Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 400
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Ех, тези облаци... Simple Smile Просто споменах как учителката по английски на дъщеря ми в прехвалена езикова не я разбираше и обратното..което е абсурдно
На мен ми се случва да не разбирам някой, който ми говори на български, просто различен от този, който аз говоря…нищо абсурдно няма.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 13:12 от buni

# 301
А дали ще има деца с по 90-100 точки без уроци - също не знам Simple Smile
Аз лично познавам такива от мин. год. Вярно, че са в топ МГ в страната и с отлична учителка по БЕЛ. Но какво ме топли това за моето дете, което трябваше да подсигуря по единия предмет? Изкривяването на статистиката на МОН поради допълнителните уроци също не ми е супер важно. Simple Smile

# 302
добавени са данните за ДЗИ 2024
https://ivandavidov.github.io/nvo/12/?i12=1,3,8,14,17,25,26,28,4 … 4,117,123,124,128 (топ 20)
по втора матура обаче не е по предмет.

Ето и резултатите от нашата анкета досега. (РЕДАКТИРАНИ поради грешка)
Очакват се с 9.8325% по-високи резултати и в София и общо 10.540%.
 Без София и без посочен град 11.602% повече се очаква.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 14:10 от toplomliako

# 303
  • European Union
Не разбирам за какво са тези напъни за перфектно произношение. Аз съм от западната част на България, съпругът ми е от източната. Говорим на български по различен начин. Кой от двамата е с по-добрия български?

Приятелка на дъщеря ми си е сметнала 92 точки на математиката. Не е ходила на частни уроци. Ще видим дали и вярно ги е сметнала де

# 304
Не разбирам 10.7% по-висок резултат спрямо пробните изпити ли имате предвид или спрямо миналата година? Благодаря за усилията!

# 305
Ще е интересно и до колко ще се сбъднат прогнозните ни резултати. Дали може да се направи после нова анкета или да се допълни тази с графа "резултат"?
Моите очаквания по БЕЛ са за около 50% над последния и най-добър пробен, който беше преди два месеца. По математика очакванията са ми за повторение на средния резултат от пробните.

# 306
  • София
Като ви чета, да споделя и аз... Моите деца не са нито билингви, нито полиглоти. Лошото, оказа се, е, че наборът не разбира и българския език. След НВО по БЕЛ проверихме какво той си спомня, че е писал (макар да имам едно наум относно истинността на твърденията му) и установихме, че е сгрешил и 2-ри въпрос - не е направил разлика между "средата на 2024 г." и "от края на 2022 г", а то е ясно обозначено в текста.... Помислих, че се шегува с мен и когато разбрах, че говори сериозно, излязох от стаята, защото много ми се искаше да му наместя чакрите или да му поизтупам праха...
След математиката очаквах да излезе без настроение и идвайки към мен, ми казва, че на първи модул ще има 65/65, при което стомахът ми се сви.. пеперудите, които една съфорумка беше сънувала, сега бяха прехвръкнали в стомаха ми.. Sad . Само попитах дали е прехвърлил отговорите на бланката - все пак само тя се проверява. Прибрахме се и след като се върна ММ, реши задачите и седнахме да проверяваме. Започнахме и завършихме на първа задача, защото тя беше  грешна (забравил, докато си я решава, да напише "-" пред получения резултат). Решихме, че няма смисъл да се депресираме допълнително и сега чакаме, но вече сме по-умерени в нагласите си ... Започнах да се оглеждам не за самолети, а за бяла лястовица, защото май само чудо може да ни класира за 1.АЕГ
Добре че съм на работа и така времето минава, иначе ще има "преди живеех срещу лудницата, а сега живея срещу нас"...

# 307
спрямо посочните стойности за последни пробни матури.

Гласуваш за очакван резултат БЕЛ и МАТ, после колко са били средните стойности от последни ПИ на детето

Разлика: Average ((Очакван БЕЛ + Мат) - (Среден от ПИ БЕЛ + Мат) )

(извинявайте google sheets не вземало десетичните)
Средната разлика в процент за София = 9.8325% по-висок очакван бал
Средната разлика в процент за всички гласували: 10.540%  по-висок очакван бал
Средната разлика в процент без София и непосочен град = 11.602%  по-висок очакван бал

Данните са само от анкетата, нямаме данни от миналата година.

Това са данните, който иска да ги види, вече споделих линк
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CYTYzYhm1N-uoZkL8I9joQyZ … /edit?usp=sharing

Мама РУ:
ако се добави реален резултат, няма как да попълниш твоите данни, направихме анкетата анонимна, без опция за редактиране на гласа.
Сега пробвах, ама не ми зарежда аз какво съм гласувала, ако разреша тези сетинги, и нормално нали беше анонимна.
Редакция на вота е възможно да включа, ама ще бъде валидно за новите гласове.

