На море в Гърция 2024 - III

• 50 452
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
  • Там където
Параход, много полезно инфо! Може би за много от пишещите тук е позната дестинация, но за мен макар да съм обиколила йонийските острови, района на Парга и Превеза е непознат. Направо си запазвам поста ти за да знам какво да гледам за догодина, че обещах на ММ да ходим в района.

Рано на есен планираме Неа Хили до Александропули. Има ли някой в района да каже как е в момента. Какво може да се разгледа около Александропули освен градът?

# 586
Параход, много полезно инфо! Може би за много от пишещите тук е позната дестинация, но за мен макар да съм обиколила йонийските острови, района на Парга и Превеза е непознат. Направо си запазвам поста ти за да знам какво да гледам за догодина, че обещах на ММ да ходим в района.

Рано на есен планираме Неа Хили до Александропули. Има ли някой в района да каже как е в момента. Какво може да се разгледа около Александропули освен градът?
О-в Самотраки с ферибот от Александропулис.

# 587
Ох. С един колега се заприказвахме за цени на кафета. Та се сетих смешна история от това Лефкопиги.
Вземам аз фрапета сутринта - в менюто пише 2.20, на черната дъска пише 2.50, или нещо от сорта. Поръчвам ги на бара аз. Ама ги вземам за из път и ми викат - абе по 1.60 са. С бутилка студена водичка всяко Simple Smile
Обичам гръцкото ценообразуване понякога!

# 588
  • София
И най-накрая, дългоочакваният разказ за вулканичния "струпей" (заимствано от молец Wink) остров Нисирос. Стана доста дълго и подробно, дано не ви отегча. И снимките са доста, но това са ми любимите. Ако трябва да използвам клише - Нисирос беше черешката на нашата почивка из Додеканезите.

Скрит текст:
Пътуване до Додеканезите – 15.06. – 26.06.2024г. - четвърта част - Нисирос

Оказа се, че в района на Родос има още един много интересен остров, на който силно ми се прииска да стъпя след посещението на 3 други активни вулкана в последните 2 години. Това ми помогна да убедя и съпруга ми, защото едва месец преди пътуването се оказа, че логистиката между островите няма да е толкова лесна за нашите дати (бяхме ограничени от дните на полетите) и ще се наложи да прекараме последните 5 нощувки по схемата – всяка на различен остров, а това много или малко си е уморително. Все пак нещата се наредиха и в понеделник по обяд се качихме на ферибота Ставрос от Тилос и след час и нещо пристигнахме на вулканичния остров Нисирос. Настанихме се в хотел Романцо – доста базово и малко старомодно обзавеждане, но все пак имаше всичко необходимо, а и ние просто щяхме да нощуваме там. Реално ни трябваше легло, баня и климатик. А и телевизор – все пак имаше европейско по футбол! За този остров бях запазила кола под наем за скромната сума от 30 евро за 24 часа и без излишни усложнения. Фирмата за коли под наем Манос имаше огромен автопарк за толкова малък остров, който включваше и всякакви изгъзици от типа на плажно бъги. Човекът, който ни даде колата, за 5 минути ни разясни всичко за острова – къде да отидем и откъде да минем – и веднага след това се отправихме към Пали за малко плаж. Тъй като беше още следобяд, в Мандраки имаше големи навалици от дневни туристи и не беше приятно за разходка. Трябва да се отбележи, че разстоянията на Нисирос са много малки и успяхме да изминем едва 60 км. за 24 часа в опознаването на острова.
Плажът на Пали беше интересен, доста по-различен от типичните плажове на Гърция – тъмнозлатист, почти бронзов пясък, който придаваше и доста тъмен синьо-кафеникав цвят на морската вода. Хубавото беше, че имаше дървета за сянка. Плажът беше посещаван от доста младежи, които изглеждаха местни. В края имаше и едно особено съоръжение, което така и не разбрах за какво служи – нещо като извита S-образна тръба, бълваща кална вода на ръба на водната линия. Предполагам, че е нещо хидротермално, но не съм сигурна. Не успях и да намеря информация в интернет, макар че преди време съм виждала снимка на тръбата, но не спомням къде.

