Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 12

• 12 991
  • 231
  •   1
Отговори
# 75
Бих искала да попитам как действа алгоритъма в следния случай:

1-во желание - училище в 4-та група
2-ро желание - училище в 1-ва група

Ако предположим, че не сме приети на 1-во желание отиваме на 2-ро желание, което ще е на томбола, т.е. децата първа група са повече от местата. В такъв случай след като ни е 2-ро желание по-назад ли оставаме и подрежда първо случайно генерираните номера на тези, които са го посочили като 1-во желание? Или няма значение поредността на желанието и ще върти всички случайно генерирани номера на децата, които попадат в първа група без значение кое подред им е желанието?

# 76
  • Sofia
В случая нама значение поредността на желанията. Ако не сте приети по първо желание, отивате на томбола по второто си желание с всички останали.

# 77
И аз искам да ви попитам нещо. Имам отговор по темата, но не съм твърде сигурна. От 20 години живея на един адрес по лична карта .Тази година тя ми изтича и ще декларирам новият си адрес (на който предстои да живея вече) в друг блок в същия квартал. Детето ми ще кандидатства за първи клас след три години без един-два месеца. Тази смяна на адресите ми ще се отрази ли на точките за постоянно местожителство? Отново да отбележа,  че кварталът е един и същ, но блокът е различен.

Благодаря предварително!

# 78
И аз искам да ви попитам нещо. Имам отговор по темата, но не съм твърде сигурна. От 20 години живея на един адрес по лична карта .Тази година тя ми изтича и ще декларирам новият си адрес (на който предстои да живея вече) в друг блок в същия квартал. Детето ми ще кандидатства за първи клас след три години без един-два месеца. Тази смяна на адресите ми ще се отрази ли на точките за постоянно местожителство? Отново да отбележа,  че кварталът е един и същ, но блокът е различен.

Благодаря предварително!
Първо да отбележим, че за първи клас се гледа адресът на детето. Нека да приемем, че с вашата смяна на адреса, се сменя и адресът на детето. Ако новият адрес е в същия прилежащ район на съответното училище, няма да има проблем в уседналостта за първа група.
Ако обаче промяната е в друг прилежащ район, то тогава е хубаво тази промяна да настъпи до края на май месец, за да може детето да има три години уседналостт за първото класиране, което обичайно е около 1-2 юни.

# 79
Много интересно за адреса на детето. Не се бях сетила. Децата са ми на стария адрес. Техният мога да не го променям, нали така? Той няма да се смени автоматично с примяната на моя или?
Иначе да, блоковете са един зад друг и са в един прилежащ район. Това е със сигурност така.

# 80
Преди години при смяната на адресната регистрация на мъжът ми бяха променили без наше знание адреса на големият ни син. Разбрахме го няколко години по-късно. Добре, че тогава вече бяхме минали момента с кандидатстването и адреса вече не ни беше проблем.
Така, че който има съмнение да си провери нещата.

# 81
  • София
Много интересно за адреса на детето. Не се бях сетила. Децата са ми на стария адрес. Техният мога да не го променям, нали така? Той няма да се смени автоматично с примяната на моя или?
Иначе да, блоковете са един зад друг и са в един прилежащ район. Това е със сигурност така.
Обикновено децата се водят на един и същ адрес с майката, т.е. при смяната на адреса на майката, ще сменят и този на детето, попълват се адресни карти.
Даже не питат бащата. Няколко пъти сменях адреса си и децата винаги с мен, даже не са ми искали съгласие от бащата, т.е. децата бяха закачени за мен. Нашият таткото не се води на нашия адрес, той продължава да си "стои" на адреса, на който се "родиха" децата.
Рядко се прави, но може да бъде записано и на адреса на бащата.

