Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 207
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 915
Най- много се притеснявам, да не би като подадем заявлението и да размисли коя паралелка е искал най- много Satisfied

# 916
Много благодаря за разясненията на Sanaka и Peneva_a.

Да се включа и аз по въпроса за записване в училище или подаване на заявление без присъствие на детето. На родителскта среща преди месец, имаше една майка, която точно това пита гостуващия, който обясняваше за кандидатстването.(в случая те щели да са на почивка по това време цялото семейство и целта беше техен роднина да се погрижи, ако се наложи записване или подаване на някакви документи) Ако детето има навършени 14 години трябва да се направи нотариално заверено пълномощно. Но не помня дали от името на детето или на родителя.
Вчера пък случайно попаднах на раздела за стипендии за успех и правилата за получаване. И ако си на 14 трябва да имаш банкова карта, в която да ти превеждат месечната сума, а ако нямаш 14 в канцеларията на училището ще ти ги дават. Това  с банковта карта хия не ми харесва. То едната месечна стипендия, ще отиде за годишно обслужване на сметката.
Допълвам. Все пак, ако няма навършени 14г, е добре да проверите допълнително дали трябва или не пълномощно.

Последна редакция: ср, 26 юни 2024, 11:55 от dalil

# 917
  • Пловдив
Сега ми излезе спомен от ФБ. Преди 11 години, на този ден е приключила седмокласната одисея на голямата ми дъщеря, излязло е първо класиране... Simple Smile

# 918
Здравейте, имам следния въпрос . Ако при записване,  дете на 14 г. навършени не може да присъства ,какви документи трябва да се представят? Чудех се дали трябва нотариално заверено пълномощно и въобще нужно ли е детето да упълномощава родител?
Някой знае ли?
Да, трябва нотариално заверено пълномощно, макар че в темата се сподели за "изключения", но изискването е да има.
Това от къде го видяхте?
Детето никъде и за нищо не се подписва.
При записването се подаваше някаква молба и се носи свидетелството за завършен 7 клас.
Децата са непълнолетни и изобщо не би трябвало да им искат присъствието.
"Според Закона за предучилищното и училищното образование изборът на всеки гражданин да упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности се извършва по негов избор, като за малолетните (под 14-годишна възраст) се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители, а за непълнолетните (над 14-годишна възраст) - от учениците със съгласието на техните родители. Записването за обучение в гимназиален етап е важно решение за продължаване на образованието. Това предопределя и необходимостта от присъствието на ученика. Съгласно Закона за лицата и семейството “лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни. Те извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители . . . „. При обективна невъзможност това да се случи следва упълномощеният да има нотариално заверено пълномощно в съответствие с българското законодателство и с оглед гарантиране истинността на предприетите действия и защита интересите на детето."
Ваня Кастрева го е казала. Касае децата, навършили 14 години, които нямат възможност да присъстват лично.

Последна редакция: ср, 26 юни 2024, 13:38 от zlatenceto

# 919
В класиранията има и един друг момент. Някои са приети на първо класиране да кажем на 3то желание, обаче размислят и решават да се запишат без да чакат второ.

Тогава за някой тяхното 3то може да е било първо, но на второ класиране има едно място по-малко за запълване.

Като четох тук и във ФБ, доста хора така правят записват се на първо, където са ги класирали.
Местата пак са си толкова, детето все е пред другото, пожелало това място...
Местата са с едно по-малко, но и участващите в класирането са с едно по-малко Wink
Отказалите се от запсиване във високобаловите паралелки водят до доста сериозни размествания надолу (може да не са с голяма разлика в бала, но и 0,5т стигат за преместване в друга паралелка и друго училище).
Според мен, ако желанията са подредени правилно, второ класиране винаги си струва Wink
Освен, ако бала не е точно като за първо желание-първо класиране.

# 920
А по въпроса за второ.

До колкото разбирам, освобождават се места от деца от други области, деца приети на първо и отиващи в частно и други избиращи училища извън МОН. Бях прочела, че АК поканва 30 резерви само, а това май е най-голямото частно училище.

Според мен не са много. Но като сравнявах брой с постигнат бал и запълни места пак до този бал имаше сериозна разлика.

# 921
Сега ми излезе спомен от ФБ. Преди 11 години, на този ден е приключила седмокласната одисея на голямата ми дъщеря, излязло е първо класиране... Simple Smile
И при мен се появи такъв спомен днес от преди 10. Но се борихме за второ:-)

# 922
И ако си на 14 трябва да имаш банкова карта, в която да ти превеждат месечната сума, а ако нямаш 14 в канцеларията на училището ще ти ги дават. Това  с банковта карта хия не ми харесва. То едната месечна стипендия, ще отиде за годишно обслужване на сметката.

Банковите карти на лица до 18 години, нямат такса.

# 923
  • София
Топломляко, и училищата към МК - НГДЕК, художествено, музикално и др.

# 924
Ако детето не е прието по първо желание, нищо не губи с участие на второ класиране. Но задължително трябва да подаде заявление за участие във второ класиране в училището, в което е прието. Ако не отиде на по-предно желание си остава там, където е прието на първо класиране.
Вчера и днес ударно валят срочни и годишни оценки, остана само един предмет за утре сутринта, че е един час седмично. Ще завърши с една отлична оценка и две тройки само, основно четворки. Доволна съм, каквото можа го постигна.

Последна редакция: ср, 26 юни 2024, 12:18 от Mama Ru

# 925
toplomliako, може би и ПЧМГ също. На страницата им пише, че 1 класиране излиза на 10 юли след 18 часа, т.е. децата вече ще са подали заявление за участие в МОН-ското 1во, но просто няма да се запишат.

# 926
Слагам пак картинката от Дидева, в следващата тема ще я закача на първа страница.

Всъщност е далеч не е толкова сложно и има няколко важни момента, които не бива да се пропускат – пишете достатъчно паралелки предвид бала, като подредбата е само по реда на желанията на детето. Ако на първо класиране е прието, но не ви удовлетворява, непременно подавате заявление за продължаване на второ класиране! Ако не се запишете и не подадете за второ, ученикът отпада от класирането и трябва да подаде заяление на трето класиране само за останалите свободни места.
За по-нататък ще ги нищим, когато му дойде времето 😊

# 927
АК понякога поканва 30, но понякога кани 0 резерви, но това не е толкова важно... Срока за записване там е след излизане на първо класиране в държавните училища. "Редовно" записаните в Колежа влияят между първо и второ. Резервите влияят след второ класиране Hands V
По-серизно внимание има от участници от други области, училища към министерство на културата...

# 928
Здравейте, да ви попитам има ли някакъв срок за оформяне на срочни и годишни оценки?

# 929
По наредба до два дни преди края на срока/ годината, т.е до днес.

Общи условия

Активация на акаунт