Случаят “Рафа”

• 37 418
  • 1 013
  •   1
Отговори
# 15
Детето не е бебе, на 13-14 трезво може да прецени при кого иска да живее. Като чета за начина на живот на родителите, и аз бих предпочела баби. Като цяло, какъв е проблемът? Детето не е в институция или приемно семейство, а при родната си баба. Какви депутати, какви закони...

# 16
Дете на 14 години не е куфар, който да местят както си искат. Ако на тази възраст то е ОК с разбиранията и начина им на живот - ок, но явно не е така и е нормално да се търси най-доброто за него.
Родителите са в България в момента. Наистина ли намирате за нормално дете, изпратено при баба си през ваканцията, да бъде записано в училище в България, без знанието на родителите?

Наистина ли намирате за нормално дете да бъде шитнато като куфар от другото полукълбо до България понеже курортите, които мама и тате посетили нещо не ги грабнали?
Хората не са съвсем ОК, мисля, че е ясно. Друго дете не би намерило проблем, но точно това явно не иска да живее по този начин, а има вариант да бъде с роднини в семейна среда.
На тази възраст неговото мнение вече има значение пред съда, не виждам как ще го принудят да живее по този начин.

Последна редакция: пт, 21 юни 2024, 20:13 от EmmaT

# 17
Не знам за този случай, опитах се да прочета нещо. Казаното от майката е толкова дълго и оплетено.. наби ми се в очите само парите, че сменят страни, детето учи веднъж в Парагвай, после он лайн в американско училище, после се местят в Бразилия, че било уж по-добре. Но все още опознавали страната, трябвало да я опознаят, така обяснила на детето.
Липса на стабилност в родителите има. Парите и непрекъснатите пътувания не винаги формират добре децата. Особено в детска възраст.
Дори и в студентска възраст понякога се оказват недобро решение. Имаме познати семейства с големи финансови възможности, децата им учиха и се местиха непрекъснато в различни страни и континенти, в различни университети. Накрая на 27-28 години са все  още  в статус на "сабатична година", в търсене на себе си, харчейки парите на родителите си.

По принцип в западните страни отдавна има този вид закрила на детето. Знам за случаи още преди 30 години, когато по сигнал дори от съсед могат да се задействат социалните - в случая и двамата родители не работеха, което веднага предполага въпроса за съмнителни доходи (на практика им даваха по малко пари родителите). Така социалните ги уведомиха, че ако поне единият от тях не си намери работа с договор, детето ще им бъде отнето от социалните, после приемно семейство и евентуално осиновяване.
Като научиха това, родителите им казаха, че няма да получат повече никакви пари.
Таткото веднага си намери работа и случаят приключи.

По принцип намирам, че е добре децата да имат закрила от държавата, от институциите. Бабата, дядото или роднини също, ако видят неадекватности у родителите, добре е да не си мълчат. В защита на детето да са.
Не вярвам на майката, че за 1 месец детето й се е променило до неузнаваемост от бабата. Детето се е променяло непрекъснато, още когато е влачено насам-натам от родителите си, обичащи пътешествията (което по принцип не е лошо нещо), и струва ми се парадирайки с парите си.
В Бг вероятно детето е усетило друг начин на живот и мислене, допаднало му е повече и се е усетило у дома си.

Понеже вече може да изрази предпочитания къде да живее, родителите ако са по-зрели, биха го оставили да реши то къде да живее, и съответно те, ако искат да са с него, да променят приоритетите си за пътувания и живот надругаде. Ако ли не, оставят го да живее при бабата, и пътуват където си искат, като поддържат нормални отношения с детето си. А не полиция, напрежение и латиноамерикански сериал наживо.
Не оставят детето в сиропиталище все пак, а на 2 баби и роднини.

# 18
Наистина ли никой не вижда проблем в това, че едно дете може с лека ръка да бъде взето от родителите си, дори без тяхното знание, без предварително изслушване? Без каквато и да било комуникация?
Не трябва да е толкова лесно отнемането на едно дете от родителите!
Трябва да има проверки, доказателства…. Наистина ли не разбирате за какво става въпрос?

