Банята - тема 47

• 39 503
  • 744
  •   1
Отговори
# 585
От личен опит - тръбите в (във вече необитаема къща и неизточена инсталация в началото на зимата) замръзнаха на ниво мазе, там където вървят към пода на тоалетната на жилищния етаж. В София, преди 10-ина години. С уточнението, че бяха стари метални тръби, без изолация, не бяха вкопани в стените.
Ледът е с по-голям обем от водата и като тръгне да се заледява водата в тръбите, ги разширява и пълзи нагоре по тях.

# 586
Добре де,какъв е смисълът петнадесет минути преди да влезете да се къпете,да затоплите банята? За да ви е топло само три-четири секунди – времето през което влизате в банята и пускате душа с топлата вода,заставате под струята и вече ви е топло,и след минута банята е парник! Не е хейт,нито тролщина. Yum

В нашата баня няма отопление,поради посочените по-горе причини.

# 587
Ти нали си мъж? Безполезно е да обясняваме  Simple Smile
Ама ако имаш жена, съветвам те да й отопляваш банята, пък за теб - както решиш.

# 588
  • София
Ама като са в къщата да си го пускат, като не са... Те си знаят колко им изстива. В нашата къща например под 14-15никога не съм виждала, дори когато нямаше никакво отопление. В софия след пътуване сме се прибирали на 11-12... За да замръзне трябва под 0да падне в тръбите...
Единственото, което източваме за зимата е  външната чешма.

deaf до колкото разбирам другата причина е от банята да не влиза студ към другите помещения. Но това е важно като си там, а и нали врата има, чам толкова няма да изстине всичко.
А като ви няма остатъка от къщата предполагам не се топли.? Те тези тръби само в банята ли са? В другите помещения няма ли да замръзват?

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 10:37 от Angel_Dust

# 589
  • София
Във външни стени хич не е препоръчително да се вграждат тръби. Даже по норматив ни е забранено да го правим. Ако можете да контролирате процеса, го избягвайте. И където и да са - за мен топлоизолацията е силно препоръчителна и 15 см осово разстояние между линиите за студена и топла вода.

# 590
Защо ме търсиш?, както вече писаха, новите тръби НЕ предпазват от замръзване и спукване.

Не знам дали има уреди/печки за баня/ с датчик за Т и WiFi )ако има интернет), но това е най-добрият вариант за активиране от разстояние.

И аз съм на мнение, че е рисково да се оставят отоплителни уреди включени докато е празен имотът.
Скрит текст:
П.П.
Това, което описваш най-добре би проработило с някоя смарт система АКО имате интернет. Ние сме купили Салус. Само обяснявам принципа на действие пък Вие ако решите може да си проучите за друг вид (знам, че има най-различни китайски джаджи).

При нас има едно устройство наречено координатор, то е свързано с интернет. Слага се термостат в банята, има и отделно едни сензори, които се закачат точно на тръби и мерят температурата им. Термостатът и онова сензорно устройство се свързат в мрежа чрез този координатор. До контакта за уреда се монтира едно реле, то също се свързва безжично със системата. Задавате сценарий, при който ако сензорът отчете Т на тръбата под 8 градуса и термостатът отчете Т на помещението под 15 градуса да се включи лирата. Като се вдигне Т до зададеното, лирата се изключва. Може и детектор за дим да "прикачите" и датчик за вода (при наводнение алармира) и т.н.
Drago, да, има интернет.
Отоплителни уреди за баня с термостат и wi fi има. Adax поне имат. Бих се насочила към тях, но като за размера на банята поне категорично не ми отговарят. За самостоятелната тоалетна иди-дойди може би горе-долу.
Исках тясно, високо и плитко тяло затова се бях насочила към модела на Climastar, който е слим. Или нещо такова или това. Айде за термостат може би имат. Те май всички конвектори са с термостат.
Ако липсва wi fi мога да компенсирам с един умен контакт, в който да се включи уреда.
Предложените от теб са чудесни неща, но като за част от цялостна система Салус може би.

Предложения принцип май го зная. Преди години дори открих, че има значително евтин.
Скрит текст:
Отдавна се ползва в Русия и по северните страни. Нарича се подгряване на тръби. Има си нужния датчик за температура. Когато падне под определени градуси се включва само. Без скъпи прилежащи уреди. Просто и надеждно. Омотава се около тръбите или се прилепя към тях. Открих аз, че има такова животно, но не сложихме. Брат ми си сложи, но аз лично не. Защото се оказа, че в градеца няма никой, който да е слагал подобно. Съответно практическото изпълнение щеше да е аматьорско.

