Банята - тема 47

• 37 959
  • 744
  •   1
Отговори
# 30
Тези мрамори от кой магазин ги купи? И аз ще правя клишета у нас.
Магазините са заринати с такива плочки.
Моите ги взех от един варненски магазин за плички.

Ето това са:

За пода плочката е друга, сив гранитогрес.
Може ли да покажете как сте ги комбинирали?

# 31
От магазина ми направиха проект. Ще покажа крайния резултат, скоро.

# 32
  • Luxemburg

Това са размерите на банята от предната страница.
Над прозореца има касетка за ролетните щори, която е 45см. А под прозореца стената е 130см висока.
Стената до вратата е 87см, но искам да сложа двойна мивка.  Може би шкафа ще е по поръчка, за да се оползотвори максимално мястото и ще трябва отгоре да е с гранит или някакъв друг камък изрязано, който да легне върху шкафа (не знам как би се закрепил плота самичък и шкафа просто да се сглоби под него). Само на тази стена може да бъде мивката, все пак трябва да има огледало над нея.
Лирата е оребрена 500/1860мм, а паравана е 860/2000мм. който е масивно стъкло и се закрепва на стената и пода в шини.
За момента само лирата и паравана са закупени.

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 17:53 от ronicat

# 33
Може да се сложи плот без шкаф, сега половината бани ги правят само с плот и едно рафтче отдолу. Може даже и шкафът да е висящ без крака, аз си поръчах такъв 180см от стена до стена. При мен ще е с обикновен термоплот, в предишното жилище имах такъв шкаф, който много си харесвах и в новото падна голямо къртене за да имам същия.
Заради прозореца може да направите горен шкаф само от едната страна на огледалото, нещо такова, с вратичка, без вратичка, както ви харесва.

Зад вратата има 105см , ако сложите паравана на 90 ще е съвсем достатъчно там да е душът, не се налага да е на дългата стена.

Предната ми баня беше същата като вашата, но с по 10см по-къса и в двете посоки и също нямаше тоалетна. Вратата си се отваряше съвсем спокойно навътре и душът беше на късата стена. Термоплотът си оцеля здрав и цял 7-8г., а в шкафовете събирах много покъщнина😆

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 05:22 от Чи лу

# 34
Аз не знам защо държите, а и вече сте купили, толкова голяма лира/радиатор?!? За това помещение и наполовина по-малък радиатор е достатъчен. 
Плот за мивки можете да си поръчате от камък (гранит или технически камък) в каквито искате размери и с каквато искате форма. Под него можете да сложите открит висящ рафт с кошници за събиране на козметичните продукти.  Но за мен мястото е малко за 2 мивки. Но това е за мен, вие си решавате кое ви е важно.
Шкафове по поръчка с индивидуални размери е скъпо, наистина скъпо. Не знам дали си заслужава. Пак е въпрос на лична преценка.

# 35
  • Luxemburg
При мен ще е с обикновен термоплот, в предишното жилище имах такъв шкаф, който много си харесвах и в новото падна голямо къртене за да имам същия.
Какво означава термо плот ? Говорим за този в който е сложен умивалника, нали?

Аз не знам защо държите, а и вече сте купили, толкова голяма лира/радиатор?!? За това помещение и наполовина по-малък радиатор е достатъчен.  
Плот за мивки можете да си поръчате от камък (гранит или технически камък) в каквито искате размери и с каквато искате форма. Под него можете да сложите открит висящ рафт с кошници за събиране на козметичните продукти.  Но за мен мястото е малко за 2 мивки. Но това е за мен, вие си решавате кое ви е важно.
Шкафове по поръчка с индивидуални размери е скъпо, наистина скъпо. Не знам дали си заслужава. Пак е въпрос на лична преценка.
Лирата я изчислява мъжа ми като мощност дали ще отоплява цялата баня, но и за мен е много голяма. Дори и там да си окачаме хавлиите пак ще има предостатъчно място. Не знам дали бих могла да го убедя да вземем по-тясна 45см на 1.50см, която ще е 600W, напълно достатъчно за мен. Но знаете ги мъжете като им давате акъл за нещо, което те си мислят, че знаят повече. Още повече банята е изцяло с южно изложение. 
За двете мивки ми дойде идеята, понеже това е единствената баня и при 4 човека сутрин става калабълък и ми се иска спокойно (доколкото е възможно) да се оправя човек. Затова мислих и вратата да се отваря навън, за да не блъска постоянно човека стоящ пред умивалника в близост до вратата.
За рафт под мивката не искам, защото живеем до сравнително оживена улица и като отварям прозореца и всичко става в прах. Сега е така и постоянно се налага да бърша, а и тази натурия ме изкарва извън нерви. Искам всичко да е подредено и зад врати. Да не виждам нищо. Сега всичко за банята стои там, не се налага да ходя до съседно помещение да вземем хавлии или някаква козметика. Естествено има и доста неща, които ще се изхвърлят в новата баня, сега само трупаме (най-вече шишенца от неизползвани шампоанчета от хотелите, уж ако потрябват).
За мебел по поръчка се спрях, защото всичко, което ми харесва е само с 2 реда шкафове. Представям си го да е на 3 етажа дълбоки чекмеджета (такъв тип https://mebeli-za-bania.com/Долен-шкаф-за-баня-с-двойна-мивка-NЕО-120-49120), но в средата да има открити или закрити рафчета за хавлии (може да са зад стъклена вратичка). И сега хавлиите са ми на 3 места (за тяло, лице и ръце), та 3 рафчета ще са ми достатъчни. Нямам притенции дали ще е висящ или с крачета, просто да има място да се мие под него, но да не е на земята, за да не се повреди мебелта като мия пода.
Преди години живеех в доста голяма баня с  двукрилен гардероб (120/200см) и ми беше страшно удобно, че всичко се събираше там, а банята я миех направо с душа и подсушавах със стъргача. Сега няма как да изполея  мивката ако отдолу има мебел.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 12:48 от ronicat