Тоест трябва нова анкета.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 14:07 от toplomliako

# 308
  • София
Честно казано, не разбирам цялата тази дисекция.... във всяко училище има добри и лоши учители, има такива, които допадат на едно дете и са кошмар за друго. Няма универсална среда. Може много да харесаш съучениците си, може и да не те кефят. Всичко е толкова индивидуално. Въпрос на късмет.

Колкото до езика. Той е живо същество и се мени. Няма точни правила за говорене. И не трябва да съдим хората. Лошото е, че го правим.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 16:04 от etomira

# 309
  • София

Колкото до езика. Той е живо същество и се мени. Няма точни правила за говорене. И  е трябва да съдим хората. Лошото е, че го правим.
Ми няма, разбира се, както за лексика, така и за произношение.
Скрит текст:
Дъщеря ми завърши НЕГ, където малко или много се учи Hochdeutsch. Следва и завърши бакалавър и магистър в Бавария, заради работните си контакти с времето се пренастрои изцяло на баварски диалект. По работа беше ходила на една конференция в Саксония - малеееее...JoyОт няколко месеца работи ( в чужда фирма, поради това  изцяло на английски) /живее в Швейцария  и ей там вече купонът е на макс извън работата - заговори ли те някой на  Schwizerdütsch, или се примиряваш, че я си разбрал половината, я не, или го молиш учтиво да мине на книжовен немски. Аз й гостувах за кратко преди месец-два и хем също съм с немски от НЕГ, че и от унито, директно си избрах втория вариант с учтивата молба, понеже определено нямаше да го докарам до описаните от нея 50% разбиране. Та нищо толкова абсурдно няма в неразбирането на двама, говорещи уж един език. Швейцарците разбират германците, но на вторите им е доста трудно да разберат първите...Сигурно е подобна картинката и при белгийци и французи.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 14:40 от пенсионирана русалка

# 310
yтрoeнитe точки oт НВО пo български език и литература
точките от НВО по математика
oцeнĸaтa /приравнена в точки/ oт VII ĸлac пo БEЛ от Свидетелство за основно образование
oцeнĸaтa /приравнена в точки/ oт VII ĸлac пo мaтeмaтиĸa от Свидетелство за основно образование.
Максимален бал: 500 точки

Защо максималния брой точки е 500? Ако детето е пълен отличник и има по 100 точки на НВО-тата, не стават ли 600 точки? Тоест кои точки биха били по-малко, за да са 500 макс?

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 15:53 от B2022

# 311
Ако правилно съм разбрала, че се събира по 150 лв на дете, това за мен е много голяма сума за подарък на учител .Искате да кажете , че в паралелка с 26 деца се дават почти 4000 лева за подарък ли ??????
Мисля, че и учителят ще се почувства неудобно от такъв скъп подарък .При нас, ако изобщо се организират да вземат нещо, ще е нещо символично, за спомен, както и смятам, че е редно
Правилно е разбирането!
Опитах се да кажа, че и учителят ще се почувства неудобно, но глас в пустиня с още една майка. Не си спомням коя мама беше написала, че родители достигат чутовни висини в желанието да се покажат по, по, най. А колко се е молела класната да се обърне внимание на децата за дисциплината. Остана си глас в пустиня. Това да бяха направили родителите щеше да е голяма награда за нея. Не би. Сега ще се изкупуват с пари.

# 312
  • София
Ние не кандидатстваме в София, но реших просто да погледна как се образува бала там, примерно във Френската гимназия:

Защо максималния брой точки е 500? Ако детето е пълен отличник и има по 100 точки на НВО-тата, не стават ли 600 точки? Тоест кои точки биха били по-малко, за да са 500 макс?
100 от дипломата (2х50) + 2.100 БЕЛ + 2.100 мат = 500
Или ако е за МГ примерно: 100 от дипломата (2х50) + 1.100 БЕЛ + 3.100 мат = 500

# 313
Просто споделих, че не харесвам начина на преподаване на език в БГ и резултатите от това. Всеки има свободата сам да избере,  разбира се Simple Smile  Не натрапвам мнение, споделям моят избор  Като цяло обаче има известен национален комплекс относно езиците...Живяла съм в три държави и не знам да е имало профилирани езикови гимназии или поне са били рядкост. Но не това беше темата, която поставих...няма какво да го нищим това Simple Smile

# 314
В2022
Отличен (6) = 50 точки.
От свидетелството детето може да прибави към бала максимум 100 точки общо от двата балообразуващи.
Много добър (5)= 39 точки
Добър (4) = 26 точки
Среден (3) = 15 точки

Общи условия

Активация на акаунт