САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 720 631
  • 17 966
  •   2
Отговори
# 17 850
Харесвам някои неща у Тръмп, но той много сгреши с тия резки завои при тарифите. Такава непредсказуемост не е никак добра за дългосрочни печалби, защото се губи доверие. Та каквито и тарифи да беше сложил, поне да го беше правил систематично и с някакво постоянство, а не този хаос и блъфиране, което направи...хич не ми е по вкуса.
Иначе по някакъв начин  трябва да ограничи Китай, то е ясно. С Канада не разбрах какъв му беше проблемът, но алиенира много близки съюзници -- Канада, ЮК...

# 17 851
Цитат
Харесвам някои неща у Тръмп, но той много сгреши с тия резки завои при тарифите. Такава непредсказуемост не е никак добра за дългосрочни печалби, защото се губи доверие.

Напротив, много се съмнявам някой да му има доверие, така че няма какво толкова да се губи. Може би се губи респект към САЩ като цяло, но световните лидери нямат вяра в Тръмп.

# 17 852
Абе след това многомесечно фиаско с тарифите сто процента недоверието се е засилило и затвърдило и то не само у западните играчи. Simple Smile)

Аз например, по съвсем друга тема, спрях да планирам да посещавам САщ със семейството си докато безчинстват АЙС, а съм против нелегалната миграция. Тоест, дори да има добри идеи за мен(казвам само себе си, защото аз съм ТВЪРДО ПРОТИВ нелегалната миграция, знам, че доста хора в темата не са на такова мнение), те са тотално опорочени с турбоизпълнението. В случая завличане на всеки от улицата и гоненето на квоти и тн. Има хора с зелени карти отвлечени,  и завлечени туристи, седели с дни в детеншън, има немски туристи, седели по седмица. има разни учени, критикували в социалните си медии  Тръмп, на които им е канселирана визата.  Е, не мерси. На Тръмп му липсва умереност и действа с прекален размах по всяка една точка Simple Smile))

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 13:43 от MariyaHris

# 17 853
Нелогична е тази твърда антиимигрантска политика,при положение че съпругата му е натурализирана американка,а и е пребивавала с виза Айнщайн,което пък е направо нелепо

# 17 854
  • Сан Франциско
MariyaHris, кои неща му харесваш? Не се заяждам - искрено ми е интересно.

# 17 855
Ами по принцип съм против нелегалната миграция в своята държава и разбирам всеки, който не желае държавата му да е разграден двор. Аз също съм имигрант, но все пак легален.
Но това, че съм против нелеалната миграция, не значи, че съм за това, което се случва с АЙС, които завличат хора директно от миграционните съдилища- хората, които се опитват да си решат статута, завличат хора със зелени карти, държат хора с месеци, без да им дават достъп до адвокат. В АЙС в момента работят хора от кол и въже, които, за да изпълнят квотите, събират всеки, когото могат да набарат, без значение какъв е този човек, нарушавайки конституцията и правата на тези хора. Нарочно и местят от затвор в затвор по различни щати, за да няма т възможност семействата на тези хора да им организират правова защита. Използват неправомерно съдиите, за да експулсират бързо хора, които са дошли преди по-малко от 2 години, защото това е най-ниско висящият плод. Изобщо, всичко се прави не, за да се постихне нещо добро, а просто, за да се каже '"преизпълнихме петилетката'. Това е. Та в тази реализация на миграционните му политики, съм абсолютно твърдо против.
Второ, харесвам това да има политика към относително ограничаване на Китай, въпреки, че нямам нищо против никоя държава, смятам, че Китай Е опасен за запада по доста причини и не мисля, че е ок, заради евтино производство и достъпни айфони, да се застрашава сигурността на т.нар. западен свят.
Трето, хареса ми, че все пак успя да прекрати ескалацията с Иран по някакъв приемлив начин, можеше много да ескалира този конфликт. Пусна Израел да изгърми разни локации и им нареди да се прибират. Не казвам, че беше идеално, но можеше да стане много по-зле.

# 17 856
Само за Иран ще вметна, ще байдън изобщо не позволи на Израел да ги удари по този начин. Та тръмпов нищо не е деескалирал и тук

# 17 857
  • Сан Франциско
Благодаря за отговора.

Като се има предвид, че той иска да отнеме гражданството на индианците, които някак си са единствените “официални” граждани тук - трудно е да се разбере позицията му на кой е легален и кой е нелегален.

Вчера, по случай Деня на Благодарността, главнокомандващият нарече губернатора на Минесота - “seriously retarded.” Благодушие и любов навяват от голф игрището.

# 17 858
Тръмп иска САЩ да приемат само емигранти от бялата раса...

# 17 859
Какво гражданство на индианци?
Нещо съм изтървал.

# 17 860
  • Сан Франциско
Цитат
In its attempt to end birthright citizenship, the Trump administration has cited a 19th century lawsuit that denied U.S. citizenship to Native Americans. The president’s executive order has been blocked by multiple federal judges, and his use of Elk v. Wilkins to justify the order is generally deemed invalid by legal scholars. But the use of the lawsuit has raised concerns over immigration enforcement in some Indigenous communities, even though Native Americans were granted citizenship in 1924.

https://www.opb.org/article/2025/04/07/trump-administration-atte … ight-citizenship/

https://jgrj.law.uiowa.edu/news/2025/02/struggle-native-american … n-citizenship-act

https://legaljournal.princeton.edu/are-we-all-americans-elk-v-wi … r-reconstruction/

# 17 861
Доколкото разбрах от линковете,индианец може да стане гражданин на САЩ,само ако "е възприел навиците на цивилизован живот",(това е Закон за общото разпределение от 1887г.)

# 17 862
  • Сан Франциско
Май е точно обратното - доколкото разбирам от цитираното дело (не съм юрист, може и да се бъркам).

Elk v. Wilkins: (An Indian, born a member of one of the Indian tribes within the United States, which still exists and is recognized as a tribe by the government of the United States, who has voluntarily separated himself from his tribe, and taken up his residence among the white citizens of a state, but who has not been naturalized, or taxed, or recognized as a citizen either by the United States or by the state, is not a citizen of the United States within the meaning of the first section of the Fourteenth Article of Amendment of the Constitution.)

Индианец, който реши да се премести от територията на племето си и да живее в населено място сред бели - не е гражданин.

# 17 863
Каквото и да е,се вижда че този спорен проблем с гражданството на индианците е от време оно,а не е измислен от Тръмп...

# 17 864
А гражданството на белите които са пристигнали нелегално в Америка? Индианците са си били в родната земя.

Все едно турците да претендират, че България е Турция, защото са я превзели и владяли 400-500 години.

Общи условия

Активация на акаунт