За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 111

• 35 891
  • 774
  •   1
Отговори
# 615
🤣 майките понякога прекаляваме с притесненията си !
Нищо няма да му стане на детето ,понякога давам и повече от грахово зърно ,детето ми е живо и здраво ,пу-пу

Здравейте! Искам да попитам възможно ли е да нанеса вреда на бебето ми понеже го намазах с Калгел преди заспиване, но се притеснявам, че съм прекалила с количеството? Исках да намажа, венците навсякъде и слохих колкото грахово зърно на пръста си, но не беше лентичка, а по скоро кръгла форма. Тя го взе с езика си преди да намажа добре венците. Сега спи, но се чувствам паникьосана. Факт - щом пиша по това време. Размрънка се навярно заради вкуса му ий дадох малко водичка да пие, за да се разсее вкуса. Има ли защо да се притеснявам?
П. С. на 8 месеца е ако е от значение.

# 616
  • София
Здравейте. Синът ми е на 7м. От известно време прогресивно изпитва непоносимост към допир и започва едно тръшкане и плач при всеки опит да се смени памперс, бъде преоблечен, козметичните грижи и пипане по лицето не харесва и от по- малък, но поне не се тръшкаше и горе долу ставаха нещата. Вече не мога и да му почиствам носа с памуче и разтвор защото се върти и не дава. Притеснена съм още повече, че не помага детето да се успокои от плач с гушкане и погалване от мен или баща му и най- близките му, даже  плачът понякога се засилва.Често нервничи и мрънка почти целия ден. Според педиатър плачът и нервниченето са от начало на никнещи зъби. Не знам на какво може да се дължат всички тези неща и се притеснявам дали е нормално или се дължи на неврологичен проблем, като ще се съветвам и със специалист. Ако някой се е сблъсквал със сходен случай моля да сподели.

# 617
Здравейте мами, бебка е на 4ри месеца, имаме проблем с изхождането, но не е запек, защото когато си свърши работата е с почти течна консистенция. Виждам я че се напъва и изпитва болки в коремчето. Някоя мама би ли споделила как се е справила с този проблем. Даваме пробиотик, бяхме на омни биотик панда, сега го сменихме на прокомбо бейби(от него имаше точно един ден някъв ефект).

# 618
Здравейте. Синът ми е на 7м. От известно време прогресивно изпитва непоносимост към допир и започва едно тръшкане и плач при всеки опит да се смени памперс, бъде преоблечен, козметичните грижи и пипане по лицето не харесва и от по- малък, но поне не се тръшкаше и горе долу ставаха нещата. Вече не мога и да му почиствам носа с памуче и разтвор защото се върти и не дава. Притеснена съм още повече, че не помага детето да се успокои от плач с гушкане и погалване от мен или баща му и най- близките му, даже  плачът понякога се засилва.Често нервничи и мрънка почти целия ден. Според педиатър плачът и нервниченето са от начало на никнещи зъби. Не знам на какво може да се дължат всички тези неща и се притеснявам дали е нормално или се дължи на неврологичен проблем, като ще се съветвам и със специалист. Ако някой се е сблъсквал със сходен случай моля да сподели.

Задължително се консултирайте със специалист и прочетете за сензорни проблеми, дали ще откриете прилика с вашия случай. Има деца, при които допира на дрехи, етикети и тн има много неприятно усещане.

Относно почистването, смяната на памперса и всякакви други ежедневни дейности е нормално да протестира. Много деца го правят, особено в периода, когато вече двигателно са напреднали. Ограничете дейностите, които не са необходими. Ако не му е запушен носа-защо го почиствате?

С голямото ми дете беше страшна борба за смяна на памперси. Откакто се научи да се изправя на мебели не съм му сменяла памперс в легнало положение. Включително в самолет и кола. Вече не е със памперс, но още не съм забравила чувството, че трябва да го гоня, докато бяга с голо дупе.

# 619
Моето дете (на 8 месеца) също реве и се тръшка когато сменям памперс или го обличам/ събличам. Никога не е харесвал, но напоследък и на мен ми се реве като дойде вечеряме за преобличане. По едно време и аз се притесних и си мислех, че нещо му дразни на кожата от самите дрехи и разни други такива неща. Да ама ето стана студено. Той се тръшка и яке като му обличам, а то не му се докосва до кожата. С крем като го мажа- няма проблем. Явно си е проклетичък просто. В количката се дере по същия начин, там не знам какви бодли пък има.
А в носа аз не съм чувала да има бебе което да стои и с охоти да чака да му бъркат по дупките. Просто става по-голям и по-трудно можете да го преборите 🥲 Наскоро трябваше да ползвам аспиратор за нос. Не  бях го ползвала откакто малкия беше на 3 месеца. Ми то няма хващане това дете направо. Та няколко пъти си “играхме” с аспиратора и той накрая някак склони да му дръпнем сополките. Показвам му на мен как ми е “забавно” да го ползвам и горе долу се поличиха нещата.
Посетете лекар за Ваше спокойствие, но се надявам да съм Ви успокоила поне малко.

