САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 775 051
  • 19 474
  •   18
Отговори
# 19 455
  • София
Изобщо не мога да си представя на някой да му е смешно, честно. САЩ рязко се превръща в Русия, даже не, не Русия, ами Съветския съюз. С луд диктатор с частна армия, която всеки ден стреля по невинни и задържа невинни хора. И който всяка сутрин се събужда с нова идея кого да напада.
Не искам да си мисля какво е в момента да си гренландец и то защо - заради болния мозък на един луд, на когото по някаква причина цялата държава козирува.
Това е такъв ад и абсурд, че наистина не мога да схвана дали реално магасите са слепи за това, което се случва и колко е страшно, или са прекалени инати, за да си признаят, че гласуваха за чисто луд човек, който разпали вътрешни и външни войни без никаква причина.

# 19 456
Тръмпистите си мислят, че печелят. Ще го мислят, докато не осъзнаят накрая, че губят от ден 1.
Така както го осъзнаха толкова фермери и притежатели на малки и фалирали бизнеси с червени шапки на главите, които пропищяха ''ама аз не гласувах за това''.
Трибуквеното Гестапо не се интересува от паспорта в джоба, а лови наред. Колко американски граждани и чужденци със зелени карти бяха похитени на пътя и тикнати в detention center и продължават да се похищават. Някои дори са депортирани обратно там, от където са дошли.
Тръмпистите в темата си мислят, че като им е бяла кожата, тях няма да ги пипат. Да, ама не. Хитлер се обърна и срещу белите германци.
Винаги е имало хора, които са против демокрацията, правата и свободите на човека. И винаги ще ги има. Те милеят за диктатура и сигурно си спомнят с умиление за СССР. Изпитват наслаждение да гледат как невинни хора страдат и си мислят, че на тях няма да се случи, защото са от ''правилната страна''.
Да почетат малко история - във всяка диктатура в историята, диктаторът се обръща и срещу тези, които го подкрепят.

# 19 457
  • София
И слава на Бога, че не живеем в САЩ. Щеше да е наказание в този момент да живееш в такава държава.
П.П. колко ли ще се върнат обратно в "лошата"Европа, ако МАГА се задържи на власт? Възхищаващите се на диктатурите обикновено обичат да живеят в демокрации.

# 19 458
  • София
Да, мен определено ме е страх за близките ми, които живеят в Америка. Съвсем легални са си всички, но както виждаме, това никога не е било спирачка за ICE.
Бащата на сина ми живее с жена си във Флорида и макар че от сто години не поддържаме връзка, чисто човешки ги мисля дали няма някой изрод да ги прибере в някой лагер. От по-близкото ми семейство също имаме две семейства в различни щати, ами притеснително си е, не знам как не го виждат някои, честно.

# 19 459
Опитвам се да се отключа от тази тема, но просто не мога. И причината да не мога е, че нови и нови неща ни се сервират. Тръмп щял да обяви инсърекшън акт в Минесота, заради това, че хората протестират. И Айс и Тръмп ескалират ситуацията за мен нарочно. Но лично аз го усещам, че блъфира. Няма да посмее да обяви исърекшън акт! За Пауел вече се отказа, не посмя. Тръмп е страхлив и ако види, че не е популярно сред широката му база, няма да посмее. Много е важно широката база републиканци, а не само МАГА, как ще реагират на едно такова грубо погазване на правата на съгражданите си! Ако независими и широки консерватори/ не ядрото/ не подкрепят, Тръмп  няма да посмее. Той и хората му опипват почвата, за да превземат все по-голяма част от властта и заради това трябва страшно силен отпор. Едни 30% ги отписвам директно, но има ли близо 55-60% против, той няма да посмее.
Вчера този нещастник с малки ръчички отново обруга някаква жена-репортер просто за въпрос към него. Изпадна в агресивен монолог И НИКОЙ НЕ МУ ПРОТИВОРЕЧИ. Всички журналисти си мълчаха и приеха това поведение от него, всички хора около него -- също! Много е страшно отстрани, буквално като побъркан от властта си монарх...
Моля се за здрав разум, принципност и патриотизъм сред 55%-60% от американците, за да се уплашат шепнещите в ушенцето на Тръмп изроди. Иначе има риск да се саботират даже и мидтърмс. 
Ако независимите и широката консервативна общност неглижират случващото се, пред очите ни ще смачкат държавността в САЩ.

И още нещо, винаги съм се дразнела на кариерните политици, безличните, често безпринципни бюрократи, системните играчи в политиката. Е, сега си мисля, че въпреки всичките им недостатъци, все пак определено предпочитам системни предсказуеми играчи и малки победи във времето за нас хората, пред тоя оригинален популистки борец за правата на хората Simple Smile))

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 10:34 от MariyaHris

# 19 460
Вече е нормалност. Движим се с голяма скорост към краха и няма кой да го спре. Не е непременно лошо това, винаги е трябвало някакво голямо събитие да се случи преди света да се задвижи към нещо по-хубаво.

# 19 461
Спасение не трябва да има. За съжаление демократите постоянно спасяват страната след управленията на републиканците. Сега не трябва да го правят - трябва да покажат до какво ниво са стигнали републиканците.

