Вадене на шофьорска книжка в Бг, без 6-месечно пребиваване в Бг?

• 1 460
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, има ли хора тук които са извадили първа книжка в България наскоро, и не са живяли последните 6 месеца в България, а в друга страна? Възможно ли е, или такива книжки Кат не издават, ,заради закона за 6 месечно пребиваване в Бг? Моля включете се в темата, ако имате опит по въпроса 🤞🏻

# 1
Като подновявах това им беше много важно.Питаха. Иначе книжката ми изтекла преди 3,4 години. Май са въвели тези глупости, това за мен в ненормално. На българи да им искаш 6 месеца, чиста дискриминация.

# 2
Личен опит нямам, но знам за доста, които живеят в чужбина и поради ниската цена изкарват курса в България. Не получават книжка. Тези, които минат поради случайност са декларирали неверни данни. Хващат ги. Как и кога не се знае. Обикновено при проверка в държавата, където живеят се получава справка от кога лицето живее там и съответно засичат веднага, че книжката е невалидна. В Германия например това моментално означава шофиране без свидетелство за управление на МПС. Знам, че цената може да е пречка, езикът също, но ще имаш предимство да изкараш там, където живееш. Който си мисли, че правилата и знаците са абсолютно еднакви греши. Някои неща няма как да ги види и знае човек от България.
Не е дискриминация. Чужденци, живеещи в България също нямат право да получат първа шофьорска книжка от родината си.

# 3
Не може , книжка се изкарва в държавата в която си бил последните 6 месеца.

# 4
Не само първа.. при подновяване също ходят по местоживеене.

# 5
Точно днес сутринта, племенника ми постави задача да разбера може ли да кара шофьорски курс тук и да му дадат книжка. Той си е българин, но живее в Чехия.
Сега разбирам от вас тук, че няма как да стане.
Каква е тази глупост с това местоживеене?

# 6
Точно днес сутринта, племенника ми постави задача да разбера може ли да кара шофьорски курс тук и да му дадат книжка. Той си е българин, но живее в Чехия.
Сега разбирам от вас тук, че няма как да стане.
Каква е тази глупост с това местоживеене?
Тази “глупост” е европейска и цели като живееш в една държава да си харчиш парите за курсове в нея книжката ти да не е предпоставка да застрашаваш живота на хората там, само защото не знаеш какво означава някоя табела (например).
Ще дам пример с това, че в Германия например има т.нар. Паркшайба, която ти дава възможност на определено място да паркираш определено време. Ние в България не сме чували за такова нещо и нямаме представа как се работи. Отделно не познаваме знака за преминаващи жаби например. Не знаем как да пропускаме на определено маркирани зони и много други.

# 7
Да, съгласявам се.
Но шест месеца местоживеене тук ще оправят ли нещата? 

# 8
Да, съгласявам се.
Но шест месеца местоживеене тук ще оправят ли нещата? 

Да, но трябва да се отрегистрира от Чехия.

Не е заради знаците - ако имаш вече книжка, се сменя много лесно. Но при първа книжка не искат вместо 3-4000 евро в Германия, да дадеш в Бг 500.

Общи условия

Активация на акаунт