# 620
И при нас го има това тръшкане и рев особено когато навърши 7 месеца, но някакси успявам да сменя памперса и да я преоблека. Надявам се да не става по зле.

Аз бих искала да Ви попитам друго, чудя се тези ситни пъпчици по брадичката на какво могат да се дължат заради многото слюнки покрай зъбките или нещо от тези каши, пюрета. Постоянно лицето й го минавам с тампонче с мицеларна водичка, също като я храня я забърсвам.

# 621
Може да пробваш вместо мицеларна вода, да използваш сребърна вода. Комбинация от постоянна влага от плюнките, пот и не до там чисти ръце, на нас така ни каза дерматоложката за тези пъпчици и изписа кремче на Мустела- цикастела. Аз съм доволна от него, нанасям вечер преди лягане и вече няма такива пъпчици покрай устата. Иначе като я “бършете” от храната също може да дразните  кожата, аз докато се храни не го пипам, колкото и да се маже. Измивам после с водичка и попивам лицето с мека кърпа.

# 622
Много благодаря, ще пробвам така.

# 623
Здравейте мами, бебка е на 4ри месеца, имаме проблем с изхождането, но не е запек, защото когато си свърши работата е с почти течна консистенция. Виждам я че се напъва и изпитва болки в коремчето. Някоя мама би ли споделила как се е справила с този проблем. Даваме пробиотик, бяхме на омни биотик панда, сега го сменихме на прокомбо бейби(от него имаше точно един ден някъв ефект).
Не съм се справила с проблема, но и при нас същата работа. Докторката й изписа лактолуза мип да пие по малко. И тя не е с твърди изхождания и не бях навита много, но прочетох, че пише за регулиране на перисталтиката че се дава също, та сега го почнах. Не мога да кажа дали ще има ефект. Но ние още от средата на първия месец сме си все така. Давах и пандата, но лекарката каза да я сменя с биобаланс бейби. Уж най-скъпо то и хубаво... 🙄

# 624
Не съм се справила с проблема, но и при нас същата работа. Докторката й изписа лактолуза мип да пие по малко. И тя не е с твърди изхождания и не бях навита много, но прочетох, че пише за регулиране на перисталтиката че се дава също, та сега го почнах. Не мога да кажа дали ще има ефект. Но ние още от средата на първия месец сме си все така. Давах и пандата, но лекарката каза да я сменя с биобаланс бейби. Уж най-скъпо то и хубаво... 🙄
И при нас имаше проблем с изхождането. Изчезна, когато започна захранването с пюрета в 5-ти месец.

# 625
Здравейте, малката е със задна хрема и кашлица, лекарката каза да правим инхалации със физиологичен разтвор. По колко минути трябва да са тези инхалации и колко често? Само като види инхалатора почва да реве.

# 626
Инхалации без лекарство аз не правя. Не виждам смисъл от тях, особено ако детето реве и се дърпа. Ако е мн зле положението запарявате банята хубаво преди и по време на къпане и така оставяте детето в леген/ ваничка да поиграе 10-15 Мин. Като през цялото време запарявате, най добре става с гореща вода по студените плочки, на различни места и все пак в банята да не е твърде студено (24 градуса).

# 627
Самата аз ми предписаха инхалации УНГ миналата година. Направи ми впечатление, че се влошавах много след тях. Отидох пак на друг лекар, и той ми каза, че в някои определени случаи е противопоказно. Получих друго лечение и ми мина.
 Мисълта ми е, ако детето толкова ги мрази, да не би да му става зле от тях. Защо не се консултирате пак с УНГ, да видим той какво ще препоръча.

# 628
  • София
Малката ми е така с инхалациите. Също с физиологичен разтвор. Ами не мога да й направя и това е. И аз разчитам на гореща баня и там въздуха да подобри малко нещата + другите изписани неща.

И двете деца са с някакъв вирус с хрема и кашлица и влачат вече 5 дни ту с подобрение, ту без, но само на едното изписаха инхалации.

# 629
  • до най-прекрасния мъж
Аз съм правила на себе си, но помагат при навременно включване към лечението. На детето не бих правила без лекарско предписание. Аз правя за десетина минути с една ампула ФР.
Ние пък сме вече трета седмица с ужасни сополи - и аз, и детето. Уж се оправи, отиде на градина за седмица и пак отначало. Вече сме на втори вид АБ капки. Но няма изписани инхалации. Само капки и сироп за кашлицата, че и тя се усили.
Инхалации са ни предписвали при ларингит, но с Пулмикорт. Той помогна.

Общи условия

Активация на акаунт