САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 797 809
  • 20 181
  •   5
Отговори
# 20 160
  • Сан Франциско
А какво е това регистриране като демократи и републиканци от гласуващите? Защо се прави и не се ли нарушава така тайната на вота?

Сега се замислям, че и аз не знам откъде е тръгнала необходимостта за регистриране на партийни преференции, но е факт, доколкото знам, че във всички щати (без Северна Дакота) - по закон трябва да го направиш, за да ти е позволено да гласуваш на президентски избори. Ако не искаш да се регистрираш, позволено е - тогава те приемат за No Party Preference (NPP) voter (преди беше "decline-to-state" - “DTS” voter). Обаче, изпраща ти се само “non-partisan” ballot, в който не фигурират кандидатите за президент. Можеш да гласуваш само за местни представители, офиси, закони и т.н.

# 20 161
А какво е това регистриране като демократи и републиканци от гласуващите? Защо се прави и не се ли нарушава така тайната на вота?

Сигурно го правят заради вътрешнопартийните избори.

Точно. Всяка партия има вътрешни избори, за да излъчи партиен кандидат за президент. За да гласуваш на тези избори, трябва да си регистриран като гласоподавател на тази партия. В момента не се сещам за какво друго точно е нужна тази регистрация, но в моя щат преди изборите можеш да видиш онлайн как ще изглежда бюлетината ти, и точният й вид зависи от това къде живееш (има местни гласувания в различните административни единици) и дали си регистриран за определена партия.

А, сетих се - при нас има вътрешни избори за кандидати за главен прокурор, главен инженер, секретар на щата. За тях също първо гласуваш на предварителни избори да излъчиш кандидати на партията си. Ако не си регистриран - тези вътрешни кандидатури ги няма на бюлетината ти.

Обаче, изпраща ти се само “non-partisan” ballot, в който не фигурират кандидатите за президент. Можеш да гласуваш само за местни представители, офиси, закони и т.н.

Това е за primaries, нали? Бюлетината ти на предварителните избори няма кандидатите за президент на твоята партия, защото нямаш партия, но на общите избори през ноември всички официални кандидати в щата ти фигурират, без значение от коя партия са те или ти.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 20:42 от ianajar

# 20 162
А преди всеки избор ли се регистрираш като гласоподавател на една от двете партии? Може ли да съм регистриран републиканец, но да ми харесват повече конкретните кандидати за прокурор на демократите и да искам да се регистрирам и да гласувам на техните избори.

# 20 163
  • Сан Франциско
А преди всеки избор ли се регистрираш като гласоподавател на една от двете партии? Може ли да съм регистриран републиканец, но да ми харесват повече конкретните кандидати за прокурор на демократите и да искам да се регистрирам и да гласувам на техните избори.

Можеш, да - нарича се “changing political party affiliation.” Но трябва официално да я чейнджнеш, с други думи - отписваш се от едната и се регистрираш да гласуваш за другата - поне за текущите избори. На следващите - можеш да се върнеш.

Iana, да, за primaries. Поне в Калифорния, а доколкото знам - и в почти всички други щати.

# 20 164
Голяма тайна на вота цари при вас. Laughing В момента на регистрация, вече се знае коя партия/президент печели изборите.
Още по-ясно става какво ще прави Тръмп с информацията за гласуващите и защо я иска.

# 20 165

Можеш да си сменяш регистрацията колкото често искаш, поне в моя щат. Но по принцип регистрацията не ти пречи да гласуваш за окончателния кандидат на демократите, ако те повече ти харесват.

Например на последните президентски избори - регистрираните републиканци имаха няколко възможности на предварителните избори за президент - ДеСантис, Ники Хейли, Рамасуами и естествено Тръмп. Някои от тези, които не искаха Тръмп за президент, и не гласуваха за него на предварителните избори, след това гласуваха за Камала, за Джил Щайн и зелената партия или даже за JFK Jr, който беше независим кандидат.

Регистираш се за определена партия, ако искаш да участваш в процеса на избиране на окончателния им кандидат, не просто ако искаш да гласуваш за кандидата на тяхната партия.

# 20 166
Вицепрезидентът е прав. Титаник не се е обърнал за една нощ. Потънал е за 2 часа и 40 минути.

И една наистина чудесна новина. Норвежката, която бе арестувана неотдавна от ICE и хвърлена в detention center без да получи необходимата медицинска помощ за своя диабет тип 1 и с 300 зора бе изкарана с гривна на глезена да чака делото у дома ... е спечелила срещу ICE.
Съдията е отхвърлил делото. Тя вече е без гривна на глезена, а започнатата процедура от ICE за депортирането й е спряна. Така тя може да продължи процеса за зелената карта, която чака да й бъде издадена. Тя е много щастлива и е станала активистка, казва мъжът й, който е американец.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 21:34 от Fenris

# 20 167
Да, ама той говори за "обърнал курса", не за обърнал се и потънал Simple Smile

# 20 168
Така, де ... Обърнал курса и тръгнал надолу Simple Smile
Има различни начини да се тълкува, за да се подиграе човек.
Непознаването на историята на Титаник е само един от тях.

