Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 442
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 255
За подарък-20 лв, смятам за нормална и възможна за всеки сума. Ще е ваучер плюс букет и някакъв сувенир за спомен от нашите деца.
Гласувах в аткетата, която някак я бях подминала ли, не знам. Моята очаква повече точки отколкото тези от ПИ, но винаги е било така.
Доколкото за уроците, може и без ако детето с желание си учи и решава  много задачи. Пробвах се с моята 1 срок по Мат, но все нямаше време, пазареше се за бройката. Та  от 2 срок я записах рязко в първата школа с налични места за да види какво е то домашно от 20 задачи. Плати си го и от спестените пари. Та така.
За "гадни дечица" няма да споменавам, но съм твърдо ЗА да се реагира, дори и леко грубо, отколкото да вървиш по реда с жалби и чакане някой друг да се погрижи за детето ти.
За това къде ще попадне и аз го мисля най-много.  Вероятно съм писала, голямата  завърши НПМГ м.г., в паралелка ХБ, е не си харесваше голяма част от съучениците, или просто защото си беше заедно с дружката от 22СЕУ до 7 клас...но един път не излязоха с тях някъде, нито на екскурзия. Но не се е оплаквала от това, учеше си и следваше мечтата да учи Вет медицина. Подготовката им е отлична, сега в уни ги различават кой е от НПМГ, кой от друга гимназия.
Малката ще е в някоя ЕГ, за 32 ро не иска, сградата била гадна. Ще падна просто, аз пък не видях нищо по-гадно от сегашното...та ще видим рез и как ще нареди желанията.
Нейната приятелка има доста грешки, а другата се цели в АК..та няма да има късмета на кака си за клас с приятелката от сегашното.

# 256
Да, няма как да знаем точно какви ще са точките Simple Smile

А дали ще има деца с по 90-100 точки без уроци - също не знам Simple Smile

# 257
Колкото и прекрасен да е един учител, колкото и много да е направил за едно дете, бих разбрала 150 лева за персонален подарък от детето/ родителите му в този случай, но 20*150 вече ми идва прекалено. И умишлено пиша 20, а не 25-26, защото съм на ясно, че няма как всеки да си позволи такава сума или да е съгласен с нея. 20-30 лева от дете, ок, другото ми идва повече, когото се събират за общ подарък.
В2022, дете на колежка от квартално училище преди две години изкарва по 90+/- точки и влезе с бал май беше около 480. Говорим извън София, без уроци - само с училищна подготовка + тестове и самоподготовка у дома.
Миналата година от друго квартално училище дете само с училищна подготовка изкарва бал 60 на математика, като средния бал по за неговото училище по предмета е 28-29.
Ако детето се готви системно и разбира материала + консултации в училище или ФУЧ за подготовка то трябва да може да се справи поне за около 90 точки. Но изисква доста решаване на задачи, разбиране на математиката, умение да разказваш и да се изказваш, богат речник, добра памет за подробности. Вярвам, че едни 10% от децата в България отговарят на тези условия и въпреки това никой не може да гарантира, че поради моментно разсейване, прекалена самоувереност или някакво друго стечение на обстоятелствата - главоболие, студ, пек, разстройство и т.н ще успее непременно да изкара прословутите 100 точки.
Миналата година за София не бяха ли паднали малко космическите балове? Май и на трето класиране имаше по няколко места и в СМГ, и в топ езиковите.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 10:21 от Mama Ru

# 258
Според мен едно дете може да се справи отлично на НВО и без частни уроци. Дъщеря ми никога не е ходила, математиката ѝ е по-труден предмет, решила е  първи модул без грешки, на втори  само 21 и 23. Нейни съученички, които ходят на уроци са споделили, че имат много объркани задачи и нерешен втори модул. По български беше много разстроена за ,,елементарните" според нея грешки, които допуснала. На изречението се подвела, че е сложно, защото видяла подчинителна връзка в сказуемото. За въпроса със Странджата и баба Илийца до последно се чудила, но преценила, че въпросът е подвеждащ и знаменосец е равнозначно на войвода, защото баба Илийца предимно се бори за живота на внучето.
Надява се на по 75 точки  и на двете матури, но едва ли ще ѝ стигнат за паралелката с испански език.
При условие, че имате първи модул без грешки по мат и 21 и 23 задача на втори, би трябвало детето да има към 84 т. При добро аргументиране на задачите. Защо ги сметнахте 75 т?