# 36
  • София
Защо трябва да поливаш обилно с душа и какъв ще е този душ дето от другия край през параван ще стига до мивките? 3метра шлаух? Ако не държиш нищо в банята разбирам да обливаш да миеш стени, но вие явно сте от хората, които държат там много неща🤷‍♀️

# 37
Личното ми мнение е, че в една баня с тези размери (а и не само с тези размери) е неудобно да действа повече от 1 човек. Аз лично бих се чувствала неудобно един да се къпе, а друг-да се мие на мивката.
120 см. изглежда много, но двама души един до друг пак ще е сгъчкано.
Но пък щом го искаш така - стискам ти палци да си реализираш идеите максимално. Кеф цена няма, щом имаш възможност да го направиш.

# 38
Двама души едновременно в банята за мен си е изгъзица. Банята е място, където човек трябва да е сам и на спокойствие, независимо за какво е там.

# 39
  • София
😂 За мен двама души оправящи се за излизане сутрин в баня, за спестяване на време, се свежда само и единствено до това да си мият заедно зъбите, евентуално мъж да се бръсне... И до там. Но пък има семейства, които не им пречи да ди вършат и вс заедно... 🤷‍♀️

# 40
ronicat, термоплот е най-обикновен плот от тези които се слагат в кухните. Е, моят мебелист ме насочва кои според него са по-здрави, но общо взето са един тип.
Колко тоалетни имате? Ако е само една за четири човека, обмислете да добавите още една в тази баня, ако е възможно вместо втора мивка.
Мандаринка, защо 120? Стената за мивката е 174 см.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 19:20 от Чи лу

# 41
120 см. е мивката на линка, с шкаф. Затова коментирах така.

# 42
  • Luxemburg
Защо трябва да поливаш обилно с душа и какъв ще е този душ дето от другия край през параван ще стига до мивките? 3метра шлаух? Ако не държиш нищо в банята разбирам да обливаш да миеш стени, но вие явно сте от хората, които държат там много неща🤷♀
Преди понеже всичко стоеше в шкаф си изплаквах мивката и тоалетната директно с душа, заедно с душ-кабината. Не е нужно да е много дълъг маркуча, струята си стигаше. На пода имах канал и за отрицателно време свършвах. Стените ги минавам със стъргач, а мивката и тоалетната с микрофибрна кърпа. Така за мен много по-бързо се почистваше. Сега няма как да стане поради ред причини, главната от която е, че няма канал на пода. Единствено в душ кабината ще е канала.
Да, така ми е по-удобно всичко за банята да стои там. Не се налага да ходя за хавлия или някой уред, козметика. Някои жени си имат в спалните козметично шкафче или тоалетка, при мен всичко е в банята. Гримовете си също там ги държа.

# 43
  • София
Плот за мивки можете да си поръчате от камък (гранит или технически камък) в каквито искате размери и с каквато искате форма. Под него можете да сложите открит висящ рафт с кошници за събиране на козметичните продукти.  Но за мен мястото е малко за 2 мивки. Но това е за мен, вие си решавате кое ви е важно.
Като ориентир да кажа за шкаф с технически камък по поръчка с дължина на плота 190 см,цените стартираха от 4500+ лв. Изяло ПВЦ от 2400+,преди няма и 2 седмици получих въпросните оферти.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 09:53 от trikitil

# 44
За мен техническият камък е неоправдано скъп, като се има предвид, че все пак е някакъв ерзац, заместител и това му личи. Бих сложила мрамор или гранит вместо технически камък, но при мрамора трябва да се отчита по-високата му хигроскопичност в сравнение с гранита. По тези въпроси каменарите ще си кажат кое е подходящо и кое не. 
Същото и за ПДЧ-то. По дяволите, по-добре да си купя истинска дъбова мебел, която да подменям, ако трябва, през 5 години, макар че дъбът е изключително издръжлив на вода и влага и надали ще се наложи толкова скоро, отколкото тези грозни изкуственяци на космически цени. 

Общи условия

Активация на акаунт