От двете страна на Пали има и два изоставени внушителни балнеосанаториума (цели комплекси), които ми навяваха малко тъга, както повечето изоставени сгради с полезно предназначение. Малко след плажа се намираше и Панагия Термиани – параклис от 1871 г., построен зад термалните бани и вътре в руините на стар спа център, вероятно от римската епоха, наричан още и баните на Хипократ. Дължи името си на извора с гореща вода, който блика на гърба му.
След плажа направихме чудесна разходка из малките улички на Мандраки, вече чувствително по-празни от следобяда, като се качихме и до манастира Панагия Кира, кацнал на върха на скалата. Вечеряхме прясна местна риба и рибна супа в малка таверна с гледка към залеза над остров Кос, където сервитьорката се оказа наша сънародничка, с която първо си поговорихме на английски, докато тя ни разконспирира. Междудругото, на острова срещнахме и още поне десетина български туристи – явно не е чак толкова непопулярен, колкото си мислех.
На сутринта побързахме да освободим хотела преди 9 часа и се отправихме директно към вулкана, за да изпреварим групите от дневните турове, тъй като човекът от Манос ни каза, че те започват да пристигат към 10.30 часа с големи автобуси. Успяхме и разгледахме кратерите почти сами – много е вълнуващо – цветовете, миризмата на сяра и пушеците от отворите, както и финият прах, който е навсякъде. Добре че отидохме рано, защото вулканът излъчва топлина и е страшно горещо. Освен това влязохме гратис, защото касата не беше отворила.
След вулкана разгледахме Никя – очарователно малко селце на ръба на калдерата с живописен площад и църковна камбанария, както и малък вулканологичен музей.
След това се отправихме към полуразрушеното през 60-те години на миналия век от земетресение селце Емборио, което е в процес на възстановяване и повторно населване. Усещането е малко особено, докато разхождайки се по уличките, се редуват почти разрушени и напълно реновирани къщи. Човекът от Манос рент ни препоръча таверна The balcony в Емборио, в която обаче почакахме 15 минути и никой от персонала не ни обърна внимание – явно предпочитаха да обслужват групи. Все пак беше странно, че бяхме като призраци там – седнахме на една маса, после се преместихме на друга, но не ни казаха дори добър ден. На излизане минахме покрай бара и отново – нищо. За първи път ми се случва такова нещо в Гърция.
Последното планирано мероприятие беше плаж от източната страна на острова. Бях си набелязала единственият истински хубав вулканичен плаж на Нисирос – Пахия Амос, до който обаче се стигаше по тясна пътечка, опасна на места, тъй като минава между скала и пропаст. Съпругът ми обаче малко се страхува от височини и категорично отказа, без да сме тръгвали по пътеката. Тъй като времето беше доста напреднало, останахме на плаж срещу таверна Оазис, която обаче още не беше отворила за сезона. Плажът беше от тъмен едър пясък и вулканични камъни, които се напичаха зверски. Изкарахме там по-малко от 2 часа. В късния следобед се качихме на катамарана на Dodekanisos Seaways, за да се върнем на Родос за полета към България, който беше на следващия ден привечер.

Снимки от Нисирос

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 14:26 от миленка_д

# 589
Параход вие сте били на Балос с корабче, нали? Как е разпределено времето горе-долу и за островчето колко време отделят?
Много ли е тежък пътя с кола до там?

# 590
  • София
С кола не е тежък пътят до Балос, просто се кара съвсем бавно и 8те километра прашен път се минават за 30-40 минути. Трябва да се внимава, защото някои компании за коли под наем изрично забраняват да се ходи до Балос.

