Не искам да кърмя

• 8 163
  • 224
  •   1
Отговори
# 180
  • София
За нашето семейство АМ беше най-добрият избор.

Доколкото прочетох във вашето семейство това е бил единствения избор
Скрит текст:
, т.е нямате база за срванение и не знаете как е щяло да бъде с кърмене. В този смисъл това са само догадки.

АМ може да е бил най-добрия избор за теб по ред причини, все пак има предимства за майката да НЕ кърми, но не може да е най-добрия избор за бебето, освен ако майката не приема лекарства, несъвместими с кърменето и др. подобни медицински състояния, при които кърмата може да навреди. В този смисъл изказването не е съвсем коректно.
Не, не е бил единственият. В началото, още докато бях бременна, бях решила да кърмя. След това започнах да чета повече (основно тук – в кърмаческия) и постепенно си промених избора. Сега, след години, като върна лентата назад, виждам, че за нашето семейство беше по-добрият избор.

# 181
За нашето семейство АМ беше най-добрият избор.

Доколкото прочетох във вашето семейство това е бил единствения избор
Скрит текст:
, т.е нямате база за срванение и не знаете как е щяло да бъде с кърмене. В този смисъл това са само догадки.

АМ може да е бил най-добрия избор за теб по ред причини, все пак има предимства за майката да НЕ кърми, но не може да е най-добрия избор за бебето, освен ако майката не приема лекарства, несъвместими с кърменето и др. подобни медицински състояния, при които кърмата може да навреди. В този смисъл изказването не е съвсем коректно.
Не, не е бил единственият. В началото, още докато бях бременна, бях решила да кърмя. След това започнах да чета повече (основно тук – в кърмаческия) и постепенно си промених избора. Сега, след години, като върна лентата назад, виждам, че за нашето семейство беше по-добрият избор.

Радвам се че всичко е наред. Бъдете живи и здрави.

# 182
Според мен АМ не е по-добра храна от кърмата, но е достатъчно добра. Не съжалявам и не съм се тръшкала, че синът ми не е бил изцяло на кърма. Ако беше изцяло на кърма, щеше да е нервен и гладен при все, че почнах да се цедя още в родилното. Това е положението.

# 183
Все нещо е хванал от кърменето, много деца се дохранват с АМ, ако кърмата не стига. Също така, не е нужно да се кърми 5 години, някои потребители се опитаха да омаловажат кърменето, давайки за пример някакви абсурди. Достатъчни са и 6-12 месеца.

# 184
Моето дете се кърмеше до 1,5 г. Не искаше да пипне друга храна. И вода не пиеше.
От АМ ревеше се едно я колят. Не сме настоявали.

# 185

Чак пък да е доста личен, не мисля. Има мъже, които приемат жените си и телата им като своя собственост и съм чувала за случаи, в които не "предпочитат" жените им да кърмят, за да не развалят гърдите си. Това, разбира се е висша форма на тъпизъм. Ама пак казвам - всеки луд с номера си.
Marthina, ясно е, разбрах, не споделяй вашия случай.

Да сравняваме АМ и кърма е като да сравним Версаче с тениска от калдъръмените улички в Истанбул - бледо копие. И пак казвам, аз не успях да кърмя, но никога не съм отричала кърмата.

# 186

Чак пък да е доста личен, не мисля. Има мъже, които приемат жените си и телата им като своя собственост и съм чувала за случаи, в които не "предпочитат" жените им да кърмят, за да не развалят гърдите си. Това, разбира се е висша форма на тъпизъм. Ама пак казвам - всеки луд с номера си.
Marthina, ясно е, разбрах, не споделяй вашия случай.

Да сравняваме АМ и кърма е като да сравним Версаче с тениска от калдъръмените улички в Истанбул - бледо копие. И пак казвам, аз не успях да кърмя, но никога не съм отричала кърмата.
Гърдите ако не тази година, след някоя друга пак ще си полегнат Simple Smile
Ако мъжа цени само гърдите на жена си ? Тогава да не кърми че иначе е вън.
То след няколко година пак ще е вън. Физика.

# 187
Аз съм с голям бюст, имаше увисване, докато кърмех и кратко след това. После си се върнаха в обичайната форма. А ако сте с малки гърди, слабо вероятно е нещо да увисне. Имам позната, която е много слаба и чашка А, откърми си двете деца и гърдите й след кърменията продължават да са малки, но стегнати. А и може да се тренира, за да се подобри формата (след раждане).
Миленака, аз не оспорвам факта, че има майки, които не са кърмили и така са били по-спокойни, АМ им е била по-лесната и удовлетворяваща ги опция и това е окей. Децата си растат при всяко положение. Въпросът е просто да не се казва на бялото - черно и да се омаловажават научни факти, базирано на личен опит и повърхностни знания за чужди деца и майки. Не конкретно от теб, по принцип говоря.

# 188
Ако се случи да родиш секцио, пак ли ще изпитваш вина? Каквото и да направиш, пак ще си лоша майка в очите на някои хора. Хич да не ти пука. Даже ми е чудно, че те питат за причините, поради които не искаш да кърмиш. Това си е твоя работа и не е нужно да изпитваш вина.

# 189
  • Далечният изток
А тогава от какъв зор ни информира?! Да не кърми и да не го афишира, има си право да си прави каквото си иска със собственото си дете. Какво ни интересува нас, някакви анонимни непознати, тя, и тя анонимна, как ще си храни детето?!

