Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 173
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 675
  • София
zlatenceto, избрали сме си рядък език вече. Скандинавските са втори езици, при първи английски или немски. Гръцки има като втори език в 33 ЕГ. Португалски няма като първи език.
dalil, няма значение поредността на желанията, така че спокойно си нареждайте както ги искате. Дете, на което това училище му е на по-горно желание няма да измести твоето ако е с по-нисък бал. След тези сложете такива с поне 20-30 точки по-нисък бал от изкарания, за да се подсигурите.
Nightshade, излизат преди да влезеш с потребителкото име. На таб 8 клас.

# 676
  • София
Има нещо, което ме притеснява за подреждането на желания.
Ако детето е например с 390 бал и подреди желания, за които миналата година минималния бал е бил около 390-400. Има резон да се надяваш, защото си доста близо. И след тези желания подреждаш паралелки с по-близък до твоя бал или малко по нисък. Това което ме притеснява при такива близки граници, е че по-високобаловите "изяждат" шансовете на малко по-нискобалови паралелки, защото са на първите 3-4 позиции и алгоритъма на програмата се съобразява с поредността на желанията. А ако са разменени и на по-предна позиция са поставени по-нискобаловите е по-сигурно класирането във все пак желана паралелка. В този ред на мисли, ако някое детет с по-нисък бал от твоя е поставило по-ниско баловите на по-предни позиции ще може да бъде класирано, а ти с по-високия бал не се класираш на първо класиране, защото други паралелки си посочил като по-желани. Говоря за близки граници на баловете, до 10- 20 точки разлика.
Сина ми няма ясна посока за паралелка и няма такава, която е силно желана към момента. Ако имаше е ясно, че какъвто и да е бала му желанието щеше да е на челна позиция.
Поне десет паралелки съм харесала и всичките са в точно тази позиция, която по-горе обяснявам. Винаги е на долна граница на мимималния бал, малко над или малко под. А съм сигурна, че в този диапазон 350-390 ще има много деца и там ще е голяма конкуренцията. Първите модули и на двете матури бяха много лесни. Повечето деца в обкръжението ми са се справили с тях с малко грешки.

Не е така,
 ако примерно дете с 5то желание и бал 400 кандидатства за Х гимназия и дете с 3то желание и бал 380 за същата Х гимназия , системата ще класира това с по високия бал преди другото.

# 677
За една и съща паралелка влиза детето с по-висок бал, без значение кое поред желание му е.

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 15:07 от Lolinata

# 678
За една и съща паралелка, влиза детето с по-висок бал, без значение кое поред желание му е.
и дали вече не се е класирало другаде.

# 679
  • София
Мама Ру, ако се е класирало другаде, значи е успяло в по-желана паралелка. Или аз напълно не разбирам имаш предвид,

# 680
ЕДИТ: този начин не е верен.
Вижте поста на а_пенева.
Но няма как някой с по-нисък бал да изпревари друг с по-висок

Може би трябва да се обясни визуално да се изобрази алгоритъма на класиране. Ще пробвам с думи.
Системата почва да класира първо децата със 500т, гледа кое им е 1во желание и ги класира там.
После децата с 499т, гледа 1вото им желание, ако има места ги класира по 1во.
После гледа деца с 498 точки.

не знам дали успях да обясня.

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 16:05 от toplomliako

# 681
Може би трябва да се обясни визуално да се изобрази алгоритъма на класиране. Ще пробвам с думи.
Системата почва да класира първо децата със 500т, гледа кое им е 1во желание и ги класира там.

Да

Въпрос- ако следващо дете има 497 точки, но е 3 желание, ще се класира ли, въпреки, че не е 1-во желание, за тази паралелка.

# 682
Ще се класира в най-горната паралелка, която е поставило в списъка си и му стига бала за нея.

# 683
  • София
А при равен брой точки, взима ли се предвид поредността на желанието?

# 684
  • София

Може би да добавим, че ако първото му желание е запълнено с деца с по-висок бал, гледа творото му желание, ако и то е пълно - третото и така докато намери място за него.

Ще се радвам ако намеря някакво наистина добро и лесно за разбиране обяснение, защото го обяснявам това на една приятелка вече няколко месеца.

kakche, не.

# 685

Да

Въпрос- ако следващо дете има 497 точки, но е 3 желание, ще се класира ли, въпреки, че не е 1-во желание, за тази паралелка.

като намести всички със 498 точки по посочените им желанията, почва тези с 497.

И гледа
дете 1 със 487
1во - заето
проверява за:
2ро - заето
проверява за:
3то - свободно -> класирано

дете 2 с 487
1во - заето
проверява за:
2ро - заето
...
и ако дете на 5то е писало паралелка със свободно място, но нисък бал  (да кажем 440)-> класира го и спира да търси повече, тогава това дете е заело 1вото място в тази паралелка.

При равен брой точки за последното място в дадена паралелка се гледало с приоритет:
резултати от НВО
после оценки по балообразуващи
после средно аритметично от оценки от диплома по задължителни предмети.
И ако всичко е равно, приемат всички с тези равни точки/оценки.

(при равни точки от НВО и 6ци, може да се окаже, че 5ца по музика примерно наклонява везната)

Писахме предните дни по темата.

# 686
Може би да попитам така:
1 желание - ще е достатъчен бал 390
2 желание - ще е достатъчен бал 380
3 желание - ще е достатъчен бал 480
….
Системата стига до бал 480. Къде ще класира детето, което има бал 480?

/имало е отговор по- нагоре, преди да пусна въпроса/

# 687
  • София
Може би да попитам така:
1 желание - ще е достатъчен бал 390
2 желание - ще е достатъчен бал 380
3 желание - ще е достатъчен бал 480
….
Системата стига до бал 480. Къде ще класира детето, което има бал 480?
Ще го класира на първо желание и повече няма да гледа надолу. Няма шанс за трето
Системата гледа бала на детето и проверява желанията му едно по едно от първо надолу.

# 688
На най високото за което му стига според неговия си списък.

# 689
Тези балове ("Ще е достатъчен"...) ще станат ясни, когато паралелката се запълни с деца... Ако 26 деца с бал 481 са посикали тази паралелка, то на детето с бал 480 няма да му стигне... Въпреки прогнозните "ще му стигне 390".
Но ако дете с бал 480 е 5тото поискало тази паралелка с бал 500-480, то то ще влезе в нея... независимо дали след него ще има 21 деца с бал 480-390 (или по-нисък), които ще посикат и ще заемат тези места...

Общи условия

Активация на акаунт