Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 308
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Защо пък да е комплекс, адски клиширано звучи, да, ама  езикът си е  богатство..Не го учи човек като самоцел ( да каже просто знам 2, 3 чужди езика), за едното следване или пък  за работа..Ми учейки го, се запознава и с някакви традиции на страната, и с носители на езика,  ако пък и чете на него, ехе.. Обогатяващо си е. Също лично мнение Simple Smile

# 316
  • София
Ние не кандидатстваме в София, но реших просто да погледна как се образува бала там, примерно във Френската гимназия:

yтрoeнитe точки oт НВО пo български език и литература
точките от НВО по математика
oцeнĸaтa /приравнена в точки/ oт VII ĸлac пo БEЛ от Свидетелство за основно образование
oцeнĸaтa /приравнена в точки/ oт VII ĸлac пo мaтeмaтиĸa от Свидетелство за основно образование.
Максимален бал: 500 точки

Защо максималния брой точки е 500? Ако детето е пълен отличник и има по 100 точки на НВО-тата, не стават ли 600 точки? Тоест кои точки биха били по-малко, за да са 500 макс?
Във Френската гимназия не се уторява НВО БЕЛ. Блаообразуването е с 2хНВО БЕЛ + 2хНВО МАТ.

От последните страници разбрах, че:

1. Щом не съм женена за чужденец, децата ми нямат шанс да научат качествено чужд език.
2. ЕГ избират комплексарите.
Joy

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 15:54 от sanaka

# 317
Ти пък комплексарка. Аз банкет ще дам, ако влезе в езиково училище, нищо че няма да е ЕГ. Че другият избор е компютърни науки. Не, не е за там!

# 318
Правилно произношение се учи в среда на език, т.е. да те заобикаля.
Но не  мога да се съглася, че преподаването на език е едва ли не на посредствено ниво в България в езикови гимназии.
Американци и ангичани говорят един език и пак е различен.

# 319
Просто споделих, че не харесвам начина на преподаване на език в БГ и резултатите от това.

Би ли споделила какво не ти харесва и какво бе било добре да се промени?
Акцентът е нещо, което изключително малко хора нямат при говоренето на чужд език. Имам приятелка, която казва, че и двата си родни езика говори с акцент.

# 320
Много съм разсеяна и съм копирала от гимназия в друг град Simple Smile

# 321
Това с произношението си е... до човек/слух. Имах приятелка, започна да учи от 0 английски от 8 клас (ЕГ в малък град) и нямаше почти никакъв акцент в университета. На бригада в щатите изобщо не можеха да познаят, че е от източна европа.

# 322
Във ФЕГ не се утроява БЕЛ.

# 323
Да, копирала съм друга френска, съжалявам!

# 324
Едно бързо питане - възможен ли е следният вариант: ученикът се записва на второ класиране (22-24.07), на 25.07 се обявяват свободните места за 3-то класиране, вижда място в желана паралелка, отписва се и подава ново заявление за 3-то класиране (26-29.07)? Ако е възможно, онлайн става пак, нали така?

# 325
Вариантът е възможен, но отписването става лично на място, защото при записването сте оставили оригиналното свидетелство за седми клас. Без да сте отписали детето не може да кандидатствате. На трето класиране участват само деца, които не са записани никъде към момента.

# 326
Вариантът е възможен, но отписването става лично на място, защото при записването сте оставили оригиналното свидетелство за седми клас. Без да сте отписали детето не може да кандидатствате. На трето класиране участват само деца, които не са записани никъде към момента.

Благодаря за бързия отговор. Да, разбира се, на място, за да се изтегли оригиналното свидетелство. Отписване, ученикът се появява в системата като "незаписан" и наново реди желания за свободните паралелки за 3-то класиране, пак онлайн, нали така?

# 327
Да, но рискът е огромен да не спечели желаното място и същевременно да загуби и това, на което е.
Миналата година бях свидетел на такъв случай, вярно извън София.
Детето беше прието в хубава професионална паралелка, но родителите държаха на ЕГ или в краен случай друга професионална гимназия. Изтеглят документите след второ класиране и играят на трето за по едно място в другите две желани училища. За едното нямат никакъв шанс, за другото не им стигат 1-1,5 точки. На четвърто класиране искаха да се върнат обратно на мястото от второ класиране, но вече не им стигна 0,5 точки. В резултат бяха в тих ужас къде да отидат на директорско класиране, защото имаше место сама в най-нежеланите училища. Е, успяха да намерят място, но в по-"непрестижно" училище от това, в което бяха приети. И доста сълзи от страна на детето, и скубане на коси от страна на майката, че са се намесили в избора на детето си.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 16:19 от Mama Ru

# 328
Да, но рискът е огромен да не спечели желаното място и същевременно да загуби и това, на което е.
Миналата година бях свидетел на такъв случай, вярно извън София.
Детето беше прието в хубава професионална паралелка, но родителите държаха на ЕГ или в краен случай друга професионална гимназия. Изтеглят документите след второ класиране и играят на трето за по едно място в другите две желани училища. За едното нямат никакъв шанс, за другото не им стигат 1-1,5 точки. На четвърто класиране искаха да се върнат обратно на мястото от второ класиране, но вече не им стигна 0,5 точки. В резултат бяха в тих ужас къде да отидат на директорско класиране, защото имаше место сама в най-нежеланите училища. Е, успяха да намерят място, но в по-"непрестижно" училище от това, в което бяха приети. И доста сълзи от страна на детето, и скубане на коси от страна на майката, че са се намесили в избора на детето си.

Да, това са рисковете, абсолютно, просто исках да съм сигурна, че чисто процедурно е възможно да се направи. Благодаря отново.

# 329

Благодаря за бързия отговор. Да, разбира се, на място, за да се изтегли оригиналното свидетелство. Отписване, ученикът се появява в системата като "незаписан" и наново реди желания за свободните паралелки за 3-то класиране, пак онлайн, нали така?

Не е възможно, защото при подаване на документи за трето класиране детето не трябва да е записано на второ, за да участва на трето.

Общи условия

Активация на акаунт