Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 308
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 540
Вероятно намесата на арбитър се налага най-често при преразказите, тъй като там са възможни значителни разлики и много по-радко при тезите...А 4 т. ли е максимално допустимата разлика?
Това може да го каже оценител или арбитър. В зависимост от точките на задачата, разликата може да е различна.

И аз ще повторя както някои от дамите писаха наскоро - точките сами по себе си няе дават много полезна информация, колкото и прецизно да се опитваме да ги изчислим. По-важно е мястото на детето спрямо останалите. Например детето има  2х95 точки, което само по себе си е чудесен резултат, но не носи никаква информация. Но ако имаме статистика с броя на децата с точки в някакъв интервал, вече е различно. Едно ще ни говори ако има 5 деца с 2х100, друго ако има 25 деца с 2х100.
Ще дам пример със себе си - края на 90-те и на двата изпита по 5,375. Майка ми беше малко разочарована като видяхме резултата, очакванията ѝ бяха за отлични оценки. Но когато видя статистиката, че съм в топ 20 в областта с тези оценки, запя друга песен.

Последна редакция: пн, 24 юни 2024, 17:17 от merilen

# 541
  • София
Момичета, има ли някаква специфика при подреждане на желаните паралелки? Съобразяваш ли балове или си ги подреждаш както детето желае?
Разбира се, че е желателно да ги подредите по желание на детото, но по желание от паралелката с най-висок бал започвате.
Няма такова нещо. Реди се само според желанията - от най-желаното към най-малко желаното. Балът няма никакво значение. Съобразява се единствено в края на списъка - т.е. слагат се паралеки с по-нисък минимален бал от миналата година от този на детето.
Разбира се, че има най-вече значение желанието на детето. Под най-висок бал имах предвид, че ако детето реши първо, че най-много иска в паралелака с БАЛ 350, а на второ мяста сложи паралелка с БАЛ 400, то детето ще се класира на първото си желание и няма да може поне за второ класиране да се прекласира ако случайно е решило, че май-паралелка с по-висок БАЛ ще е по-добре. Поне такъв спомен имам отпреди две година Simple Smile
А ако сложи на първо място по-нежеланата паралелка с по-високия бал и се класира в нея какво правим? Трябва да се запише в нея, въпреки че иска по-нискобаловата паралелка, защото няма как да се върне назад. Това е супер безсмислено подреждане на желанията.

# 542
Вероятно намесата на арбитър се налага най-често при преразказите, тъй като там са възможни значителни разлики и много по-радко при тезите...А 4 т. ли е максимално допустимата разлика?
До колкото си спомням, миналата година имаше голямо количество работи за арбитраж по МАТ.
Разликата, заради която отиваха на арбитраж беше съвсем малка, за всяка задача и стъпка, което е добре.
Но, резултатите ги обявиха в 11 часа, в последния възможен ден.
При нас имаше орязване на МАТ /най-вероятно заради нещичко в описанията на иначе решени задачи/ и повече от очакваното по БЕЛ. Не сме ходили да гледаме, защото точките ни стигаха за там, където беше целта.
Миналата година с над 90 т. и по двата предмета са били 872 момичета, горе-долу като 2022 г, а
с над 94 т -2023-360, 2022-412 момичета.

# 543
Някъде попаднах, ще цитирам по памет, на следния съвет за редене на желанията. Разделят се желанията на три групи според вероятността да се класира там детето.
Първа група - малко вероятно да стигне балът.
Втора група - може и да стигне
Трета група - със сигурност ще стигне
Във всяка група се прави вътрешно подреждане от най-желаното към най-нежеланото.
След което се редят:
Първа група
Втора група
Трета група
Пример:
В първа група попадат СМГ, НПМГ, ТУЕС
Детето си ги реди:
1.1. ТУЕС
1.2. НПМГ
1.3. СМГ
Втора група:
Испанската, ФЕГ, АЕГ и НЕГ
Детето ги подрежда:
2.1 Испанска
2.2 Френска
2.3 Немска
2.4 АЕГ
Трета група:
Ломоносов, 133-то,
3.1 Ломоносов
3.2 133-то
Понеже не знам баловете в София и всички училища, моля за извинение, ако съм допуснала техническа грешка някъде.

# 544
  • София
Хъм... и ако детето иска училище от втората група повече, отколкото училище от първата? Поредната глупост е това. Няма групи, няма балове. Реди се по реда на действителните желания.

# 545
Много странно!
Трябва да се редите както ги искате, а не според бала.
Знам, че няма смисл, на 1во място да сложиш 2ра английска например, а на 2ро СМГ.... Тоест СМГ е безмислено да се сложи в този случай, но не пречи...(Пояснявам - по принцип СМГ имат най-висок бал и ако го приемат детето в СМГ то значи и че ще го приемат и в 2ра английска и навсякъде. Затова е малко безмислено да се пише СМГ на 2ро място в този случай, но ако детето иска първо 2ра,а после СМГ - пишем ги така както иска детето.)
Винаги редете по желанията. Чак когато наредите всички желани паралеки в реда в който искате гледате коя от тях е с най нисък бал предни години. Сравнявате можете ли да влезете като оставяте едни 20 точки аванс. Ако и в най -нискобаловата е видимо,че ще е трудно влизането пишете надолу такива, които задължително ще ви стигне бала.

Последна редакция: пн, 24 юни 2024, 18:02 от sisill

# 546
Sanaka, това ми напомни един спор с Андариел преди много години..... Желанията на детето са винаги за най-високобаловото училище. Ако случайно не са такива, значи майка му взима нещата в свои ръце.

