Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 258
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Здравейте, момичета!
Моето момче също тази година е седмокласник и валяка мина и през нас.
Включвам се с едно питане за задачите по мат.

На 21 задача (модул 2) синът ми е предложил решение, което е логическо, а не математическо. Стига до верните отговори, но не чрез разлагане и не чрез коренуване, а логически - по метода на изключване кои числа не могат да бъдат решение. Накрая достига до верните отговори.
Според учителката му в училище ще му дадат някакви точки, а според тази от школата - не.
Някой има ли наблюдение, ако решението е различно от примерното на МОН, зачитат ли отговора, дават ли точки?
Благодаря!
Ще Ви отговоря,  ако напишете за коя подточка става въпрос и напишете решението.

# 151
Попълних за единия близнак. Мислих, че ще мога да попълня и за другия от друг имейл, но не ми дава. Така се лишаваме от данни за един седмокласник. А колкото повече данни, по-добре. Не мисля, че някой ще злоупотреби и ще попълва данни за измислен човек. А ако някой иска да манипулира и с едно попълване може да го направи Wink

ок, ще махна опцията за само 1 отговор

# 152
  • Стара Загора
Едно мнение ми изкочи, за това, колко лесни били задачите

https://www.facebook.com/story.php?id=100087657396987&story_fbid=434169122848331
И къде е истината - лесен, труден, балансиран, много по- гаден спрямо миналогодишния , обида за  училите деца заради липса на Питагор и  триизмерни тела, обида  за подготвялите ги учители и още определения.. За мен  лично  беше лесен, съвсем в духа на  преследваната цел за сваляне на нивото през последните години заради последващо отчитане на високи резултати и скриване на пробойните, но това не попречи децата да грешат къде от бързане, къде от незнание, къде от лъжлива убеденост, че точно такава задача няма да се падне, понеже досега не се е.... А  на тази академия не й разбирам недоволството, че това и онова нямало в изпита. При този формат, искат или не, няма как да включат всичко от 6 и 7 клас МОН-човците. Все нещо ще отсъства..Не дай си боже някой да им подшушне  да върнат онзи формат с 50 задачи до 2009 и те да клекнат (което няма да стане, де), които позволяваха   да се обхване всичко, че и с истински доп. построения имаше задачи, а не на височина, родителите ще направят революция..
  Извинявам се за дългия цитат.
  Според мен тези от академията недоволстват, защото този тест по математика може да се реши без грешка от ученици , които не са ходили цяла година всяка неделя на допълнителни уроци ( с изключение на зад 23 / в, защото в училище малко се споменава за параметри).
 И в такъв случай , напливът за частни уроци и паралелно обучение ще намалее.
 А всъщност задачата на МОН е да оцени училищната подготовка, нали ?

# 153
  • София
Супер е така
Ето предложение за въпроси за анкета: https://forms.gle/Ka7JzhCQQh6U4Vfn8

Въпроси да добавям ли, или е ОК?

Анонимна анкета, с опцията за 1 отговор, така ще са ощетени майките с близнаци, но ако сложа повече от 1 отговор ще може да се манипулира резултата. Как мислите? Ще го направя, както кажете.
Ще изисква google login без да записва кой е гласувал. Предполагам всеки има gmail. Не знам тул за без никаква регистрация.

ЕДИТ: май трябва и пол да добавя като optional
най-добре е по пол да е анкетата

# 154
При моето дете математиката е само с училищна подготовка, въпреки, че първия срок я бях записала и на школа, разлика между пробните първи и втори срок няма. По БЕЛ, за да изплува от двойката в училище се наложи и частни уроци освен школа. За разлика от математика, където резултатите се колебаеха, по БЕЛ прогресираха всеки път.

# 155
Ще Ви отговоря,  ако напишете за коя подточка става въпрос и напишете решението.

Благодаря!

Става въпрос за задача 21, подточка Б.
Решението му е било:

х2 = х + 6, следователно Х не е = 1 и Х не е = 0
х2 - 6 = х, следователно Х не е = 2 и Х не е = 5

(тук е написал още нещо, но не помни)

Следователно Х1 = 3 и Х2 = - 2

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 18:28 от korali

# 156
  • София
Ганис, ако имаш време, би било интересно в контекста на въпроса на дамата, да споделиш какво се случва при ползване на неизучаван по програма в 7 клас  материал. Понеже тя е написала и коренуване, та се сетих,че доста деца от мат паралелки и СМГ със сигурност боравят с дискриминанта, корени, последващо разлагане по формула.  Ако някое  по инерция реши уравнението не  с разлагане, а с  дискриминанта, ей така автоматично, какво се случва, просто ми стана любопитно. Сигурно санкционират.

# 157
Здравейте, влизам да питам имало ли е училища, където преразказът по БЕЛ е слушан по 3 пъти, вместо един, и повече време да го четат са дали някъде. За няколко такива случая чух 🤨

# 158
Няма как някой да даде обзор в кои училища има нарушения в регламента с преразказа.

# 159
Русалке, а тези неща влизат ли в програмата по математика за СМГ? Ако да, то децата откъде могат да знаят, че не се учат в масовото училище? Би било много нечестно да им се отнемат / да не се дадат точки за вярно решена или доказана задача.

# 160
  • София
В общообразователната мат не влизат гарантирано, но децата имат и друга, и школи, и т.н. И въпросът ми беше, ако неволно залитнат и ползват нещо неучено по стандартната, какво става. Мотае ми се назад коментар в годините, че  ако го докажат ползваното, може. Затова попитах Ганис.

# 161
Здравейте! Едно питане и от мен. Наборът е решил 21 зад а) правилно до тук. Според вас ще му дадат ли точки да частичното решение?  При цялата решена правилно а) от ключа на мон дават 6 точки.

# 162
  • София
Здравейте, влизам да питам имало ли е училища, където преразказът по БЕЛ е слушан по 3 пъти, вместо един, и повече време да го четат са дали някъде. За няколко такива случая чух 🤨
На мен майка с дете в друго училище ми сподели, че при тях преразказът е пускан 2 пъти. Не знам кое е училището, няма и значение де. Децата нямат никаква вина, че са им го пуснали повторно. При нас си е било стандартно- слушали са го веднъж.

# 163
Ако са им дали повече време за четене, това значи, че са им изяли от времето за писане. Не мисля, че има чак такова значение.
Моето дете беше с допълнително време, доколкото разбрах само стандартните 15 минути са й дали за четене, аз очаквах при увеличено време за работа да има и повече време за четене, около 20 минути. Не съм питала колко пъти го е слушала. Ако е от значение ще я попитам.

# 164
  • София
Русалче, искаше ми се новата директорка да каже как ще разпределят в осмите класове, но тя може изобщо да не е била там. Пък и едва ли ще каже...
Преди 6 г беше така: Първите 5 или 6 по бал се разпределяха в различни паралелки (не помня колко бяха паралелките). После следващите пак така. Прави се с цел да не се струпат най-високите балове в 1 паралелка. Това е на теория по думи на тогавашната директорка. Не мога да твърдя, че е на 100% вярно, защото моите момичета избраха СМГ.

Общи условия

Активация на акаунт