# 591
Миленка,
чудесен финал на голямото ви пътуване! За завиждане сте тая година Simple Smile

anbibian,
Нищо му няма на пътя с кола, нормален черен път, качването после е зор, от плажа до колата в жегата.
Корабчета има разни. Струва ми се, че най-добре е да се хване от пристанището на Кисамос (не му помня името, но е малко след града) по-раничко и да е такъв, който спира първо на Балос и после на Грамвуса. Ще питате. Ние хванахме около 10 часа, а примерно в 10:30 тръгна другият кораб, който отива първо на Грамвуса и след това на Балос. На лагуната се стои около 3 часа, а на Грамвуса час-час и половина. Пътуването отнема цял ден, до около 17 часа.
Но става адска лудница (а и жега) на Балос с напредването на деня, защото се трупат и хората с колите, и всякакви други кораби и лодки.
На Грамвуса е разкошно, прекрасна синя вода, подходящо за шнорхелинг, а не плиткаж като Балос Simple Smile За мен това е главният аргумент "за" този маршрут. Другото предимство е, че по всяко време имаш достъп до кораба и можеш да разчиташ на сянка и тоалетна - две неща, които на лагуната са кът.
Имаше по-рано и по-малка лодка от Фаласарна, която не съм сигурна по какъв маршрут пътува. Има и разни други неясни за мен.

# 592
  • София
Като стана дума за Балос и ходенето до там с кораб - https://www.dailymail.co.uk/news/article-13629063/Disbelief-Gree … ing-platform.html

# 593
Доста глупости има в тази публикация (Дейли Мейл, разбира се, е нещо като Пик и Блиц в UK), снимките ги видях преди няколко дни в социалките и доста им се почудих. Вероятно става дума за някакви големи кораби, които имат нужда от по-стабилен док. Тези, с които се пътуваше преди няколко години, със сигурност не събират нищо близко до 900 души. За съжаление не намирам по-близък кадър, но категорично нямат нужда от плаващ док и пускат трап директно към брега.

За да онагледя по-добре ситуацията, пускам един от големите туристически кораби, които акостираха на Навагио, Закинтос, когато достъпът до плажа все още беше разрешен. На снимките от нашия престой виждам поне три такива да идват и да си отиват без никакъв проблем с акостирането. В същото време ние бяхме с лодка за 13 души.
Очевидно изводът е - мислете, подбирайте възможностите и не бъдете тъпи западни туристи, които се движат като стадо. Мисля, че темата е точно в помощ на това Simple Smile

# 594
  • София
здравейте!
Задължителни ли са детските столчета?
Дъщеря ми е на 7, 130см и 23кг. Мисля да бъде с повдигаща седлака тип бустер. Дали е редно така?

# 595
  • София
Когато ние бяхме на Балос, точно такъв голям кораб  (не корабче) акостира и изсипа буквално стотици хора. Лошо ми стана като видях първо как се приближава, после и хората, които се носят към нас. Добре че бяхме изпреварили тълпата и успяхме да видим Балос относително пуст.

Тук:
Скрит текст:
https://www.google.com/maps/place/Gramvousa+Balos+Cruises/@35.51 … .637231,17z/data=!4m15!1m8!3m7!1s0x149cf6b0fe9f4127:0x622c07641a9779b0!2sKissamos+734+00,+Greece!3b1!8m2!3d35.4945873!4d23.6537459!16zL20vMGdoODNn!3m5!1s0x149cf6ee6176ba71:0x9c1fd083c7787916!8m2!3d35.5172625!4d23.6365102!16s%2Fg%2F1pzt3p53n?authuser=&authuser=1&hl=en&entry=ttu
има снимки на този големия кораб,  който е пуснал котва на пристанището до по-малките (като тези от Навагио). И на  големия, който е свалил платформата си и хората слизат от него на брега.
Т.е., информацията на Дейли Мейл не е много фалшива (то си има и видеа, които никак не изглежда да са фейк) , и ако някой ще ходи до Балос по вода, добре е да си избере плавателния съд.

-------------------------------------

Току-що видях, че вчера следобяд съм получила това на имейла:
В следобедните часове на днешния ден е избухнал пожар в горска местност около 37-ми км от националния път от Солун до ГКПП Кулата-Промахон, в близост до тунелите. Вследствие на пожара движението по пътя е преустановено.