# 547
Е, те в случая от първа са малко вероятни. Споделям какво четох като съвет за кандидатстване. Не твърдя, че е най-правилно или единствено такова. А и да не забравяме, че желания редят не само децата с бал над 450, но и такива с бал да кажем 200-250 и за тях е важно да имат постижими желания включени и подредени правилно.

# 548
  • София
Е, те в случая от първа са малко вероятни. Споделям какво четох като съвет за кандидатстване. Не твърдя, че е най-правилно или единствено такова. А и да не забравяме, че желания редят не само децата с бал над 450, но и такива с бал да кажем 200-250 и за тях е важно да имат постижими желания включени и подредени правилно.
Ама какво значение има, че са малко вероятни? Реди се според желанията, а не според степента на вероятност да влезеш. Rolling Eyes Разбира се, че трябва да има и постижими желания, но и те се редят по предпочитание, а не по бал - това е единствената правилна подредба.

Последна редакция: пн, 24 юни 2024, 18:48 от sanaka

# 549
  • София
Новият директор на Първа АЕГ за известно време беше директор на 129то, което дели сграда с Испанската. За времето, което изкара там махна портрета на Ботев (или Вазов беше), за да сложи своя и успя качествено да съсипе традиционно добрите отношения между двете училища. А когато новата директорка махна неговия портрет, се оплака във фейса. Скептична съм за бъдещето на Първа АЕГ. Ама пък се посмях с него....
Много мога да напиша за него, но... или хубаво или нищо, затова ще замълча:laughing:
Портретът му си седи все още пред директорския кабинет в 129 ОУ, въпреки твърдението му във фейса! Но както е рекъл поетът "Имената на глупците висят по стените"! Не съм го измислила аз, само цитирам!:)))

# 550
В разширено изучаване мисля, че не се предлага изучаване на предмети на дадения език.
Ако детето няма афинитет към езика или му е трудно, това с предметите ще е сериозно предизвикателство.
При разширеното, се учат разказвателни в 8ми клас, при интезивното се учи материала за 8ми и 9ти в 9вети и е по-трудно за децата. Такива мнения съм чела.

За мен е по-добре да няма в подготве клас, понеже се фокусираш на езика.
За деца с трудности в усвояване на езика, трудно е особено немския език и искат да се отказват. Аз познавам едно дете прието в НЕГ, напрежението първи срок беше ужасно и още повече, че искаше Лайстунг, а мислеше, че няма да успее. Но това е временно след 1ви срок много се изравнява нивото, а в края на годината напълно.
Но иначе всички казват няма как да не научиш езика и от моя опит в езикова, всички научиха на прилично ниво. Нямаше някой не научил или отказал се. Сега няма уроци C (тоест занималня по езика с учител по езика) и се изисква и малко повечко дисциплина сам да учиш и пишеш домашните. Но сега май им дават по-малко лексика и по-малко домашни по думи на мои познати. Децата им не са учили особено много часове първата година.

Надявам се е полезно. Според мен е важно детето да харесва езика. С немския не всички свикват, но той е логичен и с труд си се учи, не е кой знае колко страшен по мое мнение. Пак всички го научиха като втори език и на добро ниво.

Да попитам нещо от чисто любопитство. В София поне почти всички училища са с интензивно изучаване на език или поне разширено. Как се отнасят към това деца, които нямат афинитет към езиците? Това са 18 или 12 часа седмично в 8 клас. Не искам да започваме спор за и против езиковите, аз съм най-големият фен на интензивното изучаване на език.

# 551
Мога да напиша за него, но... или хубаво или нищо, затова ще замълча:laughing:
Портретът му си седи все още пред директорския кабинет в 129 ОУ, въпреки твърдението му във фейса! Но както е рекъл поетът "Имената на глупците висят по стените"! Не съм го измислила аз, само цитирам!:)))

Моля ако не желаеш тук, поне на лично. Че някой тук при мен много се беше наточил за 1АЕГ и сега вече съм в шах и мат.

# 552
Ако може не на лично, много се интересуваме:)
Ние ще сложим на първо място НПМГ, въпреки че за там не очаквам бал. Все пак му е първо желание. На второ до днес нямах яснота как да редим, но днес има прогрес - съгласи се да учи немски. Едно време брат му не даваше и да се чуе за НЕГ или 73-то, а понеже той много му влияе, и малкия пееше тази песен. А в един предходен период, в който брат му не беше започнал да му влияе, си беше изтеглил самоучител по немски...та казах му някои неща в един разговор без брат му и си промени мнението. Много съм щастлива, защото НЕГ, 73-то и 35-то са в играта. Днес отидохме да видим 73-то и Втора АЕГ, харесаха му и двете училища, а на мен ми харесаха децата, които излизаха от там

# 553
  • София
Имам чувството, че някои хора имат проблем да редят според желанията. Балът им е много важен. Разбира се желанията трябва да да разумни. И когато са такива трябва да се следват. Само накрая да се добавят паралелки, за които е сигурно, че ще стигне балът.

# 554
Друго си е да се похвалят, че са влезли във високобалова паралелка, нищо че детето като усещане не е за там. Колкото и да мечтае за биология мое близко дете, отиде в СМГ, защото изкара висок бал и родителите не  искаха да "похабят бала". Е, мъка голяма е, справя се, защото е умна. Но не е нейното нещо. Това се получава, когато се намесят родителите без да се съобразяват с нагласата на детето. 
Имам чувството, че някои хора имат проблем да редят според желанията. Балът им е много важен. Разбира се желанията трябва да да разумни. И когато са такива трябва да се следват. Само накрая да се добавят паралелки, за които е сигурно, че ще стигне балът.

Общи условия

Активация на акаунт