Не искам да кърмя

• 8 170
  • 224
  •   1
Отговори
# 150
Защото като родител би трябвало да правиш най-доборото за твоето дете.
Аз така го разбирам.
Има и други разбирания. Няма лошо.
Повечето неща с гледането на бебето на са от най-приятните.
Смяна на пелени, безсънние, притеснения че не яде, че много яде.
Родителството според мен е така Simple Smile повече даване Simple Smile
Може и да греша

# 151
Не грешиш. Просто малко хора ще признаят, че не са направили най-доброто за детето си. Самоуспокояват се някак. Особено тези, които реално нямат основателна причина, просто са си пазили гърдите, те предполагам са най-дефанзивни.

# 152
  • София
Защото като родител би трябвало да правиш най-доборото за твоето дете.
....

Съгласна съм. Точно така направих и аз.

# 153
Твърде повърхностно е да се смята, че кърменето е само за бебето и, че основното му предназначение е детето да е здраво.
Всъщност бебето се храни с кърмата и всички останали неща са допълнително. Не знам защо така се фокусирахте върху боледуването. Кърмата е първо храна. И тук може да се изтъкнат безбройните случаи на смяна на адаптирани млека и проблеми с отделните марки млека докато се намери това, което е най-доброто за бебето. Второто, което не знам защо пропускате е удобството да накърмиш спонтанно там където и когато е нужно без предварителна подготовка. Да не забравяме и различния състав на предното и задното мляко и това кога бебето само утолява жаждата си и кога се храни. Неща, които по-трудно се напасват с адаптираното мляко. Никой не спомена и за паузите между храненията с адаптирано мляко.
Кърменето е също така близост. Тази близост и контакт кожа с кожа може да се осигури и с шишето. За жалост често се вижда подаване на шише с мляко директно в количката без да се вземе бебето на ръце.
Не на последно място кърменето е и за майката. В магията на производството на кърмата участват много хормони и самото кърмене също отделя хормони. Спирайки принудително кърмата става нарушаване на баланса на тези хормони. Два от тези хормона са окситоцин и пролактин. Всички знаете, че окситоцинът е хормонът на любовта. Той успокоява и в същото време стимулира матката да се свива и прибира. Природата е програмирала така възстановяването след раждането да стане по-лесно и да се избегне следродилната депресия. Има научни изследвания относно това, че кърмачките боледуват по-рядко от рак на гърдата и диабет например. Или пък, че отслабват по-лесно. Винаги има обаче изключения и да не се фиксираме върху статистиката. Има например научни изследвания за развитие на мускулатурата на кърмачетата, устната кухина, дишането през носа … това, че някой познава няколко болнави кърмени деца не значи, че ние не познаваме също толкова болнави, хранени с адаптирано мляко.
В крайна сметка е жалко, че в подобни дискусии надделяват най-кресливите без оглед на аргументацията. Няма научни доказателства, които да препоръчват храненето с млека пред кърменето. Нито за бебето, нито за майката. И въпреки, че не ловуваме животни и не се обличаме с кожи кърменето продължава да е единственият естествен начин за хранене на бебето. Също както зачеването. Всички останали възможности са създадени за да се помогне на хората, които не могат по естественият биологичен начин. И е добре, че ги има.

# 154
Ела, до една степен съм съгласна с теб, че хората могат сами да си решават.

Просто се чудиш от къде знаем кой кърмил и кой не. Аз крайно не се интересувам, но жените го споделят и без да ги питам. Особено дълго кърмещите са много горди и винаги го споменават. Аз дори с близки приятелки не повдигам темата, защото наистина не ме интересува. Обаче знам кое бебе е кърмено и кое не (около мен), защото или съм виждала, или ми е споделяно без да съм проявила интерес.

Ами аз съм кърмила дълго, но не ходя да се бия в гърдите и да вея знамето по тоя повод. Повечето ми познати не го знаят. Само най-близки приятели и роднини.
А интересното е, че такива, с които сме коментирали и знаят, когато са ми казвали, че не са кърмили и са давали АМ (може би 80%), без да питам повече или да се интересувам, директно ми влизат в обяснителни режими. Но пък всеки, който е споделил е било със съжаление, че не е "успял" да кърми. Нямам такива близки около мен (за щастие), пропагандиращи колко е полезно сухото мляко.
Едит: само една дама имаше, на която цигарите и джина й бяха много важни и беше решила да не се жертва за благото на детето 😂 то това мислене, разбира се, далеч не беше само по отношение на кърменето, та вече не присъства в живота ми, за щастие. 😀

# 155
  • София
Обаче авторката изчезна. Така и не разбрах за какво търси съвет: как да се справи с отвращението си към кърменето или как да се справи с роднините.

# 156
Мъф, кърмила съм двете си деца общо 7,5 г.
От фантастичните съм.
Обаче.
Темата не е точно за кърменето, ако малко по-дълбоко прочетете авторката - и малко назад видите цялата картинка.
Това не й е в момента най-голямата драма, защото тя по принцип не знае какво да го прави това бебе. Така просто ще го сервира я на майка, я на свекърва. И ще си има бебчИ.
Малка на възраст е едно, но супер детско и незряло...
Но ще го отгледат детето.

