Не искам да кърмя

• 8 166
  • 224
  •   1
Отговори
# 210
Ама вие наистина ли не правите смислова разлика между двете неща.
За мен няма знак за равество между, кърменето е гнусно, АМ е по-практичво зарази бащата и АМ е по-добро като състав за бебето.
Последното никой никъде не го твърди, а гнусното и практичвото са въпрос на възприятия на всеки индивидуално без да важат за всички.

# 211
Има десетки, ако не и стотици научни изследвания за кърменето и ползите от него. За кърмата сама по себе си и уникалното свойство да се променя спрямо нуждите. Ако не може да се върже 2 и 2, че щом нещо е полезно, значи приемащите го, ще имат "предимство", спрямо тези, които не го - имам лоши новини за вас.
А човек, който нарича кърменето гнусно, направо не знам с кой акъл прави деца. Разбирам изборите да се хранят деца с изкуствено прахче, разтворено във вода, но кърменето е всичко друго, но не и гнусно. Какво ли мислим за бърсането на наакани дупета или повръщането от бебета и деца тогава...

# 212
Ох, ама такива предимства виждам на кърмените пред моето, че ум да ти Зайде.. Grinning
Темата отдавна се изчерпа по принцип. Предполагам авторката е взела решение вече.

# 213
Е предимствата не е нужно да се "виждат", нито да се проявяват на ранен етап. Ползите са дългосрочни и науката го доказва. Избирам да вярвам на науката пред това на лични впечатления или ЕЖК.
Иначе който каквото иска да прави, както се казва, всеки сам си преценЯ. 😉

# 214
Има десетки, ако не и стотици научни изследвания за кърменето и ползите от него. За кърмата сама по себе си и уникалното свойство да се променя спрямо нуждите. Ако не може да се върже 2 и 2, че щом нещо е полезно, значи приемащите го, ще имат "предимство", спрямо тези, които не го - имам лоши новини за вас.....

Е предимствата не е нужно да се "виждат", нито да се проявяват на ранен етап. Ползите са дългосрочни и науката го доказва. Избирам да вярвам на науката пред това на лични впечатления или ЕЖК.
Иначе който каквото иска да прави, както се казва, всеки сам си преценЯ. 😉

Зарежи...!!! Това е като да спориш с антиваксъри....

# 215
  • София/Севлиево
Спорът ще е вечен и никога няма да има решение.
По-назад имаше нещо за следродилната депресия - и аз изпаднах в такава, когато видях,че с кърменето няма да ми се получи.Е,оправих се,но вторият път с напълно ясно съзнание още преди да забременея бях взела решение,че няма да кърмя(имаше страшно много причини за това и към днешна дата не съжалявам). Колкото до ползите -аз съм много дълго кърмено бебе и бях страшно боледуващо дете,сестра ми е кърмена само 40 дни,т.к.след силен стрес кърмата на мама спря-боледуваше по-малко от мен.И двете ми деца бяха сравнително здрави бебета.С големия не помня,но малкия първия си АБ изпи преди 2 месеца (на 2 години и 8 месеца)...

# 216
Може да поразсъждаваме.
Колко време трае едно кърмене? По 20 минути на всяка гърда, значи общо 40 минути.
За колко време изпива едно бебе шише с АМ? За 2-3 минути. Хайде да сложим 4 минути.
40 минути срещу 4 минути.
За колко време обядва един човек? Около 40 мин, ако е горе-долу здравословно храненето и сподели някоя дума със сътрапезниците си. (Затова и обедната почивка по закон е ок. 55-60 мин, а не 15-20 мин. Това че някой може и по-бързо да изяде само един сандвич,  не го вземаме предвид, защото не е истинско хранене).

За 24 часа имаме 6-7 кърменета. Тогава:
7 пъти х 40 мин = 280 минути време за кърмене за 24 часа.
Срещу
7 пъти х 4 мин = 28 минути хранене с АМ за 24 часа.

Или 280 мин срещу 28 мин. 10 пъти по-малко време при АМ.
Да прибавим и факта, че чревно-храносмилателният тракт при един пораснал индивид е изграден, при новороденото - не, затова в първите месеци (до 2-ри/3-ти) бебето има колики, дори ако се храни само с майчина кърма.