Местните полицейски власти в Серес информират, че не може да бъде предвидено с точност кога ще бъде овладян пожарът и съответно възстановено движението по пътя. Към момента движението само за леки автомобили се пренасочва през Килкис. Маршрутът е следният:

- Солун - Килкис - Нео Петрици - ГКПП Кулата - Промахон;

- ГКПП Кулата - Нео Петрици - Килкис - Солун.

За тежкотоварни автомобили маршрутът е следният:

-  ГКПП Кулата - Серес - Неа Зихни - Амфиполи - Аспровалта - Солун, с цел включване по магистрала Егнатия;

- Солун - Аспровалта - Амфиполи - Неа Зихни - Серес - ГКПП Кулата, отново през магистрала Егнатия.

Маршрутът за товарни автомобили е алтернативен и за леки МПС.

МВнР препоръчва на българските граждани стриктно да следват инструкциите на местните власти до овладяване на пожара и възстановяване на движението в засегнатия участък.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към Генералното консулство на Република България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: EMBASSY.ATHENS@MFA.BG;  EMBASSBG@OTENET.GR;  CONSULAR.ATHENS@MFA.BG;  CONSULATE.THESSALONIKI@MFA.BG.

----------------------
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: CRISIS@MFA.BG.

----------------------
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://HTTPS://MFA.BG/BG/EMBASSYINFO.

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 10:34 от Vivi

# 596
здравейте!
Задължителни ли са детските столчета?
Дъщеря ми е на 7, 130см и 23кг. Мисля да бъде с повдигаща седлака тип бустер. Дали е редно така?
За тази възраст и размери това е изискването. Не трябва цяло столче.

# 597
Благодаря за отговорите ♥️
Особено това за колата нямаше и да се сетя да го проверя дали може с рента до Балос.
С кола ме влече за да го видя отгоре, а може и по-рано да отидем преди тълпите.
Това слизане и качване по козя пътечка ли е или има стълби? Един слънцезащитен чадър от Декатлон ще реши проблемът със слънцето Simple Smile
С корабче пък ми се ходи, заради островчето Simple Smile
Гледам сега и вариант кацане в Ханя и излитане от Хераклион и така ще имаме 10 дни и възможност да посетим повече неща. Дворецът и пещерата на Зевс са ми задължителни. Само да уредят отпуската и дано не поскъпнат билетите.
Дано не е проблем да вземем колата от Ханя и да я оставим в Хераклион.
Компания за наем на автомобил може ли да препоръчате?

# 598
Миленка, върна ме 10 години назад с тези снимки на Нисирос Hug Всичко изглежда същото, лъскавата опаковка на Никя и олющеният изглед на Мандраки, които още тогава ми направиха впечатление.

# 599
  • София
Всъщност в Мандраки не всичко е олющено - има много поддържани къщи, занемарените са само на места. И в Никя не всичко е лъскаво, и там има изоставени сгради и неремонтирани домове. Като цяло островът е доста интересен и предимно див и засега изглежда, че през юни туризмът основно е съсредоточен в дневните екскурзии от Кос, които май пропускат Пали и там може да се прекара деня спокойно.

anbibian, ние ползвахме cretarent.gr и нямахме забележки. Седалището им е в Ираклио, но ни доставиха колата на летището в Ханя, където на прибиране я оставихме на платен паркинг и никой не я погледна дори. Съветвам те да си запазиш кола възможно най-скоро, защото миналата година имаше недостиг.
Пътечката до плажа Балос е предимно козя, на места има стълби. Ние я минахме с акваобувките за около 20 мин. На връщане е изкачване и е малко по-неприятно, но не е брутален баир. Трябва да знаеш, че Балос е резерват (затова и пътят не е асфалтиран) и не е разрешено да се забиват собствени чадъри. Ако отидете рано ще можете да ползвате от сетовете с шезлонги, които през 2019г. бяха само по 10 евро. Ако нямате сянка, надали ще можете да издържите повече от 2 часа на плажа.

Общи условия

Активация на акаунт