Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 238
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 885
Спряхме английския в 7 клас и не съжалявам дори за миг Simple Smile Дъщеря ми си запази доброто ниво по английски, даже се класира на национална олимпиада. Натоварването е голямо, дори децата да не дават вид за това. Останаха й танците, които много я разтоварваха.

# 886
И моят съвет е - спрете английския за сметка на някакъв спорт. Не става само учене.

# 887
Здравейте! Пиша с молба за съвет и коментар
От малък град в провинцията сме. Ще кандидатстваме в нашата област и в съседната по-голяма. Съответно участваме в 2 класирания, нали така? Тъй като двата града са в различни области.
Ако на първо класиране детето е прието на първо желание в нашия град, но не е прието в по-желаното училище в съседния град, как да постъпя? Ще искаме да участваме за второ класиране, но какво се случва с другото класиране, което е "спечелено" по първо желание? Не се записваме, но имаме ли право да участваме във второ, за да хванем поне второто желание?
Много сложно го обясних, знам... Дано някой в подобна ситуация сподели мнение! Благодаря!

# 888
  • София
В училище цялата седмица не учат. Тук таме идва някой учител да си говорят. Седят до към 10 и после се мотаят с приятелки. Направо не мога да повярвам, че седми клас свърши. По всички предмети, които могат да са й балообразуващи успя да изкара 6. И това не мога да повярвам Simple Smile Толкова е хубаво да я виждам спокойна и отпочинала и да не давам зор по цял ден. Обещала съм й лятото да не я карам нищо да учи, дори задължителната литература няма да чете. Ще й предлагам развлекателни книги с надеждата най накрая нещо да я заинтересува.

# 889
  • София
От малък град в провинцията сме. Ще кандидатстваме в нашата област и в съседната по-голяма. Съответно участваме в 2 класирания, нали така? Тъй като двата града са в различни области.
Ако на първо класиране детето е прието на първо желание в нашия град, но не е прието в по-желаното училище в съседния град, как да постъпя? Ще искаме да участваме за второ класиране, но какво се случва с другото класиране, което е "спечелено" по първо желание? Не се записваме, но имаме ли право да участваме във второ, за да хванем поне второто желание?
Много сложно го обясних, знам... Дано някой в подобна ситуация сподели мнение! Благодаря!
Според мен се записвате във вашия град и подавате заявление за участие във второ класиране в другия град. Ако на второ класиране се придвижите напред и прецените, че искате да учи там, си изтегляте документите от вашия град и отивате да се запишете в другата област. Губите мястото си от първото записване, то се освобождава за трето.

# 890
Като ви чета ми звучи като безумен стрес тренировки ежедневно по 3-4 часа +няколко доп.урока седмично +ежедневните отговорности в училище Shocked
Не знам как успяват децата ви, аз не бих го причинила на моето. Имахме късмета да няма нужда от доп. уроци, ходи два пъти седмично на народни танци и това е. И пак имаше натрупано изв. напрежение от предстоящите матури. А не мога да си представя как щеше да е ако имаше и още допълнителни занимания...
Като изключим София, където явно всяка точка и стотна се оказват важни, продължавам да се чудя на родителските амбиции за частни уроци. Убедена съм, че в повечето случаи са абс.излишни и съжалявам,  че отново се връщам към този въпрос, но просто ми е болна тема....
Съученичка на дъщеря ми от предишното училище ходи на школи и частни уроци, а се оказа, че се бори да остане...в същото това училище, където миналата година мин.бал за влизане е бил 108т Shocked Детето не се справя зле, за да има нужда от доп.подкрепа. И това е само 1 пример. Някои пък с или без уроци са си все толкова посредствени ученици и уроците не добавят никаква стойност към представянето. Не знам, все по-зле става положението с паралелното образование и голяма вина за това имат самите родители, които вярват, че купеното ще е по-ефективно от другото.