Да си спомним, че от много години се говори и за втори мозък, в червата, и че серотонин се отделя не само от мозъка (горния), но и в червата. И че долният "мозък" в известен смисъл и граници действа независимо от горния.
Като имаме предвид колко важен трансмитер е серотонинът, може да се окаже, че не сме толкова сигурни дали едно толкова бързо хранене с АМ при едно бебе не е фактор, който по-късно би могъл да е като пусков механизъм за хранителни алергии. Предполагам само ..
Защото атакуването на едно новородено бебе с изпиване на АМ за 3 мин е голямо изпитание за неусъвършенстваната и неукрепнала все още функция на червата.

Да изключи една майка кърменето априори, и то без да има здравословни причини за това, е като да подложи новороденото си бебе на fast food.
Но повтарям,  всеки решава за себе си, за да няма засегнати.

Съжалявам, че цитирам себе си, но това, което написах по-горе преди време, привърженичките на АМ, избягват да коментират.
Ако има здравословни причини една жена или има малко/недостатъчно кърма, съм съгласна за АМ, но да се подценява кърменето е модата на fast food.
Храненете както искате децата си.

# 217
Моето бебе пре млякото също за около 40 минути го пиеше в началото. Никога не е изпивал млякото си за 3 мин. Изобщо незнам това пък от къде идва.

# 218
Моето бебе пре млякото също за около 40 минути го пиеше в началото. Никога не е изпивал млякото си за 3 мин. Изобщо незнам това пък от къде идва.

Идва от реалността.
Кърменето изисква много много повече време от бутилката. За детето е по-трудно кърменето като време, по-трудоемко, защото напряга много мускули, което е добре и за развитието му, и за стомахчето му.
Ако детето ви е пило веднъж за 40 мин АМ, вероятно защото е позаспало. Това не са времената на АМ.

# 219
Не е явно моята реалност. Много добре си спомням новорения период, и 40 минутното хранене. С правилната големина на биберона се постига. Ако си виждала 3 минутно хранене при новородево си е грешка на родителите. Биберонът е бил с много голям отвор. Най-вероятно и рефлукс и имало това бебе, но това вече не е в темата и е спекулация.
Съвсем ве всички бебета на АМ си изпиват така експресво млякото.

# 220
Не е явно моята реалност. Много добре си спомням новорения период, и 40 минутното хранене. С правилната големина на биберона се постига. Ако си виждала 3 минутно хранене при новородево си е грешка на родителите. Биберонът е бил с много голям отвор. Най-вероятно и рефлукс и имало това бебе, но това вече не е в темата и е спекулация.
Съвсем ве всички бебета на АМ си изпиват така експресво млякото.

Ако ще спорим за самия спор, няма смисъл. Знам какво е и кърмене, и какво даване на АМ, не е въпрос на отвор и на рефлукс. Отворът на гърдата, не е като отвора на шишето с АМ, дори физически да сте направила същия отвор в гумената част. Просто защото майчиното мляко консистенцията му, стичането му, както и и съставът му в първите 5 минути е различен от 20-тата минута напр. или 40-тата, а в шишето консистенцията и съставът са еднакви от началото до края.
Няма как две еднакви по количество течности, но с различен състав и консистенция да минават за еднакво време през устата на бебето. Елементарна физика.
Спекулация правите вие, говорейки за рефлукс, за грешка на родителите... Това вече е спекулация, да.
Със здраве.

# 221
Без цитирани официални проучвания за мен това е просто изсмукано от пръстите.
Попитах за такива и съм уточнила какво имам пледмид още в първия си пост. Никой не сложи тук линк къде дългосрочно е научно доказано, колко по- здрави са кърмените деца.
И да не сме в минамия век, че сама да си дупча бибероните. Излагате се вече, че и аз плодължавайки тоя нелеп спор.
Хайде и на вас със здраве.

# 222
Не са, не са...твоето ще е най...!

# 223
Валери, съгласна съм. Наистина само за шведското проучване бях се информирала.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 21:29 от Cinnamon Cookie

# 224
Авторът не е активен от почти 2 месеца. Явно е намерил отговор на въпроса си.
Заключвам.

Общи условия

Активация на акаунт