Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 238
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 180
В Среден резултат от ПИ по Мат трябваше да изключите ПИ, правени в Междучасие- тотално липса на съпоставимост с НВО-изпита.

# 181
Благодаря, разбирам

Написах среден резултат от ПИ, понеже всеки е правил различни. Това е ориентировъчно, някои, които не са проверявани от учител и също не са точно оценени. Някаква представа за нивото да има.

# 182
  • София
В Среден резултат от ПИ по Мат трябваше да изключите ПИ, правени в Междучасие- тотално липса на съпоставимост с НВО-изпита.
То сигурно има и родители (вероятно не чак толкова много, но ги има), попълнили анкетата, чиито деца са ходили на пробни по мат конкретно само в Междучасие,  СМГ и/или ПЧМГ. Няма как да  се изключи с уговорка този или онзи организатор на пробни, колкото и  изпитите му да не са близки до реалния формат, понеже точно такива деца ще са после съществена част от учениците с най-високи резултати на реалното НВО. Същото важи и за пробни в школи/училища извън София -  кой има поглед над всички, че да стесни кръга само до тези, които се доближават до  нивото на НВО и биха били показателни..

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 21:49 от пенсионирана русалка

# 183
  • София по рождение

Русалче, искаше ми се новата директорка да каже как ще разпределят в осмите класове, но тя може изобщо да не е била там. Пък и едва ли ще каже...

Беше там, лично я попитах. Каза, че е от 3 месеца директор на това училище (запознатите го знаем) и ще остане така. Явно работело. Още повече, че по този начин ще има равномерно разпределение в класовете. Каза ми също, че лично е разговаряла с шефа на немския отдел, а и съвсем скоро са дошли новите попълнения от учители в лайстунг. Имаше стая с учител по всеки предмет за евентуални разговори. Бяхме на химичната презентация. Прекалено дълго. Беше си двоен час по химия. Добра лаборатория, доста консумативи. Презентаторите бяха от профил химия/биология и от лайстунг. Исках да разбера колко са, аджеба предметите на НЕ в ДСД паралелките, които ме интересуват - е, не разбрах. Директорката каза, че в момента не се сеща кои са, но по закон трябва да са поне три. Осигурени са. Според момче, което попитах, са по всимко без МАТ, физика и БЕЛ естествено.
Хубавото е, че новата директорка е някак достъпна и диалогична.

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 22:19 от helli_sun

# 184
Аз затова няма да попълнят анкета. Ходила е на 2-3 пробни по математика, но само в Междучасие

# 185
  • София
Аз затова няма да попълнят анкета. Ходила е на 2-3 пробни по математика, но само в Междучасие
Точно  това имах предвид.. А това  неучастие изкривява статистиката за по-важното справяне на самия изпит.

# 186
helli_sun - как ще се разпределят в паралелките, не разбирам от поста ви?
едно момиче от ученичките каза на случаен принцип.

Бележките са ми неясни, нещо такова:
DSD учели Биол и Химия, но с българи и с предимно термини с български и немски учебник в 10ти клас.
История и Математика съм писала, ама не го разчитам  май 1ч на бълг и 2-3 на немски. Предполагам в 9ти клас, не знам.

В Leistung имаше - Математика, История и Биол/Химия на немски. Математиката по немската система била по-лесна и по-бавно се вземал материала.

Най-добре питайте някои от НЕГ.

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 21:59 от toplomliako

# 187
  • София
Топло мляко,  има значение кое дете сте попитали..
Скрит текст:
Може да са казали различни неща и пак да са напълно прави.  Има много разлики между двата вида паралелки. Хели е с опит в училището и сигурно се е  сетила да попита дали въпросното дете  е от класовете  към немския отдел или от  ДСД. А за разпределението - жалко,  че няма да се мисли друг модел и този се приема за работещ. Би бил, ама  ако учителите на 8  клас бяха  еднакво  взискателни и даващи. А не са. Те и другаде из езиковите не са, но хем  трудно се признава такъв негатив, хем там паралелките се разпределят  автоматично още с класирането заради втория език или в най-лошия случай на училищно ниво между  два класа, та няма  много варианти да недоволства човек. Докато тук много хора влизат с идеята детето да бъде от 9 клас в лайстунг и попадането му на учител, не непременно лош, а просто недостатъчно ангажиран  с точно тази подготовка, се счита за кофти късмет.

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 22:08 от пенсионирана русалка

# 188
Добро утро!

Luthien, отново благодаря, че се грижиш за нас.

Аз не знам как да помогна на детето си и това ме отчайва. Това, което се случи вчера, е повторение на 4ти клас. Тя се счупи под напрежение. Не знам дали е амбицията или страха от провал, но на изпит блокира. Приятелката й излезе преди нея и каза, че е треперела и била много напрегната. Уж говорихме, беше спокойна, резултатите на пробните бяха супер. Нямаше нищо, което да я притеснява. След БЕЛ бях обнадеждена, защото излезе спокойна и доволна. И вчера - греда. Чувството на безпомощност, че не можеш да помогнеш на детето си като страда е ужасно.

Извинявайте, че ви занимвам, но трябваше да го изкарам от себе си.