# 891
https://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/kand_7kl_2022_m … stvaneto_2022.pdf
Попадна ми това, от 2022 година е, но е много хубаво обяснено всичко за кандидатстването

# 892
Според мен се записвате във вашия град и подавате заявление за участие във второ класиране в другия град. Ако на второ класиране се придвижите напред и прецените, че искате да учи там, си изтегляте документите от вашия град и отивате да се запишете в другата област. Губите мястото си от първото записване, то се освобождава за трето.

Според Вас, не би трябвало да е проблем изтегляне на документите? Ако е така, звучи като решение! Благодаря!

# 893
И трябва да заявите в другата област участие във второ класиране...
И не забравяте, че "изтегляне на документите" означава "отписване" от заетото място Hands V

Последна редакция: ср, 26 юни 2024, 10:08 от peneva_a

# 894
А за различните области, доколкото четох, се пускат две различни заявления. Това релано не означава ли, че детето заявява две първи желания (по едноз а всяка област)?

# 895
Да, това означава. Но, ако по еднато се класира и не запише класиране по първо желание на първо класиране, то отпада от второ класиране там...
А в другата, ако не е класирано по първо желание, трябва да заяви участие във второ класиране...

За трето, ако е записано, пак трябва да се отпише в дните за заявяване на желания, като така освободеното място се появява за четвърто класиране, което пак е през системата...

# 896
А за различните области, доколкото четох, се пускат две различни заявления. Това релано не означава ли, че детето заявява две първи желания (по едноз а всяка област)?

Да, за всяка област се подава отделно заявление, като за всяка област ще си имате отделно първо желание.

]Според мен се записвате във вашия град и подавате заявление за участие във второ класиране в другия град.

Може ли наистина да се участва в последващи класирания в други области, ако детето вече е записано някъде към МОН? Винаги съм мислила, че веднъж записано, детето вече не може да участва във следващите класирания никъде, тоест системата ви заключва таба за подреждане на желания. Или това важи само за трето класиране?

# 897
Здравейте, имам следния въпрос . Ако при записване,  дете на 14 г. навършени не може да присъства ,какви документи трябва да се представят? Чудех се дали трябва нотариално заверено пълномощно и въобще нужно ли е детето да упълномощава родител?
Някой знае ли?
Да, трябва нотариално заверено пълномощно, макар че в темата се сподели за "изключения", но изискването е да има.
Това от къде го видяхте?
Детето никъде и за нищо не се подписва.
При записването се подаваше някаква молба и се носи свидетелството за завършен 7 клас.
Децата са непълнолетни и изобщо не би трябвало да им искат присъствието.

# 898
Да, това означава. Но, ако по еднато се класира и не запише класиране по първо желание на първо класиране, то отпада от второ класиране там...
А в другата, ако не е класирано по първо желание, трябва да заяви участие във второ класиране...

За трето, ако е записано, пак трябва да се отпише в дните за заявяване на желания, като така освободеното място се появява за четвърто класиране, което пак е през системата...
Сигурна ли си, че е така? Аз знам точно обратното, на това което пишеш. Не ми се вярва правилата за кандидатстване да са различни, ако се пробваш в два съседни града и имаш две различни класации.
Ако си класиран в някоя паралелка на 1 класиране, и не подадеш заявление за участие за 2 класиране, автоматично губиш нивото на класиране , и почваш от нулата във второ.
Ако си бил класиран на 4 желание, но не ти харесва много и искаш по-горно желание, подаваш заявление в училището, където си класиран, че желаеш да участваш във 2 класиране.
А ако на 1 класиране не си класиран никъде, тогава нищо не се подава никъде и продължаваш във второ.

Последна редакция: ср, 26 юни 2024, 10:53 от dalil

# 899
  • София

Ако си класиран в някоя паралелка на 1 класиране, и не подадеш заявление за участие за 2 класиране, автоматично губиш нивото на класиране , и почваш от нулата във второ.
Това не го разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт