На море в Гърция 2024 - III

• 50 567
  • 758
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Пак ще повдигна темата с горските пожари.
Тук има актуална информация с отбелязване на картата на местата, които са засегнати:
https://emergency.copernicus.eu/mapping/copernicus-emergency-man … &layers=0BT00
https://emergency.copernicus.eu/mapping/list-of-activations-rapid

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 14:50 от Vivi

# 196
Заминаваме в неделя към Парга и не успях да се подготвя много - ще съм благодарна за препоръка на места за хапване - поне за начало докато се ориентираме и за плажове - да не бъдат пренаселени, но да има таверна или бийч бар, в които да може да се хапва на обяд. Може и да са по-отдалечени от Парга.
Моите препоръки са с 3 годишна давност:
В Парга препоръчвам Sakis. По спомени това беше единствената таверна в града, която повторихме, потретихме.
От там ходехме на плаж до Амудя, където има Ψαροταβέρν^ … #945;ς", Ta Kimata.
Пак там, в района, ходихме не знам колко пъти в Taverna Alonaki - безобразно вкусна скара и домашна храна. Попаднахме случайно напът за/от Лутса. Работеше следобед след определен час. To pigadaki също е с основно гръцки клиенти.

В Sakis и ние бяхме две вечери. Ако искате да седнете на терасите, а не на улицата, се чака, но не много. И двата пъти сме чакали около 10 мин. Бонуса е, че до като чакате ви настаняват на сянка на по едно столче, с чаша узо като комплимент. Та си заслужава чакането, де. Smile  На около 50 м. от нея в посока крепостта е този : https://shorturl.at/Pnfvq . На нивото на Сакис е, но ако има възможност сядайте по-близо до входа от уличката, че на горното ниво са много наблизо масите. Taverna Alonaki я посетихме един път за късен обяд, защото е близо до плажа Алонаки, а там има само една кантина, в която за ядене имаше само сандвичи, тостове и гръцка салата. По принцип пишеше,че отваря в 17:00, но в 16:00 вече работеше. Ето и един, който е далеч от крепостта, но беше близо до студиото ни : https://shorturl.at/PlUOH. Предлага предимно месни ястия - скари, чевермета и т.н. Имаше и кокореци. Всичко беше вкусно. Риби почти няма. Ходихме и там 2 пъти.

# 197
  • Бургас
Моля, който е бил в Пефкохори и района - някакви интересни места за обикаляне, има ли корабчета до другия ръкав, шнорхелинг или нещо интересно ако знае да сподели. Плажът на Пефкохори пясъчен ли е?

# 198
  • София
И на Закинтос е така.
На известния Геракас бийч даже беше повече, сигурно заради костенурковите гнезда... 😁 Снимка от понеделник. Ужасно горещо е.

Lady Brinne, били сме в един и същи ден на този плаж. Добре, че подухваше....
Предложението ми от преди няколко дни - да си делим една лодка с някой, който е в Занте, е още в сила. Искам ми се да разгледам кери пещерите и да плажуваме на маратониси и на pisines beach. Много красиво ми се вижда там. Чух за оферта за цял ден без гориво за лодка за 8 души за 115 евро, но сме трима и ми се ще да я споделим с някой. Тук сме до 02.07

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 18:27 от viki_kk

# 199
  • София
Да потвърдя, че вече навсякъде искат по 10 евро за сет … накъде са с по две , другаде с по три шезлонга.
И на Амудия ли това?!? Миналия юни беше срещу консумация там...

# 200
Цитат
От тази година е приет някакъв закон и за това се плаща вече.
Е, чак пък закон... още миналата година по някои плажове на Халкидики се плащаше отделно от консумацията. Тази година са го въвели и на Амолофи. Доколкото знам, в Керамоти (където ще е второто ни море) все още е само срещу консумация. Докога... въпрос на време. Писна им на хората от консумиращи по едно фрапе цял ден, вадещи сандвичи и солети от плажните чанти. И резонно си въведоха такса за сянката...

