Банята - тема 47

• 37 963
  • 744
  •   1
Отговори
# 45
За мен техническият камък е неоправдано скъп, като се има предвид, че все пак е някакъв ерзац, заместител и това му личи. Бих сложила мрамор или гранит вместо технически камък, но при мрамора трябва да се отчита по-високата му хигроскопичност в сравнение с гранита. По тези въпроси каменарите ще си кажат кое е подходящо и кое не. 
Същото и за ПДЧ-то. По дяволите, по-добре да си купя истинска дъбова мебел, която да подменям, ако трябва, през 5 години, макар че дъбът е изключително издръжлив на вода и влага и надали ще се наложи толкова скоро, отколкото тези грозни изкуственяци на космически цени. 

Не е баш така. Техническият камък не е ерзац (заместител), а е различна алтернатива и е подходящ за различен дизайн. Освен това има класове, които може да се различават в пъти по цена. И да, личи му, че за определени мебели си е баш на мястото, за разлика от гранита. И обратното, разбира се.

ПДЧ за баня си е боклук, ясно. Но МДФ става. И пак има различно приложение. Не можеш да направиш от дъб модерни гладки вратички. Трябва си МДФ с фурнир. Но има такъв за баня - моят шкаф е такъв и за над 6 години не е мръднал.

# 46
За мен техническият камък е неоправдано скъп, като се има предвид, че все пак е някакъв ерзац, заместител и това му личи. Бих сложила мрамор или гранит вместо технически камък, но при мрамора трябва да се отчита по-високата му хигроскопичност в сравнение с гранита. По тези въпроси каменарите ще си кажат кое е подходящо и кое не.  
Същото и за ПДЧ-то. По дяволите, по-добре да си купя истинска дъбова мебел, която да подменям, ако трябва, през 5 години, макар че дъбът е изключително издръжлив на вода и влага и надали ще се наложи толкова скоро, отколкото тези грозни изкуственяци на космически цени.  

Не е баш така. Техническият камък не е ерзац (заместител), а е различна алтернатива и е подходящ за различен дизайн. Освен това има класове, които може да се различават в пъти по цена. И да, личи му, че за определени мебели си е баш на мястото, за разлика от гранита. И обратното, разбира се.

ПДЧ за баня си е боклук, ясно. Но МДФ става. И пак има различно приложение. Не можеш да направиш от дъб модерни гладки вратички. Трябва си МДФ с фурнир. Но има такъв за баня - моят шкаф е такъв и за над 6 години не е мръднал.
Не твърдя, че няма приложение техническият камък, а че е безумно скъп за това, което представлява, дори и визуално. Преди да избера гранит за кухнята, ходих на доста огледи на мостри, включително висок клас технически камък, който се опитваха да ме убедят, че бил по-добър - ами за мен от метри си личи, че е изкуствен, въпреки опита при повечето декори да наподоби естествен, има едно непреодолимо за мен пластмасово излъчване. По някои свойства може и да превъзхожда гранита, но за мен не си струват, при това по-високо платени от самия гранит. В крайна сметка векове наред са запазени мраморни и гранитни паметници, облицовки, произведения на изкуството и т.н., че ще взема да го мисля в една къща за много по-кратко време на експлоатация. А и е въпрос на поддръжка - ако е адекватна, няма какво толкова да му се случи.  Не се сещам за нещо, което да не може да се направи от естествен камък, а да може от технически, честно казано.
Модерни гладки вратички могат да се изработят от дърво, разбира се, защо да не могат? Дървото може да се обработи всякак - гладко, фрезовано, ажур...пак ще се позова на вековния опит, който още е пред очите ни, почти няма форма, която да не може да му се придаде.
ПДЧ и МДФ се ползват и се наложиха като уж по-бюджетни, но в действителност и техните цени са несъответно високи за статута им - пресен пример са горните шкафове за баня от поста, който ме провокира да пиша, пък и скоро гледахме в другата тема двукрилен(!) грозен гардероб от ПДЧ на безумна цена.
Съгласна съм, че МДФ (влагоустойчивият) е подходящ за баня, моите шкафове също са такива, но направих паралел между ПДЧ-то с високата цена и естественото дърво - затова писах за дъба, по-скоро откъм този аспект, не толкова дали е подходящ материал за баня.

# 47
Гладки вратички от масив не се правят, защото се измятат. Вратичките от масив винаги имат рамка и запълване вътре.

Принципно също харесвам гранита повече от техническия камък, но на моите мебели гранит просто не върви. Докато техническият камък им е 1:1 с мебелите.

# 48
Цитат
Гладки вратички от масив не се правят, защото се измятат. Вратичките от масив винаги имат рамка и запълване вътре.
Гледах такива и си мислех, че е ПДЧ, точно защото беше гладко, но се оказа масив, не мога да кажа как е правено.

