Отговори
# 15
Ясно, ами лека полека според мен ще станат нещата, може да не е готово детето.

# 16
Да, засега така или иначе аз и семейството ми решихме да изчакаме още с градината. Започваме активни занимания с логопед от есента и занимания у дома, за да може от догодина да се впише добре в средата си. Ние така или иначе няма да го пращаме в София на частна градина, ще сме в държавна в провинцията, но и там не вярвам някой да се занимава специално с него и да го преобува. Вероятно ще стои мокър и напикан и ще ми връчват тонове дрехи за пране ежедневно. Засега ще изчакаме, пък от догодина така или иначе градината е задължителна.

# 17
Различни са децата. Да знаете, че в Германия е съвсем нормално дете на 2 години да е с памперс и им ги сменят в яслата/градината.  До 3-4 си ходят децата с памперс.
За мен най-добрата стратегия е вкъщи детето да е по голо дупе и да показвате гърнето, да обяснявате, да четете книжки по темата, клипчета в интернет има и тн. С много награди, много окуражаване. Ще стане!
Моят по-малък син е на 4 и половина и е абсолютно в норма в развитие, но все още, ако се ангажира с нещо, може да се изпусне. А ппц е от сравнително малък (по немските) стандарти без памперс. Та той сега е в нова градина и се случва да го прибера напишкан...
 Баткото по-късно свали памперса, той имаше някакъв проблем с развитието за някои неща, но за други беше много напред -- например знаеше цялата азбука на ранни 2 години, както и броеше много добре на 2 г и тн, но пък социално беше назад, не общуваше с деца, а само с възрастни, играеше сам, не винаги реагираше на име. Говориха ни за аутизъм, но сега детето говори много добре два езика, а и с английския е добре, общува с деца, има приятелчета. Има си странности, например страшно богата фантазия, слаба концентрация, обсебване по разни теми, но академично е доста напред пред много от връстниците си, социално лесно се вклчва.   Диагноза така и не получихме и сякаш навакса, та той на 3 и половина махна памперса, но никога не е имал инцидент след това. Та децата са различни, в западна европа са други представите за памперс. За мен най-полезно е без памперс, за да може детето да свикне да усеща тялото си.

Освен задължителния логопед, много ама много общувайте с него Вие самата. Аз и карти съм ползвала с картинки, много много вербални игри, песнички, имитация, изобщо много да комуникира с вас и емоционално и вербално. Аз сина ми не го оставях намира да говорим един с друг. Но той по-лесно възприема визуално, така че доста картинки съм ползвала. Например, за противоположности има разни карти, за професии, всичко, което е визуално, поне за моя син беше много подходящо.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 15:30 от MariyaHris

# 18
МарияХрис, благодаря за подробния отговор! Да, децата са много различни. В чужбина сякаш има и тенденция до по-късна възраст да ги возят в количка. Тук сякаш повече се бърза с порастването Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт