Забременяване при наличие на полип

• 757
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте! Има много теми за ендометриалните полипи, но не намерих точно въпроса, който ме интересува. Преди 2 седмици ми откриха полип с р-р 14/7мм  и ми казаха, че трябва да го премахнем, но се налага по други причини да изчакаме още 1-2 месеца. С мъжа ми правим опити за бебе от няколко месеца и АГ не ми е казвал да спрем с опитите, докато се отстрани полипа, но сега се зачетох, че имало опасност за самата бременност, както и вероятност да бъде извънматочна... та въпроса ми е ако някоя е забременяла при наличие на полип, дали това и е създало проблем? И изобщо може ли да се забременее преди да се премахне, защото до колкото знам той пречи?

*Не съм задала всички тези въпроси на АГ, защото като чух за операцията и разпитвах само за нея, но при следващия преглед ще го попитам със сигурност. Просто до тогава ми се иска да чуя и някое друго мнение на минали през това дами Simple Smile

# 1
За забременяване зависи къде се намира полипа, с какъв размер е и дали расте.
Щом са ти казали че трябва да се махне, очевидно трябва да изчакаш с опитите за забременяване.
Аз например забременях със много малък полип, но АГ ми беше казал че няма да попречи и че няма нужда да се маха за момента.

# 2
Аз не знам кое се приема за голям и кое за малък, но след прегледа акушерката ми спомена, че е напълно възможно полипът да изчезне със следващия цикъл. Помислих си да не би АГ да иска да го премахнем, за да се подобрят шансовете за естествено забременяване, но сега макар и с по-намален % шанс пак да е възможно Thinking

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 02:28 от Rickey

# 3
При положение, че лекар е казал да изчакате, не виждам тук какво да коментираме повече. Все пак възрастни хора сте, 2 месеца са едно нищо, проявете търпение. Заслужава ли си, да вземете да забременеете и заради полипа да има усложнения!?

# 4
значи аз си имах полипи и термин за отстраняване, който естествено не се състоя ... и след бременноста нямаше вече никакви полипи, според лекарите заради хормоналните промени. Но това е толкова индивидуално, че не можеш за себе си да съдиш по чужда случка. Твоя полип може да е друг и т.н. Аз лично мисля да си слушаш лекаря .

# 5
значи аз си имах полипи и термин за отстраняване, който естествено не се състоя ... и след бременноста нямаше вече никакви полипи, според лекарите заради хормоналните промени. Но това е толкова индивидуално, че не можеш за себе си да съдиш по чужда случка. Твоя полип може да е друг и т.н. Аз лично мисля да си слушаш лекаря .

Да, права сте - много е индивидуално. Благодаря все пак! Simple Smile

# 6
  • София
Наличието на полип увеличава риска от спонтанен аборт.
Аз бих изчакала.

# 7
Да, какво съм чела и аз не знам. Извинявам се! За реванш, аз забременях първия месец след премахване на полипа.

# 8
За мен няма смисъл да забременявате с полип и после да се подлагате на допълнителни притеснения от усложнения и риск за плода. Мненията на няколко човека, които са имали успех, не представяват някакво научно обосновано или статистическо проучване, че да взимате подобно решение на тази база.

# 9
Здравейте! Има много теми за ендометриалните полипи, но не намерих точно въпроса, който ме интересува. Преди 2 седмици ми откриха полип с р-р 14/7мм  и ми казаха, че трябва да го премахнем, но се налага по други причини да изчакаме още 1-2 месеца. С мъжа ми правим опити за бебе от няколко месеца и АГ не ми е казвал да спрем с опитите, докато се отстрани полипа, но сега се зачетох, че имало опасност за самата бременност, както и вероятност да бъде извънматочна... та въпроса ми е ако някоя е забременяла при наличие на полип, дали това и е създало проблем? И изобщо може ли да се забременее преди да се премахне, защото до колкото знам той пречи?

*Не съм задала всички тези въпроси на АГ, защото като чух за операцията и разпитвах само за нея, но при следващия преглед ще го попитам със сигурност. Просто до тогава ми се иска да чуя и някое друго мнение на минали през това дами Simple Smile

Здравейте, темата е стара, но тъй като и аз търсих навремето и формация като Вас и не намерих, счетох за полезно да се включа.

Аз още преди да правим опити отидох на профилактипен преглед, за да се уверя че всичко е наред и лекарката ме шокира като ми каза "с такова нещо не се забременява, мойто момиче" и ми посочи полипа 1 см, каза да отида при нея пак и да го махне.

След това ходих поне още на 5 места и повечето казваха че трябва да се махне, 2 месеца да се проследи и ако тогава не е изчезнал, да се премахне. Отидох тогава в родния си град, не в София и лекарската, която е следяла бременността на майка ми ми каза, че не пречи да се опита и вече ако след 6 месеца не става, да се махне. Всичко това се развива в рамките на 4 месеца, в които пием всевъзможни неща, спк от морунди, билкови смеси за полипи, прах от мака и не сме правили опити. Не исках да се подлагат на операция, освен това повечето пишеха, че след махането, тези полипи отново се появявали.

Послушаха съвета на последната лекарка и хоп, бях бременна от първия път, нормална, здрава бременност. Детенцето ми е вече на годинка и 3 месеца. Така че, Божа работа си е и освен това впечатленията ми в София са, че там всеки гледа как да ти вземе парите.

Ни разбира се, всичко е индивидуално и всеки трябва да прецени за себе си какъв риск иска да поеме. Аз лично изпитвах ужас от мисълта за операция, макар че всички казваха че е нещо рутинно.

Общи условия

Активация на акаунт