Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 12

• 12 986
  • 231
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте, когато дете от граничен район кандидатства за първи клас и получи 5т по крутерии 11, изравняват ли му се точките с децата, които попадат в първа група за конкретното училище?

Надявам се да обясних ясно, защото не ми е лесно Sweat Smile

# 61
Здравейте, когато дете от граничен район кандидатства за първи клас и получи 5т по крутерии 11, изравняват ли му се точките с децата, които попадат в първа група за конкретното училище?

Надявам се да обясних ясно, защото не ми е лесно Sweat Smile
Не, основният критерии е уседналостта, т.е групите (първа, втора, трета и четвърта). Първо се класират децата от първа група, после втора и т.н. Допълнителните точки носят предимство само за съответната група.

Пример: 3 деца се борят за 2 места
Дете 1 - първа група с 0 т.
Дете 2 - четвърта група с 0 т.
Дете 3 - четвърта група с 5 точки.

Системата ще класира първо Дете 1, защото е първа група. След това ще класира Дете 3, защото е четвърта група с 5 допълнителни точки и изпреварва Дете 2 именно заради точките.

Надявам се да го обясних простичко.

# 62
Много благодаря за разяснението! Разбрах, да, чудесно обяснихте!

Ще трябва да мислим за друго училище, въпросното е много желано и не вярвам изобщо да се стигне до прием на деца от 4та група.

Благодаря още веднъж!

# 63
Здравейте, някой знае ли ако в училището има 5 различни профилирани паралелки, как се кандидатства за тях? На прием 105то училище, прием в първи клас с профили:математика, информационни технологии, изобразително изкуство, английски език и италиански език. През системата се кандидатства само за училището. А след това?
Имам и още един въпрос - дават ли се допълнително точки за номер на желание?
Ще се радвам, ако някой има някаква информация Simple Smile

# 64
Здравейте, някой знае ли ако в училището има 5 различни профилирани паралелки, как се кандидатства за тях? На прием 105то училище, прием в първи клас с профили:математика, информационни технологии, изобразително изкуство, английски език и италиански език. През системата се кандидатства само за училището. А след това?
Имам и още един въпрос - дават ли се допълнително точки за номер на желание?
Ще се радвам, ако някой има някаква информация Simple Smile
В Наредбата за прием не е упоменато за отделни паралелки с различен “профил”. Затова за всяко училище е различен принципа. При някои е на принципа “кой превари, той завари”, при други е по някакво си вътрешно класиране по техни си вътрешни критерии (примерно уседналостта). Попитайте в училището конкретно как процедират.

Точки за желание няма. Допълнителни точки се дават само за изпълнените допълнителни критерии по наредбата за прием.

# 65

При записването ще ви питат в коя паралелка искате. Но мен, ако питате, гледайте класните ръководители, защото, доколкото разбирам, в първите години няма разлика между паралелките - от разговорите с родители с деца в това училище.

# 66
  • пустинята Гоби
И след това не е ясно каква точно е разликата. Моето дете след 4 клас се премести в математическа паралелка (в неговото си училище), разликата с останалите паралелки е само 2 часа математика, мисля беше ИУЧ-а. Та да не се окажат и тези паралелки такива, само ИУЧ да са им италиански, изобразително и т.н.

# 67

Аз затова искам да си избера профил, защото предполагам кои госпожи кои профили ще водят и искаме при определени. Ще видя кога ще обявят и ден на отворени врати, за да отида и да разпитам Simple Smile Благодаря Ви Simple Smile

При записването ще ви питат в коя паралелка искате. Но мен, ако питате, гледайте класните ръководители, защото, доколкото разбирам, в първите години няма разлика между паралелките - от разговорите с родители с деца в това училище.

# 68
Здравейте, до колкото виждам в наредбата (https://sofia.obshtini.bg/doc/4824374) постоянният и настоящият адрес са напълно взаимозаменяеми що се отнася до групата, в която попада детето.

Първа група - деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният/настоящият им адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението (заявяването на кандидатура/ кандидатури) в Системата.

Също така са взаимнозаменяеми само при точките за пограничен район.

Правилно ли разбирам?
Благодаря.

# 69
  • София
Да, правилно разбирате - постоянният и настоящият адрес са равнопоставени при сходна уседналост - единият не носи някакво предимство в сравнение с другия. При граничен район също е без значение дали училището е гранично спрямо постоянния или спрямо настоящия адрес - и в двата случая детето попада в 4-та група с 5 допълнителни точки за граничен район.

# 70
Постоянният и настоящия адрес са равностойни. Ако са различни, в системата вкарвате и двата адреса и системата автоматично ще вземе по-благоприятния адрес за съответното училище.

Пример:
Постоянен адрес (ПА) с Младост
Настоящ адрес (НА) в Люлин
Ако кандидатствате за училище в Младост, което е прилежащо на ПА, системата ще вземе ПА вместо НА, защото е по-благоприятния и с него ще вземете от 1 до 3 група в зависимост от уседналостта.
Или пък, ако кандидатствате в гранично училище на НА, системата ще избере НА вместо ПА, защото ще Ви вкара в 4та група с 5 допълнителни точки за гранично прилежащо.

# 71
  • София
А какво влияние има поредността на желанията?

Т.е. ако желанията за училище са както следва:
1. 3та група за посоченото на 1во желание училище
2. 4та група + 5 точки за прилежащ район за второто желание и
3. 1ва група за посоченото на трето желание училище,

Ако има места за деца трета група, ще го приемат в училището по първо желание, независимо, че е по-предна група за друго училище, нали?

# 72
  • Sofia
Да, ако има места за 3-та група, ще Ви приемат по първо желание.

# 73
  • София
Ако няма, предполагам, че слизат надолу по желанията? Така, както бе навремето при кандидатстване в университета (това ми е най-близкия сблъсък с редене на желания и класирания) Satisfied

# 74
  • Sofia
Да, ако не се класира по първо желание, системата минава надолу към второ желание и т.н. докато класира детето.

Общи условия

Активация на акаунт