# 157
  • Далечният изток
Май и баща няма в картинката.

# 158
Май и баща няма в картинката.
Ми то хлапе и бащата... Какво да има. И двамата свърши нещо, чудили се аборт ли не ли... И тя решила да си играе на майка.
Та се сетила и за кърменето да разсъждава...
Затова казвам, че е най-малкия проблем в случая.

# 159
  • Melmak
Ела, до една степен съм съгласна с теб, че хората могат сами да си решават.

Просто се чудиш от къде знаем кой кърмил и кой не. Аз крайно не се интересувам, но жените го споделят и без да ги питам. Особено дълго кърмещите са много горди и винаги го споменават. Аз дори с близки приятелки не повдигам темата, защото наистина не ме интересува. Обаче знам кое бебе е кърмено и кое не (около мен), защото или съм виждала, или ми е споделяно без да съм проявила интерес.

Ами аз съм кърмила дълго, но не ходя да се бия в гърдите и да вея знамето по тоя повод. Повечето ми познати не го знаят. Само най-близки приятели и роднини.
А интересното е, че такива, с които сме коментирали и знаят, когато са ми казвали, че не са кърмили и са давали АМ (може би 80%), без да питам повече или да се интересувам, директно ми влизат в обяснителни режими. Но пък всеки, който е споделил е било със съжаление, че не е "успял" да кърми. Нямам такива близки около мен (за щастие), пропагандиращи колко е полезно сухото мляко.
Едит: само една дама имаше, на която цигарите и джина й бяха много важни и беше решила да не се жертва за благото на детето 😂 то това мислене, разбира се, далеч не беше само по отношение на кърменето, та вече не присъства в живота ми, за щастие. 😀

Супер е, че действаш така и не разказваш на всеки човек за опита си с кърменето. Аз не съм на етап бебе и честно казано нищо около бебета не ме интересува. Мога да взема бебе на моя приятелка да му се порадвам малко и това е. Излизам с приятелките си, взимат си бебетата и си се разхождаме и тн. Обаче нито ми е до инфо за памперси, нито за нищо. И за това наистина се радвам като не получавам тая информация колко, как и къде и защо се случва кърменето.

Аз не съм особено за това да кърмя. Нямам деца и ще ме разчекнат сега. Не казвам, че ако родя мнението ми няма да се промени, защото няма да знам какво е. Просто някой по-нагоре май го каза, че не приемам тялото си така. Даже не мога и да си помисля да ползвам гърдите си за изхранване. И за това ми е все тая за чуждия опит, напълно ок съм да не ми се споделя такова инфо.

# 160
Не мисля, че жените са повече или по-малко майки в зависимост от това дали кърмят.

Тези жени, които казват, че не им е било приятно, но трябва да го правят за детето обикновено са най-токсични
Най-важното е една жена да се чувства добре, тогава и семейството и дома са в хармония.

В адаптираното мляко има всички необходими витамини и минерали. Една жена, която има дефицити ги предава и на детето. Много мои познати, които кърмят дават допълнително витамин Д и/или желязо и други. Та коя химия ще избереш…

# 161
На мен кърменето не ми беше неприятно, но ми беше досадно. Особено детето като е на смесено хранене - давай първо на гърда, че после да пие АМ, че това по 7 пъти на ден, после по 6. Не ми е било цел да го хвърля лапето на някоя баба, аз и сега не го правя, но по цял ден само с хранения човек може да се побърка.

# 162
Ох,  не съм си и помисляла, че мъж ще дава акъл в тема за кърмене.
Ронин, достатъчно съм чела. По - нагоре се изтъкна как имало ВИДИМИ разлики между кърмени и некърмени. Аз разлики не виждам, което не означава, че ги няма.

# 163
Ох,  не съм си и помисляла, че мъж ще дава акъл в тема за кърмене.
Ронин, достатъчно съм чела. По - нагоре се изтъкна как имало ВИДИМИ разлики между кърмени и некърмени. Аз разлики не виждам, което не означава, че ги няма.
Давам ви моята гледна точка.
Не съм кърмил. Но да прочел съм доста неща. Говорил съм и с педиатри за моето дете. И да имам наблюдения. Не ми е миродавно мнението но имам.
Мога да ти кажа и какво да правиш ако имаш запушен млечен канал.
Незнам защо си мислите че мъжете са някакви профани ?

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 10:04 от RoninBG

# 164
  • Варна
Да, по отношение на кърмата и кърменето аз определено не съм направила най-доброто за моето дете. Което не значи, че го обичам по-малко или сега не правя други неща, в които се старая да съм добра, но не винаги успявам. Изобщо не ме е срам да го призная, нито пък се чувствам по-зле от това. Перфектни родители няма. Всички правим грешки, лоши избори или просто някои неща не ги искаме. Един е добър в едно, друг в друго.

Общи условия

Активация на акаунт