# 19 462
Гледам по Скайнюз репортаж от Минеаполис. Журналистите са си в колата. Айс ги спира и заплашва след като те съобщават на полицията, че колата (на Айс) пред тях извършва пътно-транспортни нарушения. Айс спират и заплашват журналистите, че ако не спрат да ги report-ват, ще им счупят стъклата на колата.
След това журналистите снимат как тръмповото Гестапо отвлича една жена с латински произход след като я преследват по улицата пеша. Тя им казва, че е американска гражданка, но няма паспорт у себе си - те я вкарват в една от колите и отпрашват нанякъде. По-късно същия ден я пуснали.

Тръмпистите в темата да не излизат без паспорта, ако го имат. Ако го нямат, да не излизат изобщо.

Падението на САЩ стигна до там, че всички негласували на последните американски избори, са виновни и съучастници в ставащото заедно с гласувалите за Тръмп. Това е.

# 19 463
На фона на всичко случващо се излязоха и записи на Саша Райли за епщайн и мрежата му. Аз лично нямам сили и смелост да ги слушам. Дори не мога да прочета всичко от тях, но той твърди, че тръмп не е бил просто приятел и клиент, а всъщност е бил своеобразен Kingpin и епшайн е работел за него (и още 4-5 човека май).

Предвид цялата дандания, за да не излязат досиетата тази версия изглежда  доста правдоподобна.

# 19 464
Само да добавя, че, доколкото разбирам, за 75 страни се спира издаването на всякакви имигрантски визи и това включва хората, чиито интервюта са минали и са били одобрени.
Аз съм сигурна, че на мнозинството хора нищо не им се случва, но изтеглиш ли късата пръчка, последствията са непредсказуеми. Когато живях в САЩ като дете и млад възрастен, повечето по-необразовани хора не знаеха, че България е държава в Европа, а си мислеха, че е латинска америка. Даже имах такъв случай в първия ми ден в гимназията, аз тогава бях много срамежлива, защото бях само на 13, а ме бяха сложили в класове с много по-големи от мен деца (идвах от СМГ) и в обедната почивка едни латиноамериканки ме извикаха при себе си да седна и ми говореха на испански през цялото време. Аз само се усмихвах, след някакъв период от време им признах, че не говоря испански. Та те също си помислили, че съм от Боливия, а не от България.
Та представям си, ме спира някой АЙС маргинал и България му звучи латиноамерикански ... Чудя се, ако някой казва, че е от Гренландия дали би му се разминала депортацията? Нали така и така искат да я присвоят? Simple Smile)
Чудя се и как ще се отрази всичко това върху задаващото се световно по футбол?

# 19 465
Добре, аз друго се чудя. Ice пита ли изобщо за документи, защото аз с друго впечатление съм останала.

Обикновено искат документи, да. Първият въпрос е дали си гражданин и след това ти искат документ. Което само по себе си е абсурдно, защото масовите лични документи тук не показват, че си гражданин, а че си в страната легално  и защото, разбира се, има милион легални статути, които не са гражданство. От зелена карта до специални статути за определени групи. За да покажеш, че си гражданин, трябва да си носиш или паспорт, който много хора нямат, защото е скъпо удоволствие и ако няма да пътуваш няма смисъл да си го правиш, или свидетелство за раждане. Кой нормален човек се разхожда със свидетелството си за раждане в джоба? 

Сергей Брин обаче никога не е бил нелегален. Мъск - също. Сергей е бил вече гражданин, когато е отишъл в университет и е започнал да работи по Гугъл, а Мъск е бил на студентска виза. Виж, Мелания че е работила незаконно на туристическа виза е широкоизвестно.

# 19 466
При нас освен паспорт, има лична карта и шофьорска книжка. Това са документите за самоличност, с които се идентифицираш при нужда.
На чужденците от ЕС с легален престой се издава лична карта, но тя е зеленикава, а не розовееща като тази на норвежците. Тя важи само на територията на страната и не може да се ползва в чужбина. Виждала съм и един друг тип ''лична карта'', която се издава на някои групи имигранти.

Нелепо е американци да ходят с паспорт или свидетелство за раждане в джоба в случай, че Гестапо ги спре на пътя в опит да ги отвлече.

След минути започва срещата между представителите от Конгреса с датските депутати в Копенхаген. Ще видя дали ще има нещо директно предавано по датските канали, които имам. Но може би ще има прес конференция след нея.

Немските войници, които са пратени в Гренландия, ще проучат възможността да пратят изтребители там.
Все повече НАТОвски държапи пращат войници в Гренландия да проучват какво още да се направи. Говори се за съвместно учение.
Междувременно са пристигнали американски войници за съвместно учение в Северна Норвегия. От норвежките военни обясняват, че въпреки търканията с Тръмп, отношенията с армията са чудесни и съвместните учения продължават по план.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 14:57 от Fenris

# 19 467
Чудя се и как ще се отрази всичко това върху задаващото се световно по футбол?
Тези дни четох, че вече имало 17 хиляди канселирани билета за няколко дни и ФИФА свикват спешна среща. Колко е вярно, не знам.

# 19 468
Аз изобщо искам да видя статистиките за туризма  откак запонаха агресивно да завличат чужденци.

# 19 469
Вярно е това за канселираните билети и спешната среща във ФИФА. Билетите са били за мачове в САЩ. Предполагам мачовете в Канада и Мексико са по-сигурни. Имаше и много патаклама, че билетите за световното били ужасно, ужасно скъпи. Някакви ненормално високи цени за най-евтините билети на най-непопулярните мачове. За мачовете с големите отбори пък да не говорим.

Нобеловият комитет коментира:

Общи условия

Активация на акаунт