Иначе ми хареса тази, показана от теб серия. За пореден път се убеждавам, че в bg-maistor предлагат доста напредничави неща, които в огромен брой от популярните магазини за обзавеждане, бани и пр. въобще ги няма. И даже не са чували за тях. Хареса ми и датчика за дим теоретично.

Че сменените тръби не означават незамръзване и аз съм чувала. Но не искам да източвам вода. Къщата е големичка, към всеки етаж вървят по 3 отделни щранга. Източвали сме над 20 години и хамалогията е голяма. Не е като да източиш една тръба. Затова бягам от този модел. Занимаване със спирателни кранове, изспускателни кранове, източване на тръби, продухване за да не остане вода в по-хоризонталните участъци, завиване на кранчета...

....до колкото разбирам другата причина е от банята да не влиза студ към другите помещения. Но това е важно като си там, а и нали врата има, чам толкова няма да изстине всичко.
А като ви няма остатъка от къщата предполагам не се топли.? Те тези тръби само в банята ли са? В другите помещения няма ли да замръзват?

Angel, едното е баня с тоалетна, дето описах. Разположено е на северната страна на къщата. Другото е самостоятелна тоалетна, чиито тръби се движат в стълбищната клетка. И перално помещение и кухня, но там тръбите се вървят в средата на къщата и на практика никога не замръзват.

Инак изстива яко. Дебела външна изолация има само на едната страна на къщата (северната). Останалото не е изолирано. Когато преди години сменихме дограмата осезателно се промени вътре. Но и такива 14-15 градуса е абсурд да постигнем даже и да изолираме. Чистата площ без тераси и стълби е 110+ на етаж. Мога само да ти завиждам за тези градуси.

Инак  да, освен грижа за тръбите меракът ми е продиктуван и от жаланието да ми е комфортно. Мръзнала съм десетки години като ходехме там зимата. Та не искам повече. Знам, че няма как да ходя по потник, но искам да ми е навсякъде равномерно.
На човек като му е студено рано или късно му става и нещастно.

# 591
Искам да попитам какви аксесоари слагате в банята и на коя фирма са читави. Гледам тези на Капитан, ако някой е сложил от тях моля да сподели мнение.

# 592
Аз съм сложила на Бемета и бих повторила и за другата баня - ползвам ги 5-та година, в безупречно състояние са.
Има и едни български, които бях гледала, но не взех, че не си открих моя дизайн в цвят хром при тях - Акваформ, също добро качество. 

# 593
Искам да попитам какви аксесоари слагате в банята и на коя фирма са читави. Гледам тези на Капитан, ако някой е сложил от тях моля да сподели мнение.
От години тях ползваме. Сериите Уно и Модерн.

# 594
  • София
Здравейте! Планираме цялостен ремонт на малка баня и аз си представям височината на плочките в зоната на мивката и тоалетната да е до нивото под прозорчето т.е. около 150 см., но майка ми, която е 70 г. смята, че моята идея е много старомодна. Наистина ли е прието вече баните да са с плочки до тавана и има ли някаква функционална причина за това? Уточнявам само, че сегашните ни две бани са наследени с плочки с височина 140 см. извън душ зоната и никога не ми е хрумвало да мокря стената извън при душа, проблеми с мухъл не е имало и защо се слагат там плочки до горе?

# 595
Защото сигурно сте от малкото късметлии да имате прозорец в банята.
Хората които си нямат такава екстра, облицоват навсякъде в общия случай.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 19:07 от second

# 596
Какво ще рече, че е прието вече Simple Smile аз лично не харесвам плочки от горе до долу и си напрвихме нещо подобно

# 597
Ако вентилацията е лоша или стените не са подходящо обработени е по-добре до горе с плочки.
Нашите са на 1.20 м извън душа. Има специални смеси за шпакловане на зоните без плочки и се ползва латекс за бани. Така няма да имате проблеми. Действайте смело. Ето я нашата последна баня почната преди 3 години и довършена сега..

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 14:28 от drago_2008

# 598
  • София

Нашата баня най-накрая е готова. Толкова проблеми излязоха - тръби, водомери, теч, вратата се оказа къса, когато майстора разби два реда стари плочки и се налага да вдига нивото и още 100 неща, но сагата приключи 😂
Сега само огледалото, което поръчахме онлайн се дразня, че е със много студена, почти синя светлина, но мисля, да му сменя лед лентата с друга с по-топла температура.

# 599
  • Somewhere far away
За мен е по -красиво до горе с плочки.

Общи условия

Активация на акаунт