Случаят “Рафа”

• 37 676
  • 1 013
  •   1
Отговори
# 30
https://youtu.be/1vP8zIC7Nfs?si=r1YG1r6D9M6ayDNk
Детето е отнето от родителите много преди “счупената челюст”.

Карбовски няма сила, която да ме накара да гледам.
Детето е отказало да се качи с тях на самолета. Това не е 3 годишно, което иска при баба , понеже тя му дава шоколад. Какво значи лека ръка ? Неглижиране на образование, здравен статус, телесна травма .. желанието на детето? Колко пък да е лека тази ръка.

Елисавета Белобрадова е достатъчно адекватен човек, който щом е на страната на бабата, за мен дискусията се изчерпва.

Видеото самО показва колко ограничени са родителите. Майката нарича "изкуфели" трите жени - двете баби и лелята. Е, 4 души са на едно мнение къде иска да живее детето - самото детето и тримата роднини.
Юноша на тази възраст има право да избира къде да живее. Не е избрал при родителите си с парите и свободията в латиностраните?..
Ами родителите да си направят извода.

# 31
Много оплетен е този случай, не съм запозната в дълбочина, но само ще вметна, че мнението и желанията на родителите не винаги са най-доброто за децата. Това лашкане от страна на страна, училища, различни системи по света не носи стабилност и спокойствие. Тамън се адаптираш към средата и хоп на някъде другаде. За авантюристични хора сигурно е готино...но детето не е куфар.

# 32
За мен решаващото е, че вече пораснало и разумно дете  не желае да скитосва по Света с родителите си, докато последните искат да го насилят да бъде с тях. Не става дума за бебе, а за млад човек с права.

# 33
  • София
Не виждам нищо оплетено в случая.
Детето е достатъчно голямо, за да съобщи как се чувства и да определи, че не му се живее на път. Властите уважават неговото мнение повече от това на родителите му, което е напълно нормално.
Детето не е вещ, че да принадлежи на родителите си, особено ако последните, видимо, не са особено адекватни и не се съобразяват с доброто на детето си.

# 34
Много оплетен е този случай, не съм запозната в дълбочина, но само ще вметна, че мнението и желанията на родителите не винаги са най-доброто за децата. Това лашкане от страна на страна, училища, различни системи по света не носи стабилност и спокойствие. Тамън се адаптираш към средата и хоп на някъде другаде. За авантюристични хора сигурно е готино...но детето не е куфар.
Точно така.
Стабилност, сигурност, предвидимост, сигурна среда, приятели и добро училище с последователно надграждано образование са още по-важни в пубертета. Родителската любов тогава не е единственото достатъчно нещо, дори не е най-важното на моменти.

# 35
  • България
Съчувствам на детето.
Не всеки обича такива промени, не всеки е скитник по душа.
Записаха ме във втора група на градина, дотогава свобода на село.
Свикнах някак, намерих приятели.
Първи клас нов град, София. Имаше свестни деца, но имаше и враждебни към идващото от Сливен.
Втори клас пак нов град, следват проблеми, че идвам от София. Трябва да си избият комплексите върху някого.
А при това дете става дума за смяна на държави, континенти.
Може и да има щастливи да скитат, но явно това дете иска стабилност, чувства се добре при близките си.
Не е захвърлено сред непознати.

# 36
  • София
Ами все едно аз да седна да ревна за моя син. Детето, баш на 13 си избра да остане в семейното жилище, близо до училище. Аз съм се съобразила и живея наблизо, така че да може да идва при мен, когато пожелае той.
Ако аз тръгна да скитосвам по света, в интерес на детето е да си остане в училище в София.
Въобще - съдът е отсъдил в интерес на детето и така е правилно.

# 37
  • France
Два пъти го прочетох с голямо внимание и не успя да ме убеди. По-скоро ме разколеба в родителската версия. Все пак и аз съм майка

# 38
Очаквам всеки момент да влетят поддръжниците на майката и бащата и развалят темата. Следя я от известно време и прави впечатление под постовете на майката група нахъсани майки как проклинат всеки посмял да зададе някой уточняващ въпрос. Родителите искат подкрепата на обществото на тяхна страна, ама ако може без много-много да им се задават въпроси. Множество разминавания от първоначално изнесените факти и последвалите обяснения на майката.

# 39
Не заемам страна. Не зная какви решения има право да взима непълнолетно, но би трябвало да са доста ограничени. Не винаги, но по принцип гледане при бабите означава слободия, така че определено мога да си представя как иска да е с тях заради това. Отделен е въпросът, че в някои ситуации не могат да предпазят детето, както родителите му биха.
Независимо как изглеждат пътуванията от морална гледна точка, не ми звучи да са правдоподобна причина за отнемане.
Остава счупената челюст. В случай, че това не е вярно, всичко би изглеждало доста странно.
Петя, има ли разминавания между твърденията на майката? Иначе е ясно, че едната страна казва едно, другата - друго.

# 40
Детето не е вещ и не принадлежи на родителите си. Избрал е по- доброто за себе си. Правилно е решението да се отглежда от баба си.

# 41
  • France
...ама ако може без много-много да им се задават въпроси...
Точно това ми направи впечатление. Широко повествование относно каква градинка имала къщата, колко добре можело да готвят, в какви хотели отсядали и нищо конкретно за наистина важните въпроси. Например това дете как се справя с езиковата бариера, има ли среда, адаптира ли се, какви са му плановете за бъдещето и дали в латинска Америка са реализируеми? Аз съм била на 18, с много добро ниво на езика, когато заживях в чужбина и пак ми е било трудно. Очаквах съвсем естествено първо за се започне с изясняването на тази точка. А то - редове глупости.

# 42
  • Beyond the stars
Петя, има ли разминавания между твърденията на майката? Иначе е ясно, че едната страна казва едно, другата - друго.

Като прочетох сега във фб ми направи впечатление момента със "спирането" на летището, което нямам как да се случи. В първоначалните версии на майката, които ми попаднаха, момчето (с промито от баба си съзнание ) отказва да се качи на самолета и за това се намесва полиция.

# 43
  • София
Майката пратила някакъв да отвлече детето от училище. Не се е получило. След това са се опитали да го отвлекат с бащата. Пак не станало... Всичко това против желанието на детето.
Майката ми прави все по-лошо впечатление.

# 44
  • София
Скрит текст:
Майката пратила някакъв да отвлече детето от училище. Не се е получило. След това са се опитали да го отвлекат с бащата. Пак не станало... Всичко това против желанието на детето.
Майката ми прави все по-лошо впечатление.

Още от първите думи в поста ѝ във Facebook...

Общи условия

Активация на акаунт