# 259
  • София
Език се учи супер и на ниво в езикова при просто изпълнени някои условия, а именно  детето да попадне на  добър учител, на самото дете да му върви гладко овладяването на нов език( за някои деца е просто по-трудно), да  има и нейтив преподавател.. А някои хора, винаги има такива,  като забият и упорито заорат в  мнението, че в езиковата децата само на този пуст език наблягат, при това и по некачествен начин, няма отърваване. Езикът е  бонусът, с който децата излизат над общообразователната подготовка до 10 клас вкл. и над избраната профилирана в 11 и 12 клас. Голяма част от тях продължават висшето си в чужбина  (като следват тежки специалности  и езикът е вече само средство)и интересно как разбират/ги разбират там, а още по-интересно как се справят с обучението на чужд език, което и грам не е съобразено (а  и не трябва) с това как се учи език в нашите училища. Искат да представиш сертификата за С1 и толкова, нататък отговорността си е твоя.  В болшинството случаи (винаги има изключения, но те потвърждават правилото) е нужно просто известно напасване към новата, изцяло чуждоезикова среда. Но нещата с наличната  база стават много бързо.  Голяма част от студентите започват и почасова работа, кой балама-работодател след проведено събеседване ще ги наеме, ако не владеят езика.. Същото важи и за останали тук, но ползващи след  висшето езика. Много хора работят в чужди фирми, в които  владеенето на конкретен език на ниво е задължително.

# 260
В класа на наборката се изпразни касата, допълнително събирахме само за албумите. Подаръкът ще е около 200 лв. В класа на малкия събрахме по 15 лв, които включват подарък на класната и почерпка за класа (класната им поръча пици, купуват си напитки и така). На наборката класната си е казала, че и цветя не иска, събират се класа някъде и се почерпват (даже мисля, че това ще й е първият общ подарък за тези три години). От приятели чух за ваучери между 500-800 лв. Ами би ми било доста неудобно да взема такъв.
Мен ме осени идеята, че най-вероятно няма да можем да видим работата, защото няма да сме в града. От друга страна, досега на никой от тях нищо не сме гледали. Надявам се да няма много фрапираща разлика от това, което детето си е сметнало, че иначе ще ме тормози.
Иначе два дни вкъщи не се споменават нво и училища, оставили сме я тя да си подреди първите желания (оказа се, че все още се колебае между 2АЕГ и ФЕГ). Разчисти си и стаята, сега ще преглеждам дали искам да запазя нещо за брат й.
2АЕГ на смени ли са? Сутрин в 7.30 ли почват? ФЕГ май са от 8 и само първа смяна?
Лорентин, изпитът по музика не е ли в друго училище? Според мен я надъхай да отиде.
За все повече случаи на тормоз чувам, дори в първи клас. Ужасно е това и искрено съчуствам. Дано децата ни попаднат в задружни класове.

# 261
  • Бургас
От петъка до днес при нас е само някакъв невървел.
В петък вечерта по време на репетиция малката си счупи стъпалото. Днес сутринта наборът вдигна температура и леко го боли гърло, а утре трябва да тръгне на зелено училище.  
Темата за тормоза над деца ми е много лична. И да, смятам, че трябва да ми се набие канчето много добре на такива малки тероризатори. Те не се променят.  Те са вътрешно нещастни деца, често от недобри семейства, които са много комплексирани и завистливи. Поне в 90% извадката е такава. Няма смисъл да спорим за останалите 10%. Говоря от личен опит и наблюдения.
За класната събрахме по 20лв. или 30лв. Не съм сигурна, защото плащах и албума.

# 262
При нас сумата за подарък беше висока, но поносима, но после се включиха майки с идея за допълнителен подарък. Не бях много ок, но си казах - ок, какво толкова, не бива да се спори за всяко нещо. Оказа се обаче, че сумата за допълнителния подарък е по-висока от сумата за основния. Но всички изразиха бурно щастие 😂.

