе е тяхна, че са го пуснали на самолета.
Докладът на Конгреса показваше точно, че болницата е правила обучения на персонала за скрийнинг за Ебола по-малко от месец преди това. Както и да се погледне, болницата е била в грешка и е имало наказания по въпроса.

Новите изисквания за визите не са за туристи. Те са за имигранти. За тях винаги е имало ограничения - затова се правят обстойни медицински прегледи, включително ваксини и рентген, преди да се издадат имигрантски визи. Само че новите емигранти нямат право на Медикеър, докато не получат гражданство, само на програмите за подпомагане на щатско ниво, над които пък президентът няма власт, защото се гласуват и финансират от щата.

Така или иначе, администрацията има право да въвежда такива ограничения, ако иска. Друг е въпросът, че ограниченията за високо кръвно и наднормено тегло звучат нелепо за, примерно, професионалист или инвеститор на 40-50 години. Остава и ограничения за наркомани да въведат и тогава отиде следващият Елон Мъск...

# 17 574
Аз съм "За" да не се допускат наркомани.
Никакъв компромис не трябва да има там.

# 17 575
Ми то и аз съм за и смятам, че това е по-голям проблем от високото кръвно, ама на - това не се проверява.

# 17 576
Аз съм "За" да не се допускат наркомани.
Никакъв компромис не трябва да има там.

Принципно да, но кой е наркоман? Аз като гледам в днешно време сред по-младите може и над 50% да са пробвали или да се друсат понякога. Те наркомани ли са? Или само пристрастените и зависимите са наркомани?

# 17 577
Да, то това е дефиницията на наркоман - да има зависимост. Както не всеки, който се е напил на купон, е алкохолик. На английски разликата е между drug addict и (recreational) drug user.

# 17 578
Ако някой не е вземал нищо през последната година - може да мине в графата "чист". Но ако всеки месец е горе на черешата даже и по веднъж за мен е наркоман. Младите, ако искат да пушат по една бала и да казват, че е само за отпускане, за мен ще са си наркомани.

# 17 579
И ако това ти е ориентирът, как ще разграничиш някой, който е вземал кодеини веднъж на месец, за да се друса, от някой, който ги е вземал по лекарско предписание?

Общи условия

Активация на акаунт