Ето една снимка от статия за САЩ в норвежки вестник.

# 20 169
Като стана дума за вицепрезидента

# 20 170
Гледам и чета сега за тази ужасна снежна буря в САЩ и се смея на глас. Като гледам от снимките 1-2 педи сняг и ситуацията се представя за пълен хаос и си мисля - как оцеляваме ние тук с 8 пъти повече сняг?
И температура минус 10 или минус 15 градуса. Това е съвсем обичайна зимна температура тук.

Проблемът с ледения дъжд обаче е много реален. Студен дъжд, който става на лед веднага щом се докосне до повърхност, която е много студена - това е много опасно. Особено ако караш с неправилни гуми.

# 20 171
Гледам и чета сега за тази ужасна снежна буря в САЩ и се смея на глас. Като гледам от снимките 1-2 педи сняг и ситуацията се представя за пълен хаос и си мисля - как оцеляваме ние тук с 8 пъти повече сняг?

Това зависи от щата, да ти кажа. В Минесота, Мейн, Върмонт, Дакотите, в Северен Мичиган и Уисконсин, на хората им е смешно като започнем да зъзнем в Охайо на -20, защото за тях това са едни меки температури от декември до април. Ама при нас е максимум две седмици януари-февруари. В Кълъмбъс, Охайо, заради "топлия" ни климат, който е горе-долу като климата на София, имаме много училищни сгради, в които отоплението не може да поддържа нормални температури, ако навън е -20. Училищните автобуси също имат проблеми със стартирането сутрин. Затова моите деца днес и утре са в дървена ваканция, защото навън е -22. Като живях в Мичиган една зима, хората бягаха по шорти навън на -22 и цял месец имахме температури под -30 и по два фута преспи, на никого окото му не мигна.

Същата работа със снега. В Минеаполис като паднат два фута, това е ежедневие. Във Вашингтон, ДиСи, като паднат пет сантиметра сняг, това е апокалипсис и затварят пътищата. Щото там толкова сняг пада веднъж на петилетка и съответно никой не държи необходимото количество снегорини на щат - за какво са им през останалите 1825 дни?

При вас има инфраструктура, персонал, ноу-хау и вековни традиции да се оправите и със сняг, и със студ.

# 20 172
При мен в момента е само -10С и ще падне дo -22С през нощта. Сравнително леко се отървахме и откъм акумулация на сняг - само 20-ина инча, но продължава да вали и аз съм бясна, защото първородната се измъкна потайно с колата си за да иде на пързалката. Тя кара 4Х4, но все пак е пресен шофьор и ми е много изнервено. Фактът, че аз самата катастрофирах преди няколко години в снежна буря не ми помага много на успокоението (черен лед и фактът, че и аз бях с 4х4 и добри гуми не ме отърва).

Да не забравяме и каква голяма част от страната все още ползва само надземен пренос на ток:
https://www.instagram.com/p/DT8m2regUrH/
https://www.instagram.com/p/DT8aREwkuhP/

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 23:10 от Agent Provocateur

# 20 173
Слушах коментар на журналист, че Тръпм е единственият досега щатски президент, който не полага никакви усилия да обединява, подкрепя нацията си в кризисни моменти, като убийствата на двамата американски граждани напр. Обикновено такива тъжни събития обединяват хора дори с различни политически възгледи. Все едно Тръмп е президент само на републиканците и на MAGA- фанатиците. Чудех се, дали само негови поддръжници назначават в ICE?  Знае ли се каква е бройката им и по партийна принадлежност ли ги избират?

# 20 174
  • Сан Франциско
Те май в момента най-големи проблеми с бурите имат Тръмповите щати - южните, тъмно-червени - защото абсолютно не са подготвени за минусови температури и заледяване. Гледахме вчера по новините пресконференция с някакво официално лице в Далас - госпожата казва нещо такова на жителите на Тексас: “Обикновено, като погледнете през прозореца и видите асфалта мокро да проблясва - това означава, че вали. Сега, в момента, това мокрото бляскаво е лед…” Стана ми забавно, че им говори като на малоумни, но те наистина не са свикнали.

Ние, в Калифорния, май сме единствените незасегнати. При нас други атмосферни трагедии се случват - пожари, земетресения, понякога невиждани дъждовни порои с ураганни ветрове…за които помощ от Тръмп не получаваме, ама нейсе, здраве да е.

Общи условия

Активация на акаунт