# 201
Не намирам такъв коментар като цитирания без име по-горе от Аркадия - но такъв закон няма.

Има закон, ограничаващ концесионните зони на плажовете (навсякъде трябва да има свободен достъп, задължителен % свободни зони, определен списък плажове със защитен статут изобщо да нямат заведения, чадъри и шезлонги). За съжаление, той не се спазва особено, на места даже се погазва брутално.

Като цяло чадъри и шезлонги срещу консумация е слаборазпространено в Гърция извън Халкидики, предимно на по-нетуристически места, където търсенето на такива услуги не е голямо. На по-популярните острови са платени отдавна или от винаги.
На Халкидики солунчани поддържаха практиката за себе си, но вече и там отпада.

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 18:43 от Параход

# 202
Преди 14-15 години плащахме чадърите в Корфу, на един плаж имаше точно 2 чадъра, но отнякъде се появи младеж и ни поиска 7€. От две години насам, дори и баровете да са само срещу консумация, си побивам собствена сянка. Така хем се чувствам малко като Нийл Армстронг, хем не търча да запазвам места. Естествено това ако сме с кола де.

# 203
  • София
Може би на Амудия сме уцелили, че е преди сезона, беше около 20.06, и затова да е било срещу консумация, и едно момче търчеше да носи напитки, гироси и пържени картофки към плажа с едно моторче.

# 204
Цитат
От тази година е приет някакъв закон и за това се плаща вече.
Е, чак пък закон... още миналата година по някои плажове на Халкидики се плащаше отделно от консумацията. Тази година са го въвели и на Амолофи. Доколкото знам, в Керамоти (където ще е второто ни море) все още е само срещу консумация. Докога... въпрос на време. Писна им на хората от консумиращи по едно фрапе цял ден, вадещи сандвичи и солети от плажните чанти. И резонно си въведоха такса за сянката...
Доколкото разбрах от една гъркиня, с която си говорихме вече всички бийч барове имат ограничения в броя на шезлонгите и така явно не печелят добре ?!

# 205
Параход, нещо не се оправих с цитата, а не исках да е цял "чаршаф"😁 последното мнение от предната страница на Nicole21.

# 206
Параход, нещо не се оправих с цитата, а не исках да е цял "чаршаф"😁 последното мнение от предната страница на Nicole21.
Да, и аз цитирам понякога така, като ме мързи Simple Smile Просто това мнение тотално ми беше убягнало и не го бях прочела.

В последните години сме виждали безплатни шезлонги само на Лесбос, който е изключително нетуристически, и НЯКОИ места на Лимнос (някъде е имало неголям минимум консумация, но не и такса за сета).
Абе, и на Скирос на един плаж, но там ресторантът беше на нашата къща за гости и не знам дали е така за всички.

Но примерно на Кефалония, която е много популярна във форума, още на първото ни ходене през 2012 мисля, че бяха платени. За Цикладите да не говорим какви цени изтряскаха напоследък. Добре че има дръвчета Simple Smile

# 207
Здравейте. От вчера сме в Дамнони, южен Крит. Днес обаче излезе силен вятър, който се очаква да продължи няколко дни. Имате ли препоръка за плажове наблизо, където да опитаме да се спасим от вятъра? Благодаря много!

# 208
  • Sofia
Ние почти навсякъде сме на свободната зона с наша тента и шезлонги. Слава богу, свободни зони има достатъчно. Но когато ползваме чадъри и шезлонги, винаги е било или с някаква консумация , или символично - 5,10Евро, което си е ок.

# 209
Aventita
Вижте в meteo.gr или в windy.com прогнозата за вятър и вълни, в първия сайт има и плаж по плаж (на beaches map). И се ориентирайте по нея къде няма.
Като цяло прогнозата за околностите е благоприятна, на север около Ретимно и на запад към Сфакия е тихо.

Общи условия

Активация на акаунт