Информатика или Компютърни Науки в СУ?

• 1 626
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте! Очевидно е, че има различия в отношението математика/компютърни предмети в учебните планове (връзки към тях долу). Ако съм се насочил към програмистка кариера, според Вас какви биха били ползите и съответно недостатъците при всяка от двете специалности? Например, изучаването (и усвояването...) на повече и по-разнообразни висши математически дисциплини ще допринесе ли за по-лесно намиране на високоплатена работа?

Информатика:
https://www.fmi.uni-sofia.bg/sites/default/files/curriculums/bac … lan_inf_23-24.pdf

КН:
https://www.fmi.uni-sofia.bg/sites/default/files/curriculums/bac … plan_kn_23-24.pdf

П.С. Наясно съм, че са "тегави" точно тези специалности, но това не ме плаши толкова. Преди някой да пише, че университетът е загуба на ресурси, добре запознат съм и с тази позиция.

# 1
# 2
Здравейте! Очевидно е, че има различия в отношението математика/компютърни предмети в учебните планове (връзки към тях долу). Ако съм се насочил към програмистка кариера, според Вас какви биха били ползите и съответно недостатъците при всяка от двете специалности? Например, изучаването (и усвояването...) на повече и по-разнообразни висши математически дисциплини ще допринесе ли за по-лесно намиране на високоплатена работа на международния пазар?

Информатика:
https://www.fmi.uni-sofia.bg/sites/default/files/curriculums/bac … lan_inf_23-24.pdf

КН:
https://www.fmi.uni-sofia.bg/sites/default/files/curriculums/bac … plan_kn_23-24.pdf

П.С. Наясно съм, че са "тегави" точно тези специалности, но това не ме плаши толкова. Преди някой да пише, че университетът е загуба на ресурси, добре запознат съм и с тази позиция.
Второто е по - добре ако ще работиш, като програмист.
По  - важно е да решиш дали харесваш тази професия.
Аз я харесвам и я работя цял живот.
Тошкова е трудно че ако не я обичаш тази работа ще ти скъси живота.  Ще учиш цял живот всеки ден.
Ако искаш ми пиши на лично. Аз мога да те насоча какво да учиш след университета. Scream

# 3
 За намиране на високоплатена работа на международния пазар, евентуално ти трябва дипломата, даже възможно е да намериш такава и без диплома, но стига да имаш умения и знания.
По-скоро искаш да питаш, ако станеш програмист и ще разчиташ само на знанията от университета, коя специалност ще ти даде повече такива?
Някои от тези предмети няма да ги използваш сигурно докато си жив, но те са сложени в учебния план за базова обща подготовка и защото  трябва да минат 6 години и да имаш хорариум. За съжаление нещата са мръднали в програмирането, а учебната програма - никак от много години, нямат и знаещи преподаватели, та да сложат нещо ново там.

Избери Компютърни системи, в Информатиката са наблъскали много математика.

# 4
По-скоро искаш да питаш, ако станеш програмист и ще разчиташ само на знанията от университета, коя специалност ще ти даде повече такива?

Всъщност обмислям да карам онлайн курсове паралелно с това, стига да смогвам с обема. Въпросът ми тогава по-скоро е:
Коя специалност би дала по-добра основа за програмистка кариера, предвид че образованието ми в сферата няма да е само от университета?

# 5
Учи в чужбина, започни с рейтинг-скалата на световните университети и сравни какво се учи там и какво в Софийския.

# 6
  • София
.. Запиши това, което ти е по на сърце като бакалавър, а после допълни с една магистратура. Важното е сам да можеш да се бориш, за да прогресираш и да се развиваш, постоянно да действаш, практики, учене, допълнителни курсове. За мен университетът е по-скоро място, което пречупва начина на мислене, но и ти помага да осъзнаеш, че всичко зависи от теб, да си амбициозен, целеустремен.

# 7
Коя специалност би дала по-добра основа за програмистка кариера, предвид че образованието ми в сферата няма да е само от университета?
Компютърни науки

# 8
"Компютърни науки" е осъвременена версия на "Информатика" според хората, които са правили конспекта. Двете споделят много общи предмети и често лекциите им се водят заедно. Много по-важно е какви избираеми предмети ще запишеш и дали ще учиш само за 3ка от колкото коя от двете ще избереш.
По принцип в КН приема е по-голям и балът за влизане обикновено е по-висок, та средата е по-конкурентна, което е позитив ако наистина искаш да учиш.

# 9
Ако е за дипломата само. пък е по-добре да се избере Информатика. Защото е по-общо  и става за всякакви ИТ длъжности. 
"Компютърни науки" е някакъв измислен термин - кажете поне една компютърна наука?

# 10
Компютърни науки се ползва като термин в цял свят, на английски е Computer Science и обикновено се счита за най-елитната специалност в университетите.
Като явно не разбираш въпроса от какъв зор даваш акъл?

Общи условия

Активация на акаунт