# 263
Калиси, колко пъти ще го повтаряш това за билингуъл-а Laughing
И аз не съм билингуъл, ама на - научих си супер инглиш в МГ и до скоро беше част от професионалните ми задължения да го използвам. Та не генерализирай така.
И най -добронамерено - малко сякаш летиш в облаците като те чета.
Как беше -и ние пушим цигари Кент и хапваме бонбони Тик-так /дано си спомняте филма 🙃/
Ех, тези облаци... Simple Smile Просто споменах как учителката по английски на дъщеря ми в прехвалена езикова не я разбираше и обратното..което е абсурдно

# 264
toplomliako, моят син също каза, че преразказът бил труден. Всички останали деца около нас го смятат за лесен, та се чудя къде е истината. Ще видим на 02.07.24г.
Аз да питам нещо във връзка с проверяването. Работите от едно училище заедно ли отиват за проверка, т.е. ще попаднат при едни и същи проверители ли? Или се разбъркват по някакъв начин?

# 265
Нашата първокласничка прекара първия срок на 1 клас, ревейки всеки ден в тоалетната. Доста тормоз отнесе. Не ми се пишат детайли. Но с доста обяснения от наша страна овладяхме положението. По едно време мислех дали не да не я преместим. Но каква е гаранцията, че в друг клас няма да има подобна ситуация? Понеже е зодия Скорпион, самата тя не е с много безобиден характер. Събра се и почна да отвръща. Голяма джунгла е в училище и направо борба за оцеляване. Всеки ден сме разигравали сцени какво ако се случи, как тя да реагира. Никога не съм мислила, че това ще правим в първи клас и ще ни е по-важно от учебния процес.

# 266
  • София
Език на перфектно ниво с книжовно произношение може би само за дипломат ми се срува смислено, може би и за говорител по телевизия или радио също. За всичко останало, слушането с разбиране и речниковия запас са достатъчни. Езиковите си вадят кадри на много добро ниво.

Моята много разочарована от математиката, заради грешка от недоглеждане. На 21 задача б) при разлагането не е опровила дробта, оставила я същата. Решила е правилно задачата иначе, но вместо 1/2 на квадрат е работила с 1/4. Другата грешка и е на 23 в) написала е лицето на фигурата като краен резултат, но не го е разписала. Заради тези две грешки драмата беше чутовна в петък. Ние пък с баща и сме много доволни, защото на пробните винаги имаши грешки и в първи и във втори модул. Ще видим на 02.07.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 10:29 от Bom-Bi-Bom

# 267
Според мен едно дете може да се справи отлично на НВО и без частни уроци. Дъщеря ми никога не е ходила, математиката ѝ е по-труден предмет, решила е  първи модул без грешки, на втори  само 21 и 23. Нейни съученички, които ходят на уроци са споделили, че имат много объркани задачи и нерешен втори модул. По български беше много разстроена за ,,елементарните" според нея грешки, които допуснала. На изречението се подвела, че е сложно, защото видяла подчинителна връзка в сказуемото. За въпроса със Странджата и баба Илийца до последно се чудила, но преценила, че въпросът е подвеждащ и знаменосец е равнозначно на войвода, защото баба Илийца предимно се бори за живота на внучето.
Надява се на по 75 точки  и на двете матури, но едва ли ще ѝ стигнат за паралелката с испански език.
При условие, че имате първи модул без грешки по мат и 21 и 23 задача на втори, би трябвало детето да има към 84 т. При добро аргументиране на задачите. Защо ги сметнахте 75 т?
  Не сме ги смятали. Още преди матурите си повтаря, че и трябват поне  по 75 точки и така си остана. 🙂

# 268
Гергана,  дори може много повече да са точките. 65 т първи модул, 21 ва задача 12т и 23-та - 12т са 89т. Дори и да не ви дадат пълния брой на втори модул, нещата звучат доста добре Simple Smile

# 269
  • София
Здравейте,

В училището на сина ми няма практика да се събират пари за подаръци на учителите. Аз правя индивидуални подаръци , като гледам да не са прекалени.

И мен ме тресе притеснението дали ще попадне в добър клас.

Общи условия

Активация на акаунт