Здравейте!
Трогна ме поста ви. И аз като майка на седмокласник имах своите притеснения за това как ще преминем пред напрежението (да, слагам и себе си в това число). Споделям при нас какво помогна (макар, че предполагам всичко това сте направили и вие):
- Запазване на моя личен баланс и родителско спокойствие (от опит - аз като съм спокойна, всички в къщи също са);
- Разговори с детето и със спокойствие и вяра в казаното - нищо не е фатално в живота; не е важен резултата, важен е труда; точките ще са напълно достатъчни за най-подходящото за него училище; словесен израз, че каквото и да стане - ние с баща му ще продължим да го обичаме, подкрепяме и вярваме в него. Думите за подкрепа са много, много важни, изричам ги ежедневно и многократно.
Тази година прочетох няколко много полезни книги, които ме подготвиха за израстването на моя тинейджър. Мога да споделя, ако представлява интерес.
- Медитации - водени от мен или водени от медитатор от звукозапис;
- Приемане мнението на детето и неналагане на моето (доста предизвикателно за мен);
- Даване на време и пространство, когато е нужно, за да се избегне "прегарянето";
- Бързи практики за справяне със стрес (дишане в квадрат, визуализации с мислено пренасяне на друго място, смехо-йога и др.подобни);

Това са по-основните неща.
Дано съм ви била полезна!
Ще се радвам ако споделите и други ваши полезни практики за справяне със стрес и напрежение.

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 22:34 от korali

# 189
  • София по рождение
Разпредерението на децата в паралелките в НЕГ става по реда на бала. Първият в А, вторият в Б и така до седмият. После пак така.
Имах усещането, че днешният ден на отворени врати е на лайстунгите. Но толкова ни забавиха на хим. презентация, че не успях да мина на други места. Разведох го из училището, срещнах директорката и я питах за което Аник беше помолила.
По химия освен старата химичка на големия ми син, имаше за мен нова звезда, доц. д-р Петя Петкова, която освен като учител се представи и като експерт в РУО или МОН. Странно. Може ли да усъвместява две длъжности или просто искаше да покаже къде и какво е правила.

# 190
  • София
Ето ви порция смях от Фейсбук за борба със стреса, родителския....

Имам внук. В графата "пубертет".
Синът,снахата вече побеляха
и взеха му към моя дом билет-
да поседи под бабината стряха.
Посрещам го - навъсено и зло,
с маркови слушалки на главата,
съдрани дънки-майка му защо
не хване от приличие иглата?
Направих чудна манджа със домати
и сипах на келеша в хола.
Онуй глава обаче клати-
искам дюнер с кока кола.
Нахраних го там криво ляво,
келешът грабна си лаптопа,
след малко гледам го заспало
на баба златото в леглото.
И почнах дънките да кърпя-
да не оди кат клошар.
Ма то конци,то дупки,кръпки-
таз,майка му - не я е срам!
Събуди се онуй теле
и дънките като видя
изцъкли комбалките две
и целият квартал събра.
Ма маркови били - със дупки!
И стрували камион пари.
Бе,тези пубертетски чупки
на някой друг ги там прави!
Е,преживяхме тая драма,
сега пък друга е наред -
гаджето цял ден го няма
и не пише нито ред.
Че сигурно сега е с Ицо-
неговият конкурент
и някъде нагъват пица,
а той при мен е клетник клет.
От банята кат грабна мопа ,
таквиз любови ще ти дам!
Надиплил двойки сал за сопа,
за даскалото -нито грам!
Не може някак да намести
2+2 във словоред,
ма пише статуси злочести-
тя бешИ моето сърце!
Туй химия и алгебра, еб@ти-
оставени така на самотек...
Баща му има още да си пати-
и не помага никакъв кютек...
Оффф...налей ми сили ,боже,
да преминем този пубертет!
То ясно е,че се тревожим ,
но да я караме напред!

Бабата я съветвам сама нещо силничко да си налее, а да не разчита само на помощ отгоре Wink

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 22:41 от пенсионирана русалка

# 191
Привет! Как се процедира ако на детето ми е отказана допълнителна чернова за преразказа? Писала е направо на беловата и при проверката е направила няколко корекции със скоби, за което ще и бъдат отнети точки. В стаята има камери и би могло да се провери, но това може ли нещо са промени?

# 192
Права сте, няма да промени нещо, но защо са отказали листи за чернова? Те по принцип са неограничени, а и не всяко дете иска допълнително.

# 193
  • София
пенсионирана русалка, велико е! Данке шойн /само това знам на германДски/ Joy

# 194
Привет! Как се процедира ако на детето ми е отказана допълнителна чернова за преразказа? Писала е направо на беловата и при проверката е направила няколко корекции със скоби, за което ще и бъдат отнети точки. В стаята има камери и би могло да се провери, но това може ли нещо са промени?
Защо смятате, че ще бъдат отнети точки за корекции? Корекциите не са забранени, стига да не са твърде много,  но видях препоръка да се коригира със зачеркване на думите, тъй като скобите биха могли да имат и различна функция

Общи условия

Активация на акаунт