# 19
  • София
Ох, с това "наистина ли..."
Родителите не са богове, а децата не са движима вещ на родителите.

Конкретно в този случай има доказано насилие върху детето. Естествено, че трябва да го отнемат.

# 20
За мен по-притеснителното е намесването на политически лица в случая. Имайки предвид изключителната им зависимост от финансови средства, изобщо не се съмнявам, че ще "уредят" нещата в собствена полза, прикрито зад грижа за детето. Angry

# 21
https://youtu.be/1vP8zIC7Nfs?si=r1YG1r6D9M6ayDNk
Детето е отнето от родителите много преди “счупената челюст”.
Ето какво казва майката относно инцидента със счупената челюст. Не ми се вярва просто така да намесва Прокуратурата:

Последна редакция: пт, 21 юни 2024, 11:17 от Анонимен

# 22
  • Beyond the stars
https://youtu.be/1vP8zIC7Nfs?si=r1YG1r6D9M6ayDNk
Детето е отнето от родителите много преди “счупената челюст”.

Карбовски няма сила, която да ме накара да гледам.
Детето е отказало да се качи с тях на самолета. Това не е 3 годишно, което иска при баба , понеже тя му дава шоколад. Какво значи лека ръка ? Неглижиране на образование, здравен статус, телесна травма .. желанието на детето? Колко пък да е лека тази ръка.

Елисавета Белобрадова е достатъчно адекватен човек, който щом е на страната на бабата, за мен дискусията се изчерпва.

# 23

Елисавета Белобрадова е достатъчно адекватен човек, който щом е на страната на бабата, за мен дискусията се изчерпва.

За мен пък е точно обратното.
Как ще ме убедите?

Корупцията и зависимостите на пишмян-политиците ни кой ще оспорва?

# 24
Детето самО не иска да е при тях, стига драми. Това не е бебе, което са "отнели"! Как ще "отнемеш" насила 14-годишен човек? И то кой го "отнел" - баба му... За какви депутати, пари и интереси говорите, детето си е в семейна среда...

# 25
Наистина ли никой не вижда проблем в това, че едно дете може с лека ръка да бъде взето от родителите си, дори без тяхното знание, без предварително изслушване? Без каквато и да било комуникация?
Не трябва да е толкова лесно отнемането на едно дете от родителите!
Трябва да има проверки, доказателства…. Наистина ли не разбирате за какво става въпрос?

Aми не е с лека ръка. Намесени са съд, Агенция за закрила на детето, прокуратура, медицински органи, а и нещата още не са стигнали до никъде, просто за сега има забрана детето да бъде изведено от страната докато траят процедурите.
А ти не виждаш ли проблем, че едно дете твърдо не иска да води живота на родителите си, но според теб трябва да бъде насилено, понеже им е дете?

# 26
Аз мисля, че трябва да погледнем всички страни, да чуем всички обяснения, за да придобием представа за случая.

# 27
Аз мисля, че трябва да погледнем всички страни, да чуем всички обяснения, за да придобием представа за случая.

Ами да, в момента май точно това върви. Освен това даже и във внимателно поднесената теза на майката аз виждам червени лампички.

# 28
  • София
Да. За мен е изключително показателно, че детето не иска да е при тях.

Отделно - стига с тези твърдения на майката. Тя може да твърди всичко. Важните твърдения са тези на официални служби, на документи... А те подкрепят нежеланието на детето да е при родителите си.

# 29
  • Beyond the stars

За мен пък е точно обратното.
Как ще ме убедите?

Корупцията и зависимостите на пишмян-политиците ни кой ще оспорва?

За кое да Ви убеждавам ? За способностите и позицията на Белобрадова ?
Всъщност функцията и ролята на политици и депутати по същество е точно това - да представляват избирателите си и да бранят каузи.
Това е каузата на Белобрадова - правата на деца, родители, нормално е да се намеси в този случай, мисля.

Общи условия

Активация на акаунт