Не може да оставят детето да се води само на адрес.
То не може, но се случва. Преди няколко години мои близки си се местят да живеят в друг квартал, сменят адресите си, голямото им дете заточва училище и след още няколко години кандидатства и малкото в същото училище. Въпреки че са с правилният адрес  и е второ дете, не е прието. Оказа се, че в общината "забравили" малкото и то се води че живее само на стария им адрес. Оправиха по служебен път и двете грешки

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 09:49 от Desem

# 82
Няма такова нещо като автоматична смяна на адреса на децата. Единствено при раждане като първоначален адрес се записва постоянният адрес на майката (който може даже да е в друго населено място). Оттам нататък, докато децата са малолетни, всяка смяна се извършва по изрично заявление и със съгласие на двамата родители - поне така трябва да бъде, какво се случва в практиката, е друг въпрос. Малкият ми син беше на 20 дни, големият - на 3 години, когато сменях настоящия и постоянния си адрес. Изрично тогава заявих промяна и за тях.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 10:40 от Melusine

# 83
Автоматична е единствено регистрацията при раждане на детето, всяка останала промяна на адреса би трябвало да бъде със съгласието, т.е. подпис, на двамата родители. Доколко обаче това се спазва, вече зависи от задекранните устройства в съответните звена.

# 84
  • София
Добре, не е автоматично, но ако не остава родител на този адрес, се сменя и на този на детето.
Както искате го наричайте, но е формалност попълването на още 1 или 2 адресни карти.
Имаме брак и живеем заедно, децата ми са сменяли 3 пъти адреса си с мен:
Старото ни жилище (постоянен и настоящ)→новото ни жилище (в един и същ общински район постоянен и настоящ) → друг квартал (друг общински район, смяна само на постоянен адрес)→ отново във второто ни жилище (смяна на постоянния). Всички промени аз съм ги правила без таткото (в т.ч. и без някакви декларации от него), единственото, което са ми искали e съгласие от собственика на имота в другия квартал.
Таткото продължава да се води на първият ни адрес през всичките тези промени и според двата си адреса.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 10:05 от Desem

# 85
  • Sofia
Щом се попълва формуляр и за детето, значи смяната на адреса му не е автоматична и родителите знаят за нея.
Тоест няма как да не забележат дали адресът на детето се променя или не.

# 86
  • София
Нужно бе да сменя моя постоянен адрес, но тъй като децата бяха с този постоянен трябваше да променя и техния, независимо, че не променям настоящия (както и те). Таткото се води на друг адрес не могат да се оставя "сами" децата.
Не, родителите, а само единият официално знае (другият родител никой не го е търсил/информирал от двата общински района), и не, не можеше да не го попълня този формуляри и за децата.

При раждането на децата всички сме на адрес А (постоянен и настоящ).
След смяна на жилище аз се регистрирам на Б като с мен местят и децата, т.е. тримата сме по настоящ и постоянен на адрес Б (реално 4мата живеехме/живеем на Б), а таткото остава по настоящ и постоянен на адрес А.
При следващата промяна тримата запазваме настоящ Б, а постоянния става В.
Сега отново тримата по настоящ и постоянен на адрес Б, а татото не е "мърдал" от А.
А и Б са в един общински район, В в друг.

# 87
  • пустинята Гоби
По спомен, когато се местихме и сменяхме адреса на децата, трябваше да се подпишем и двамата с мъжа ми на адресните им карти. Така, че не е вярно, че дори не питат бащата. Частните случаи не интересуват никой, има си закони, които би следвало да се спазват.

# 88
  • Sofia
Когато сменяхме адреса на големия, искаха съгласието на бащата. Нямаше как да направим промяната без него. А ако бащата не можеше да дойде, искаха пълномощно.

А когато аз си сменях адреса, можех да НЕ сменям адреса и на децата. Те можеха да си останат на стария адрес с баща си.
Така че определено децата не вървят автоматично с адресите на майката. Само при раждането ги регистрират директно на нейния адрес.

Всъщност при нас постоянният адрес на децата е при моя постоянен, а настоящият им адрес е при този на баща им. Но без никакъв проблем можеха и по постоянен да са при баща си.

# 89
Добре, горе-долу на мен ми стана ясно.
В моя случай- отиваме от ж.к Бъкстон бл. 15 (например) в ж.к Бъкстон бл.26 (пак например). И двата блока са към едно и също прилежащо училище. Разбирам, че това няма да промени точките за кандидатстване за първи клас след точно три години (живот и здраве и ако дотогава не се измисли ново 20).

Общи условия

Активация на акаунт