# 190
А тогава от какъв зор ни информира?! Да не кърми и да не го афишира, има си право да си прави каквото си иска със собственото си дете. Какво ни интересува нас, някакви анонимни непознати, тя, и тя анонимна, как ще си храни детето?!
Много ги солиш АИДА, Head Band
Ама си права. Sweat Smile

# 191
Ъъъъ.....
Кърменето е едно от най-естествените неща на света.
Странно е да се обмислят подобни хипотези още преди да се роди бебето. Жената дори още няма развит майчински инстинкт. Всичко с времето си идва.
А кърменето не само е най-полезното хранене за бебето, има и редица други ползи - при кърмене се стимулира производството на окситоцин, което кара матката да се развие благополучно обратно след раждането, избягвайки опасността от кръвоизлив. Окситоцинът намалява стреса и те кара да се чувстваш отпуснат и доволен. И също е хормонът, който е отговорен за сближаването и чувството на близост.

Аз разбирам една жена да не желае да кърми дълго. Примерно да е решила, че няма да кърми повече от 2-3 месеца.
Но никога не съм чувала за жена, която не иска изобщо да кърми и това да й се струва отвратително... Flushed

# 192
Ооо, пълно е с такива, които не искат да кърмят още преди да са опитали и им се струва отвратително. Даже се надъхват една друга. Модерно стана.
Всичко идва от погрешното схващане, че кърменето е избор и че има алтернатива. Адаптираното мляко е създадено за извънредни обстоятелства когато кърменето е невъзможно, а се е превърнало в първи избор за хранене на повечето бебета в България. И то по желание на родителите, а не защото има причина.
В родилните отделения това също се насърчава масово. Родих преди 8 месеца и във всяко креватче имаше шише с АМ за всеки случай. Никой не ти обяснява как да кърмиш, дали имаш някакви въпроси, проблеми...Истината е, че е толкова по-лесно да бутнеш шишето в устата на бебето и да не се занимаваш когато и без това ти е супер трудно, боли те жестоко от раждането, хормоните ти бушуват, а трябва да стимулираш и тръгване на кърма, да нагласяш пози, да се чудиш изяло ли е достатъчно...И като няма обществена подкрепа, няма кой да ти даде съвет, а масово се дрънкат глупости, че АМ е чудесен заместител, че кърмата след 3-тия месец не е хранителна и е едва ли не вредна и т.н. небивалици...Ако не си много мотивирана едва ли ще се получи кърменето.

# 193
Може да поразсъждаваме.
Колко време трае едно кърмене? По 20 минути на всяка гърда, значи общо 40 минути.
За колко време изпива едно бебе шише с АМ? За 2-3 минути. Хайде да сложим 4 минути.
40 минути срещу 4 минути.
За колко време обядва един човек? Около 40 мин, ако е горе-долу здравословно храненето и сподели някоя дума със сътрапезниците си. (Затова и обедната почивка по закон е ок. 55-60 мин, а не 15-20 мин. Това че някой може и по-бързо да изяде само един сандвич,  не го вземаме предвид, защото не е истинско хранене).

За 24 часа имаме 6-7 кърменета. Тогава:
7 пъти х 40 мин = 280 минути време за кърмене за 24 часа.
Срещу
7 пъти х 4 мин = 28 минути хранене с АМ за 24 часа.

Или 280 мин срещу 28 мин. 10 пъти по-малко време при АМ.
Да прибавим и факта, че чревно-храносмилателният тракт при един пораснал индивид е изграден, при новороденото - не, затова в първите месеци (до 2-ри/3-ти) бебето има колики, дори ако се храни само с майчина кърма.

Да си спомним, че от много години се говори и за втори мозък, в червата, и че серотонин се отделя не само от мозъка (горния), но и в червата. И че долният "мозък" в известен смисъл и граници действа независимо от горния.
Като имаме предвид колко важен трансмитер е серотонинът, може да се окаже, че не сме толкова сигурни дали едно толкова бързо хранене с АМ при едно бебе не е фактор, който по-късно би могъл да е като пусков механизъм за хранителни алергии. Предполагам само ..
Защото атакуването на едно новородено бебе с изпиване на АМ за 3 мин е голямо изпитание за неусъвършенстваната и неукрепнала все още функция на червата.

Да изключи една майка кърменето априори, и то без да има здравословни причини за това, е като да подложи новороденото си бебе на fast food.
Но повтарям,  всеки решава за себе си, за да няма засегнати.

# 194
Ъъъъ.....
Кърменето е едно от най-естествените неща на света.
Странно е да се обмислят подобни хипотези още преди да се роди бебето. Жената дори още няма развит майчински инстинкт. Всичко с времето си идва.
А кърменето не само е най-полезното хранене за бебето, има и редица други ползи - при кърмене се стимулира производството на окситоцин, което кара матката да се развие благополучно обратно след раждането, избягвайки опасността от кръвоизлив. Окситоцинът намалява стреса и те кара да се чувстваш отпуснат и доволен. И също е хормонът, който е отговорен за сближаването и чувството на близост.

Аз разбирам една жена да не желае да кърми дълго. Примерно да е решила, че няма да кърми повече от 2-3 месеца.
Но никога не съм чувала за жена, която не иска изобщо да кърми и това да й се струва отвратително... Flushed
Мога само да допълня че когато детето суче подпомага образуването на нова кърма.
В смисъл стимулира млечните жлези за производство.

Общи условия

Активация на акаунт