# 49
Кубратова, твърдиш, че ПДЧ-то било грозно, пък не го различаваш от масив?
Тези гладки вратички не са били масив, а най-вероятно фурнирован мдф.
Шкаф от мдф с кантове в банята е абсолютно същото, като пдч. Слабото място са кантовете, разлепят ли се, няма значение дали е мдф или пдч, всичко става на юфка.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 19:23 от Чи лу

# 50
Кубратова, твърдиш, че ПДЧ-то било грозно, пък не го различаваш от масив?
Тези гладки вратички не са били масив, а най-вероятно фурнирован мдф.
Шкаф от мдф с кантове в банята е абсолютно същото, като пдч. Слабото място са кантовете, разлепят ли се, няма значение дали е мдф или пдч, всичко става на юфка.
Видях го на снимка, Чи Лу и питах.
Знаеш как е на някои снимки, зависи от разстояние, ракурс, осветление...
Моите шкафове в банята не са с кантове. Иначе знам, че са слабо място.

# 51
Цитат
Гледах такива и си мислех, че е ПДЧ, точно защото беше гладко, но се оказа масив, не мога да кажа как е правено.

Някога от "Кухни Корина" правеха, но по технологията на шперплата или трислойния паркет - няколко слоя напречно наредени и слепени в едно. Но не беше единична дъска масив.

Иначе за моите мебели вкъщи аз държах на по-модерна визия (но не супер модерна, по-скоро безвременна) с гладки вратички изглеждащи като масив. Направиха ми ги от МДФ с фурнир 4 мм дебел Simple Smile И не с нормалния фладер, а само с успоредни линии. Това от масив не става.

# 52
Цитат

Някога от "Кухни Корина" правеха, но по технологията на шперплата или трислойния паркет - няколко слоя напречно наредени и слепени в едно. Но не беше единична дъска масив.
Възможно е - дали е цяла дъска или не, не споря, казвам само, че е масив и то в контекста на разговора.

# 53
Има дърво-масив, което много по-трудно се измята, но са "екзотични" дървесини, които в България не че ги няма, но рядко някой дърводелец-мебелист би работил с тях. Аз, като сменях за първи път дограма много години назад, ПВЦ-то в България не беше кой знае какво качество и имаше доста оплаквания. Та, след много четене из Интернет, предимно не-български (че в българските сайтове, все още, преобладават картинките, а техническа информация почти липсва) успях да си "избера" трислойна дървена дограма от червено меранти. Това дърво е с много нисък % на водопоглъщане, съответно няма типичните примерно за чама денонощни и сезонни цикли на поглъщане-изсъхване на влагата от въздуха, оттам и на измятане. Тогава четох, че това дърво се изполва много в Холандия, която си е "влажна" държава.
Давала съм и преди линк към тази фирма, по-скоро за някакви по-екзотични интериорни решения, но ето, ако някой се интересува - имат и материал, обработват го, могат и да изработят, предполагам, по размери

https://tropic-timber.net/

Има си и секция за техническите характеристики на отделните дървесини, ако на някого му се занимава да чете техническа информация.

Иначе и аз харесвам гладки вратички - всякакви фрезовки и модекс-и, шейкър (по който стил явно американците много си падат), за мен са ретро. Не съм почитател и на дървото и дървесните декори. Но това си е въпрос на лични предпочитания и вкус, в никакъв случай не казвам, че не са хубави или подходящи.

# 54
Ние сме готови с козметичния ремонт
Преди:
Скрит текст:

След:
Скрит текст:

Пак е тясно, но много по-функционално, удобно и светло
И най-вече най-после имаме пералня (комбинирана), няма да се ходи в общото перално

Душ-вратите са сгъваеми,  70 см че нямаше място за повече
Всичко без тоалетната е от
https://www.svedbergs.com

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 08:01 от valkyrian

# 55
  • SF
На мене ми харесва!
И аз ще слагам параван. Вие от коя фирма го поръчахте вашия?

# 56
На мене ми харесва!
И аз ще слагам параван. Вие от коя фирма го поръчахте вашия?

Благодаря
Душ-вратите са сгъваеми,  70 см че нямаше място за повече
Всичко е от
https://www.svedbergs.com

Не мисля,  че ги има в България

# 57
  • София
Момичета, влизам да похваля майстора, който ни направи банята, изпълни нещата точно така както ги исках, че и даде акъл, как трябва да се направят някой неща.

Стойката за тоалетна хартия е по мой проект Simple Smile

# 58
Много хубава баня. Покажете и пода, ако може.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 14:28 от So Lucky*

# 59
  • София
Много хубава баня. Пикажете и пода, ако може.

Частично се вижда, но е преди да е готово, затова е без огледало и не е изчистен.

Общи условия

Активация на акаунт